
Şili (İspanyolca:

Peru, ya da resmî adıyla Peru Cumhuriyeti Güney Amerika'nın batısında bir ülkedir. Kuzeyde Ekvador ve Kolombiya, doğuda Brezilya, güneydoğuda Bolivya, güneyde Şili ve batıda Büyük Okyanus'la sınırlıdır.

Çöl iklimi veya kurak iklim, bitki örtüsü çalı ve kurakçıl otlar olan, çok az yağış alan ve kutup iklimi olarak sınıflandırılacak kriterleri karşılamayan bir iklimdir.

Santiago Metropolitan Bölgesi Şili'nin ortasında yer alan kara ile çevrili bir bölgesidir. En çok nüfusa sahip olan ve ülkenin başkenti Santiago'nun olduğu bölgedir. Çoğu ticari ve idari merkezler, Şili ana hava alanı Arturo Merino Benítez dahil, bu bölgede yer alır.

O'Higgins, Şili'nin 15 idari bölgesinden biridir. VI Región olarak da bilinir. Bölge; kuzeyde Santiago Metropolitan bölgesi, doğuda Arjantin, güneyde Del Maule Bölgesi ve batıda Büyük Okyanus tarafından çevrelenmiştir.

Coquimbo Şili'nin 15 idari bölgesinden biridir. IV Región olarak da bilinir. Başkent Santiago'dan 400 km kadar kuzeyde yer alır.

Región de Atacama,, bir Güney Amerika ülkesi olan Şili'nin idarî bölümlerinden 3'üncü Bölge'yi oluşturur. Ülkenin kuzey kesiminde yer alır ve büyük ölçüde Atacama Çölü'nden oluşur. Bölge, buna bağlı olarak nispeten seyrek nüfusludur.

Antofagasta, Şili'nin 15 idari bölgesinden biridir. II Región olarak da bilinir.

Iquique Şili’nin kuzeyinde yer alan bir liman şehri ve bölgesidir. Hem Iquique bölgesinin hem de Tarapacá bölgesinin başkentidir. Pasifik Okyanusu sahilinde yer alan Iquique şehri batıda Atacama Çölü’nün bir parçası olan Pampa del Tamarugal ile komşudur. 2011 nüfus sayımına göre şehrin nüfusu 180.601’dir. Iquique bölgesinin merkezi konumunda olan şehir 19. yüzyılda Atacama Çölü’de yapılan Potasyum nitrat madencilik çalışmaları sırasında oldukça gelişmiştir. Köken olarak bir Peru şehri olan Iquique Pasifik Savaşı’ndan sonra Şili’nin himayesine geçmiştir. Günümüzde Şili’nin iki serbest ekonomik bölgesinden birisidir.

Calama, Şili'nin Antofagasta Bölgesi'nde bir şehir. Nüfusu 140.700 kişidir (2004).

Arica, Şili'nin kuzeyinde Tarapacá Bölgesi'nde bir şehir. Güherçile Savaşı sırasında bu şehri kaybeden komşu Peru ile bir bağlantı noktasıdır. Arica, 186.000 nüfusa sahiptir.

Lluta Nehri, Kuzey Şili'nin Tarapacá Bölgesi'nde bir nehirdir.

Atacama Çölü, Şili'nin kuzeyinde bulunan dünyanın en kurak sıcak çölüdür. Batısında Büyük Okyanus bulunur. Kuzeyde Peru, doğuda ise Bolivya ve Arjantin sınırlarını oluşturur.

Arica ve Parinacota Bölgesi yani XV Región de Arica y Parinacota, Şili'nin 15 bölgesinin en yenisi ve en kuzeyde olanıdır ve XV. Region olarak da bilinir. Kuzeyde Peru, doğuda Bolivya, güneyde Tarapacá Bölgesi ve batıda Pasifik ile sınırlıdır.

Pica, Şili, Şili'nin Tarapacá bölgesinin El Tamarugal eyaletinde bir şehir ve komündür. Atacama Çölü'nde bir vahada bulunur.

Pasifik Savaşı, Şili, Peru ve Bolivya arasında Arica ve Parinacota bölgesi, Tarapacá bölgesi ve Atacama bölgesi için bugünkü Şili'nin kuzeyinde 1879 ile 1884 yılları arasında meydana gelmiştir. Peru ile Bolivya savaş öncesinde gizli bir antlaşma ile Şili'ye karşı ittifaka girmişlerdir.
Ancón Antlaşması Peru ile Şili arasında, Peru'nun Lima şehrinin Ancon ilçesinde 20 Ekim 1883 tarihinde toprak sorunlarının giderilmesi amacıyla imzalanmıştır.

Costa, Peru'nun Pasifik Okyanusu ve And etekleri arasında kalan uzun ve dar bölgesidir. 1865 yılında Peru'nun tanımlanan üç geleneksel bölgelerinden biri olduğu kabul edilir. Sahil uzunluğu 3080 km'dir. Yakın yerleşim yerleri olan Arequipa'ya 180 km ve Piura'ya 15 km uzaklıktadır. Costa bölgesinde düşük yağış ile karakterize sıcak bir iklim gözlenmektedir. Costa Humboldt Akıntısı'nın etkisi altında olup, tarımın sadece Andlar'dan gelen nehirler boyunca ve nehir vahalarında mümkün olduğu, geniş ölçüde bir kıyı çölüdür.
Peru-Şili Çukuru , Büyük Okyanusun doğu kıyılarında, Şili ve Peru kıyılarının 160 km uzağındaki denizaltı okyanus çukurudur. En derin yeri Richards Deep olan çukurun genişliği 64 km, uzunluğu 5.898 km, alanı 590.000 km2'dir.

Chinchorro mumyaları, günümüzde kuzey Şili'de bulunan Güney Amerikalı Chinchorro kültüründen bireylerin mumyalanmış kalıntılarıdır. Mısır mumyalarından iki bin yıl kadar daha eski tarihlere kadar tarihlenen bu mumyalar, yapay olarak mumyalanmış insan kalıntılarının en eski örnekleridir. Mısır'da bulunan en eski mumya MÖ 3000 civarına tarihlenirken antropojenik olarak değiştirilmiş en eski Chinchorro mumyası MÖ 5050 civarına tarihlenmektedir.