İçeriğe atla

Targets

Targets
Targets
Filmin özgün sinema afişi
YönetmenPeter Bogdanovich
YapımcıPeter Bogdanovich
SenaristÖykü: Polly Platt, Peter Bogdanovich
Senaryo: Peter Bogdanovich, Samuel Fuller (isimsiz)
OyuncularBoris Karloff, Tim O'Kelly, Peter Bogdanovich
Görüntü yönetmeniLászló Kovács
KurguPeter Bogdanovich
StüdyoSaticoy Productions
DağıtıcıParamount Pictures
CinsiSinema filmi
TürüGerilim
RenkRenkli
Yapım yılı1968, ABD
Çıkış tarih(ler)i15 Ağustos 1968 (ABD)
Süre90 dakika
Dilİngilizce
Bütçe125.000 $

Targets, Amerikalı yönetmen Peter Bogdanovich'in yönettiği ilk sinema filmidir. Filmin yapımcısı da olan Bogdanovich, 1968 yapımı filmin senaryosunu o zamanki eşi Polly Platt ile birlikte yazdı. Filmde korku filmlerinin kültleşmiş oyuncusu Boris Karloff ile Tim O'Kelly rol aldı. Ayrıca Bogdanovich, kendi gerçek yaşantısına çok yakın bir rol olan, senaryolarını filmleştirmek için çabalayan Sammy Michaels adlı bir senaristi oynadı. Bu karakter ismini, filmin senaryosunun hazırlanmasında Bogdanovich'e karşılıksız olarak önemli ölçüde yardım eden Samuel Michael Fuller'dan alıyordu.[1]

Senaryo ve çekim aşamaları 1967'de tamamlanan film, 1968'de gösterime girdiğinde önemli bir gişe başarısı elde edemedi. Ancak film, daha sonra The Last Picture Show, What's Up, Doc? ve Paper Moon gibi başarılı filmleri yönetecek olan Bogdanovich'in tanınmasını sağladı.

Özet

Filmde iki ayrı hikâye paralel olarak anlatılır ve sonunda birbiriyle kesişir. Uzun süredir korku filmlerinde oynamakta olan, artık kültleşmiş, geniş bir hayran kitlesine sahip yaşlı aktör Byron Orlok (Boris Karloff) yeni bir filme başlamak üzereyken emekli olmaya karar verir. Artık filmlerde yer almak istememektedir. Sebep olarak, artık insanların korku anlayışının değiştiğini, kendi eski filmlerinin bu yeni korku anlayışına göre çağ dışı kaldığını öne sürer. Bu görüşlerine destek olarak da gazetelerde yer alan, bir adamın pek çok kişiyi vurarak öldürdüğüne dair haberi gösterir. Orlok, bir açıkhava sinemasının yeniden açılışında son defa hayranlarıyla buluşacak, kısa bir gösteri yaptıktan sonra tamamen emekli olacaktır. Orlok bu gösteriye hazırlanırken, çekmekten vazgeçtiği filmin senaristi olan genç yazar Sammy Michaels (Peter Bogdanovich) da onu sinemaya geri dönmesi için ikna etmeye çalışır.

Paralel gelişen ikinci öyküde ise, silahlara saplantılı bir bağlılık duyan, babasıyla birlikte atış talimleri yapan ve ava çıkan Vietnam gazisi Bobby Thompson (Tim O'Kelly) yer alır. Thompson bir süre, içinde gelişmekte olan garip öldürme isteğiyle başa çıkmaya çalışır. Ancak bir gün bu dürtüyü artık bastıramaz hale gelir. Evde karısını ve annesini öldürdükten sonra bir otoyola giderek geçen arabalara ateş eder. Ardından Orlok'un gösterisini yapacağı sinemaya gelir ve burada da pek çok kişiyi vurur.

Filmin sonunda Orlok, bir köşeye kıstırıldığı halde halen etrafa ateş etmekte olan Thopmson'a adım adım yaklaşır. Bu arada sinema perdesinde de Orlok'un daha önce oynamış olduğu bir filmdeki görüntüsü bulunmaktadır (The Terror'dan alınan bir sahne). İki farklı yönden üzerine gelmekte olan korku idolü karşısında afallayan Thompson, Orlok'a ateş eder ancak onu vuramaz. Orlok, Thompson'un elinden silahını alıp ona iki tokat attığı sırada çevreden yetişenler saldırganı yakalarlar.

Yapım süreci

Boris Karloff'un kendisine iki iş günü çalışma borçlu olduğunu fark eden Roger Corman, Bogdanovich'e kendi filmini çekmek isteyip istemediğini sordu. Bogdanovich bunu hevesle kabul etti, ancak Corman'ın şartı vardı: Boris Karloff ile iki gün süresince toplam 20 dakikalık yeni çekimler yapılacak ve Corman'ın 1963 tarihli The Terror filminden de 20 dakikalık bir bölüm kullanılacaktı.[1] Filmin kalan kısmını Bogdanovich istediği şekilde çekebilecekti.

Film toplam 22 günde tamamlandı.[2] Bogdanovich artık çok yaşlı olan, bacaklarındaki ileri romatizma sebebiyle yürümekte güçlük çeken ve solumun sorunları olan Karloff'la iki gün boyunca çalıştı. Karloff çekim aralarında bir tekerlekli sandalyede oturuyor ve oksijen maskesi yardımıyla soluk alıyordu. Sonuçta Karloff filmde, The Terror'dan alınan görüntüler haricinde toplam 30 dakika yer aldı.[2]

Filmin açıkhava sineması sahneleri Reseda, Los Angeles'taki bir sinemada gerçekleştirildi. Ayrıca yasak olmasına rağmen bir otoban üzerinde ve yakınında iki gün boyunca çekim yapıldı.[1] Tamamı sessiz yapılan bu çekimler daha sonra stüdyoda, birçok farklı ses kaydının birleştirilmesiyle seslendirildi. Thompson'un evindeki sahneler ise stüdyoda kurulan sette gerçekleştirildi.

İlham

Boris Karloff ile yapılacak olan çekimleri bir hikâyeyle birleştirmesi gereken Bogdanovich, 1966'da gerçekleşen bir olayı senaryoda kullanmaya karar verdi. Austin'deki Texas Üniversitesi'nin bir öğrencisi olan Charles Joseph Whitman, 1 Ağustos 1966 günü, önce annesini ve karısını vurmuştu. Ardından, üniversitenin yönetim binasının 95 metre yüksekliğindeki kulasine çıkıp etrafa ateş etmeye başlayan Whitman, 14 kişiyi öldürüp 31 kişiyi yaraladıktan sonra polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Filmdeki Bobby Thompson karakteri, kabaca Charles Joseph Whitman'a dayanıyordu.[1] Thompson filmde bir sabah, Whitman'ın karısı gibi telefon operatörü[3] olan karısını, ardından annesini ve o sırada sipariş getirmiş olan bakkal çırağını vurur. Tıpkı Whitman gibi Thompson da cinayetlerine başlamadan önce daktiloda bir veda notu yazar ve kendisine neler olduğunu anlamadığından bahseder.[3] Daha sonra bir otoyolun kenarındaki petrol rafinerisinin tepesine çıkıp, geçen araçlara rastgele ateş eder. Polisin gelmesiyle olay yerinden uzaklaşıp bir açık hava sinemasında saklanır. Buradaki perdeye tırmanarak seyircilere ateş etmeye başlar.

Filmde Thompson'ı canlandıran Tim O'Kelly, "yan komşunun zararsız genç oğlu" görüntüsü ve Charles Whitman'a olan fiziksel benzerliği sebebiyle seçilmişti.

Dağıtım

Roger Corman'ın Saticoy Productions firmasına bağlı olan Bogdanovich'in yapımcılığını üstlendiği filmin maliyeti 125.000 dolardı.[1] Corman'dan filmin satışı için izin alan Bogdanovich, tanıdıklarının vasıtasıyla Paramount Pictures yöneticilerinin filmi izlemelerini sağladı. Önceleri tereddüt eden şirket yetkilileri, özel bir gösterim sonrasında yazılan olumlu eleştirilerden sonra filmi 150.000 dolara satın aldı.[1]

Ancak, film dağıtıma girmeden önce üst üste gerçekleşen Martin Luther King ve Robert F. Kennedy suikastları sonucunda, kamuoyunda şiddete ve şiddetin sinemada yer bulmasına karşı hassasiyet oluşması sebebiyle, Paramount Pictures filmin dağıtımını hiç yapmamayı düşünmeye başladı. Bir süre sonra gösterime giren film önemli bir gişe başarısı elde edemedi.

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Filmin 2003 tarihli DVD'sinde yer alan 'Targets': An Introduction by Peter Bogdanovich 24 Nisan 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. isimli film
  2. ^ a b "Fimin IMDB sayfasında "Trivia" bölümü". 24 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2008. 
  3. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; whitman isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akira Kurosava</span> Japon film yönetmeni (1910–1998)

Akira Kurosava , Japon film yönetmeni, film yapımcısı, senarist ve kurgucu. 57 senelik kariyerinde 30 film yöneten Kurosava, sinema tarihinin en önemli ve etkili yönetmenlerinden biri olarak görülmektedir.

<i>Stalker</i>

Stalker, 1978/79'da Rus yönetmen Andrey Tarkovski'nin beşinci uzun metrajlı filmidir. Film, Sovyet sinemasının ve bilimkurgu türünün bir klasiği olarak kabul edilir.

<i>Baba</i> (film) 1972 yapımı Francis Ford Coppola filmi

Baba, Mario Puzo'nun yazdığı aynı adlı romandan uyarlanan, Francis Ford Coppola'nın yönettiği, Marlon Brando ve Al Pacino'nun başrollerini paylaştığı filmdir. Filmde ayrıca yardımcı rollerde James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton, John Cazale vardır. Filmin hikâyesi, II. Dünya Savaşı'nın bittiği yıl olan 1945'te başlar ve 10 yıllık bir dönemi kapsar.

<i>Elm Sokağında Kâbus</i> Amerikan yapımı korku filmi

Elm Sokağında Kâbus, Wes Craven tarafından yazılmış ve yönetilmiş 1984 yapımı Amerikan korku filmidir. John Saxon, Heather Langenkamp, Ronee Blakley, Amanda Wyss, Jsu Garcia, Robert Englund ve Johnny Depp adlı oyuncular filmin kadrosunda yer almaktadır. Johny Depp, oyunculuğa ilk adımını bu filmle atmıştır. Film, Ohio'da Springwood isimli kurgusal bir kasabada birkaç gencin rüyalarında seri çocuk katili Freddy Krueger'ın hayaleti tarafından katledilmelerini konu alır. Wes Craven filmi yaklaşık 1.8 milyon $ bütçeyle çekmişti. Gösterimde daha ilk haftada bu miktarı telafi etti. ABD'de 25.5 milyon $ gişe hasılatı elde etmiştir. Film, korku türünde çok önemli bir yere kavuşmuş, filmin kötü adamı Freddy sinema tarihinde en çok bilinen kötü karakter olmuştur. Hem eleştirmenler hem de Craven filmin başarısında slasher türü korku filmlerin altın çağını başlatan Halloween (1978) filminin önemli rol oynadığını ifade ediyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Senaryo</span> Tiyatro oyunu, piyes, film, dizi vb. eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metinler

Senaryo Tiyatro oyunu, piyes, dizi, film, video oyunu gibi eserlerin sahnelerini ve akışını gösteren yazılı metinlere verilen isimdir.

<i>Son Durak 2</i> David R. Ellisin yönettiği 2003 yılı ABD yapımı doğaüstü korku filmi

Son Durak 2, yönetmen koltuğunda David R. Ellis'in oturduğu 2003 yılı ABD yapımı doğaüstü korku filmidir. Senaryo J. Mackye Gruber ve Eric Bress tarafından; Gruber, Bress ve serinin yaratıcısı Jeffrey Reddick'in yazdığı bir hikâyeye dayanarak yazıldı. Son Durak serisinin ikinci filmidir ve 2000 yılı Son Durak filminin devamı niteliğindedir. Başrolleri Ali Larter, A. J. Cook ve Michael Landes paylaşmaktadır. Film Kimberly Corman'ın gördüğü gerçek ile rüya arası bir olay sonucu tehlikeyi önceden sezmesi ve bir kaza olacağını herkese söylemesiyle ilgilidir. Kazadan kurtulanlar teker teker ilginç ve dehşet verici kazalarda ölür. Ölüm yine onu kandırmaya çalışanların peşindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Kedi</span>

"Kara Kedi" Edgar Allan Poe tarafından yazılmış kısa öyküdür. Öykü ilk defa 19 Ağustos 1843'te The Saturday Evening Post adlı gazetede yayımlandı. Suç psikolojisinin ele alındığı öykü genelde yazarın Gammaz Yürek isimli öyküsüyle birlikte ele alınır. Her iki öyküde de bir katil suçunu gizler ve hiç yakalanmayacağını düşünür, ancak kendisine suçunu sürekli hatırlatan rahatsız edici bir şey sebebiyle sonunda kendi kendini ele verir.

Nosferatu, 1922 yılında Weimar Cumhuriyeti'nde çekilen, Alman dışavurumculuğu akımının başyapıtlarından biri sayılan ve korku sinemasının sayılı klasiklerinden olan bir korku filmidir. F. W. Murnau'nun yönettiği filmde Max Schreck, vampir kont Kont Orlok rolündedir. Filmin orijinal Almanca adı Nosferatu, eine Symphonie des Grauens yani Nosferatu, Bir Dehşet Senfonisi'dir. Film 1921 yılı ile 1922 yılı arası çekilmiştir. Film, Bram Stoker'ın Drakula romanının bir uyarlaması olduğu ve telif ödenmeksizin yapıldığı için yayından kaldırılmıştır. İzinli olarak ilk Drakula filmi 1931 yılında çekilmiştir. Nosferatu filminde Bram Stoker'ın filminden farklı olarak vampir kontun adı Orlok'tur. Bram Stoker'ın Drakula'sında ise vampir kontun adı Drakula'dır.

<span class="mw-page-title-main">Vincent Price</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1911 – 1993)

Vincent Leonard Price, Jr., Amerikalı oyuncudur. Genelde korku ve gerilim filmlerinde oynayan oyuncu. 180 civarında film ve tv dizisinde rol almıştır. Bu filmlerin birçoğu, klasik haline gelmiş düşük bütçeli korku filmleridir. Genellikle esrarengiz, soylu, beyefendi ve "kendine karşı hata yapanlardan intikam alan adam" rollerinde hafızalara kazınmıştır. Ses tonu, tonlamaları ve düzgün diksiyonu oyunculuğuna derinlik katmaktadır ki, sesiyle birçok film ve çizgi filme de katkıda bulunmuştur. Caedmon Records için bir dizi korku hikâyesinin sesli kitap kayıtlarını yapmıştır.

<i>Son Gösteri</i> film

Son Gösteri 1971 ABD yapımı dramatik filmdir. Özgün adı The Last Picture Show dur. Senaryosunu 1966 tarihli aynı adlı kendi romanından Larry McMurtry'nin Peter Bogdanovich'le birlikte yazdığı filmin yönetmeni de sinema eleştirmenliğinden yönetmenliğe geçmiş olan Peter Bogdanovich'tir. Önemli rollerinde Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Cybill Shepherd, Ben Johnson, Cloris Leachman, Ellen Burstyn, Eileen Brennan, Clu Gulager, Randy Quaid ve Bill Thurman'ın oynadıkları bu siyah beyaz filmin görüntü yönetmeni Robert Surtees'dir. Film 1950'lerin başında Teksas'ın küçük ve ücra bir kasabasında hızla değişen çağa uyum sağlamaya çalışan bir grup gencin hikâyesini geleneksel bir üslupla anlatırken Hollywood'un klasik filmlerine de bir saygı duruşunda bulunuyor. Film 1972 yılında 8 dalda birden aday olduğu Akademi Ödülleri'nden en iyi yardımcı kadın ve erkek oyuncu ödüllerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Béla Lugosi</span> Macar-Amerikalı sinema oyuncusu (1882 – 1956)

Béla Lugosi, Macar asıllı Amerikalı tiyatro oyuncusu ve korku filmi oyuncusu.

<i>Drakula</i> (film, 1931)

Drakula, Bram Stoker'ın aynı isimli romanından uyarlanan, 1931 Universal Pictures yapımı siyah beyaz bir korku filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Roger Corman</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; sinema oyuncusu

Roger William Corman, çekmiş olduğu pek çok B filmi sebebiyle zaman zaman B'lerin Kralı olarak da adlandırılan, oldukça üretken bir film yönetmeni ve yapımcısıdır. Düşük bütçeli olmalarına rağmen sonraki yönetmenleri etkileyen filmler çekmiş olan Corman, şu anda ünlü olan pek çok yönetmeni de kariyerlerinin başında yönlendirmiştir. Filmlerinin bütçesini ve kısıtlı kaynaklarını en doğru şekilde kullanmak konusunda uzmanlaşan yönetmen, bu özelliğini şakayla karışık olarak, Roma İmparatorluğu'nun çöküşünü anlatan bir filmi iki figüran ve bir çalı ile çekebileceğini söyleyerek vurgulamıştır.

Arsenic and Old Lace, başrollerde Cary Grant, Josephine Hull ve Jean Adair'in rol aldığı 1944 yapımı bir komedi filmidir. Frank Capra yönetmenliğindeki film, Joseph Kesselring'in aynı adlı oyunundan Julius J. Epstein tarafından senaryolaştırılarak sinemaya uyarlanmıştır.

<i>Bereketli Topraklar Üzerinde</i> (film) film

Bereketli Topraklar Üzerinde, Erden Kıral'ın yönettiği 1979 yapımı dram filmi. Orhan Kemal'in aynı adlı romanından uyarlanan filmin senaryosunu en başta Mahmut Tali Öngören yazmış, ancak Erden Kıral'ın senaryoyu beğenmemesi üzerine oyuncu Tuncel Kurtiz senaryoyu yeniden kaleme almıştır. Hikâyede Çukurova'ya gelip ağır şartlar altında çalışan Köse Hasan, Pehlivan Ali ve Yusuf adlı üç arkadaşın başından geçenler anlatılmaktadır.

<i>Operadaki Hayalet</i> (film, 1943) Arthur Lubinin yönettiği 1943 tarihli korku filmi

Operadaki Hayalet, 1943 ABD yapımı melodramatik korku ve gerilim filmdir. Özgün adı Phantom of the Opera'dır.

<span class="mw-page-title-main">Onur Ünlü</span> Türk senarist, yönetmen, yapımcı, şair, müzisyen ve oyuncu

Onur Ünlü, Türk yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu, şair ve müzisyendir.

<i>Mumya</i> (film, 1932)

Mumya, 1932 Universal Studios yapımı ABD korku filmi. Karl Freund'un yönettiği filmde başroldeki Boris Karloff yeniden hayata dönen bir Mısır rahibini canlandırdı. Diğer rollerde ise Zita Johann, David Manners ve Edward Van Sloan yer aldı. Film Cantil, Kaliforniya'da, Universal City'de ve Mojave Çölü'nde çekildi.

Fritz 1931 tarihli Frankenstein filminde Henry Frankenstein'ın asistanı olan kambur cüce karakteri.Romanda yer almayan bu karakter, filme senaryo için temel alınan Peggy Webling'in yazdığı,Romanın sahne uyarlamasından alınmıştır.Bu karakter daha sonra kambur İgor karakterinin esin kaynaklarından biri olmuştur.Aslında Webling'den önce de Romanın birçok tiyatro uyarlamasında yer alan bu karakter ilk kez 1823'te Richard Brinsley Peake'in yazdığı, romanın ilk uyarlamalarından biri olan Presumption: or the Fate of Frankenstein oyununda görünmüş ve aktör Richard Keeley tarafından canlandırılmıştır.James Whale'in filmindeyse Dwight Frye tarafından canlandırılan Fritz karakteri, Henry Frankenstein yaratığı için yeni bir beyin ararken Dr.Waldman'ın Goldstadt üniversitesindeki laboratuvarından sağlıklı bir beyin çalmaya çalışır.Ama kazara kavanozu düşürüp kırınca bir katilin anormal beynini çalıp getirir.Bu anormal beyin canlandıktan yaratığın canavarlaşmasının önemli sebeplerindendir. Sadist özellikler de taşıyan Fritz karakteri ilk kez ateş görünce korkan yaratığa meşaleyle işkence etmekte ve onu kırbaçlamaktadır.Bu yüzden Yaratık da onu asarak öldürür. Daha sonra 1944'te çekilen Frankenstein'ın Evi filminde Boris Karloff'un canlandırdığı çılgın bilim insanı Dr.Gustav Niemann, ağabeyisinin yaratığını yaratırken Henry Frankenstein'ın yanında çalıştığından bahsetmektedir.Bu ağabeyin Fritz olduğu düşünülmektedir.Bu yüzden çoğu yerde Fritz'in tam adı Fritz Niemann olarak geçmektedir

<i>Korku Kapanı</i> (film, 2021) Korku filmi

Korku Kapanı, Mike P. Nelson tarafından yönetilen ve Alan McElroy tarafından yazılan 2021 korku filmidir. Film, Korku Kapanı film serisinin yeniden başlatılmasıdır ve Charlotte Vega, Adain Bradley, Emma Dumont, Dylan McTee, Daisy Head, Bill Sage ve Matthew Modine rol almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Kanada arasında uluslararası bir ortak yapımdır.