İçeriğe atla

Tar Deresi Köprüsü

Tar Deresi Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir kemer köprüdür. Kemer ayaklarının iç yüzünde nişler bulunan köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Tar Deresi Şelalesi'ne giden yolun başında yer almaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Köprü (Tar Deresi)". karadeniz.gov.tr. 23 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Silvan</span> Diyarbakırın bir ilçesi

Silvan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Diyarbakır'ın ilçelerinden biridir. İlçe nüfusu 87.639 kişidir. Silvan Kalesi, Malabadi köprüsü, Hasuni Mağara Şehri, Selahaddin-i Eyyubi Cami, Zembilfroş Burcu, Eyyubi Kot Minare, Behlül Bey Cami, eski Keldani Kilisesi, müze ve tarihi konaklar ile Boşat Kalesi bu ilçede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Malabadi Köprüsü</span> Tarihî köprü

Malabadi Köprüsü veya orijinal adıyla Akarman Köprüsü, Silvan'a 23,2 km uzaklıkta Silvan ilçe sınırları içerisinde yer alan ve Oğuz Türkleri'nden Artuklu beyliğinin önderi Hüsameddin Timurtaş tarafından yaptırılmış tarihi bir köprü. Silvan'dan rahatlıkla ulaşım imkânı vardır. Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri'ne kayıtlıdır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Malabadi Köprüsü Silvan Belediyesi'nin logosunu oluşturan ana unsurdur. Malabadi Köprüsü Silvan ilçesine ait bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bıldırcınköy</span>

Bıldırcınköy, Rize ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Justinianus Köprüsü</span> Serdivanda tarihi bir köprü

Justinianus Köprüsü veya Sangarius Köprüsü, Türkiye'de, Geç Roma Döneminden kalma, Sakarya nehri üzerinde bir taş köprüdür. Yapı Doğu Roma İmparatoru Justinianus (527–565) tarafından başkent Konstaninopolis ile imparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için inşa ettirildi. Neredeyse 430 m uzunluğundaki köprü, dev ölçüleri nedeniyle dönemin yazar ve şairlerin eserlerine konu olmuştu. Justinianus'un Boğaziçi yerine gemiyle Anadolu'dan geçebilmek için kanal projesi planladığı ve köprünün bu projenin bir parçası olduğu iddiası uzmanlar tarafından tartışılmaktadır. Köprü, 2018'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklendi.

<span class="mw-page-title-main">Mikron Köprüsü</span>

Mikron Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 41 metre uzunluğundadır. 3.1 metre genişliğinde olan köprü, 11 metre yüksekliğindedir. 19. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Çamlıhemşin ilçesine 2 kilometre uzaklıktadır. Fırtına Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprünün ayak açıklıkları sel tehlikesine karşı geniş tutulmuştur. Köprünün kemeri kesme taştan, ayakları molozdan, korkulukları ise briketten örülerek yapılmıştır. 1998 yılında özgün hali değişmeyecek şekilde onarılmıştır.

Ortan Köprüsü, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 51 metre uzunluğundadır. 2,9 metre genişliğinde olan köprü, 16 metre yüksekliğindedir. Çamlıhemşin ilçesine 5 kilometre uzaklıktadır. Çat Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprünün kemeri kesme taştan, duvarları ve köprü yolu ise moloz taştan yapılmıştır. 1989 yılında korkulukları ve yan duvarları çimento ile derzlenmiştir.

Timisvat Köprüsü veya Köprüköy Köprüsü, Rize'nin Ardeşen ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 35 metre uzunluğundadır. 2.7 metre genişliğinde olan köprü, 13 metre yüksekliğindedir. Ardeşen ilçesine 10 kilometre uzaklıktadır. Fırtına Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprü 18. yüzyılda inşa edilmiştir. Biri büyük diğer küçük olmak üzere iki gözlü kemer formunda inşa edilen köprünün kemeri taş döşeli olup, korkulukları ve gövdesi kesme taştan yapılmıştır.

Çağlayan Köprüsü, Rize'nin Fındıklı ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 27 metre uzunluğunda olan köprü, 13 metre yüksekliğindedir. Genişliği 2.4 metredir. Fındıklı ilçesine 8 kilometre uzaklıktadır. Çağlayan Deresi üzerine konumlanmıştır. Köprüden sarkan zincire bağlı dere taşına göre 1924'te yapıldığı yazsa da, ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Yerel halk, bu tarihin sel sonrası yıkılan köprünün onarım görme tarihi olduğunu belirtmektedir. Kemeri kesme taşlardan oluşan köprünün tempan duvarları ve ayakları moloz taştan örülmüştür. Köprünün üzeri yassı dere taşıyla kaplıdır.

Dereköy Köprüsü, Rize'nin İkizdere ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. Tek gözlü köprü, basık sivri kemerlidir. Köprünün kemer kısmı ve korkulukları kesme taş, diğer kısımları ise moloz taş ile inşa edilmiştir. Köprü yolunun inşasında düzgün moloz taş kullanılmıştır. Korkulukları tabanda kare, bitimde ise oval şeklindedir. Ana kayaya oturtulan kemer ayaklarının iç yüzlerinde küçük nişler bulunmaktadır. Köprünün uzunluğu 36 metre, yüksekliği 9 metre, genişliği ise 3,40 metredir. Kabahor Deresi üzerine konumlanmıştır. 18. yüzyılda inşa edilmiştir. 2000 yılında onarılmıştır.

Yanıkdağ Köprüsü, Usta Ömer Köprüsü veya Ayı Ömer Köprüsü, Rize'nin Çayeli ilçesinin Yanıkdağ köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Köprünün ilçe merkezine uzaklığı 2 kilometredir. Yerden 8 metre yükselikte olan köprü, 20 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Çataklıhoca Deresi'nin üzerine inşa edilmiş olan köprünün 1940'lı yıllarda yöre halkı tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. İki taraftan da merdivenlerle çıkılan köprünün kemerinin üstü taş döşeli düz zemindir. Köprünün bir yakasında eski bir merdiven bulunmaktadır. Köprünün diğer yakası ise sarmaşıklarla kaplıdır. Köprüyü günümüzde yayalar aktif olarak kullanmaktadır. Şubat 2020'de bakımsızlıktan dolayı yıkılan köprünün aslına uygun olarak inşa edilmesi planlanmaktadır.

Meydancık Köprüsü, Artvin ilinin Şavşat ilçesinde konumlanmış, tek gözlü ve düz yollu bir kemer köprüdür. Orta Çağ'da inşa edildiği düşünülen köprü, Bocanat Deresi'nin üzerinde konumlanmıştır. Korkulukları olmayan basık kemerli köprünün tamamının yapımında kaba yontu taşı kullanılmıştır.

Maçka Köprüsü, Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan bir kemer köprüdür. 19. yüzyıla tarihlenen köprü, Meryemana Deresi'nin üzerinde konumlanmıştır. Doğu-batı doğrultusunda uzanan köprünün kemer kısmı ince yonu taştan, geriye kalan kısımları ise kesme taştan yapılmıştır. Yuvarlak kemerli ve üç mesnetli olan köprünün doğudaki kemeri batıdaki kemere kıyasla daha büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Beğlevan Köprüsü</span> Artvin de bir köprü

Beğlevan Köprüsü veya Türkçe adıyla Güreşen Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesinde yer alan bir kemer köprüdür. 20.9 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2.95 metre, kemer yüksekliği ise 8.70 metredir. Beğlevan Deresi'nin üzerindeki köprü, muhtemelen 18. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. Tek gözlü köprünün kemerinin yapımında kesme taş, tempan duvarlarının yapımında ise moloz taş kullanılmıştır. Köprünün kuzeybatı ayağı dere yatağında, güneydoğu ayağı kayada konumlanmıştır. Tempan duvarı betonla sağlamlaştırılan köprü, güneydoğu-kuzeybatı doğrultusunda uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kavak Köprüsü (Arhavi)</span>

Kavak Köprüsü veya Kavak Köprü, ismini bulunduğu Kavakköy'e veren, Arhavi merkezine 5 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir kemer köprüydü. Köprünün yarım daire şeklindeki ana kemerinin sadece küçük bir bölümü korunmuştur. İsodomik formda yapılmış olan köprünün yapımında taş kullanılmıştır. 17. yüzyılda inşa edildiği düşünülen köprü, 1994'te yıkılmıştır. Lome Deresi'nin Orçi Deresi'ne karışarak Kapisre Deresi'ni oluşturduğu yerden birkaç metre gerideydi. Köprünün ayaklarından biri 1.57 metre yüksekliğindeki çakıl taşlarına inşa edilmiştir.

Suadiye Mahallesi Köprüsü veya II. Beğlevani Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesinde yer alan bir kemer köprüdür. Beğlevan Deresi'nin üzerindeki köprü, Beğlevan Köprüsü'nden farklı olarak korkuluklara sahiptir. Tek gözlü köprünün kemerinin yapımında küçük kesme taşlar, tampon duvarlarda ise moloz taş kullanılmıştır. Kemer yükseliği 10 metre olan köprünün genişliği 2,6 metredir.

Gürgen Köprüsü, Rize'nin Güneysu ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir kemer köprüdür. 25 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2,5 metredir. Kangel Deresi'nin üzerinde yer alan köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Üst gövdesi kavisli olan köprü kuzey-güney doğrultusunda uzanmaktadır.

Yapraklar Köprüsü, Rize'nin İyidere ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir kemer köprüdür. 7,60 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2,40 metredir. Hasandağ Deresi'nin üzerindeki köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Köprü yolu beton ile kaplanmıştır.

Ortayol Köprüsü veya Meleskur Köprüsü, Rize'nin Pazar ilçesinde konumlanmış tek gözlü ve yuvarlak kemerli bir kemer köprüdür. 16,00 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2,40 metredir. Kemer ayaklarının iç yüzünde nişler bulunan köprünün yapımında moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Köprü ayakları ana kayaya inşa edilen köprüye merdiven ile ulaşılmaktadır.

Orçi Deresi Köprüsü, Artvin'in Arhavi ilçesindeki Kapisre Deresi'nin üzerinde konumlanmış bir kemer köprüdür. 17. yüzyılın başında inşa edilen köprü, 1990'lerin başında büyük ölçüde yıkılmış, geriye kalan kemer ayaklarının büyük kısmı ise 22 Temmuz 2021'deki selde yıkılmıştır. Ana kemer gözü ve yol uzunluğu açısında eşsiz bir örnekti. 2023 yılında köprüye restorasyon çalışmalarına başlanmıştır.