İçeriğe atla

Tarkan: Güçlü Kahraman

Tarkan: Güçlü Kahraman
YönetmenMehmet Aslan
YapımcıNahit Ataman
SenaristMehmet Aslan
Hikâye (eser)Sezgin Burak
OyuncularKartal Tibet
Hakkı Koşar
Hülya Darcan
Halit Akçatepe
Reha Yurdakul
SeslendirenRauf Tözüm
MüzikNecip Sarıcıoğlu
Görüntü yönetmeniErdoğan Engin
Sanat yönetmeniBasri Büyükcan
Kurguİsmail Kalkan
Mevlüt Koçak
StüdyoArzu Film
CinsiSinema filmi
TürüAksiyon, fantastik, macera, epik, tarihsel
RenkRenkli
Yapım yılı1973
Çıkış tarih(ler)i1 Kasım 1973 (1973-11-01)
Süre81 dakika
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe
Önceki filmTarkan: Altın Madalyon
Diğer adlarıTarkan: Güçlü Kahraman Kolsuz Kahramana Karşı

Tarkan: Güçlü Kahraman ya da Tarkan: Güçlü Kahraman Kolsuz Kahramana Karşı,[1] kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Güçlü Kahraman isimli çizgi romandan[2] uyarlanan 1973 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın çizdiği filmle aynı addaki çizgi roman ile farklı konular işlemektedir. Çizgi romanda macera Roma İmparatorluğu'nda geçmekte iken filmdeki senaryo Çin üzerine yazılmıştır. Tarkan serisinin son filmi olan bu filmde de önceki filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.[3]

Tarkan: Altın Madalyon'un devam filmi olan yapımda Tarkan'ın Çin diyarındaki altın kılıcı ele geçirmek için Wang Yu ile olan mücadelesi işlenmektedir.

Konu

Film, Karadeniz'in kuzeyi üzerinden gelen Avrupa Hunları'nın başbuğu Attila'nın Avrupa'nın tümünü egemenliği altına almak istediği günlerde geçmektedir. Attila, toprakları için stratejik önem taşıyan altın kılıca sahip olmak istemektedir. Avrupa Hun İmparatorluğu'nun doğusunda bulunan ve önemli bir sorun teşkil eden Çin ülkesinin denetimi bu kılıca sahip olmaya bağlıdır fakat altın kılıcı Attila'dan başka isteyenler de vardır. Çin ülkesinin yönetiminde söz sahibi olmak isteyen Wang Yu da bunlardan biridir. Ülkesinde büyük bir şöhrete sahip olan Wang Yu'nun kılıcı bulmak için yaptığı zulümler Çin halkını bezdirmiştir. Attila, altın kılıcı bulması için Tarkan'ı görevlendirir. Tarkan, kılıcın peşinde Kurt ile birlikte kılıcın saklandığı Sang Tapınağı'nın yolunu tutar.

Bir handa mola veren Tarkan Alonya isimli bir Hun kızına asılan yerli oba reisi ve askerlerinin elinden Alonyayı kurtarır. Ona bir at verir ve evine gönderir. Tarkan da yoluna devam eder ve yolda on atlı tarafından izlendiğini fark eder. Bu on atlı Attila'nın Tarkan'a yardımcı olması için gönderdiği Kulke ve arkadaşlarıdır. Tarkan onları yanında pek istemese de hep birlikte kılıcı aramaya koyulurlar. Bu sırada Çin İmparatoru Çu Çeng Tarkan'ın altın kılıca ulaşmasını engellemek için özel muhafızı Mançuyu görevlendirir. Oba reisi ile Mançu ortak bir saldırı ile Tarkan ve Kulke ile arkadaşlarını esir eder. Tarkan bir şekilde esirlikten kurtulur ve arkadaşları ile altın kılıca doğru yola koyulur.

Altın kılıcın korunduğu Sang Tapınağı'na ulaşan Tarkan burada kılıcı elde etmek üzereyken Wang Yu ve adamları tarafından baskına uğrar. Wang Yu ile teke tek dövüşen Tarkan yenik düşer ve vücudunda ölümcül yaralar açılır. Wang Yu tarafından bir ağaca baş aşağı asılan ve ölüme terkedilen Tarkan, Kurt ve Alonya tarafından kurtarılır. Alonya tarafından kimsenin bilmediği bir mağarada yaşayan eski bir Hun savaşçısı Ulu Gökçeye götürülen Tarkan burada tedavi edilir ve hayata döndürülür. Fakat vücudundaki tüm kemikleri kırılan Tarkan artık savaşamayacaktır, eski gücüne ulaşmasının tek yolu ise bir volkan havuzuna girmektir. Tarkan bu havuza girmeyi kabul eder ve Sang Tapınağı rahiplerine işkence yaparak altın kılcı elde eden Wang Yu'nun peşine düşer.

Yapım

Tarkan, Tarkan: Gümüş Eyer, Tarkan: Viking Kanı ve Tarkan: Altın Madalyon'un ardından Tarkan serisinin son filmi olarak 1973'te[4] Sezgin Burak'ın çizdiği Güçlü Kahraman serüveninin çekilmesine karar verilmiştir. 1973'te çekilmeye başlanan film aynı yıl gösterime girmiştir.[5]

Yeni Film stüdyolarında renklendirilip Ar Film stüdyolarında seslendirilen film Arzu Film ve Tuna Film tarafından dağıtılmıştır.[6] Film, Nahit Ataman'ın yapımcılığında çekilmiştir. Yönetmen koltuğunda ise önceki üç filmde olduğu gibi[7][8][9] Mehmet Aslan yer almıştır.[10] Senaryo ise yine Mehmet Aslan tarafından Sezgin Burak'ın eseri üzerine yazılmıştır. Fakat Sezgin Burak'ın çizgi romanında macera Roma İmparatorluğu'nda geçmekte iken film uyarlamasında senaryo Çin üzerine yazılmıştır.

Karakterler ve oyuncular

  • Tarkan (Kartal Tibet) — Attila'nın akıncısı ve Hun kahramanı.
  • Kurt (Can Kurt) — Tarkan'ın yardımcısı ve sadık kurdu.
  • Wang Yu (Hakkı Koşar) — Çin imparatorunun savaşçılarından siyah kuşak karateci.
  • Kulke (Halit Akçatepe) — Tarkan'ın arkadaşı ve yoldaşı.
  • Alonya (Hülya Darcan) — Ulu Gökçe'nin kızı.
  • Ulu Gökçe (Reha Yurdakul) — Eski bir savaşçı olan Hun bilgesi.
  • Mançu (Kazım Aktan) — Çin imparatorunun özel muhafızı ve Wang Yu'nun eski öğrencisi.
  • Oba reisi (Kazım Kartal) — Mançu ile bir olup Tarkan'ı alt etmek isteyen oba reisi.
  • Çu Çeng (Müfit Kiper) — Çin imparatoru.
  • Buda rahibi (İlhan Hemşeri) — Sang Tapınağı'nın başrahibi.
  • Hancı (Çetin Tolbas) — Çinli hancı.

Müzik

Filmde jenerik müziği olarak Dušan Radić'in Cengiz Han filmi için 1965'te bestelediği film müziği kullanılmıştır.[11] Serinin ilk iki filminde jenerik müziği, Viking Kanı'nda ise sahne müziği olarak kullanılan Sovyet besteci Dmitri Şostakoviç'in[12] 5. Senfonisi[13] ise özellikle Tarkan'ın sahnelerinde kullanılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Tarkan Kolsuz Kahramana Karşı". telifhaklari.gov.tr. 6 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2012. 
  2. ^ "Tarkan - Güçlü Kahraman ve örnekler". tarkan.com.tr. 8 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2012. 
  3. ^ "Tarkan: Güçlü Kahraman oyuncuları". sinemalar.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2012. 
  4. ^ "Tarkan". kaybedenlerkulubu.info. 16 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012. 
  5. ^ "Tarkan: Güçlü Kahraman". sinematurk.com. 27 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2012. 
  6. ^ Stüdyo bilgisi bu adresteki 12 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. filmin girişinde yer alan cast kısmından alınmıştır.
  7. ^ "Tarkan: Gümüş Eyer". sinemalar.com. 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012. 
  8. ^ "Tarkan: Viking Kanı". sinemalar.com. 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  9. ^ "Tarkan: Altın Madalyon". sinemalar.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  10. ^ "Tarkan: Güçlü Kahraman". sinemalar.com. 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2012. 
  11. ^ Radić, Dušan. "GENGHIS KHAN (Dusan Radic).wmv". youtube.com. Erişim tarihi: 16 Ocak 2012. 
  12. ^ Ali, Filiz (8 Ekim 2006). "Şostakoviç 100 yaşında". sanat.milliyet.com.tr. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012. 
  13. ^ Şostakoviç, Dmitri. "Dmitri Shostakovich - Symphony No. 5 Op. 47 - Moderato". youtube.com. 20 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tarkan (çizgi roman)</span> efsanevi çizgi roman kahramanı

Tarkan, Sezgin Burak tarafından yaratılan kurgusal Hun savaşçısı ve aynı isimli çizgi roman serisi. Daha önceki çizgi romanlardan gerek anlatım gerekse çizgi açısından çok farklı olarak tasarlanmış, 14 Nisan 1967'de Hürriyet'te günlük bantlar halinde yayımlanmaya başlamıştır. Tarkan karakteri "atıl kurt!" sözüyle bilinir.

Sezgin Burak, Türk karikatürist ve çizgi roman sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Ediz Hun</span> Türk oyuncu ve ekolog

Ediz Hun, Türk oyuncu ve eski milletvekilidir.

Burak Reis veya Barak Reis, 15. yüzyılda yaşamış Osmanlı denizcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kartal Tibet</span> Türk oyuncu, yönetmen ve senarist (1939–2021)

Kartal Tibet, Türk oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

Ersin Burak,, Türk karikatürist ve çizgi roman sanatçısı.

Tarkan aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Attila Olgaç</span> Türk oyuncu

Attila Olgaç, Türk oyuncu. Kurtlar Vadisi dizisinde canlandırdığı Kılıç karakteriyle geniş çevrelerce tanındı.

<i>Güllü Geliyor Güllü</i> 1973 yapımı Türk filmi

Güllü Geliyor Güllü, 1973 yılında Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı Türk sinema filmidir. Filmde başrolleri Türkân Şoray ile Ediz Hun paylaşmıştır. Filmde Kemal Sunal kiralık katil rolünü canlandırmıştır. Kemal Sunal, ilk kez dışarıdan seslendirme ile rol yapmıştır.

Tarkan, Türklerde ve Moğollarda demirci, demir ustası ve aynı zamanda devlet görevlisi veya savaşçı/asker demektir. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde generallere verilen ad. Tarhan, Targan, Dargan, Darkan olarak da söylenir. Tarkanların, toplumda saygın bir konumu vardır. Hatta zaman zaman Türk ve Moğol devletlerinde tarkanlar vergi dışı tutulmuşlardır. O kadar ki, tarkanlık yüksek bir unvandır. Sezgin Burak tarafından oluşturulmuş Tarkan adlı bir Hun savaşçısının çizgi öyküleri 1967 yılında yayınlanmaya başlamış ve özgün bir karakter haline gelmiş, daha sonra da filmleri çevrilmiştir. Bu öyküler pek çok kültürel unsuru bünyesinde barındırmıştır. Örneğin kahramanın yanında dolaşan bir kurdu vardır ve onun ayrılmaz bir arkadaşıdır.Bir kurt tarafından büyütülür. Ailesini katleden Alan Kralı Kostok'tan intikam alır. Atilla Han’ın fedaisi ve ona hizmet bir savaşçı olarak görünür. Gülmeyen yüzü, hedefinden şaşmayan kişiliği, cesurluğu, iyi silah kullanması öykülerde hep öne çıkar. Avrupa mitolojisindeki motiflerden zaman zaman yararlanılır. Örneğin dünya egemenliğini simgeleyen Marsın Kılıcını arar. Vikingler ile savaşır. Çinliler Tarkan’ın peşinden Avrupanın içlerine kadar gelir onu takip ederler. Roma askerleri dövüşür. Kendisinin Hun Türkü olduğunu ara sıra vurgular. 1969 yılında ilk Tarkan filmi Mars'ın Kılıcı, daha sonra Gümüş Eyer, Viking Kanı, Altın Madalyon ve Güçlü Kahraman maceraları sinemaya aktarılmıştır.

<i>Tarkan</i> (film) Tarkan serisinin ilk filmi (1969)

Tarkan ya da Tarkan: Mars'ın Kılıcı, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Mars'ın Kılıcı isimli çizgi romandan uyarlanan 1969 yapımı fantastik Türk filmi. Tunç Başaran tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın Mars'ın Kılıcı adındaki çizgi romanına sadık kalınarak çekilmiştir. Tarkan serisinin ilk filmi olan bu filmde devam filmlerinde de olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

<i>Tarkan: Gümüş Eyer</i> Tarkan serisinin ikinci filmi (1970)

Tarkan: Gümüş Eyer, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Gümüş Eyer isimli çizgi romandan uyarlanan 1970 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın filmle aynı addaki çizgi romanına sadık kalınarak çekilmiştir. Tarkan serisinin ikinci filmi olan bu filmde diğer filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

<i>Tarkan: Viking Kanı</i> Tarkan serisinin üçüncü filmi (1971)

Tarkan: Viking Kanı, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Viking Kanı isimli çizgi romandan uyarlanan 1971 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın filmle aynı addaki çizgi romanına sadık kalınarak çekilmiştir. Tarkan serisinin üçüncü filmi olan bu filmde diğer filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

<i>Tarkan: Altın Madalyon</i> Tarkan serisinin dördüncü filmi (1972)

Tarkan: Altın Madalyon, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Altın Madalyon isimli çizgi romandan uyarlanan 1972 yapımı fantastik Türk filmi. Mehmet Aslan tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın çizdiği filmle aynı addaki çizgi roman ile farklı konular işlemektedir. Çizgi romanda macera Roma İmparatorluğu'nda geçmekte iken filmdeki senaryo Vandallar üzerine yazılmıştır. Tarkan serisinin dördüncü filmi olan bu filmde diğer filmlerde olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

Tarkan, Sezgin Burak'ın çizdiği Tarkan çizgi romanındaki kurgusal Tarkan karakterinin uyarlandığı beş filmden oluşan kült film serisi. Filmlerin finansmanını ve dağıtımını Arzu Film ve Tuna Film şirketleri üstlenmiştir. İlk Tarkan filminin hazırlıkları 1969 yılında başlamış ve aynı yıl vizyon görmüştür. Son film ise 1 Kasım 1973 tarihinde gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wang Yu</span>

Wang Yu, Mehmet Aslan'ın yönettiği Tarkan: Güçlü Kahraman adlı filmde yer alan ve Hakkı Koşar tarafından canlandırılan kurgusal karakter. Filmle aynı ismi taşıyan çizgi romanda Wang Yu adında bir karakter yer almamaktadır. Wang Yu, filmin aynı zamanda senaristi olan Mehmet Aslan tarafından yaratılmıştır.

Mehmet Aslan Türk oyuncu, senarist ve film yönetmenidir.

Eva Bender, doğum adıyla Eva Märta Elisabet Abrahamsson,, İsveç asıllı Türk kadın sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Çin sineması</span>

Çin sineması, Hong Kong sineması ve Tayvan sinemasıyla birlikte Çince sinemanın üç ayrı tarihi unsurlarından birini oluşturur.

Hun hükümdarı Attila'nın popüler kültürde birçok tasviri vardır. Bu tasvirlerin çoğu onu ya büyük bir hükümdar ya da acımasız bir fatih olarak tasvir eder. Attila aynı zamanda Etzel ve Atli adları adı altında, her ikisinde de tamamen farklı kişiliklere sahip olarak pek çok Alman ve İskandinav destanında yer almıştır. Ani ölümü, çözülmemiş büyüleyici bir gizem olarak kalmaya devam ediyor.