Asya veya Asya Kıtası, Avrupa'nın doğusunda, Büyük Okyanus'un batısında, Okyanusya'nın kuzeyinde ve Arktik Okyanus'un güneyinde bulunan kıta, yüz ölçümü olarak Dünya'nın en büyük kıtası, aynı zamanda nüfus açısından en kalabalık kıtasıdır. Sınırları değişkenlik gösterse de Avrupa ve Afrika kıtaları ile kara sınırı vardır. Avrupa ile birlikle Avrasya'yı, Avrupa ve Afrika kıtalarıyla birlikte Eski Dünya'yı oluşturur. İnsanlığın Afrika'dan çıktıktan sonra ayak bastığı ilk kıta olan Asya, aynı zamanda Dünya üzerindeki birçok dinin çıkış bölgesidir. Ortadoğu kökenli İslam, Hristiyanlık gibi İbrani dinler ile Hint Yarımadası kökenli Budizm ve Hinduizm gibi Dharmatik dinler buna örnektir. Kuzey Kutup Dairesi'nden Ekvator'a kadar uzanan Asya Kıtası, yeryüzünün en alçak noktası olan Lut Gölü ve en yüksek noktası olan Everest gibi çok farklı yeryüzü şekillerini içinde barındırır.
Avrupa, kuzeyde Arktik Okyanusu, batıda Atlantik Okyanusu, güneyde Akdeniz ve doğuda Asya ile çevrili bir kıtadır. Avrupa'nın Asya'dan Ural Dağları, Ural Nehri, Hazar Denizi, Büyük Kafkaslar, Karadeniz ve Türk Boğazlarının su yolları ile ayrıldığı kabul edilir.
Avrasya, Avrupa ile Asya'yı kapsayan coğrafi bölgeye verilen isim.
Fenerbahçe, İstanbul ilinin Anadolu yakasında, Marmara Denizi kıyısında, Kadıköy ve Moda'nın güneyinde, Kızıltoprak ve Çiftehavuzlar semtleri arasında kalan tarihi semt. Fenerbahçe Spor Kulübü adını bu semtten almıştır.
Hint Okyanusu, kuzeyde Asya, batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğuda Malay Yarımadası, Sunda Adaları ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusudur. Agulhas Burnu'nun güneyinde 20° Doğu boylamının geçtiği yerde Atlas Okyanusu'ndan; 147° Doğu boylamının geçtiği yerde de Pasifik Okyanusu'ndan ayrılır. En kuzeyde Basra Körfezi'nde, 30° enlemine kadar uzanır. Dünya sularının %20'sini kapsar. Afrika'dan Avustralya'ya kadar okyanusun genişliği 10.000 kilometre kadardır. Bu alanda yaklaşık olarak 73.566.000 km² yer kaplar. Hacminin yaklaşık olarak 292.131.000 km³ olduğu tahmin edilmektedir.
Ümit Burnu, Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Cape Yarımadası'nın güneydeki uç noktasıdır.
Horn Burnu ya da Boynuz Burnu, 55° 58' 48" güney paraleli ve 67° 17' 21" batı meridyeninde bulunan ve Güney Amerika'nın en güney ucu kabul edilen burundur. Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birbirinden ayırır.
Gelidonya Burnu veya Taşlık Burnu, Antalya'daki Teke Yarımadası'nın güney ucunda Kumluca'nın Mavikent Beldesinin Karaöz Mahallesinde yer alan bir burundur. Burunda Gelidonya Feneri adlı deniz feneri yer almaktadır. Mevcut fenere araç ile ulaşım olanağı yoktur, Likya yolu rotası ya da park girişinden açılan yol takip edilebilir
Kanagawa prefektörlüğü, Japonya'nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük Kantō bölgesinin güneyinde yer almaktadır. Prefektörlüğün yüzölçümü 2,416.04 km2 olan prefektörlüğün nüfusu 1 Eylül 2014 tarihi itibarıyla 9,098,984'tür. Prefektörlüğün merkezi Yokohama şehridir.
Türkiye'nin en uç noktaları şunlardır:
- Kuzey: Kırklareli'nin Kofçaz ilçesi Ahlatlı köyünün 2,3 km. kuzeyindeki Bulgaristan sınırı
- Güney: Hatay'ın Yayladağı ilçesindeki terk edilmiş Topraktutan köyünün 1 km güney-güneydoğusundaki Suriye sınırı (35°48'25"K,36°09'14"D)
- Doğu: Iğdır ili Aralık ilçesindeki Dilucu Sınır Kapısı'nın 1,2 km. doğusunda, Azerbaycan sınırını oluşturan Aras Nehri
- Batı: Çanakkale şehrine bağlı Gökçeada'nın batısındaki İnce Burun
Miura Yarımadası (Japonca:三浦半島) Japonya'nın Kanagawa ilinde bulunan bir yarımadadır. Tokyo ve Yokohama'nın güneyinde uzanıp Tokyo Körfezi'ni doğudan, Sagami Körfezi'nden batıya doğru keser. Miura Yarımadası üzerinde Yokosuka, Miura, Hayama, Zushi ve Kamakura gibi şehir ve kasabalar vardır.
Zafer Burnu, Kıbrıs adasının kuzeydoğusunda, Karpaz Yarımadası'nın ucunu oluşturan burun. Adanın en doğu noktasıdır. En yakın yerleşim yeri Dipkarpaz olup fillî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin İskele ilçesinde yer almaktadır. Yakınında Apostolos Andreas Manastırı bulunur, bu manastırdan "Apostolos Andrea Burnu" ismini almıştır.
Cape York Yarımadası, Avustralya'nın KD ucunu oluşturan yarımadadır.
Shimokita Yarımadası, Japonya'nın Honshū adasının kuzeybatı çıkıntısını oluşturan bir yarımadadır. Doğudaki Pasifik Okyanusu, kuzeyde Tsugaru Boğazı ve batıda ve güneyde Mutsu Körfezi ile sınırlanmış olup kuzeyde ise Hokkaido'ya kadar uzanmaktadır. Batıya bakan bir balta şeklinde olan yarımada, Honshū'nun en kuzey noktası olan Ōma Burnu ile Japonya'nın en büyük kum tepeleri olan Sarugamori Kum Tepeleri'ni içermektedir.
Graham Toprakları, Antarktika Yarımadası'nın Jeremy ve Agassiz burunlarına katılan bir hattın kuzeyinde yer alan kısmıdır. Adını John Biscoe'un 1832'de Graham Toprakları'nın batı tarafını keşfi sırasında Sir James R. G. Graham'dan almakta olup bu tanım Britanya Antarktika Yer İsimleri Komitesi ile Antarktika'nın büyük yarımadası için "Antarktika Yarımadası" adının onaylandığı ABD Antarktik İsimler Danışma Komitesi ile Graham Land isimleri arasındaki 1964 anlaşması ile belirlenmiştir.
Trinity Peninsula, Antarktika Yarımadası'nın kuzey ucunu oluşturan yarımadadır. Yarımada, kuzeybatı kıyısındaki Kater Burnu ile güneydoğu kıyısındaki Longing Burnu'nu birbirine bağlayan hayali bir hattan yaklaşık 130 km Dubouzet Burnu'na kadar kuzeydoğu yönünde uzanır.
Kırım Tabiatı Koruma Alanı, Kırım Yarımadası'nın güney kıyısında yer alan, Kırım Dağları'nın bir bölümünü kapsayan koruma altındaki bir tabiatı koruma alanıdır. Ukrayna'daki en büyük ve en eski doğa koruma alanıdır. Koruma alanı, yüksek düzeyde biyolojik çeşitliliğe sahip dağ-orman ve çayır bozkır bitkilerini ve hayvanlarını korur. Massandra kasabasının hemen kuzeyinde yer almaktadır.
Atsumi Yarımadası, Japonya'nın Honshū adasının ortasında Aichi prefektörlüğünün güneyinde bulunan bir yarımadadır. Yaklaşık 50 kilometre doğu-batı uzunluğuna sahiptir ve Mikawa Körfezi'ni Filipin Denizi'nden güneye, Ise Körfezi batısına doğru ayırmaktadır. Mikawa Körfezi girişinin karşısında, kuzeybatıda Chita Yarımadası'na bakmaktadır.
Resü't-Tayyib Burnu veya Şerik Yarımadası, Tunus'un kuzeybatısında bulunan bir yarımadadır. Yarımada, Nabil ili sınırları içerisinde yer almakta olup kuzey kıyısı Tunus Körfezi'nin güney ucunu oluştururken, güney kıyısı Hammamet Körfezi üzerindedir.
Tsugaru Yarımadası, Japonya'nın Aomori prefektörlüğünde bulunan bir yarımadadır. Yarımada, Honshū'nun en kuzeyinde yer almakta olup adayı Hokkaidō'dan ayıran Tsugaru Boğazı'na doğru kuzeye doğru uzanır. Batısında Japonya Denizi ve doğusunda ise Aomori Körfezi ve Mutsu Körfezi bulunmaktadır. Yarımada, kuzey ucundaki Tappi Burnu'ndan güney ucundaki Hakkōda Dağları'na kadar Tsugaru Dağları tarafından ikiye ayrılır. Tsugaru Boğazı'nın kuzeyinde, Seikan Tüneli ile bağlandığı Hokkaidō'nun Oshima Yarımadası yer alır.