Taras Bulba (anlam ayrımı)
Taras Bulba şu anlamlara gelebilir:
- Taras Bulba (roman)
- Taras Bulba (film)
Taras Bulba şu anlamlara gelebilir:
1814 (MDCCCXIV) cumartesi günü başlayan bir yıldır.
Kazaklar, Ukrayna ve Güney Rusya yerli halklarının karışımı ile 15. yüzyıl dolaylarında Dinyeper ve Don nehirleri civarında ortaya çıkan etnik topluluk. Kazaklar, bugünkü Kazakistan'da yaşayan ve Türkî kökenli olan Kazaklar'la karıştırılmamalıdır. Kazak sözcüğü Eski Türkçede maceracı-özgür insan anlamındadır.
Taras Hrıhorovıç Şevçenko, Ukraynalı hümanist şair ve ressam. Geride bıraktığı eserleri ile modern Ukrayna dili ve edebiyatının temeli olarak gösterilir. Şevçenko Rusça eserler de vermiş ve başyapıt olarak nitelendirilebilen resimler yapmıştır.
Yul Brynner Yuliy Borisoviç Briner, Rusya doğumlu Broadway oyuncusu ve Oscar'lı Hollywood oyuncu.
Taras Bulba - Nikolay Vasilyeviç Gogol'ün Ukrayna Kazakları'nın 15. yüzyıldaki yaşamlarını, savaşlarını ve zaferlerini destansı bir dille anlattığı romanıdır.
Turuncu Devrim, Ukrayna'daki 21 Kasım 2004 cumhurbaşkanlığı seçimleri döneminde, Kasım 2004'ten Ocak 2005'e kadar yaşanan politik olaylara verilen genel addır. Turuncu denilmesinin sebebi başkan adaylarından olan ve seçimlere hile karıştığını iddia eden Viktor Yuşçenko'nun seçim kampanyası dönemince bu rengi kullanmasıdır.
Taras Shevchenko Ulusal Kyiv Üniversitesi,, Kiev, Ukrayna'da bulunan bir devlet üniversitesidir.
Osmanlı İmparatoru Sultan IV. Mehmed'e mektubu yazan Zaporojya Kazakları veya Türk sultanına mektup yazan Zaporojya Kazakları o, Rus sanatçı İlya Repin'in bir tablosudur. Sanatçı, boyutları 2.03 m'ye 3.58 m olan tuvale 1880'de başladı ve 1891'de tamamladı. Bitirdiğinde, III. Aleksandr tabloyu 35.000 rubleye ressamdan satın aldı. Bu, o devre kadar bir Rus tablosuna ödenen en yüksek fiyattı. Tablo hâlen Sankt-Peterburg'daki Rus Devlet Müzesi'nde sergilenmektedir.
Tarihi roman veya tarihsel roman, tarihin değişik dönemindeki olaylar ile ilgili roman. Konularını tarihi olaylardan ya da tarihte yaşamış kahramanlarla, onları kuşatan gerçek veya hayali kişilerin hayat ve maceralarından alan roman türüdür. Sosyal roman çeşitlerinden biridir.
Taras Bulba Nikolai Gogol'un aynı isimle yazdığı eserinin uyurlaması olan tarihi bir filmdir. Film Ukrayna'nın Zaporijya, Khotyn ve Kamianets-Podilskyi bölgelerinde ve Polonya'da çekilmiştir. Filmin çekimleri 2008 yazında bitmişse de film 2 Nisan 2009'da yayınlanmaya başlanmıştır..Filmde Gogol'un 1835 yılında yazdığı Taras Bulba kullanıldı.
Bohdan Stupka, Ukraynalı aktördür.
Magdalena Mielcarz, Polonyalı aktris ve model.
Taras Volodimiroviç Mihalik, defans mevkiinde oynayan Ukraynalı millî futbolcudur. Kariyeri boyunca kale hariç her mevkide oynayan Mihalik, Lokomotiv Moskva takımının formasını giymektedir.
Vala Önengüt, tiyatrocu, seslendirme sanatçısı, şair ve senarist. Sanat yaşamına 11 yaşında İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda başladı. Bir ara TRT'de satranç programı da sunmuştur. Özellikle Yul Brynner'ı uzun yıllar başarıyla seslendirmiştir.
Tarasca devleti, Kolomb öncesi Amerika'da Orta Meksika bölgesindeki devlettir. Devlet yaklaşık olarak bugünkü Meksika'nın Michoacán eyaleti sınırlarına karşılık gelir. İspanyol istilası döneminde Mezoamerika bölgesinde Azteklerden sonra en büyük ikinci devletti.
GreenJolly Ukraynalı rap müzik grubu. Daha çok 2004 yılında yapılan Turuncu Devrim'in resmi olmayan şarkısı "Razom nas bahato, nas ne podolatı" adlı şarkıyı seslendirmeleriyle tanınır.
Hyundai Terracan, Hyundai tarafından 2001 yılından bu yana üretilen orta sınıf SUV modelidir. Araç Hyundai Highland konsepti temelinde olup ikinci nesil Mitsubishi Pajero'nun şasisini paylaşmaktadır. Adını Meksika'nın batı orta kesiminde yer almış eski Tarasca devletinden almaktadır.
Christine Maria Kaufmann, Alman-Avusturyalı oyuncu, yazar ve iş insanı. Alman baba ve Fransız annenin kızı olarak Avusturya'da doğmuştur. 1952'de çocuk yaşta beyaz perdeyle tanışan oyuncu 1961'de Altın Küre Ödülü kazanmıştır.
Ukrayna İsyan Ordusu -Bağımsız Ukrayna fikri ile kurulan aşırı milliyetçi silahlı oluşum. Ukrayna'da II.Dünya Savaşı sırasında Nazilerin desteği ile örgütlenen ve ülkedeki tüm etnik gruplara karşı katliam ve kıyım hareketlerine girişen milliyetçi oluşum. Ukraynalı Milliyetçiler Örgütü'nün askeri kanadıdır. Ekim 1942'de teşkilatlanan oluşum özellikle II. Dünya Savaşı zamanı oldukça aktif rol oynayıp,1943'te Ukrayna Reich Komiserliği'yle birlikte Ruslara, Polonyalılara, Yahudilere ve diğer etnik azınlıklara karşı çeşitli katliam ve kıyım hareketlerinde bulundu.
Litvanya-Türkiye ilişkileri, Litvanya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye 28 Temmuz 1922'de Litvanya'yı resmî olarak tanıdı ve aynı gün Türkiye'nin Estonya Büyükelçisi de Litvanya'ya akredite oldu. SSCB'nin Estonya, Letonya ve Litvanya'nın işgalini ve ilhakını takiben Tallinn'deki Türk Büyükelçiliği 5 Eylül 1940'ta kapattı. Ancak Türkiye, Litvanya'nın Sovyet ilhakını hiçbir zaman tanımadı.