İçeriğe atla

Tar-Meneldur

Tar-Meneldur
J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde karakter
Unvanı/Diğer adıNúmenor Kralı / Írimon, Elentirmo
Irkıİnsan
Doğum tarihiİkinci Çağ 543
Ölüm tarihiİkinci Çağ 942
Bahsedildiği
kitap(lar)
Bitmemiş Öyküler

Númenor'un beşinci hükümdarı olan Tar-Meneldur, İkinci Çağın 543. yılında doğdu. Babası Tar-Elendil'in en küçük çocuğudur. Silmarien ve Isilme adlarında iki büyük kız kardeşi daha vardır. Doğduğu zamanlarda Númenor'da kadınların hükümdar olması yasaktı, böylece Meneldur tahtın rakipsiz varisi oldu. Tar-Meneldur, Númenor Donanması'nın Kaptanı olan Veantur'un kızı Almarian ile evlenmişti. Bu evlilikten Anardil(Tar-Aldarion) (d. 700), Ailinel (d. 712) ve Almiel (Doğumu 729) isimli üç çocukları oldu.[1]

Hayatı

740 yılında Tar-Meneldur babası Tar-Elendil'den saltanat asasını aldı ve aynı sene Forostar'daki evinden ayrılıp, Kraliyet Şehri Armenelos'a yerleşti. Kısa zaman sonra taç giydi. Aldarion babasını memnun etmek için başta evden ayrılmadı. Ama sonra Denizlere olan tutkusu yeniden başladı ve babasıyla da arası açıldı. Tar-Meneldur, gemi yapımı için ağaç kesimini sınırladı. Bu Aldarion'u durduramadı, Aldarion Orta Dünya' da yeni kereste kaynakları buldu ve burada Lond Daer limanını kurdu.[2]

800 yılında Aldarion 100 yaşına bastı. Tar-Meneldur, geleneğe uygun olarak Aldarion'u halefi ilan etti. Ayrıca ona "Gemilerin ve Númenor Limanlarının Lordu" unvanını verdi. Ama Aldarion'un uzun ve sık seyahatleri babasıyla arasını bozmaya başlayınca Tar-Meneldur, artık adada kalmasını ve ülkeyle ilgilenmesini istedi. Ama Aldarion babasının isteklerine uymadı, Tar-Meneldur da oğlunun dik başlılığına katı kısıtlamalar getirdi. Artık yolculuklardan dönen gemilere dal koyma merasimlerini engelledi ve gemi yapımı için ağaç kesimini tamamen durdurdu.[3]

824’te Aldarion'un Númenor'dan çıkışını yasakladı, ama Aldarion bu yasağı umursamadı ve yeni deniz turuna çıktı. Bu Tar-Meneldur'u taşıran olay oldu; oğlunu halefi ilan ederken verdiği unvanı geri aldı, Maceracılar Locası ile tersaneleri kapattı ve gemi üretimi için kereste tedarikini de yasakladı. Aldarion 829’daki dönüşünde babasının yaptıklarını öğrenince hemen bir yolculuğa daha çıktı. Tar-Meneldur, oğlunun bu 14 yıllık yokluğunda çok endişelendi. Aldarion 843’te Númenor'a döndü. Tar-Meneldur başta onu azarlasa da, sonra affetti ve "Ormanların Yöneticisi"ni de ekleyerek geri aldığı unvanını iade etti. Aldarion 858’de Erendis ile nişanlandı.[4]

Aldarion ile Erendis evlendi. Ama Aldarion'un gezintileri son bulmadı ve kısa süre sonra 877’de tekrar, babasının kutsaması olmadan Orta Dünya'ya yelken açtı. Bu sefer iki yıl içinde döneceğine dair söz verse de, dönmesi beş yılı buldu. Uzun sürmüş bu yolculuk, Erendis'in Aldarion'a olan ümitlerini bitirdi, Erendis Kraliyet Sarayından ayrılıp kendi evine taşındı. 882’de Aldarion döndü ama Tar-Meneldur' elinden gelen her şeyi yapsa da Erendis'in kalbindeki yarayı iyileştiremedi.[5]

Aldarion üç yıl gecikmesini, Orta Dünya'da giderek büyüyen bir huzursuzlukla açıkladı. Ve Elf Kralı Gil-Galad'ın onun aracılığıyla yolladığı mektubu Tar-Meneldur'a getirdi. Mektupta Gil-Galad, Tar-Meneldur'u Morgoth'un, henüz kim olduğunu bilmedikleri bir hizmetkârının artan gücünden bahsedip, onu uyarıyordu. Tar-Meneldur böylece, oğlunun aslında Gil-Galad'a istihbarat sağlayarak yardım etmek için, Eriador'un doğudan herhangi bir saldırıya karşı savunulması amacıyla, Lond Daer limanını kurduğunu anladı.[6]

Tar-Meneldur, Númenor'daki barışı bozup, halkını savaşa hazırlamak ya da gölgenin yayılmasına kayıtsız kalmak arasında bir seçim yapamadı. Bu yüzden Saltanat Asasını, Orta Dünya'yı daha iyi tanıyan ve problemlerini de iyi bilen oğluna bıraktı. Saltanat Meclisinin Hallatan hariç bütün üyeleri bu kararı kabul etti. Böylece Aldarion 883 baharında, Númenor'un yeni kralı oldu.

Tar-Meneldur 143 yıl tahtta kaldı. Aldarion ise Kral olduktan sonra da deniz seyahatlerine devam etti. Ama onun yokluğunda Saltanat Naipliği yapmak istemedi ve bu görevi Hyarastorni Lordu Hallatan'a bıraktı. 942'de ölen Tar-Meneldur, 399 sene yaşadı.

Kaynakça

  1. ^ lotr.wikia. "Tar-Meneldur". lotr.wikia.com. 9 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2017. 
  2. ^ thewhitetree. "İnsanlar". www.thewhitetree.org/. 9 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2017. 
  3. ^ thewhitetree. "Tar-Aldarion". www.thewhitetree.org/forum/kb.php?a=648. 9 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2017. 
  4. ^ tolkiengateway. "Tar-Aldarion". tolkiengateway.net. 9 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2017. 
  5. ^ tolkiengateway. "Aldarion and Erendis: The Mariner's Wife". tolkiengateway.net. 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2017. 
  6. ^ thewhitetree. "Tar-Meneldur". www.thewhitetree.org. 9 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Solomon Adaları</span> Büyük Okyanusta bir ada devleti

Solomon Adaları, Okyanusya'da 6 büyük ve 900'den fazla küçük adadan oluşan bir ülkedir. Papua Yeni Gine'nin doğusunda ve Vanuatu'nun kuzeybatısındadır. Yüzölçümü 28.400 km² ve nüfusu 650.000 civarındadır. Başkent Honiara, Guadalcanal adasındadır. Ülke ismini üzerinde bulunduğu Solomon Takımadaları'ndan alır, Melanezya'ya dâhil olan bu takımadalar Solomon Adaları ülkesinin yanı sıra Kuzey Solomon Adaları olarak adlandırılan Papua Yeni Gine'ye bağlı Bougainville'i de içerir. Ancak Solomon Adaları'na bağlı olan Santa Cruz Adaları ile Rennell ve Bellona bu takımadalara dâhil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Sauron</span> J.R.R. Tolkienin evreninde kötü bir karakter

Sauron veya orijinal ismiyle Mairon, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde Melkor'un Hizmetkarı ya da "Yüzüklerin Efendisi" olarak anılan kötü bir Maia.

<span class="mw-page-title-main">Isildur</span> J.R.R. Tolkienin kurgusal karakteri

Isildur, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakterdir. Yüce Kral Elendil'in büyük oğlu. Gondor ile Arnor'un ikinci kralıdır. İsmi "Ay' a Adanmış" anlamına gelir. 234 Sene yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Bristol</span> İngilterede bir şehir

Bristol, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Batı bölgesinde bulunan bir törensel kontluk ve tek-seviyeli-yerel-idare-bölgesi ve bir şehirdir. Bristol'a şehir olma krallık beratı 1155'te ve idari kontluk olma beratı ise 1373'te verilmiştir. 13. yüzyıldan beri 500 yıl Bristol İngiltere'nin en büyük üç şehri arasında bulunmuş ve sıralamada yerini ancak 18. yüzyıl sonlarında Kuzey ve Kuzey-Batı İngiltere'deki sanayi şehirlerinin gayet hızla gelişmeleri sonucu kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hadım Süleyman Paşa</span> 32. Osmanlı sadrazamı

Hadîm Süleyman Paşa, I. Süleyman saltanatı döneminde Nisan 1541-28 Kasım 1544 arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı ve Serdarıdır. İki kez Mısır Valiliği yapmış ve Hindistan'a sefere çıkan ilk Osmanlı Donanması'na komuta etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Washington (eyalet)</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Washington, Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeybatısında bulunan eyaletlerinden birisidir. Eyalet, Amerika Birleşik Devletleri'nin Büyük Okyanus kıyısındaki eyaletlerinin en kuzeyde olanıdır. Eyalet, Seattle, Spokane gibi ABD'nin sayılı büyük şehirlerini barındırır. Eyaletin kuzey sınırları Kanada'ya komşudur.

Gil-Galad, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde hayali kahraman ve üç elf soyundan biri olan Noldor'un Orta Dünya'daki son kralıdır. Adı, Yüzüklerin Efendisi'nde hobbit Sam Gamgee'nin onun hakkındaki bir şiiri okuduğu bölümde ve Silmarillon'da geçer. Elflerin ve İnsanların Son İttifakında Gil-galad ve Elendil, Karanlıklar Efendisi Sauron'un kalesi Barad-dûr'u kuşatıp Tek Yüzük için onunla birebir savaştılar. Burada hem Elendil hem de Gil-galad öldürüldüler; Elendil'in oğlu İsildur ise Sauron'u alt etmeyi başardı fakat Tek Yüzük'ü kendisi için aldı.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreniyle ilgili yazmış olduğu hikâyelerde birçok yer ismi geçmektedir. Bu hayalî mekanlardan bazıları, olayların merkezinde yer alırken, yine bazı mekanlar vardır ki bunlara ayrıntılı olarak değinilmemiştir. Orta Dünya kıtasında yer alan, görece ikinci planda kalan bu yerlerden bazıları aşağıda listelenmektedir.

Orta Dünya savaş aletleri J. R. R. Tolkien'in Orta Dünya evreninden Hobbit, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion'da bahsettiği silahları ve zırhları içerir.

Harry Potter evrenine ait büyülü nesnelerin listesi. Tüm nesneler J. K. Rowling'in yazdığı kitaplarda adı ve işlevi ile anlatılmaktadır. Harry Potter evrenine ait bu nesneler çeşitli zamanlarda farklı işlevler için kullanılmıştır. İletişim ve ulaşım amaçlı olarak kullanılanlardan efsanevi eserlere, şaka nesnelerinden spesifik olarak ve bir kere kullanılmış olan nesnelere kadar farklı alanlarda ve amaçlarda belli başlı ve kayda değer olanlar listelenmiştir. Bazı nesneler dizi boyunca devamlı kullanıldığı gibi bazı nesneler sadece bir defa kullanılmış veya bahsedilmiştir. Burada nesneler işlevleri ve türlerine göre kategorize edilmiş olup bunlar seride yazar tarafından bu şekilde sınıflandırılmış olmayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yehoşafat</span>

Yehoşafat Asa'nın oğlu ve Yehuda Krallığı'nın dördüncü kralıydı. Oğullarından biri, kendinden sonra tahta geçen Jehoram'dı. Annesi Azubah'ydı Tanah'a göre Tanrı'nın tüm ulusları yargılayacağı yer olan Jehosafat Vadisi adını bu hükümdardan aldığına inanılır.

Númenor Kralları sırasıyla şöyledir:

  1. Elros Tar-Minyatur
  2. Vardamir Nólimon
  3. Tar-Amandil
  4. Tar-Elendil
  5. Tar-Meneldur
  6. Tar-Aldarion
  7. Tar-Ancalime
  8. Tar-Anarion
  9. Tar-Surion
  10. Tar-Telperien
  11. Tar-Minastir
  12. Tar-Ciryatan
  13. Tar-Atanamir
  14. Tar-Ancalimon
  15. Tar-Telemmaite
  16. Tar-Vanimelde
  17. Tar-Alcarin
  18. Tar-Calmacil
  19. Tar-Ardamin
  20. Tar-Herunúmen
  21. Tar-Hostamir
  22. Tar-Falassion
  23. Tar-Telemnar
  24. Tar-Palantir
  25. Tar-Calion

Akallabêth J. R. R. Tolkien'in fantezi yapıtı Silmarillion'un dördüncü bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Newcastle, Avustralya</span> Avustralyanın Yeni Güney Galler eyaletinde bir şehir

Newcastle, Avustralya'da, Yeni Güney Galler eyaletinde nüfus bakımından ikinci büyük yoğun nüfusun bulunduğu şehirleşmiş metropoliten bölgenin merkezidir. Bu metropoliten bölge yerel idare bakımından "Newcastle Şehri Yerel İdare Konseyi" yanında Lake Macquarie City, "Cessnock Şehri", "Maitland Şehri" ve " Port Stephens Şehri" yerel idare konseylerinin arazilerini de kapsamaktadır. Şehrin yakınında Lake Macquarie City ile Port Stephens arasında uzanan çok güzel sahil plajları bulunmaktadır.

Dördüncü Númenor hükümdarı olan Tar-Elendil İkinci Çağ’ın 350 yılında doğmuştur. Tar-Elendil,Tar-Amandil ‘in oğlu ve vârisidir. Earendur erkek kardeşi, Mairen ise kız kardeşidir.

Tar-Amandil üçüncü Númenor hükümdarıdır. İkinci Çağ’ın 192. yılında doğdu. Babası Vardamir Nolimon, kız kardeşi Vardilme, erkek kardeşleri ise Aulendil ve Nolondil'dir. Tar-Amandil'in oğlu ve vârisi Tar-Elendil, küçük oğlu Earendur ve kızı Mairen'dir. Tar-Amandil 148 yıl hüküm sürdükten sonra 590 yılında oğlu Tar-Elendil tahta geçti. Tar-Amandil 603 yılında 411 yaşındayken öldü.

Aşağıda, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde, Birinci Çağ'ın sâdece Güneş Yılları kronolojisi gösterilmektedir.

Tar-Aldarion Númenor'un altıncı kralı. İkinci Çağın 700. yılında Nisan ayında doğdu. Annesi Almarian babası Tar-Meneldur'dur. İki tane kız kardeşinden birinin adı Ailinel diğerinin ki Almiel'dir. Tar-Aldarion altın saçlı güçlü kuvvetli bir insandı. Cömertti ve güçlü bir espri anlayışı vardı. Daima gideceği yolu kendisi seçmiştir ve çok gururlu bir kral olmuştur.

Silmarien, Elendil’in, Arnor Kralları’nın ve Gondor Kralları’nın atasıdır. İkinci Çağ’ın 521 yılında Númenor’da doğdu. Tar-Elendil’in en büyük çocuğuydu. Silmarien’in Isilme adında bir kız kardeşi ve Meneldur adında da bir erkek kardeşi vardı.

<i>Sultaniye</i> (yat)

Sultaniye, Osmanlı İmparatorluğu'nun saltanat yatıydı. Aslen 1850'lerin başında Mısır filosu için inşa edilen gemi 1862'de Osmanlı padişahı Abdülaziz'e hediye edilmeden önce Feyz-i Cihat adını taşıyordu. 1905'te eskidiği için hizmet dışı bırakılmadan önce elli yıl boyunca Sultan'ın yatı olarak görev yaptı. Ekim 1911'de, Trablusgarp Savaşı sırasında İtalyan savaş gemilerinin İzmir Körfezi'ne girmelerini engellemek için içerisine taş doldurulan ve mürettebat tarafından altı delinerek karaya oturtulan yat, 20 Nisan 1912'de Yenikapı geçidinde Sancakburnu Kalesi açıklarında bütünüyle batırıldı.