Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), banknot ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin para ve kredi politikasını yürüten, veznedarlık görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur. Kâğıt para (banknot) basma tekelini elinde bulundurur ve bu yetkiye istinaden bağımsız olarak para politikasını belirler. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce basılan madeni paraların tedavülü de Merkez Bankasınca sağlanmaktadır.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye'de tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini korumak, bankalar ve özel finans kurumlarının piyasa disiplini içerisinde sağlıklı, etkin ve dünya ölçeğinde rekabet edebilir bir yapıda işleyişi için uygun ortamı yaratmak bu sayede ülkenin uzun vadeli büyümesine ve istikrarına katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş bir devlet kurumu.
Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel bankadır. 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kurulan İş Bankası, cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasıdır. 2023'te 2.5 trilyon Türk lirası aktif büyüklüğe ulaşan banka, The Banker dergisinin açıkladığı sıralamaya göre ana sermaye bazında dünyanın en büyük 181. bankasıdır. Aralık 2021 itibarıyla 21'i yurt dışında olmak üzere 1.195 şube, 6.476 bankamatik ve 22 bini aşkın personeli bulunan İş Bankası'nın ayrıca Almanya'da İşbank AG, Gürcistan'da İşbank Georgia A.Ş. ve Rusya'da İşbank A.Ş. adıyla üç iştiraki vardır.
Mevduat bankası: Kendi nam ve hesabına mevduat kabul etmek ve kredi kullandırmak esas olmak üzere faaliyet gösteren kuruluşlar ile yurt dışında kurulu bu nitelikteki kuruluşların Türkiye'deki şubeleri mevduat bankası olarak nitelendirilmektedir. Bankaların mevduat toplayabilmeleri için özel izin almaları gerekmektedir. Bu bankalar ticari bankalar olarak da adlandırılmaktadırlar. Bu bankaların asıl amacı kısa dönem içinde hızla mevduat toplamak ve bu mevduatları ekonomiye kredi şeklinde dahil ederek gelir elde etmektir. Nitekim mevduat bankaları işlemlerini diğer bankacılık türlerine nispeten daha kısa vadeli sürdürmektedirler. Ayrıca birçok farklı bankacılık ürününü müşterilere sunarak yelpazeyi sürekli geliştirmektedirler.
- Katılım bankası
- Yatırım bankası
- Kalkınma bankası
DenizBank A.Ş., Türkiye'de faaliyet gösteren Dubai menşeli, özel sermayeli bir mevduat bankasıdır. Mayıs 2018'de Rus Sberbank Denizbank hisselerini Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates NBD'ye satarak devretti. Eylül 2012'den Mayıs 2018'e kadar %99,85 oranında hisse ile Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank'a aitti. Bankanın daha önceki sahipleri Avrupa'nın en büyük kamu bankalarından biri olan Belçika - Fransız menşeli Dexia grubuydu.
Pamukbank T.A.Ş., Çukurova Bölgesi'ndeki pamuk üreticilerine kaynak sağlamak amacıyla kurulmuş ve 2004 yılında kapanmış banka.
Türkiye Tütüncüler Bankası A.Ş. adıyla 17 Eylül 1924 tarihinde Akhisar ve civarında 250 ortak tarafından kuruldu. Genel müdürlüğü 1955'te İzmir'e taşındı.
Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş., 25 Şubat 2019 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan faaliyet izniyle Katılım bankası olarak yeniden kurulmuş kamu bankası. önceli olan Türkiye Emlak Bankası A.Ş. ise 8 Ocak 1988'de Anadolu Bankası ve Türkiye Emlak Kredi Bankası'nın birleşmesi ile kurulmuştur.
Türkiye'de faaliyet gösteren 62 banka bulunmaktadır. Bunlar; 33 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası, 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 1 adet TMSF'ye ait banka, 19 kalkınma ve yatırım bankası ve 9 katılım bankası şeklindedir.
Bayındırbank, Türkiye'de faaliyet gösteren eski bir banka. 1958'de Çaybank adıyla kuruldu ve 1988'de bankacılık yapma yetkisi kaldırılıp 1992'de kurulan Derbank ile birleşti. Daha sonra 1997 yılında Bayındır Holding bünyesine katıldı ve adı Bayındırbank olarak değiştirildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) 19 Temmuz 2001 tarihinde aldığı karar ile Bayındırbank'ın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi TMSF'ye devredildi. TMSF'nin 7 Aralık 2005 tarihinde aldığı kararla Birleşik Fon Bankası olarak değiştirilmesiyle Bayındırbank'ın varlığı sona erdi.
EGS Bank, Temmuz 1995 tarihinde İzmir'de yöresel bir banka olarak Ege Giyim Sanayicileri Yatırım Bank A.Ş. adıyla EGS Holding tarafından kurmuştur. 1 Aralık 1996 tarihinden Ege Giyim Sanayicileri Yatırım Bank A.Ş. adını almıştır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) 9 Temmuz 2001 tarihinde aldığı kararı ile EGS Bank'ın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi TMSF'ye devredilmiştir. 26 Aralık 2001 tarihli TMSF kararıyla, Bankanın tüm aktif ve pasifleriyle Bayındırbank çatısı altında birleştirilmesine ve bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin 18 Ocak 2002 tarihi itibarıyla kaldırılmasına karar verilmiştir.
Toprakbank 10 Mart 1992 tarihinden Toprak Holding tarafından kurmuştur. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) 30 Kasım 2001 tarihinde aldığı kararı ile Toprakbank'ın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi TMSF'ye devredilmiştir. Toprakbank, Etibank, EGS Bank, Kentbank ve İktisat Bankası ile birlikte Bayındırbank bünyesi altında birleştirildikten sonra, tamamı TMSF'ye ait olan Bayındırbank hisseleri, 26 Mart 2002 tarihinden kararı ile verilen izin çerçevesinde Banka Bayındırbank ile birleştirilmiştir.
Ulusal Bank, 1985 tarihinde yabancı bir banka olarak Saudi American Bank adıyla kurulmuştur. Daha sonra Cıngıllı Holding'in satın almasıyla oluşan 6 Şubat 1997 tarihinde Ulusal Bank T.A.Ş. adını almıştır.
Azerbaycan Cumhuriyeti Merkezî Bankası, Azerbaycan'ın merkez bankasıdır. Bankanın merkezi başkent Bakü'dedir. 11 Şubat 1992 yılında kurulmuştur.
Birleşik Türk Körfez Bankası, 1 Eylül 1987 tarihinde ve 87/12073 nolu Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmasına izin verilmiş ve ana sözleşme 3 Aralık 1987 tarihli Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde yayınlanmıştır. 7 Temmuz 1995 tarihinde, Doğuş Grubu'na geçmesi nedeniyle, Türkiye'de kurulmuş yabancı sermayeli bankalar grubundan özel sermayeli mevduat bankaları grubuna geçmiştir. 29 Ağustos 2001 tarih ve 24508 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 450 sayılı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Kararı ile banka Osmanlı Bankası'na devredilmiştir.
İşçi Kredi Bankası, 1954 yılında Demokrat Parti'nin teşvikiyle Kayseri'de Sümerbank Bez Fabrikası işçilerinin yardım sandığında toplanan bir buçuk milyon lira sermayeyle kurulmuş Türkiye'nin ilk işçi bankasıdır. 5 Ocak 1954 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından açılışı yapılmıştır. 1962 yılında statüsü değişerek mevduat bankaları grubuna dahil edilmiştir. 1978-1979 yılında çıkan para krizini izleyen süreçte 1982 yılının sonunda çıkan banker krizi sonucu feshedilen veya devredilen altı millî bankadan biri olan İşçi Kredi Bankası'nın faaliyetine 1983 yılında son verilmiştir. 16 Eylül 1983 tarih ve 5238/217/6-63673 sayılı Maliye Bakanlığı yazılı emri ile bankanın yönetim ve denetimi hissedarlarından olan Türkiye İş Bankası'na devredilmiş, 25 Ekim 1983 tarih 8/723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul yetkisi kaldırılmıştır.
Koçbank, Türkiye'de faaliyet göstermiş eski bir banka.
Park Yatırım Bankası, 10 Ekim 1991 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı kurulan bir banka. 6 Aralık 2000 tarihli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kararı ile bankacılık işlemleri yapma izninin kaldırılmasına karar verilmiştir.
Sınai Yatırım Bankası, 13 Mart 1963 tarihinde Sınai Yatırım ve Kredi Bankası unvanı ile kurulmuş bankanın unvanı daha sonra 18 Haziran 1997 tarihinde Sınai Yatırım Bankası olarak değişmiştir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun 27 Mart 2002 tarihli kararı ile banka, her türlü hak, alacak, borç ve yükümlülükleri ile birlikte Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'na devredilmiştir.
Birleşik Fon Bankası, 1958 yılında Çaybank adı ile çay üreticilerine destek olmak amacıyla %49'u devlete geri kalan %51'i çay üreticilerine ait olmak üzere Rize'de kurulan banka.