İçeriğe atla

Tar-Aldarion

Tar-Aldarion
J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde karakter
Unvanı/Diğer adıAnardil, Númenor Kralı, Yüce Kaptan, Númenor'un Gemilerinin ve Limanlarının Lordu, Ormanların Efendisi
İsminin anlamıAğaçların Oğlu
Irkıİnsan
Doğum tarihiİkinci Çağ 700
Ölüm tarihiİkinci Çağ 1098
Bahsedildiği
kitap(lar)
Bitmemiş Öyküler

Tar-Aldarion Númenor'un altıncı kralı. İkinci Çağın 700. yılında Nisan ayında doğdu. Annesi Almarian babası Tar-Meneldur'dur. İki tane kız kardeşinden birinin adı Ailinel diğerinin ki Almiel'dir. Tar-Aldarion altın saçlı güçlü kuvvetli bir insandı. Cömertti ve güçlü bir espri anlayışı vardı. Daima gideceği yolu kendisi seçmiştir ve çok gururlu bir kral olmuştur.

Hayatı

Doğduğunda ona Ağaçların Oğlu anlamına gelen Anardil ismi verildi. Ve o da isminin hakkını vererek yaşamı boyunca ormancılıkla ilgilenmiş ve gemi inşa etmekte kullanılan ağaçların ekimiyle uğraşmıştı. Aldarion yaşamı boyunca gemiler hakkında pek çok şey öğrenmiş ve Orta Dünya'ya büyükbabası Veantur ile yıllarca seyahat yapmıştır. Aldarion 725 yılında Gri Limanlar'a gitmiş ve orada Veantur onu Yüce Kral Gil-Galad ve Gemiyapımcısı Cirdan'ın korumasına bırakmıştı. Aldarion Cirdan'dan gemi yapımı hakkında pek çok şey öğrenmiş, Lindon (Orta Dünya) ve Eriador'a yolculuklar yapmıştı.

740 yılında Aldarion'un babası Tar-Meneldur kral oldu. Aldarion babası kral olunca bir süreliğine eve döndü ve Númenor'da limanlar, rıhtımlar ve dalgakıranlar yapmaya başladı. 750 yılında Maceracılar Loncasını kurdu. Númenor'lu denizciler loncaya katıldı ve Aldarion onların arasında Yüce Kaptan olarak isimlendirildi. Aldarion'un zamanında yapılan gemiler rüzgardan daha az etkilenir ve daha geniş kapasitede yapılırdı. Böylece Númenor'lu denizciler daha uzak topraklara seyahat edebiliyordu. Lonca aynı zamanda onların Lonca Evi olan Eambar'da yapılan seyahatlerin kaydını tutmuştur.

Tar-Meneldur kendisinin yerine kral olacak oğlunun denize olan aşırı ilgisinden memnun değildi. Çünkü Aldarion devlet işleriyle hiç ilgilenmiyordu. Aldarion bu zamanlarda annesinin çabalarına rağmen babasında uzaklaşmıştı. Bunun tetikleyicisi de Tar-Meneldur'un gemi yapımında kullanılan ağaçların kesilmesine kısıtlama getirmesiydi. Aldarion buna karşılık olarak muazzam Minhiriath ormanları ve Enedwaith'in yakınında Orta Dünya kıyısında Vinyalonde'nin limanını kurdu. Gemi ağaçları buradan kesilmeye başlandı ve artık gemiler Vinyalonde'nin tersanelerinde inşa ediliyordu. Bu uygulama Aldarion'dan sonra da yüzyıllar boyunca Minhiriath Ormanları yok olana kadar devam etmiştir.

Tar-Meneldur 800 yılında Númenor Krallığının vârisi olarak Aldarion'u ilan etti. Varisin 100. yaşına girdiğinde ilan edilmesi bir gelenekti. Böylece Tar-Meneldur ve Aldarion barıştı. Tar-Meneldur Aldarion'a Gemiler ve Númenor Limanlarının Baş Lordu unvanını verdi. Aynı zamanda Aldarion kereste için Númenor ormanlarından da yararlanabilecekti. Erendis Kralın Varisi'nin şöleninde Aldarion ile karşılaştı. Erendis, Aldarion'dan çok etkilendi ve Kraliçe Almarian'ın ev halkına katıldı. Aldarion 806'da başka bir seyahate çıkmadan önce annesini ziyaret etti ve orada Erendis'in güzelliğinden ve güçlü kişiliğinden etkilendi.

Aldarion'un bu seferki seyahati yedi yıl sürdü. Orta Dünya'dan pek çok altın ve gümüş cevherleri getirdi. Yeni gemisi Palarran'ı inşa etmişti ve çok daha uzaklara bir gezi planlamıştı. Tar-Meneldur oğlunun bu vurdumduymazlığına çok sinirlendi ve dönüşü için geleneksel olan Aldarion'un gemisinin pruvasına yeşil dalı yerleştirilmeleri için karısına ve kızlarına izin vermedi. Bunun üzerine Erendis ormandan Oiolaire ağacının bir dalını getirdi ve Aldarion ona bağlanmaya başladı. Aldarion 816 yılında ayrılmış 820'de dört yıl sonra dönmüştü. Seyahat Erendis için içinde büyüyen sevgi yüzünden planladığından daha kısa sürmüştü. Ve Aldarion evlilik sözüne nişanen Tar-Meneldur'un itirazına rağmen bir Erendis'e bir elmas verdi.

Aldarion kendini evliliğe zorlanıyor hissediyordu bunun için yeniden yelken açmaya karar vermişti. Tar-Meneldur'un onun gitmesini yasaklamasına rağmen Aldarion babasına baş kaldırıp yedi gemisiyle birlikte ayrıldı. Cüppeli bir kadın Erendis adına yeşil dalı Aldarion'un pruvasına koymuştu. Aldarion Vinyalonde'ye yolculuk yaptı ve çalışmalarını ilerletti. Tar-Meneldur oğlunun Gemiler ve Númenor Limanlarının Baş Lordu unvanını iptal etmiş Romenna tersanelerini ve Maceracılar Loncasını kapatmıştı aynı zamanda gemilerin yapımında kullanılacak ağaçların kesilmesini yasaklamıştı. Aldarion 829 yılında geri döndüğünde olanları gördüğünde çok sinirlenmiş ve o yıl üç tane gemiyle tekrar seyahate çıktı. Seyahate çıkarken kimse ona dal getirememiş çünkü Tar-Meneldur Ev halkının kadınlarının Aldarion'a dal götürmesi engellenmişti.

Aldarion Vinyalonde'ye gitmiş ve güneydeki kıyıyı takip edip hiçbir Númenorlunun yapamadığı kadar ilerlemişti. Dönüş yolculuğunda Aldarion bir fırtınaya yakalanmıştı ve güçlü rüzgarlar neredeyse gemisini parçalamış, gemi ise Harad'ın bir kıyısına çarpmış. Aldarion Vinyalondeye ulaştığında, limanı deniz tarafından yıkılmış bulmuş ve orada insanlar varmış oda gemisini döndürüp yüksek rüzgarlarla Númenorun batısına dönmüş. Aldarion'un gemisine yıldırım çarpmış ve direği yıkılmıştı. Bu gemiler ancak 843 yılında Númenor'a dönebilecekti.

Númenorean gemileri normalde Valar'ın kudretinin yardımıyla da denizden korunurdu. Tar-Meneldur oğlunun zor koşullar altında yaşadığının farkındaydı bu ne kadar Aldarion'un kendi küstahlığının sebebi olsa da bu yüzden oğlunu azarlamış ama sonra affetmişti. Ona Gemiler ve Númenor Limanlarının Baş Lordu unvanını geri verdi aynı zamanda onu ormanlardan da sorumlu yapmıştı. Aldarion onun yokluğunda kendi haline bırakılmış ormanlarla ve limanlarla ilgilenmeye başlamıştı. Aldarion Romenna'daki limanı yeniden inşa ederek genişletmiş ve limanın çevresine dalgakıranlar inşa ettirmiştir. Aldarion ile Erendis'in ilişkisi de kuvvetlenmeye başlamıştı. 850 yılında Andunie'nin lordu olan Valandil'in, düzenlendiği şölende Númenor kıyılarının etrafında yapılacak seyahate birlikte katılmışlardı.

Aldarion buna ek olarak iç bölgelere yapılacak gezide de Erendis'e eşlik etmişti. Erendis Aldarion'a onu denizle paylaşmak istemediğini söylemiş ve bir zaman boyunca bu sözler yüzünden Aldarion ondan uzaklaşmıştı. Aldarion ve Erendis daha sonra Meneltarma'da Erukyerme'nin duasına katıldıktan sonra annelerinin de baskısıyla 858 yılının baharında barıştılar. Geleneksel olan evlilik sözü veren kişilerin üç yıl içinde evlenmesiydi ama Aldarion'un deniz sevgisi bir daha baskın çıkmış ve başka bir seyahat planlamıştı. Erendis'e de kendisine eşlik etmesini teklif etmiş ama Erendis denize olan nefreti ve korkusu nedeniyle bu teklifi reddetmişti. Ama Erendis Aldarion'u durdurmayı denememiş sadece çabuk dönmesini söylemişti. Ve ona 863 yılında dalı gemiye yine Erendis takmıştı.

Orta Dünya halkı Númenor'a düşman olmaya başlamıştı ve kötücül bir güç ortaya çıkmaya başlamıştı.(Bu gücün Aldarion'un zamanında Sauron olduğunu öğrenilecekti.) Deniz Aldarion'un yeniden yapmaya çalıştığı Vinyalonde'yi yıkmıştı. Aldarion eve yolculuk yaparken kuvvetli bir rüzgar onları Gri Limanlar sürüklemişti. Aldarion'un gemisinin pruvasında duran dal ayaz nedeniyle donmuştu. Aldarion en sonunda 869 yılında Númenor'a ulaşmıştı. 870 yılında Erendis ile evlenmiş. Ölümsüz Topraklar'dan gelen elfler Valandil tarafından Andunie'de yapılan şölene katılmıştı. 873 yılında Erendis bir kız çocuğu doğurmuştu ve ona Ancalime adını verdiler. Evliliğinden sonra Aldarion bir süre için Númenor'da kalmış ve ormanlarla ilgilenmeye başlamıştı. Kereste bina gemi ve birçok şey için çok gerekli bir malzemeydi.

Aldarion yeniden denize yelken açmak istiyordu. Sadece denize olan güçlü tutkusundan değil ileride yeni toprakların keşfinin Númenor için çok önemli olduğunu düşünüyordu. Aldarion yeni bir gemi inşa ettirmiş ve adını Hirilonde koymuştu. 877 yılında yolculuğa çıkmış ama iki yıl sonra eve döneceğine Erendis'e söz vermişti. Ama Erendis mutsuzdu ve ona dal getirmedi. Aldarion'un seyahati planladığı gibi iki yıl değil beş yıl sürmüştü. Bu süre zarfında daha çok Yüce Kral Gil-Galad'ın yanındaydı ve birlikte doğuda yükselen kötü gücü araştırmışlardı. Gil-Galad doğudaki kötü gücün Melkor'un bir hizmetkarının olduğundan şüpheleniyordu. Elflerin bir gün Númenor insanlarının yardımına ihtiyaç duyacağını anlamıştı. Ve Aldarion ile birlikte Eriador'u nasıl koruyacaklarını planladılar.

Aldarion 882'de Númenor'a döndüğünde karısı Erendis ve kızı Ancalime Númenor'un iç bölgelerinden Emerie'ye yerleşmişti. Aldarion oraya geldiğinde Erendis ona soğuk davranmış ve onu karşılamamış kızı onu tanıyamamıştı bile... Aldarion bu olaya çok sinirlenmiş ve Númenor'u bir daha dönmemek üzere terk etmeye karar vermişti. Gil-Galad dönüş yolunda Tar-Meneldur'a iletmesi için Aldarion'a bir mektup vermişti Gil-Galad mektubunda Orta Dünya'nın doğusunda tehlike olduğunu yazmış savaşa hazırlanılmasını söylemişti. Tar-Meneldur Aldarion'un artık Orta Dünya'daki sıkıntılarla uğraşmak için gerekli olgunluğa ulaştığına hüküm getirmişti. Bu yüzden hükümdarlık asasını oğluna vermişti. Aldarion buna şaşırmış ve mutlu olmuştu ve bu görevi kabul etti.

Aldarion 883 yılının baharında Númenor'un altıncı kralı olmuştu. Erendis ona katılmayı reddetmişti ve hala Aldarion'a soğuk davranıyordu. Erendis Armenelos'taki Kraliyet Evi'ne yerleşmeyi reddetmişti. Ancalime'de bazenleri Armenelos'ta kalıyordu bazenleri de Emerie'de. Tar-Aldarion kral olduktan sonra da deniz sevgisi sönmemiş ve 884 yılında yokluğunda Hallatan'ı yerine vekilharç yapmış ve Gri Limanlar'a doğru yelken açmıştı. Gri Limanlar'a gittikten sonra Tharbad'a yolculuk yaptı daha sonra da Eregion'da yaşayan Galadriel ile tanıştığı söylenir.

Tar-Aldarion hala Gil-Galad'la dostluğunu sürdürüyordu. Sauron insanlar ve elfler arasında bu dostluk yüzünden ilk başlarda Eriador'a ve Númenor Adasına saldırmaya cesaret edememişti. Tar-Aldarion'un inşa ettiği filolar ve Lond Limanı daha sonra Elfler ve Sauron arasındaki savaşta büyük rol oynayacaktı.

892 yılında Tar-Aldarion kızını vârisi ilan edebilmek için Númenor yasalarını değiştirdi çünkü Númenor'da sadece erkekler kral olabiliyordu. Yeni yasaya göre cinsiyet fark etmeksizin Númenor Kralının en büyük çocuğu Hükümdar olacaktı. Aldarion'un son seyahatinde Erendis 985 yılında Rómenna'daki sularda can vermiştir.

Aldarion asayı kızına 1075 yılında teslim ettikten sonra 1098 yılında öldü.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sauron</span> J.R.R. Tolkienin evreninde kötü bir karakter

Sauron veya orijinal ismiyle Mairon, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde Melkor'un Hizmetkarı ya da "Yüzüklerin Efendisi" olarak anılan kötü bir Maia.

<span class="mw-page-title-main">Isildur</span> J.R.R. Tolkienin kurgusal karakteri

Isildur, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakterdir. Yüce Kral Elendil'in büyük oğlu. Gondor ile Arnor'un ikinci kralıdır. İsmi "Ay' a Adanmış" anlamına gelir. 234 Sene yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Elendil</span>

Elendil, J. R. R. Tolkien'in kurgusal evrenindeki bir karakter. Arnor ve Gondor'un yüksek kralı ve Isildur-Anárion kardeşlerin babası. Uzun Elendil diye de tanınan bir prens, ardından kral olmuştur. Ayrıca Valar'a olan sadakati nedeniyle Sadık Elendil ya da Dürüst Elendil diye de tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mordor</span> J. R. R. Tolkienin kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülke

Mordor, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir ülke.

Celeborn, Tolkien’in eseri Yüzüklerin Efendisi’nde, Lord Celeborn (Keleborn), Galadriel’in Elf kocası, Galadhrim Beyi ve Galadriel ile birlikte Lothlórien’in yöneticisidir. Teleri Elfi'dir. İlk Çağ'da Doriath Prensi'dir. Lórien Efendisi olarak Üçüncü Çağ’da tanınmıştır. Elrond’un eşi Celebrian’ın babası, dolayısı ile Arwen Akşamyıldızı’nın dedesidir. Ayrıca İlk Çağ Elf Kralı Thingol’ün hısmıdır. Celeborn, Sindarin dilinde “(uzun) gümüşi ağaç” demektir.

<span class="mw-page-title-main">Galadriel</span> Kurgusal karakter

Galadriel, Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi adlı eserinde bir karakterdir. Orta Dünya'da bir Elf soylusudur. Lord Celeborn ile beraber Lothlórien'in yöneticisidir. Kendisine Lórien Hanımı, Galadhrim Hanımı, Işığın Hanımı veya Ormanın Hanımı olarak hitap edilir. Lothlórien'de ise, sadece Galadriel Hanım veya Hanım olarak bilinir. Kraliçe değildir, fakat kraliyet soyundan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Lothlórien</span>

Lothlórien, J. R. R. Tolkien’in hayalî Orta Dünya evreninde, Orta Dünya’da yaşayan elflerin en sihirli orman ülkesi.

<span class="mw-page-title-main">Elrond</span> kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter

Elrond J.R.R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde bir karakter.

J.R.R. Tolkien evreninde kurgusal kahraman. Cirdan'ın anlamı Gemi-Yapımcısı'dır. Adının anlamı Cirdan Nowe'dir. Teleri Elflerindendir ve Falas bölgesinin efendisidir. Cuivienen'de Eru tarafından yaratılan ilk elflerden biridir. Güneşin İkinci çağı ve Güneşin Üçüncü çağı boyunca Lune körfezindeki Gri Limanlar'ın muhafızlığını yapmıştır.

Gil-Galad, J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde hayali kahraman ve üç elf soyundan biri olan Noldor'un Orta Dünya'daki son kralıdır. Adı, Yüzüklerin Efendisi'nde hobbit Sam Gamgee'nin onun hakkındaki bir şiiri okuduğu bölümde ve Silmarillon'da geçer. Elflerin ve İnsanların Son İttifakında Gil-galad ve Elendil, Karanlıklar Efendisi Sauron'un kalesi Barad-dûr'u kuşatıp Tek Yüzük için onunla birebir savaştılar. Burada hem Elendil hem de Gil-galad öldürüldüler; Elendil'in oğlu İsildur ise Sauron'u alt etmeyi başardı fakat Tek Yüzük'ü kendisi için aldı.

J. R. R. Tolkien’in hayalî Orta Dünya evreninde "Ağaçlar Çağı", Arda'nın üç büyük tarihi döneminden ikincisidir. Lambalar Çağı’ndan sonra Güneş Yılları’ndan öncedir. Bu tarihi dönem, Birinci Çağ’ın başlangıcı da dahil olmak üzere birkaç çağı içine alır.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreniyle ilgili yazmış olduğu hikâyelerde birçok yer ismi geçmektedir. Bu hayalî mekanlardan bazıları, olayların merkezinde yer alırken, yine bazı mekanlar vardır ki bunlara ayrıntılı olarak değinilmemiştir. Orta Dünya kıtasında yer alan, görece ikinci planda kalan bu yerlerden bazıları aşağıda listelenmektedir.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde Fırtınabaşı, Orta Dünya'nın Eriador bölgesinde önemli bir tepedir. Amon Sûl, Fırtına Tepeleri'nin en güneydeki ve en yüksek noktasıdır. Yüzüklerin Efendisi'nde belirtildiği gibi, bu yerin Orta Dünya tarihinde çok önemli bir konumu vardır. Bu kale, Arthedain krallığının çok önemli bir kalesi ve yedi palantirden birisinin korunduğu yerdi. Fırtınabaşı, birkaç savaşa da ev sahipliği yapmıştır.

J. R. R. Tolkien’in -kurguladığı Orta Dünya evreninde yaşanan hayalî olayları anlattığı- efsanevî öykülerinde birçok yer ismi geçmektedir. Tolkien, hikâyelerinde gerçek “Dünya”ya karşılık olarak Arda isminde kısmen farklı bir “Dünya” kurguladı. Bu kurgusal “Dünya”daki çeşitli sunî ve doğal mekanlardan bir kısmı yaşanan olayların merkezinde yer alırken, bazı diğer mekanlar ikinci planda yer alır ve pek bahsedilmez. Aşağıdaki listede, bu görece ikinci planda kalan mekanlar hakkında bilgiler yer almaktadır.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evrenini anlatan Hobbit, Yüzüklerin Efendisi gibi kitaplarda bir ırkın adıdır. Hobbit gibi kimi insansı ırklar ve büyücüler gibi insansı karakterleri olan ırklar buna dahil edilmez.

Númenor Kralları sırasıyla şöyledir:

  1. Elros Tar-Minyatur
  2. Vardamir Nólimon
  3. Tar-Amandil
  4. Tar-Elendil
  5. Tar-Meneldur
  6. Tar-Aldarion
  7. Tar-Ancalime
  8. Tar-Anarion
  9. Tar-Surion
  10. Tar-Telperien
  11. Tar-Minastir
  12. Tar-Ciryatan
  13. Tar-Atanamir
  14. Tar-Ancalimon
  15. Tar-Telemmaite
  16. Tar-Vanimelde
  17. Tar-Alcarin
  18. Tar-Calmacil
  19. Tar-Ardamin
  20. Tar-Herunúmen
  21. Tar-Hostamir
  22. Tar-Falassion
  23. Tar-Telemnar
  24. Tar-Palantir
  25. Tar-Calion

Akallabêth J. R. R. Tolkien'in fantezi yapıtı Silmarillion'un dördüncü bölümüdür.

Aşağıda, J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde, Birinci Çağ'ın sâdece Güneş Yılları kronolojisi gösterilmektedir.

Númenor'un beşinci hükümdarı olan Tar-Meneldur, İkinci Çağın 543. yılında doğdu. Babası Tar-Elendil'in en küçük çocuğudur. Silmarien ve Isilme adlarında iki büyük kız kardeşi daha vardır. Doğduğu zamanlarda Númenor'da kadınların hükümdar olması yasaktı, böylece Meneldur tahtın rakipsiz varisi oldu. Tar-Meneldur, Númenor Donanması'nın Kaptanı olan Veantur'un kızı Almarian ile evlenmişti. Bu evlilikten Anardil(Tar-Aldarion), Ailinel ve Almiel isimli üç çocukları oldu.

Silmarien, Elendil’in, Arnor Kralları’nın ve Gondor Kralları’nın atasıdır. İkinci Çağ’ın 521 yılında Númenor’da doğdu. Tar-Elendil’in en büyük çocuğuydu. Silmarien’in Isilme adında bir kız kardeşi ve Meneldur adında da bir erkek kardeşi vardı.