İçeriğe atla

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu
TKDK
Kurumun logosu
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi18 Mayıs 2007 (17 yıl önce) (2007-05-18)
BağlılığıTarım ve Orman Bakanlığı
AdresTuran Güneş Bulvarı No:68 Çankaya / Ankara
Personel sayısı2.556 (447 merkez teşkilat + 2.109 taşra teşkilatı)[1]
Yönetici(ler)
  • Ahmet Abdullah Antalyalı, Başkan
Web sitesiTKDK Genel Ağ Sayfası

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Türkiye'deki varlık amacı Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların Türkiye'de kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanılmasını sağlamak olan, 4 Mayıs 2007 tarihli ve 5648 sayılı "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun" ile kurulan, 25 Şubat 2008 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Fonları ile desteklenecek Tarım ve Kırsal Kalkınma Programını (IPARD) uygulayacak olan kurumdur.[2]

Bağlı birimler

Ana hizmet birimleri

  • Proje Hizmetleri Genel Koordinatörlüğü
  • Finansman Genel Koordinatörlüğü
  • Personel ve Destek Hizmetleri Genel Koordinatörlüğü

Danışma ve denetim birimleri

  • Hukuk Müşavirliği
  • İç Denetim Koordinatörlüğü

Yardımcı hizmet birimleri

  • Proje Yönetimi Koordinatörlüğü
  • Proje İzleme ve Kontrol Koordinatörlüğü
  • Tahakkuk Koordinatörlüğü
  • Muhasebe Koordinatörlüğü
  • Ödeme Koordinatörlüğü
  • Personel İşleri Koordinatörlüğü
  • Bilgi Sistemleri Koordinatörlüğü

Enerji Destekleri

TKDK, yenilenebilir enerji yatırımlarında bulunacak tarım, hayvancılık ve kırsal kalkınma işletmelerine destek verir.

Enerji desteklerine uyan sektörler

Tarımsal faaliyetlerde bulunan tüm tüzel ve gerçek kişiler, Ulusal Çiftçi Kayıt Sistemi veya Ulusal Hayvan Kayıt Sistemine kayıtlı olmaları halinde, TKDK tarafından verilen enerji teşviklerinden faydalanabilirler. TKDK bünyesinde yürütülen IPARD programı da küçük ve orta ölçekli tarım işletmelerini AB Pazarına açan bir destek planlamasıdır. TKDK desteklerine uygun tarımsal sektörler aşağıdaki gibidir:

  • Et, süt ve yumurta üreticisi tesisler
  • Balıkçılık faaliyetinde bulunanlar
  • Sebze meyve işleyen ve pazarlayan işletmeler
  • Süt ve süt ürünlerini işleyen ve pazarlayan işletmeler
  • Arıcılık faaliyetlerinde bulunanlar
  • Su ürünleri yetiştiricileri
  • Kırsal turizm işletmeleri
  • Katma değerli yöresel ürünler ve zanaatlar
  • Bitkisel ürünlerin çeşitlendirilmesine yönelik faaliyet gösterenler
  • Makine parkı işletmeleri

Enerji desteği miktarı

TKDK, belirtilen sektörlere ilişkin güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi yatırımlarında, miktarı en fazla 5 milyon TL olan projelerde tutarın %50'si kadar enerji desteği sağlar.[3] Sözleşmede belirtilen şartlara uyulduğu takdirde sağlanan destek geri ödemesiz olur.

Başkanlar

Başkan Görev Başlangıcı Görev Bitişi
1Kerem Akgündüz 2011 22 Eylül 2014
2Ali Recep Nazlı 22 Eylül 2014 29 Şubat 2016
3Ahmet Abdullah Antalyalı 29 Şubat 2016 19 Şubat 2018
4Hakan Kalender 19 Şubat 2018 18 Aralık 2019
5Muhammed Adak18 Aralık 2019 15 Mart 2023
6Serkan Doğan 15 Mart 2023 15 Temmuz 2023
7Ahmet Abdullah Antalyalı 15 Temmuz 2023 Görevde

Kaynakça

  1. ^ "Personel Durumu". 17 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2017. 
  2. ^ tkdk.gov.tr 17 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kırsal Kalkınma Çalıştayı
  3. ^ "TKDK Enerji Destekleri 2022 - Piagrid.com". www.piagrid.com. 27 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Anadolu Projesi</span>

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar, hidroelektrik santralleri ve sulama tesislerinin yanı sıra kentsel ve kırsal altyapı, ulaştırma, sanayi, eğitim, sağlık ve diğer sektörlerin gelişmesini ve hizmetlerini kapsayan entegre projedir. Projenin toplam maliyeti 32 milyar dolardır.

<span class="mw-page-title-main">Ziraat mühendisliği</span> bitki koruma iş alanları

Ziraat mühendisliği bitkisel üretim ve zootekni yanında süt teknolojisi, tarımsal biyoteknoloji, tarım makinaları, tarımsal enerji sistemleri, tarımsal yapılar (kültür-teknik), arazi ve su kaynakları, toprak bilimi ve bitki besleme, tarım ekonomisi, tarım ürünleri teknolojisi, bitki koruma, peyzaj mimarlığı, biyoyakıt ve biyogaz enerji üretimi alanlarında uğraş veren mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü</span> Kamu kurumu

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), ülkedeki bütün su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesi amacıyla kurulan, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğini haiz, merkezi Ankara'da bulunan özel bütçeli bir genel müdürlük. 6200 Sayılı Kanun'la 25 Aralık 1953 tarihinde kurulmuş ve 1954 yılında teşkilatlanmıştır. Daha sonra 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yeniden düzenlenmiştir.

Süt Endüstrisi Kurumu, süt sanayisini geliştirmek, bu konuda özel kesime örnek ve öğretici olmak, sütçülük bölgelerinde gerekli süt işleme tesislerini kurmak, tarım kooperatifleriyle ilgili teşebbüslerde bulunmak üzere Tarım Bakanlığı'na bağlı olarak ve sermayesinin tamamı devlet tarafından karşılanarak kurulmuş (1963) iktisadi devlet teşekkülüdür. Ocak 2021'de Koç Grubundan Çallı Grubuna satılmıştır.

Köykent, Türkiye Cumhuriyeti'nin Köy Enstitüleri Projesi'nden sonraki en kapsamlı kırsal kalkınma projesinin adıdır. Cumhuriyet Halk Partisi'nin 1969 yılı seçim bildirgesinde yer almış, daha sonra da bu dönemde kurulan Köy İşleri Bakanlığı tarafından benimsenerek geliştirilmiştir. Bakanlığın 1973 yılında yayımladığı raporda, köykent yaklaşımının amacı üç madde halinde özetlenmiştir:

  1. Az sayıda personel ve az yatırımla, en kısa zamanda kırsal kesim nüfusunun tüm gereksinmelerinin karşılanması,
  2. Hızlı nüfus artışının ortaya çıkardığı fazla nüfusun bir bölümü ile işsiz nüfusun köykentlerde iş olanaklarına kavuşturulması,
  3. Böylece, iş olanaklarına kavuşturulan kırsal nüfusun kentlere akımı sonucunda büyük kentler civarında oluşacak nüfus yığılmalarını engelleyerek, sağlıklı kentleşmenin sağlanması.
<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

<span class="mw-page-title-main">Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, enerji ve doğal kaynaklarla ilgili işlerden sorumlu olan bakanlık. 4951 Sayılı Kanun'un verdiği yetkiye dayanılarak 25 Aralık 1963 tarih ve 4400 Sayılı Cumhurbaşkanlığı onayı ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği'nin Ortak Tarım Politikası</span> Avrupa Birliğinin tarıma sübvansiyon ve tarımın planlanması programı

Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası Avrupa Birliği'nin tarıma sübvansiyon ve tarımın planlanması programıdır. 2006 yılında, toplam AB bütçesinin %46,7'sini oluşturmaktadır. Bu rakam, 49,8 Milyar Avro'ya denk gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Atom Enerjisi Kurumu</span>

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, 1956 ve 2022 yılları arasında faaliyet gösteren, Türkiye'nin radyasyon ve nükleer enerji politikalarına yön vermek üzere kurulmuş kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz için Birlik</span> Akdeniz havzası ülkelerini kapsayan kuruluş

Akdeniz için Birlik (AiB) Avrupa ve Akdeniz Havzası'ndan 43 ülkenin yer aldığı hükûmetler arası bir kuruluştur: Avrupa Birliği'nden 28 üye devlet ve Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Güneydoğu Avrupa'dan 15 ortak Akdeniz ülkesini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Hizmet</span>

Hizmet, ekonomide fiziksel özelliğe sahip malın tersine, elle tutulamayan ve saklanması mümkün olmayan, insan ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik olarak üretilen veya organize edilen, turizm, haberleşme, danışmanlık gibi faaliyetlerdir. Örnekler arasında berberler, doktorlar, avukatlar, tamirciler, bankalar, sigorta şirketleri ve benzerleri tarafından yapılan işler yer alır. Kamu hizmetleri, bir bütün olarak toplumun bedelini ödediği ve kar elde etmek için değil, ihtiyaç olduğu için halk için yapılan veya sağlanan hizmetlerdir. Üretilen çıktının mülkiyetinin olmaması hizmetin üründen ayrıldığı temel özelliktir. Kamu hizmeti, müşteri hizmetleri, sosyal hizmet, sağlık hizmetleri, kat hizmetleri, finansal hizmetler, ekosistem hizmetleri, satış, pazarlama, reklam, restoran, kafe, televizyon, kütüphane, tamir, temizlik, telekomünikasyon, otel, hukuk, arabuluculuk, eğitim, psikoloji, polis, gazetecilik, muhasebe, vergi, emlak hizmetleri, videografi, bilgi teknolojisi, güvenlik, ulaşım, lojistik, tarım hizmetleri yaygın hizmet türleridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı</span>

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) özel sektörün uluslararası pazardaki rekabet gücünü Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini destekleyerek artırmak amacıyla kuruldu. “Kanunla kurulmuş vakıf” niteliğine sahip olan TTGV, kamu ve özel sektör ortaklığı temelinde özerk bir yapıya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">KOSGEB</span> bir Girişimcilik platformu

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki rolünü ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini artırmak ve sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla kurulmuş kamu kurumudur. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan KOSGEB, 20 Nisan 1990 tarihli ve 3624 sayılı yasayla kuruldu. Merkezi Ankara'da olan ve tüm illerde müdürlükleri bulunan KOSGEB, tüzel kişiliği haiz özel bütçeli bir kuruluştur.

Muammer Yaylalı, Türk akademisyen. Erzurum Teknik Üniversitesi rektörlüğü, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü ile İktisat Teorisi Anabilim Dalı başkanlığı görevlerini sürdürmüştür.

BEBKA ya da Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı, 25.01.2006 tarih ve 5449 sayılı "Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında Kanun'a dayanarak 14 Temmuz 2009 tarih ve 2009/15236 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuş kurum.

Abdullah Çalışkan, Türk siyasetçi.

GO Enerji, 2003 yılında Göktürk Enerji ismi ile güneşten elektrik üretim teknolojileri alanında faaliyet göstermek üzere kurulmuştur. 2009 yılında GO Grup Enerji resmi adı ile şekillenen firma dünya genelinde faaliyet göstermektedir. Elektrik üretimine yönelik güneş enerji sistemleri ve güneş enerji santralleri projelendirerek kurulumlarını gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda güneş enerji santralleri için bakım ve işletim hizmetleri de vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, sanayi ve teknoloji işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Tarım ve Orman Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, tarım ve orman işlerinden sorumlu olan bakanlık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Orman ve Su İşleri bakanlıklarının teşkilat ve görevlerine ilişkin yasal düzenlemelerin yürürlükten kaldırılması sonrasında, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yeniden yapılandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Strateji ve Bütçe Başkanlığı</span> Türkiyede bir kurum

Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB), Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı devlet kurumu. 2018 Türkiye genel seçimleri sonrası Kalkınma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının Bütçe Genel Müdürlüğü birleştirilerek Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturuldu. Kalkınma Bakanlığına bağlı Kalkınma Ajansları ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlandı.