İçeriğe atla

Tarih öncesi Britanya

Tarih öncesi Britanya, ilk yerleşimlerle başlar ve geleneksel olarak Roma fetihlerinin başlangıcıyla sona erer.

Çeşitli insan türleri neredeyse bir milyon yıldır aralıklı olarak Büyük Britanya'da var olmuştur. Yaklaşık 900.000 yıl önce insan yerleşiminin en eski kanıtı Norfolk kıyısındaki Happisburgh'daydı; taş aletler ve ayak izleri muhtemelen Homo antecessor tarafından yapılmıştı. Yaklaşık 500.000 yıllık en eski insan fosilleri Sussex'teki Boxgrove'da bulunan Homo heidelbergensis'e aittir. Bu zamana kadar Britanya, Güney Doğu İngiltere ile Kuzey Fransa arasındaki Weald-Artois Antiklinali adı verilen bir tebeşir sırtı ile Kara Avrupası'na kalıcı olarak bağlıydı, ancak yaklaşık 425.000 yıl önce Angliyen Buzullaşması sırasında dev bir sel bu sırtı aştı ve sonraki Hoxnian Aşaması'nda deniz seviyeleri yükseldiğinde Britanya bir ada haline geldi.

British Museum'da yaklaşık 500.000 yıl öncesindem kalma Boxgrove el baltaları

Yaklaşık 400.000 yıl öncesine tarihlenen çok eski Neandertallerin fosilleri Kent'teki Swanscombe'da ve yaklaşık 225.000 yıllık klasik Neandertallerin fosilleri Galler'deki Pontnewydd'de bulundu. Neandertallerin geri döndüğü 180.000 ila 60.000 yıl önce Britanya'da insanlar bulunmamaktaydı. 40.000 yıl önce soyları tükenmiş ve modern insanlar Britanya'ya ulaşmıştı. Ancak, düşük sıcaklıklar ile tundra habitatı ve İngiltere'yi uzun süre yaşanmaz hale getiren şiddetli buzul çağları arasında gidip gelen bir iklim nedeniyle yerleşimleri bile kısa ve aralıklıydı. Bunlardan sonuncusu olan Erken Dryas Devri yaklaşık 11.700 yıl önce sona erdi ve o zamandan bu yana Britanya sürekli olarak yerleşilmeye başlandı.

Geleneksel olarak akademisyenler tarafından Britanya ile İrlanda arasında buzul sonrası bir kara köprüsünün var olduğu iddia edilirdi, ancak bu varsayım 1983'ten itibaren akademik camiadaki fikir birliğiyle çürütülmeye başlandı ve 2006'dan beri kesin deniz jeolojik kanıtları ile birlikte kara köprüsü fikrinin çürütüldüğü kanıtlandı. Artık İngiltere ile İrlanda arasında 16.000 yıl öncesine kadar bir buz köprüsünün var olduğu, ancak bu köprünün yaklaşık 14.000 yıl önce eridiği sonucuna varıldı.[1][2] O zamanlar Britanya, Doggerland olarak bilinen bir kara köprüsüyle hâlâ Kara Avrupası'na bağlıydı, ancak yükselen deniz seviyeleri nedeniyle bu kuru toprak yolu, MÖ 7000'de bir dizi haliç, körfez ve ada haline geldi[3] ve MÖ 6200'de tamamen sular altında kaldı.[4][5]

Neolitik bir anıt olan Stonehenge

Avrupa'nın uçlarında yer alan Britanya, Avrupa'nın teknolojik ve kültürel gelişmelerini tarih öncesi dönemde Güney Avrupa ve Akdeniz bölgesine göre çok daha sonra aldı. MÖ 4000 civarında adada Neolitik kültüre sahip insanlar yaşıyordu. Bu neolitik nüfusun Anadolu'daki en eski çiftçi topluluklarından önemli bir ataya sahip olması, çiftçiliğe büyük bir göçün eşlik ettiğini göstermektedir. Tunç Çağı'nın ve çan biçimli çömlek kültürünün başlangıcına, daha da büyük bir nüfus değişimi damgasını vurdu; bu süreçte Britanya'nın neolitik atalarının %90'ından fazlası yerinden edildi. Bu, göçmenlerin Hint-Avrupa dillerinin ve Yamnaya kültürünün yayılmasıyla bağlantılı olarak büyük miktarda Bronz Çağı Avrasya Bozkır soyuna sahip olduklarını gösteren son antik DNA araştırmalarıyla belgelenmiştir.

Britanya'nın Roma öncesi sakinlerinin yazılı dili bilinmiyor; bu nedenle Roma öncesi Britanya'nın tarihi, kültürü ve yaşam biçimi esas olarak arkeolojik buluntular aracılığıyla bilinmektedir. Arkeolojik kanıtlar, eski Britanyalıların, Neolitik dönemden itibaren Avrupa'nın geri kalanıyla, özellikle de bol miktarda bulunan kalay ihraç ederek, kapsamlı deniz ticareti ve kültürel bağlantılara dahil olduklarını göstermektedir. Döneme ilişkin temel kanıt arkeolojik olsa da, mevcut genetik kanıtlar artmakta ve Britanya'nın tarih öncesine ilişkin görüşler de buna göre gelişmektedir. Jül Sezar'ın MÖ 55'te Britanya'yı ilk işgali, kaydedilen prototarihin başlangıcı olarak kabul edilir, ancak o tarihten öncesine ait bazı tarihsel bilgiler mevcuttur.

Kaynakça

  1. ^ Edwards, R.J., Brooks, A.J (2008). "The Island of Ireland: Drowning the Myth of an Irish Land-bridge?". The Irish Naturalists' Journal. ss. 19-34. 30 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2024. 
  2. ^ Joseph T. Kelley, J. Andrew G. Cooper, Derek W.T. Jackson,Daniel F. Belknap, Rory J. Quinn (2006). "Sea-level change and inner shelf stratigraphy off Northern Ireland". Marine Geology. 232 (1–2). ss. 1-15. Bibcode:2006MGeol.232....1K. doi:10.1016/j.margeo.2006.04.002. 18 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2024. 
  3. ^ J. Walker, V. Gaffney, S. Fitch, M. Muru, A. Fraser, M. Bates and R. Bates (2020). "A great wave: the Storegga tsunami and the end of Doggerland?". Antiquity. 94 (378). ss. 1409-1425. doi:10.15184/aqy.2020.49. hdl:10454/18239. 
  4. ^ Nora McGreevy (2020). "Study Rewrites History of Ancient Land Bridge Between Britain and Europe". Smithsonian Magazine. 18 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2024. 
  5. ^ Cunliffe, 2012, pp. 47–56

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Tarih öncesi veya Prehistorya, insanlığın yazının bulunmasından önceki dönemidir.

<span class="mw-page-title-main">Eski Taş Çağı</span> çağlar

Kaba Taş Devri, Yontma Taş Devri veya bilimsel adıyla Paleolitik Çağ olarak tanımlanan Eski Taş Çağı günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce başlamış ve 12.000 yıl önce son bulmuştur. Ancak verilen bu tarihlerin dünya geneli içinde geçerli olduğunu ve yerel olarak değişmeye açık bulunduğunu da belirtmek gerekir. İnsanlık tarihinin %99'u gibi çok büyük bir bölümünü kapsayan bu çağ, aynı zamanda ilk insan atalarının ortaya çıkışı ve ilk aletlerin üretimi yoluyla insanın kavrama yeteneği ve temsil etmesiyle de söz konusu tarihin gelişimi içinde çok önemli bir yer tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Neandertal</span> Avrasyada yaşamış ve soyu tükenmiş insan türü veya alt türü

Neandertal ya da Neandertal insanı, günümüzden yaklaşık 250 bin ila 40 bin yıl önce yaşamış insan türüdür. İkili adlandırmada ismi "Homo neanderthalensis"dir. Fosilleri muhafaza etmeye müsait kireç taşı mağaralarda yaşadıkları için haklarında en fazla bilgi sahibi olunan ve bunun bir sonucu olarak modern kültürde tipik "mağara adamı" kalıbını yaratan tarih öncesi insan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">İnsanın evrimi</span> anatomik olarak modern insanların ortaya çıkmasına yol açan evrimsel süreç

İnsanın evrimi, modern insanın evrimsel kökenini ve ne tür evrimsel süreçlerle ortaya çıktığını incelediği gibi insanın en eski atalarını ve atasal kökenlerini de konu edinir. Bunun yanında insanla ortak ataları paylaşan ve insan ile yakın akraba olan türlerin evrimini ve kökenini de araştırır. İnsan evrimi, konu olarak 1863 yılında T. H. Huxley tarafından oluşturulan bilim dalı primatolojiyi ve günümüz maymunlarının tüm canlılar ile onların eski atalarının fosillerini de dikkate almaktadır. Bunun yanında insanın evrimsel tarihi üzerindeki çalışma ve araştırmalar fiziksel antropoloji, paleoantropoloji, primatoloji, arkeoloji, dilbilim, genetik ve embriyoloji dâhil olmak üzere birçok bilimsel alanı de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Cilalı Taş Devri</span> tarihöncesi bir devir

Cilalı Taş Devri veya bilimsel adıyla Neolitik Çağ, tarih öncesi çağlardan biridir. Neolitik Çağ veya Yeni Taş Devri Taş Devri'nin Avrupa, Asya ve Afrika'daki son bölümü olan arkeolojik bir dönemdir. Neolitik çağ, dünyanın çeşitli yerlerinde bağımsız olarak ortaya çıkmış gibi görünen geniş kapsamlı gelişmelerden oluşan Neolitik Devrimi gördü. Bu "Neolitik paket" çiftçiliğin başlayışını, hayvanların evcilleştirilmesini ve avcı-toplayıcı yaşam tarzından yerleşik tarza geçişi içeriyordu.

Kırım Arkeolojisi ve Sanatı, Altın Orda devrinin de öncesine kadar uzanan eserleri kapsamaktadır. Bunun için; Yunan Kolonileri, İskit toplulukları, Bosfor devleti, Samurlat, Kimmerler, Avrupa Hunları, Gotlar, Alanlar, Avarlar, Peçenekler ve Hazarlar için önem taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tarihöncesi Avrupa</span>

Tarihöncesi Avrupa Avrupa kıtasının tarihöncesi dönemdeki tarihini kapsayan, genel olarak arkeolojik kazılara dayanarak araştırılan bir dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Orinyasiyen</span>

'Orinyasiyen' (Aurignacian), Üst Paleolitik dönem içinde önemli bir arkeolojik dönemi temsil eder. Bu dönem Erken Avrupa modern insanının (EEMH) ortaya çıkışıyla yakından ilişkilidir ve yaklaşık 43.000 ila 26.000 yıl öncesine kadar sürdüğü tahmin edilmektedir.

<i>Homo heidelbergensis</i> soyu tükenmiş insan türü

Homo heidelbergensis, Pleyistosen'de yaşamış, soyu tükenmiş insan (Homo) türü. Kalıntıları ilk kez 1907 yılında Heidelberg yakınlarında bir taş ocağındaki çene kemikleri ile keşfedilmiştir. Bulunan çene, modern insanlar gibi küçük dişli olsa da modern insanın aksine çene kemikleri fazlasıysa geniş ve ağırdır.

<span class="mw-page-title-main">Goyet Mağaraları</span> Mozet Köyü yakınlarında, Samson nehrinden 15 m yükseklikte bulunan mağara silsilesi

Goyet Mağaraları, Mozet Köyü, Gesves Belediyesi, Namur, Belçika yakınlarındaki Samson nehrinin yaklaşık 15 m (50 ft) yukarısındaki bir kalker kayalıkta bulunan bağlı mağaralar dizisidir. Bu sitede, günümüzden en erken 120,000 yıl öncesi, Orta Paleolitik Çağ'dan en geç 5.000 yıl öncesi, geç Neolitik çağa kadar uzanan binlerce fosil ve eser bulunduğu için, bölgesel Neandertal ve Avrupa erken modern insanlık yerleşiminin önemli bir alanıdır. Jeolog Edouard Dupont, 1867 yılı başlarında ilk araştırmaları sırasında sağlam bir çökel dizisi tespit etmiştir. Site 1976 yılında Belçika Ulusal Miras listesine eklendi.

Aşağıdaki tarih öncesi insan kronolojisi, 300.000 yıl önce Afrika'da Homo sapiens'in ilk görünüşünden başlayıp, 5.000 yıl önce Yazının icadı ve tarihyazımının başlangıcına kadar süren, bir başka anlatımla Orta Paleolitik 'den dünya tarihi nin başlangıcına kadar olan zamanı kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tarih öncesi Gürcistan</span>

Tarihöncesi Gürcistan, bugünkü Gürcistan topraklarına ilk insanların yerleştiği dönem ile Asur, Urartu ve Klasik dönem yazarlarının bahsettiği proto-Gürcü kabilelerinin görülmeye başladığı dönem arasındaki zaman dilimine verilen addır.

Tarih öncesi dönemde Polonya bölgesi, günümüz Polonya topraklarında Homo türlerinin ilk ortaya çıkışından, yaklaşık 500.000 yıllık bir zaman dilimi olan MS 10. yüzyılda Polonya devletinin kurulmasına kadar izlenebilir.

Obi-Rakhmat Mağarası, Neandertal fosilleri içeren ve Orta Paleolitik döneme tarihlenen bir tarih öncesi bölgedir. Tanrı Dağları'ndaki Talassky Alatau Sıradağları'nın güneybatı ucundaki Chatkal ve Pskem nehirlerinin kavşağına yakın dar bir karst mağarası olan Obi-Rakhmat, Taşkent, Özbekistan'ın 100 kilometre (62 mi) kuzeydoğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas avcı-toplayıcılar</span>

Kafkas avcı-toplayıcılar (CHG), ilk kez 2015 yılında yapılan bir çalışmada keşfedilen genetik insan soyunun adıdır. Batı Avrasya'da yaşayan birçok halkın popülasyon genetiğinde bu bileşen görülmektedir. Satsurblia Mağarası'nda bulunan Üst Paleolitik dönem örneğinde ve Batı Gürcistan'daki Kotias Klde mağarasında bulunan Mezolitik dönem örneğinde Kafkas avcı-toplayıcı genetiğine rastlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Creswell Crags</span>

Creswell Crags, Derbyshire ve Nottinghamshire arasındaki sınırda, Creswell ve Whitwell köylerinin yakınında, kapalı bir kireç taşı geçididir. Dağ geçidindeki uçurumlar, son buzul çağında yaklaşık 43.000 ila 10.000 yıl önce mesken tutulmuş birkaç mağara içermektedir. Mağaralar, Avrupa'nın en kuzeyindeki mağara sanatı örneklerini içermektedir. Binlerce yıl boyunca biriken zengin çökeltiler dizisinde bulunan yerleşim kanıtı, tarih öncesi insanların Geç Pleistosen döneminde topraklarının en kuzey sınırlarında nasıl yaşamayı başardığını göstermede uluslararası alanda benzersiz olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fa Hien Mağarası</span>

Fa Hien Mağarası, aynı zamanda Pahiyangala Mağarası, Sri Lanka'nın Batı Eyaleti, Kalutara ilçesinde yer alan bir mağaradır. Yerel bir efsaneye göre, adını geçmiş bir tarihte ikamet eden Budist keşiş Faxian'ın adından almıştır. Ancak bu efsaneyi destekleyecek arkeolojik veya tarihi kanıtlar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, 1960'larda, 1980'lerde ve 2013'teki kazılar sırasında mağaranın çökeltilerinde Geç Pleistosene tarihlenen fosilleşmiş insan iskelet kalıntıları keşfedildiğinden, site arkeolojik öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Peștera Muierilor</span>

Peștera Muierilor veya Peștera Muierii, Romanya'nın Gorj ilindeki Baia de Fier komününde bulunan bir mağara sistemidir. Mağara ayısı kalıntıları ve bir insana ait kafatası içermesi nedeniyle önemlidir. Radyokarbon tarihleme yöntemine göre kafatası günümüzden 30.150 ± 800 yıl öncesine tarihlenmektedir. 1952 yılında ortaya çıkarılmıştır. Cioclovina Mağarası'nda bulunan benzer kalıntılarla birlikte, Romanya tarihöncesindeki en eski erken modern insan kalıntıları olarak gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Okladnikov Mağarası</span>

Okladnikov Mağarası ,güney Sibirya, Rusya'daki Altay Krayı'nda, Soloneshensky Rayonu'ndaki Altay Dağları'nın eteklerinde bulunan bir paleoantropolojik sit alanıdır. Mağara güneye bakar ve aşağıdaki Anuy Nehri'nin bir kolu olan Sibiryachikha Nehri vadisinin sol kıyısından yaklaşık 14 metre (46 ft) yukarıda yer alan Devoniyen bir karstik yamaçta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Risovača Mağarası</span>

Risovača Mağarası, Sırbistan'ın merkezindeki Aranđelovac kasabasının tam girişinde, Kubršnica nehri vadisinin 17 metre (56 ft) yukarısında yer alan bir mağaradır. Kragujevac yakınlarındaki Gradac Mağarası'nın yanı sıra Sırbistan'daki Paleolitik döneme tarihlenen en önemli arkeolojik alanlarından biridir. Keşfi, Sava - Tuna hattının güneyindeki Paleolitik kültürün varlığını doğruladı ve Avrupa'daki tarih öncesi insanların yaşamı hakkında yeni bilgiler sağladı.