İçeriğe atla

Tarih öncesi dönemde Polonya bölgesi

Tarih öncesi dönemde Polonya bölgesi, günümüz Polonya topraklarında Homo türlerinin ilk ortaya çıkışından, yaklaşık 500.000 yıllık bir zaman dilimi olan MS 10. yüzyılda Polonya devletinin kurulmasına kadar izlenebilir.

Günümüz Polonya bölgesi, buzul dönemlerinin iklimsel değişimlerini yaşadıktan sonra Taş, Bronz ve Demir Çağları olarak bilinen sosyo-teknik gelişim aşamalarından geçmiştir. Tarih öncesi döneme ait en iyi bilinen arkeolojik keşif, Lusatian kültürü Biskupin müstahkem yerleşimidir . Eski medeniyetler güney ve batı Avrupa'da ortaya çıkmaya başladığında, günümüz Polonya'sının kültürleri onlar tarafından çeşitli derecelerde etkilendi.

Demir Çağı'nın gelişim evresine kadar Polonya'nın çeşitli bölgelerinde yaşayan halklar arasında İskit, Kelt, Cermen, Sarmatya, Roma, Avar, Vlach ve Baltık kabileleri vardı. Erken Orta Çağ'da, bölgeye Batı Slav kabileleri hakim oldu ve nihayet bölgede 8. yüzyıldan itibaren küçük devletler oluşturan bir dizi Lekhitik Polonyalı kabileye ev sahipliği yaptı.

Tarih yazıcılığı

İnsanlık tarihinin diğer erken dönemlerinde olduğu gibi, bu zamanların bilgisi de sınırlıdır, çünkü az sayıda yazılı antik ve Orta Çağ kaynağı mevcuttur; araştırma bu nedenle öncelikle arkeolojiye dayanmaktadır. Yazılı dil Polonya'ya ancak MS.966'dan sonra geldi, Polonya topraklarının hükümdarı Duke I. Mieszko, Hıristiyanlığı kabul etti ve bölgeye eğitimli yabancı din adamları getirildi.[1]

Taş Devri

Polonya Taş Devri Paleolitik, Mezolitik ve Neolitik çağlara ayrılmıştır.

Paleolitik dönem MÖ 500.000 ila MÖ 8.000 arasındadır ve dört döneme bölünmüştür: Alt Paleolitik, MÖ 500.000 ila 350.000; Orta Paleolitik, MÖ 350.000 ila 40.000; Üst Paleolitik, MÖ 40.000 ila 10.000; ve Nihai Paleolitik, MÖ 10.000 ila 8000, Mezolitik dönem MÖ 8000 ila 5500 ve MÖ 5500 ila 2300, Neolitik dönem MÖ 5500 - 2900 ve Bakır Çağı, MÖ 2900 - 2300 yılları arasını kapsar.

Polonya Taş Devri yaklaşık 500.000 yıl sürdü ve bu dönemde üç farklı Homo türünün ortaya çıktığı görüldü: Homo erectus, Homo neanderthâlensis ve Homo sapiens ( insanlar ) . Taş Devri kültürleri ilkel araçlarla ilk insan gruplarından sofistike taş aletler kullanan, müstahkem yerleşimler inşa eden ve bakır metalurjisi geliştiren gelişmiş tarımsal ve tabakalı toplumlara kadar uzanıyordu.

Orta Avrupa'nın başka yerlerinde olduğu gibi, Polonya Taş Devri'nin Paleolitik, Mezolitik ve Neolitik evrelerinin her biri taş alet yapım tekniklerindeki iyileştirmelerle karakterize edilmiştir. Paleolitik insan faaliyetleri (en eski yerleri 500.000 yaşında olan) tekrarlayan buzullar nedeniyle aralıklıydı. Genel bir iklim ısınması ve bunun sonucunda ekolojik çeşitliliğin artması Mezolitik dönemin karakteristiğidir (MÖ 9000-8000).

Neolitik dönem, kurucuları MÖ 5500'den itibaren Tuna Nehri bölgesinden göç etmiş olan ilk yerleşmiş tarım topluluklarını başlattı. Daha sonra, yerel Mezolitik nüfuslar da tarımsal yaşam biçimini benimseyecek ve daha da gelişmiştir (MÖ 4400 ve yaklaşık 2000 arasında).

Bronz ve Demir Çağları

Polonya'nın Bronz Çağı I. Dönemi, MÖ 2300-1600; Dönem II, MÖ 1600-1350; Dönem III, MÖ 1350-1100; Dönem IV, MÖ 1100-900; ve Dönem V, MÖ 900-700. Erken Demir Çağı, Hallstatt Dönemi C; MÖ 700-600 ve Hallstatt Dönemi D; MÖ 600-450 yıllarını kapsar.

Yeniden inşa edilmiş Biskupin.

Polonya'nın Bronz ve Demir Çağı kültürleri çoğunlukla arkeolojik araştırmalardan bilinmektedir. Polonya'nın Erken Tunç Çağı kültürleri MÖ 2300-2400 yıllarında başlamıştır,[2] akabinden MÖ 700-750 Demir Çağı başladı.[3] Miladın başlangıcında, ana makalede anlatılan Demir Çağı arkeolojik kültürleri artık mevcut değildi. Yazılı kayıtların olmadığı göz önüne alındığında, o sırada Orta ve Doğu Avrupa'da yaşayan grupların etnik kökenleri ve dilsel bağlantıları spekülatiftir; kimlikleri konusunda kayda değer bir anlaşmazlık mevcuttur. Polonya'da, Bronz ve Demir Çağlarını kapsayan Lusatian kültürü özellikle öne çıkmıştır. O dönemin en ünlü arkeolojik keşfi, erken Demir Çağı Lusatyan kültürünü temsil eden Biskupin müstahkem yerleşimidir (gród).[4]

Bronz eşyalar MÖ 2300 yıllarında Pannonian Havzası'ndan Polonya'ya getirildi. Bunu izleyen yerli Erken Tunç Çağı'nın batı Polonya'daki yenilikçi Unetice kültürü ve doğu Polonya'daki muhafazakâr Mierzanowice kültürü egemen oldu. Bunlar, daha sonraki Eski Trzciniec kültürü dönemi boyunca kendi bölgelerinde (Lusatyan öncesi) Tümülüs kültürü ve Trzciniec kültürü ile değiştirildi.

Kalan bronz dönemlerin özelliği, iskelet mezarlarının yerini Avrupa'nın büyük bir kısmında kremasyon ile değiştirilen Urnfield kültürleriydi. Polonya'da, Lusatian kültürü yerleşimleri manzaraya yaklaşık bin yıl boyunca hakim oldu ve Erken Demir Çağı'na dek devam etti. MÖ 6. yüzyılda başlayan bir dizi İskit istilası ölümlerini hızlandırdı. Hallstatt Dönemi D, Pomeranian kültürü için bir genişleme zamanı iken, Batı Baltık Kurgan kültürü Polonya'nın Masuria - Warmia bölgesine egemen oldu.[5][6]

Antik Çağ

La Tène kültürü dönemi La Tène A, c. MÖ 450-400; La Tène B, MÖ 400-250; La Tène C, MÖ 250-150; ve La Tène D, MÖ 150-0. MÖ 200'den 0'a kadar olan dönem de daha genç bir Roma öncesi dönem olarak kabul edilebilir. Bunu, ilk aşaması MS 0 ila 150 ve daha sonraki aşama MS. 150 ila 375 ve MS 375 ile 500 yılları arasındaki dönem (Slav öncesi) Göç Dönemi'ni oluşturmaktadır.

Kelt, Cermen ve Baltık kabileleri ile tanımlanan çok sayıda arkeolojik kültüre ait halklar, M.Ö. 400-500 yılları arasında klasik antik çağda Polonya'nın bazı bölgelerinde yaşadı. Arkeolojik kültürlerin etnik bileşimi genellikle zayıf bir şekilde tanındığından, tanımlanması zor olan diğer gruplar da büyük olasılıkla mevcuttu. Yazılı bir dili kayda değer derecede kullanmadan, birçoğu, arkeolojik kayıtlarla kanıtlandığı gibi, örneğin zengin bir şekilde döşenmiş, hanedanlara ait mezarlar tarafından nispeten gelişmiş bir malzeme kültürü ve sosyal organizasyon geliştirdi. Bu dönemin özelliği, genellikle büyük insan gruplarını içeren yüksek göç oranlarıydı.[7]

Kelt halkları, M.Ö. 4. yüzyılın başlarında, çoğunlukla güney Polonya'da, genişlemelerinin dış sınırı olan La Tène kültürünün temsilcileri olarak yerleşim yerleri kurdular. Gelişmiş ekonomileri ve zanaatlarıyla bölgedeki küçük sayılarına orantısız bir kültürel etki uyguladılar.[8]

Cermen halkları birkaç yüzyıl boyunca şu anda Polonya'da yaşıyordu, bu sırada kabilelerinin birçoğu da güneye ve doğuya göç etti. Roma İmparatorluğu'nun genişlemesi ile Cermen kabileleri Roma kültürel etkisi altına girdi. Polonya yazarları tarafından Polonya topraklarındaki gelişmelerle ilgili bazı yazılı açıklamalar korunmuştur; arkeolojik kayıtlarla birlikte ek kavrayışlar sağlamışlardır. Neticede, Roma İmparatorluğu çöküşüne yaklaşırken ve doğudan istila eden göçebe halklar çeşitli Cermen kabilelerinin kültürlerini ve toplumlarını tahrip etmiştir.Cermen kabileleri bu sırada büyük oranda hasar gördü veya istikrarsızlaştı. Yaşananların ardından Cermen halkları daha güvenli ve daha zengin güney ve batı bölgeleri için Doğu ve Orta Avrupa'dan ayrıldılar.[9]

Günümüz Polonya'nın kuzeydoğu köşesi Baltık kabileleri tarafından dolduruldu. Bu kabileler, Roma İmparatorluğu'nun önemli kültürel etkilerinin dış sınırlarındaydılar.[10]

Kaynakça

  1. ^ Archeologia Żywa (Living Archeology), special English issue 2005; a publication commissioned by the Centre for the Protection of the Archaeological Heritage in Varşova
  2. ^ U źródeł Polski, s. 55, Sławomir Kadrow
  3. ^ U źródeł Polski, s. 68, Bogusław Gediga.
  4. ^ U źródeł Polski, s. 54-85.
  5. ^ Kalendarium dziejów Polski (Chronology of Polish History), ed. Andrzej Chwalba, s. 10-11, Jacek Poleski.
  6. ^ U źródeł Polski, s. 54-83, Sławomir Kadrow, Bogusław Gediga.
  7. ^ U źródeł Polski, s. 86-121.
  8. ^ U źródeł Polski, s. 86-93.
  9. ^ U źródeł Polski, s. 94-115.
  10. ^ U źródeł Polski, s. 116-119.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Various authors, ed. Marek Derwich and Adam Żurek, U źródeł Polski (do roku 1038) (Foundations of Poland (until year 1038)), Wydawnictwo Dolnośląskie, Wrocław 2002, ISBN: 83-7023-954-4 (Lehçe)
  • Piotr Kaczanowski, Janusz Krzysztof Kozłowski - Najdawniejsze dzieje ziem polskich (do VII w.) (Oldest history of Polish lands, up to the 7th century CE.), Fogra, Kraków 1998,ISBN:83-85719-34-2 (Lehçe)

İlgili Araştırma Makaleleri

Tarih öncesi veya Prehistorya, insanlığın yazının bulunmasından önceki dönemidir.

<span class="mw-page-title-main">Eski Taş Çağı</span> çağlar

Kaba Taş Devri, Yontma Taş Devri veya bilimsel adıyla Paleolitik Çağ olarak tanımlanan Eski Taş Çağı günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce başlamış ve 12.000 yıl önce son bulmuştur. Ancak verilen bu tarihlerin dünya geneli içinde geçerli olduğunu ve yerel olarak değişmeye açık bulunduğunu da belirtmek gerekir. İnsanlık tarihinin %99'u gibi çok büyük bir bölümünü kapsayan bu çağ, aynı zamanda ilk insan atalarının ortaya çıkışı ve ilk aletlerin üretimi yoluyla insanın kavrama yeteneği ve temsil etmesiyle de söz konusu tarihin gelişimi içinde çok önemli bir yer tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tunç Çağı</span> Tarihsel dönem (yaklaşık MÖ 3300-1200)

Tunç Çağı veya Bronz Çağı, bölgeden bölgeye fark etmekle birlikte yaklaşık olarak MÖ 3300'den MÖ 1200'e kadar süren, bronz kullanımı, bazı bölgelerde yazı'nın varlığı ve diğer erken kentsel uygarlığın özellikleriyle tanımlanan tarihi bir dönemdir.

Orta Taş Çağı, Orta Taş Devri veya Mezolitik dönem, M.Ö. 22.000-10.000. Paleolitik ve Neolitik arası bir geçiş dönemidir. Taştan aletler daha çeşitlidir. Köpek ilk evcil hayvan olarak görülür. Gıda birikimine de başlanır. Mağara resimleriyle ilk resim sanatı ortaya çıkmıştır. Önemli bazı merkezler Samsun Tekkeköy, Karain ve Beldibi'dir.

Demir Çağı, demirin çeşitli alet ve silah yapımında esas malzeme olarak kullanıldığı bir arkeolojik devirdir.

<span class="mw-page-title-main">Noricum</span>

Noricum bugünkü Avusturya ve Slovenya toprakları üzerinde kurulmuş bir Kelt krallığı idi. Geçmişte Roma İmparatorluğu'nun bir eyaletiydi. Kuzeyde Tuna nehri, batıda Rhaetia, doğuda Pannonia ve güneyde de İtalya ve Dalmaçya ile çevriliydi. Kabaca bugünkü Steiermark, Karintiya ve Viyana'nın batısında kalan Avusturya, Bavyera ve Salzburg'un bir bölümüne tekabül eder.

<span class="mw-page-title-main">Cilalı Taş Devri</span> tarihöncesi bir devir

Cilalı Taş Devri veya bilimsel adıyla Neolitik Çağ, tarih öncesi çağlardan biridir. Neolitik Çağ veya Yeni Taş Devri Taş Devri'nin Avrupa, Asya ve Afrika'daki son bölümü olan arkeolojik bir dönemdir. Neolitik çağ, dünyanın çeşitli yerlerinde bağımsız olarak ortaya çıkmış gibi görünen geniş kapsamlı gelişmelerden oluşan Neolitik Devrimi gördü. Bu "Neolitik paket" çiftçiliğin başlayışını, hayvanların evcilleştirilmesini ve avcı-toplayıcı yaşam tarzından yerleşik tarza geçişi içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Almanya tarihi</span>

Almanya tarihi, Cermenlerin ilk olarak Roma İmparatorluğu döneminde devlet kurmalarıyla başlar. Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu dönemiyle 1806 yılına kadar devam eder. Bu dönemde ulaştığı en geniş sınırlar günümüzdeki Almanya, Avusturya, Slovenya, İsviçre, Çekya, Polonya'nın batısı, Hollanda, doğu Fransa ve kuzey İtalya'yı kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">La Tène kültürü</span>

La Tène kültürü, Hansli Kopp'un 1857'de keşfettiği, İsviçre'nin Neuchâtel Gölü bölgesinin kuzeyinde bulunan; zengin defineler ve eserlerin bulunduğu La Tène arkeolojik sitesinin ismiyle adlandırılan Avrupa'nın demir çağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tarihöncesi Avrupa</span>

Tarihöncesi Avrupa Avrupa kıtasının tarihöncesi dönemdeki tarihini kapsayan, genel olarak arkeolojik kazılara dayanarak araştırılan bir dönemdir.

Beldibi Mağarası, Antalya-Kemer sahil yolunun yaklaşık 40. km'sinde Çamdağ tünelinin hemen çıkışında yer alan bir kaya altı sığınağıdır. Obaköy mevkiindedir.

Taş Devri, insansıların taştan araçlar yapmasından başlayarak kalkolitiğin sonuna kadar geçen tarih öncesi dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Galyalılar</span> Kelt kökenli antik bir halk

Galyalılar, günümüzde genel olarak Fransa, Belçika, İsviçre ve İtalya’nın kuzey bölgelerini içeren Galya olarak tanımlanan bölgede Demir Çağından Roma Cumhuriyeti dönemine kadar yaşayan Kelt kökenli bir halktır.

<span class="mw-page-title-main">Tarih öncesi Balkanlar</span>

Tarih öncesi dönemde Balkanlar 44.000 yıl önce ilk kez Üst Paleolitik dönemde Homo sapiens’lerin bölgede ortaya çıkmasıyla başlar. Tarihöncesi dönemin sonu ise ilk kez yazılı metinlerin Antik Yunan’da ortaya çıktığı MÖ 8. yüzyıl olduğu kabul edilir. Bölgedeki prehistorik süreç Üst Paleolitik, Holosen, Orta Taş Çağı, Neolitik Devrim, Proto Hint-Avrupalılar, Tarihöncesi periyotları olarak adlandırılan alt dönemlerden oluşur ancak bu dönemler arasındaki geçiş görecelidir. Örneğin bazı yorumlara göre prehistorik dönem Bronz Çağı Antik Yunan dönemindeki Girit Uygarlığı, Miken Uygarlığı, Trak Uygarlığı, Limni Uygarlığı ve Veneti Uygarlığı’nı kapsarken, bazılarına göre kapsamamaktadır. Başka bir yoruma göre Balkan bölgesinde Tarihöncesi dönemin en son aşaması olan Tarihöncesi dönem Homeros ile başlamıştır. Her halükarda Prehistorik dönem 5. yüzyılda Herodot’tan önce sona erdiği kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hallstatt kültürü</span>

Hallstatt kültürü MÖ 8. yüzyıl ile 6. yüzyıl arasında Orta Avrupa'da etkili olmuş olan döneme verilen ad. Kendisinden önce bölgede etkili olan Urnfield kültüründen doğmuş ve kendisinden sonra Orta Avrupa'da gelişen La Tène kültürünün doğmasında etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tarih öncesi Gürcistan</span>

Tarihöncesi Gürcistan, bugünkü Gürcistan topraklarına ilk insanların yerleştiği dönem ile Asur, Urartu ve Klasik dönem yazarlarının bahsettiği proto-Gürcü kabilelerinin görülmeye başladığı dönem arasındaki zaman dilimine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Mikrolit</span>

Mikrolit, genellikle çakmaktaşı veya çörtten yapılmış ve tipik olarak bir santimetre uzunluğunda ve yarım santimetre genişliğinde küçük bir taş alettir. Avrupa, Afrika, Asya ve Avustralya'da yaklaşık 35.000 ila 3.000 yıl önce insanlar tarafından yapıldı. Mikrolitler mızrak uçlarında ve ok uçlarında kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Güney Asya Taş Devri</span>

Güney Asya taş devri Paleolitik, Mezolitik ve Neolitik çağları kapsar. Modern İnsan'dan önce Homo Erectuslar varlık gösterdi. 75.000 yıl önce günümüzden ilk defa Homo Sapiensler geldi. Paleolitik çağ MÖ 2.500.000 - 250.000 yılları arasında yaşanmıştır. Neolitik çağ ise 10.800 - 3300 yılları arasında yaşanmıştır. 9000 yıl önce ise yerleşik hayata geçiş yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Vela Spila</span>

Vela Spila mağarası, Hırvatistan'da, Korčula adasındaki Vela Luka kasabasının yukarısında, Pinski Rat tepesinde, yaklaşık 130 metre (430 ft) yükseklikte yer alan bir mağaradır. Mağara, 40 m (130 ft) uzunluğunda, 17 m (56 ft) yüksekliğinde ve yaklaşık 40 m (130 ft) genişliğinde eliptik şekilli bir mağaradan oluşmaktadır. Mağaranın çatısında, Almanya'daki Brillenhöhle'ye benzer şekilde, henüz belirlenemeyen bir zamanda çökmenin neden olduğu iki açıklık bulunmaktadır.

Azerbaycan'daki Taş Devri, Paleolitik, Mezolitik ve Neolitik dönemlere ayrılmıştır. Karabağ, Kazah, Lerik, Kobustan ve Nahçıvan'da Taş Devri ile ilgili araştırmalar gerçekleştirilmiştir. Kazah bölgesindeki Gyrag Kasaman köyü yakınlarında bulunan Şorsu vadisinde Taş Devri'ne ait taş malzemeler Mammadali Hüseynov tarafından bulunmuştur. Hüseynov'un araştırmalarına göre, insanlar ilk olarak 2 milyon yıl önce Azerbaycan topraklarına yerleşmişlerdir. Taş Devri'nde bölgede iki farklı insan türü yaşamaktaydı: Homo neanderthalensis ve Homo sapiens.