İçeriğe atla

Tarayıcı ele geçirme

Tarayıcı ele geçirme (Browser hijacking), casus bir yazılımın bilgisayardaki web tarayıcısının ayarlarını değiştirerek tarayıcının kontrolünü ele geçirerek kullanıcının isteğinden çıkartmasıdır. Tarayıcı ele geçirme olunca tarayıcı açıldıktan sonra "404 Error" sayfası çıkar ve açılmaz.

Tarayıcı ele geçirme programlarının hepsi casus yazılımlardan meydana gelmektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tarayıcı savaşları</span>

Tarayıcı Savaşları, elektronik cihazların İnternete bağlanırken kullandıkları yazılımlar olan ağ tarayıcısı üreticisi şirketler arasında yaşanan ve pazar payını elinde tutmak ya da artırmak için girişilen yarış dönemlerine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Tarayıcı</span>

Tarayıcı, bilgi işlem alanında bir resmi, yazılı belgeyi, el yazısını veya bir nesneyi analiz ederek sayısal ortama aktaran araç. Günümüzde tarayıcılar genellikle CCD veya CIS algılayıcı kullanmaktadır. Eski davul tarayıcılarda foto çoğaltıcı tüpler de kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Casus yazılım</span>

Casus yazılım veya spyware, başlıca zararlı yazılım (malware) türlerinden biridir. Casus yazılımların sanıldığından da yaygın olduğu aşağıdaki birkaç istatistikte de görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">World Wide Web</span> internet kullanarak ulaşılan, birbirine bağlı belgelerden oluşan küresel sistem

World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

Kuşatma ya da muhasara, bir şehrin, bir ülkenin ya da bir bölgenin abluka altına alınıp dış dünya ile ilişkisinin kesilmesidir. Kuşatma diplomasi, casusluk ve muharebe gibi pek çok aşamayı içeren bir süreçtir. Bu yollarla tahkimatın ele geçirilmesi planlanır.

<span class="mw-page-title-main">Internet Explorer</span> Microsoft tarafından geliştirilen internet tarayıcısı

Windows Internet Explorer ya da eski adıyla Microsoft Internet Explorer, Microsoft tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Microsoft Windows, Mac OS ve Unix sürümleri vardır, öte yandan 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren tarayıcı desteklenmediği için artık hiçbir sürümü geliştirilmemektedir. Eski bilgisayarlarda Microsoft Windows ile birlikte öntanımlı olarak gelen Internet Explorer'ın Windows'a bütünleşik gelmesinden dolayı tarayıcı piyasasının büyük bir bölümünü elinde bulundurmaktaydı. Windows Vista ile birlikte adı Windows Internet Explorer olarak değiştirildi. O dönem Microsoft tarafından yalnızca güvenlik yaması yayınlandı. 12 Ocak 2016'dan itibaren Internet Explorer 11 sadece tüketicilere resmi destek vermiştir. 16 Nisan 2019 tarihinde Internet Explorer'ın gözden geçirilmiş son güncellenmiş hali Windows Server 2012 ve Windows Embedded 8 Standard için yayınlandı. Microsoft 20 Mayıs 2021'de, Windows 10 LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için 15 Haziran 2022'de Internet Explorer için tam desteğin kesileceği ardından alternatifin eski siteler için IE modlu Microsoft Edge olacağı açıklandı. Açıklandığı şekilde LTSB ve LTSC sürümleri haricindeki Windows 10 edisyonları için Internet Explorer'ın desteği 15 Haziran 2022 tarihinde Microsoft tarafından kesildi.

Tarayıcı oyunu veya diğer kullanımıyla tarayıcı tabanlı oyun, bir web tarayıcısı aracılığıyla İnternet üzerinden oynanabilen oyun türü. Tarayıcı oyunların çoğu hiçbir program indirmeden tarayıcılar üzerinden oynanabilir.

<i>Avanak Ajan: Altın Kuş</i> 2002 ABD yapımı casus komedi filmi

Avanak Ajan: Altın Kuş, 2002 ABD yapımı komedi filmidir. James Bond filmlerinin bir parodisi olan bu film Mike Myers'ın başrollerini oynadığı Austin Powers serisinin üçüncü filmidir.

<span class="mw-page-title-main">On iki casus</span>

On iki casus, Musa tarafından 40 gün boyunca bilgi toplamak için İsrail Diyarı'na gönderilen Yahudi casuslardı. On iki İsrail kabilesinin her birine bir casus düşecek şekilde on iki deneyimli adam seçildi. Mısır'dan Kenan'a geri dönecek İbrani halkının, uzun zaman sonra tekrar dönecekleri yerlerde başlarına bir sıkıntının gelip gelmiyeceğine emin olmak için gönderildiler. Tanrı, İsrailoğullarının Kenan topraklarını ellerine geçireceğine dair söz verdiyse de İsrailoğulları önce bu toprakları gözlemlemek istedi.

<i>Akıllı Ol</i> (film) 2008 Peter Segal yapımı bir film

Akıllı Ol, Yönetmenliğini Peter Segal'ın yaptığı ve başrollerini Steve Carell ve Anne Hathaway'in paylaştığı 2008 ABD yapımı film.

<span class="mw-page-title-main">WebKit</span>

WebKit, web tarayıcılarına web sayfalarını işlemesine izin vermek için tasarlanmış bir web tarayıcı motorudur. Webkit motoru penceredeki web içeriğini görüntülemek için bir sınıflar kümesi sağlar ve aşağıdaki bağlantılar gibi kullanıcı tarafından tıklandığı zaman tarayıcı özellikleri gerçekleştirir.

<i>Casus Kıran</i> (film, 1970) 1970 filmi

Casus Kıran Yedi Canlı Adam, Casus Kıran filminin devamı niteliğini taşıyan, yönetmenliğini Yılmaz Atadeniz'in yaptığı, başrollerini İrfan Atasoy ve Feri Cansel'in paylaştığı 1970 yapımı fantastik Türk filmi.

<span class="mw-page-title-main">Google Hangouts</span> Mesajlaşma ve görüntülü görüşme platformu

Google Hangouts ya da kısaca Hangouts, Google tarafından geliştirilen, platformlar arası bir mesajlaşma uygulamasıdır.

Google Bookmarks ya da Google Favori Sayfalar, Google Hesabı sahiplerinin kullanılabildiği ücretsiz çevrimiçi yer imi hizmetidir. Tarayıcı tabanlı Bookmarking'den tamamen ayrıdır ve herhangi bir popüler tarayıcı üzerindeki Bookmarks fonksiyonu ile karıştırmamak gerekir. Google Bookmarks 10 Ekim 2005 tarihinde başlatıldı.

Tarduş Kağan ya da Tardu, Batı Göktürk Kağanlığı'nın kurulmasını sağlayan siyasi ortamı oluşturan yabgu. Aslen bir Yabgu olmasına rağmen, yaptığı fetihlerle Türk Kağanlığı'nın genişlemesini sağlamış; İşbara Kağan ile girdiği mücadele ise ülkenin 604 yılında ikiye bölünmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Apple Tarayıcı</span> Vikimedya liste maddesi

Apple Tarayıcı Apple Computer şirketinin tarayıcı cihazı idi. Ağustos 1988'de Apple Computer Apple Tarayıcıyı tanıttı. İlk A4 flatbed tarayıcıydı. En fazla 300 dpi çözünürlükte 16 düzey griye sahip 4 bitlik bir görüntü kapasitesine sahiptir. Tarayıcı 20.4 saniye içinde tam taramayı tamamlayabilir. İsteğe bağlı bir Apple Desktop Bus bağlantı noktasına sahip bir SCSI bağlantısı ile gönderildi. Tarayıcı, 1991 yılında, 256 seviyeli gri ile kısa ömürlü Apple OneScanner'e yükseltildi.

<span class="mw-page-title-main">Apple OneScanner</span>

Apple OneScanner 1990'lı yılların başında tanıtılan bir dizi masaüstü tarayıcıydı. Orijinal OneScanner modeli, daha önceki Apple Tarayıcı'nin yerini alması için 1991'de tanıtıldı ve 8 bitlik gri tonlamalı tarama yapıyordu. Gelecek sene Color OneScanner ile değiştirildi ve güncellenen bir dizi model izledi. Bu seride 600x1200 dpi çözünürlük ve 30 bit renkli tarama ile Color OneScanner 1200/30 ile sonuçlandı. 1200/30, otomatik sayfa besleme ve şeffaf materyalleri tarama seçenekleri içermektedir. Tüm OneScanner serisi, SCSI'i birincil arabirim olarak kullandı. Nihai 1200/30 modelinin satışı 1997'de sona ermiştir.

Bağdat'a Geldiler İngiliz dedektif romanları yazarı Agatha Christie'nin 1951 yılında yazdıği bir romandır. Christie her ne kadar dedektif romanları ile ün kazanmışsa da kimi romanları casus romanlarını andırır. Bu romanda da konu Bağdat'ta yapılması planlanan bir zirve öncesinde sahte bilgilerle Dünya'yı yıkıma götürmek isteyenler ve buna engel olmak isteyenler arasindaki entrikalarla dolu serüvendir. Romanda Christie'nin alışıldık karakterleri yoktur. Roman kahramanı Victoria Jones adında bir genç kızdır.

<span class="mw-page-title-main">III. Eugenius</span>

Papa III. Eugenius ,, 15 Şubat 1145'ten ölümüne kadar papa. İlk Sistersiyen papadır.

<i>The Spy</i> Fransız casusluk televizyon dizisi

The Spy, ilk bölümü 6 Eylül 2019 tarihinde yayınlanan ve Gideon Raff tarafından yaratılan, İsrail'in Mossad casusu Eli Cohen'in gerçek hayatına dayanan, casusluk türündeki Fransız Canal + ve Amerikan Netflix ortak yapımı internet dizisi. Dizi, Uri Dan tarafından yazılan İsrail'den gelen casus kitabından ilham alıyor.