İçeriğe atla

Tarım robotu

Otonom Tarım Robotu
Otonom Tarım Robotu

Tarım robotları, tarımsal amaçlı kullanılan robotlardır . Günümüzde robotların tarımda ana uygulama alanı hasat aşamasındadır. Tarımda robotların veya drone'ların başlamakta olan uygulamaları arasında yabancı ot kontrolü,[1][2][3] bulut tohumlama,[4] tohum ekimi, hasat, çevresel izleme ve toprak analizi bulunmaktadır.[5][6] Doğrulanmış Pazar Araştırmasına göre, tarım robotları pazarının 2025 yılına kadar 11.58 milyar dolara ulaşması bekleniyor.[7]

Genel

Meyve toplama robotları, sürücüsüz traktör/ilaçlama makineleri ve koyun kırkma robotları insan emeğinin yerini alacak şekilde tasarlanır.

Çoğu durumda, bir göreve başlamadan önce birçok faktör (örneğin, toplanacak meyvenin boyutu ve rengi) dikkate alınmalıdır. Robotlar, budama, ot ayıklama, ilaçlama ve izleme gibi diğer bahçe işleri için kullanılabilir. Robotlar ayrıca otomatik sağım, yıkama ve hadım etme gibi hayvancılık uygulamalarında (hayvancılık robotiği) da kullanılabilir. Bu tür robotların tarım endüstrisi için birçok faydası vardır. Bunlar arasında daha yüksek kalitede taze ürün, daha az üretim maliyetleri ve el emeğine olan ihtiyacın azalması yer alır.[8] Ayrıca, traktör ve diğer insan tarafından kullanılan araçların operatörler için çok tehlikeli olduğu durumlarda, ot veya eğreltiotu ilaçlaması gibi ei işi görevleri otomatikleştirmek için de kullanılabilirler.

Ordu-2020 fuarında insansız traktör "Uralets-224"

Tasarımlar

Saha çalışma robotu

Mekanik tasarım bir son efektör, manipülatör ve tutucudan oluşur. Manipülatör tasarımında görev, ekonomik verimlilik ve gerekli hareketler dahil olmak üzere çeşitli faktörler dikkate alınmalıdır. Son efektör meyvenin piyasa değerini etkiler ve tutucunun tasarımı hasat edilen mahsule dayanır.

Son efektör

Bir tarım robotundaki son efektör, çeşitli tarımsal işlemler için kullanılan robotik kolun ucunda bulunan cihazdır. Birkaç farklı türde son efektör geliştirilmiştir. Japonya'da üzümlerle ilgili bir tarımsal işlemde, son efektörler hasat, meyve seyreltme, püskürtme ve torbalama için kullanılır. Her biri görevin doğasına ve hedef meyvenin şekline ve boyutuna göre tasarlanmıştır. Örneğin, hasat için kullanılan son efektörler üzüm salkımlarını kavramak, kesmek ve itmek için tasarlanmıştır.

Meyve seyreltme üzümlerde yapılan bir diğer işlemdir ve üzümlerin pazar değerini artırmak, üzümlerin boyutunu büyütmek ve salkım oluşturma sürecini kolaylaştırmak için kullanılır. Meyve seyreltme için, bir son efektör üst, orta ve alt kısımdan oluşur. Üst kısımda iki plaka ve açılıp kapanabilen bir kauçuk bulunur. İki plaka üzümleri sıkıştırarak rachis dallarını keser ve üzüm salkımını çıkarır. Orta kısımda bir iğne plakası, bir sıkıştırma yayı ve yüzeyinde delikler bulunan başka bir plaka bulunur. İki plaka sıkıştırıldığında, iğneler üzümlerde delikler açar. Daha sonra, alt kısımda salkımı keserek uzunluğunu standart hale getirebilen bir kesme cihazı bulunur.

Püskürtme için, uç efektör bir manipülatöre bağlı püskürtme memesinden oluşur. Uygulamada, üreticiler kimyasal sıvının salkımda eşit dağılmasını sağlamak isterler. Böylece, hedefle arasındaki mesafeyi koruyarak memenin sabit hızla hareket etmesi sağlanarak kimyasalın eşit bir şekilde dağılması sağlanır.

Üzüm üretimindeki son adım torbalama işlemidir. Torbalama uç efektörü bir torba besleyici ve iki mekanik parmakla tasarlanmıştır. Torbalama işleminde, torba besleyici, torbaları parmaklara yukarı ve aşağı hareketle sürekli olarak besleyen yarıklardan oluşur. Torba parmaklara beslenirken, torbanın üst ucunda bulunan iki yaprak yay torbayı açık tutar. Torbalar, üzümleri salkımlar halinde tutmak için üretilir. Torbalama işlemi tamamlandığında, parmaklar açılır ve torbayı serbest bırakır. Bu, torbayı kapatan ve tekrar açılmasını engelleyen yaprak yaylarını kapatır.[9]

Tutucu

Tutucu, hedef ürünü hasat etmek için kullanılan bir tutma cihazıdır. Tutacağın tasarımı basitlik, düşük maliyet ve etkililik üzerine kuruludur. Bu nedenle, tasarım genellikle görevlerini yerine getirirken senkronizasyon içinde hareket edebilen iki mekanik parmaktan oluşur. Tasarımın özellikleri, gerçekleştirilen göreve bağlıdır. Örneğin, hasat için bitkilerin kesilmesini gerektiren bir yöntemde, tutucu keskin bir bıçakla donatılmıştır.

Gelişme

Robotiklerin tarımdaki ilk gelişimi, otomatik araç rehberliğini tarıma dahil etmeye yönelik araştırmaların şekillenmeye başladığı 1920'lere kadar tarihlendirilebilir.[10] Bu araştırma, 1950'ler ile 60'lar arasında otonom tarım araçlarının ilerlemesine yol açtı. Ancak tamamen mükemmel değildi, araçların yollarını yönlendirmek için hala bir kablo sistemine ihtiyacı vardı. Tarım robotlarının daha fazla gelişmesi, diğer sektörlerdeki teknolojilerin gelişmesi ile devam etti. Bilgisayarın gelişiminin olduğu 1980'lere kadar yapay makine görüşü mümkün değildi.

Yıllar boyunca diğer gelişmeler, Fransa ve ABD'de portakalların bir robot kullanarak hasat edilmesini içerir.[10][11]

Robotlar iç mekan endüstriyel ortamlarına on yıllardır dahil edilirken, tarım kullanımı için dış mekan robotları daha karmaşık ve geliştirilmesi zor olarak kabul edilir. Bu, hem güvenlik kaygıları nedeniyle, hem de farklı çevresel faktörlere ve öngörülemezliğe tabi mahsullerin toplanmasının karmaşıklığından dolayıdır.[12]

Pazarda talep

Tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu işgüçü konusunda endişeler vardır. Yaşlanmakta olan japonya, tarım piyasasının işgücü taleplerini karşılayamamaktadır.[12] Benzer şekilde, Amerika Birleşik Devletleri bu konuda çok sayıda göçmen işçiye dayanmaktadır, ancak mevsimsel işçilerin düşüşü ve hükûmet tarafından oldukça arttırılan göç durdurma çabaları yüzünden onlar da talepleri karşılayamamaktadırlar.[13] İşletmeler ise genellikle mevsim sonuna kadar toplayamadıkları ekinleri çürümeye bırakmak zorunda kalıyor. Bunun yanında, hızla büyümekte olan nüfusun beslenmesi hakkında da endişeler vardır.[14] Bu nedenle tarımsal makineleşmeyi daha düşük maliyetli olması ve devamlı kullanıma güvenilir olması için geliştirme talebi oldukça büyüktür.

Mevcut uygulamalar ve trendler

Mevcut araştırmaların çoğu otonom tarım araçları için çalışmaya devam etmektedir. Bu araştırmalar, sürücü destek sistemlerinde ve kendini süren araçlarda yapılan ilerlemelere dayanmaktadır.[13]

Robotlar çoktan tarımsal çiftlik çalışmalarının birçok alanına dahil edilmiş olsa da, çeşitli ürünlerin hasatında hala büyük ölçüde eksikler vardır. Şirketler çiftlikte daha spesifik görevleri tamamlayan robotlar geliştirmeye başladığında bu durum değişmeye başladı. Mahsulleri hasat eden robotlarla ilgili en büyük endişe, çilek gibi yumuşak ekinler hasat edilirken kolayca hasar alabileceği veya tamamen atlanılabileceğidir.[12][13] Bu kaygılara rağmen, bu alanda ilerleme kaydedilmektedir. Harvest Croo Robotics'in kurucu ortağı Gary Wishnatzki'ye göre, şu anda Florida'da test edilen çilek toplayıcılarından biri "sadece üç günde 25 dönümlük bir alanı seçebilir ve yaklaşık 30 çiftlik çalışanından oluşan bir mürettebatın yerini alabilir". Elma, üzüm ve diğer mahsullerin hasatında da benzer bir ilerleme kaydedilmektedir.[11][14]

Tarım şirketleri tarafından belirlenen bir diğer hedef de veri toplamayı içermektedir.[14] Veri toplama, çiftliklerde verimliliği artırmanın bir yolu olarak geliştirilmektedir. AgriData şu anda sadece bunu yapmak için yeni teknoloji geliştiriyor ve çiftçilere ekinlerini hasat etmek için en uygun zamanı meyve ağaçlarını tarayarak daha iyi belirlemelerine yardımcı oluyor.

Kaynakça

  1. ^ "Self-driving Ibex robot sprayer helps farmers safely tackle hills - Farmers Weekly". Farmers Weekly (İngilizce). 26 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2016. 
  2. ^ "Bosch's Giant Robot Can Punch Weeds to Death". IEEE. 2016. 14 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Agriculture Robots at The University of Sydney". 2016. 9 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Making it rain: Drones could be the future for cloud seeding". Fox News. 1 Mart 2017. 1 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2017. 
  5. ^ "How Drones Came to Your Local Farm" (İngilizce). MIT Technology Review. 7 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2017. 
  6. ^ "Six Ways Drones Are Revolutionizing Agriculture" (İngilizce). MIT Technology Review. 12 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  8. ^ Belton, Padraig (25 Kasım 2015). "In the future, will farming be fully automated?". BBC News (Büyük Britanya İngilizcesi). 27 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2016. 
  9. ^ Monta, M.; Kondo, N.; Shibano, Y. (21–27 Mayıs 1995). "Agricultural Robot in Grape Production System". Proceedings of 1995 IEEE International Conference on Robotics and Automation. IEEE International Conference on Robotics and Automation. 3. Nagoya: Institute of Electrical and Electronics Engineers. ss. 2504–2509. doi:10.1109/ROBOT.1995.525635. ISBN 0-7803-1965-6. 
  10. ^ a b Yaghoubi (2013). "Autonomous Robots for Agricultural Tasks and Farm Assignment and Future Trends in Agro Robots". International Journal of Mechanical & Mechatronics Engineering. 13 (3): 1-6. 
  11. ^ a b Harrell (1987). "Economic Analysis of Robotic Citrus Harvesting in Florida". Transactions of the ASAE. 30 (2): 298-304. 
  12. ^ a b c "Fields of automation". The Economist (İngilizce). 14 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2018. 
  13. ^ a b c Daniels (8 Mart 2018). "From strawberries to apples, a wave of agriculture robotics may ease the farm labor crunch". CNBC. 8 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2018. 
  14. ^ a b c "Robots Wielding Water Knives Are the Future of Farming". WIRED (İngilizce). 28 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Robotik</span> robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalı

Robotik, robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalıdır. Makine mühendisliği, uçak mühendisliği, uzay mühendisliği, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği ve kontrol mühendisliği dallarının ortak çalışma alanıdır. Robotlar bir yazılım aracılığıyla yönetilen ve yararlı bir amaç için iş ve değer üreten karmaşık makinelerdir.

Kalecik Karası; Ankara'nın Kalecik ilçesi sınırları içerisinde yetişen ve kırmızı şarap üretiminde kullanılan bir üzüm çeşididir. Ankara haricinde Denizli, Yozgat ve Nevşehir bölgelerinde de üretimi yapılmasına karşın; Kızılırmak'ın boydan boya geçerek yarattığı mikroklima ve deniz fosili bakımından zengin topraklar sayesinde en çok verim alınan yer Kalecik'tir.

<span class="mw-page-title-main">Robot</span> otonom veya önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen elektro-mekanik bir cihaz

Robot, otonom veya önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen elektro-mekanik bir cihazdır. Güncel tanımı ile robotlar, elektronik ve mekanik birimlerden oluşan, algılama yeteneğine sahip olan ve programlanabilen cihazlardır. Başka bir tanımla robotlar, canlıların işlevlerini ve davranışlarını taklit edebilen, fiziksel yeteneklere ve yapay zekâya sahip, disiplinler arası öğeler içeren mühendislik ürünleridir.

<span class="mw-page-title-main">Üzüm</span> meyve, cins için Q191019 kullanın, türler için Q30046 kullanın

Üzüm, yaprak döken odunsu asmaların vitis cinsinden çiçekli bitki meyvesinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bağ (tarım)</span>

Bağ, sofralık üzüm, kuru üzüm,alkolsüz üzüm suyu ve şarapçılık için üzerinde salkımlar halinde üzüm toplanan üzüm bitkisi asmanın yetiştirildiği yerdir. Bağ üretimi, bilimi, uygulaması ve çalışmasına bağcılık denir. Üzüm bağları, şarabın kendisine pay çıkarılabilecek bağın özel coğrafi ve jeolojik özelliklerine atıfta bulunan ve Türkçeye "yer duygusu" gibi tercüme edilebilecek Fransızca terroir kelimesiyle nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Şarapçılık</span>

Şarapçılık, şarap üretimine verilen addır. Şarabın yapılacağı üzüm veya başka bir meyvenin seçimiyle başlar, yapımı biten şarabın şişelenmesiyle sona erer. Çoğu şarap üzümden yapılsa da, diğer meyvelerden veya zehirli olmayan bitkilerden de yapılabilir. Bal şarabının sudan sonraki en önemli malzemesi baldır. Şarap yapımının tarihi bin yıldan fazladır. Şarap ve şarap yapımı bilimi önoloji olarak bilinir. Şarap üreticisine şarap tüccarı da denilebilir. Üzüm yetiştiriciliği bağcılıktır ve birçok üzüm çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kuru üzüm</span> kurutulmuş meyve

Kuru üzüm, bir kurutulmuş meyve türüdür. Üzümün kurusudur ve kuruyemiş olarak kabul edilmese de onun gibi çiğ tüketildiği gibi, üzüm hoşafı olarak ya da üzümlü ekmek ve üzümlü keklerde de kullanılır. Rengine göre beyaz kuru üzüm ve siyah kuru üzüm olmak üzere iki temel gruba ayrılır. Halk dilinde kişmiş de denir.

<span class="mw-page-title-main">Canadarm</span> Uzay mekiği görevlerinde manevra ve görev yükünü yakalamak için kullanılan robotik koldur.

Ayrıca Canadarm olarak bilinen Mekik Uzaktan Manipülatör Sistemi (MUMS), dağıtmak üzere Uzay Mekiği yörüngecisi üzerinde kullanılan, manevra ve görev yükü yakalama için robotik kol dizisidir. Uzay Mekiği Columbia felaketinden sonra, Canadarm her zaman, Orbiter Boom Sensör Sistemi (OBSS) ile eşleştirilmiş olduğu termal koruma sistemi hasarı için Mekik dışını incelemek için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Endüstriyel robot</span>

Endüstriyel robot, ISO 8373 standardına göre üretim için kullanılan robot sistemidir. Endüstriyel robotlar otomatiktir, programlanabilir ve üç veya daha fazla eksende hareket edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Merlot</span> Merlot bir şarap çeşidi yapmada veya yemede kullanılan bir üzümdür.

Merlot hem tek çeşit (sepaj), hem de harmanlanmış (kupaj) üzümlerle şarap yapımında kullanılan lacivert renkli şaraplık bir üzüm çeşididir. Merlot ismi Fransızcada karatavuk anlamına gelen merle kelimesine küçültme eki eklenmesiyle oluşturulmuş olup muhtemelen üzümün rengi dolayısıyla bu ismi almıştır.

Cobot veya kolaboratif robotlar, ortak çalışılan bir alanda insanlarla yan yana etkileşime girerek güvenli bir şekilde çalışabilmeyi sağlayan robotlardır.

<span class="mw-page-title-main">Asmaların yıllık büyüme döngüsü</span>

Asmaların yıllık büyüme döngüsü her yıl bağda oluşan, ilkbaharda tomurcuk kırılmasıyla başlayan ve sonbaharda yaprak dökümü ve ardından kışın uyku hali ile sonuçlanan süreçtir. Şarap yapımı açısından süreçteki her adım şarap yapmak için ideal özelliklere sahip üzümlerin geliştirilmesinde hayati bir rol oynar. Bagcılık uzmanları ve bağ yöneticileri iklim etkisini,asma hastalığını ve asmanın tomurcuklanmasından itibaren ilerlemesini engelleyen ya da kolaylaştıran zararlıları, çiçeklenmeyi, veraison, meyve oluşumunu, hasatı, gölgelik yönetimi gibi bağcılık uygulamalarının kullanılmasıyla gerekirse yaprak düşmesi ve uyku-hali tepkisini, sulamayı, asma eğitimini ve tarımsal kimyasalların kullanımını izlerler. Yıllık büyüme döngüsünün aşamaları genellikle bir asmanın yaşamının ilk yılı içinde gözlemlenebilir hale gelir. Büyüme döngüsünün her aşamasında harcanan zaman bir dizi faktöre bağlıdır - en önemlisi iklim türü ve üzüm çeşidinin özellikleridir.

<span class="mw-page-title-main">Petit Manseng</span>

Petit Manseng esasen Güney Batı Fransa'da yetiştirilen beyaz şaraplık bir üzüm çeşididir. Manseng ailesindeki herhangi bir üzümün en kaliteli şarabını üretir. Adı küçük, kalın kabuklu meyvelerinden türemiştir. Küçük bir asmanın verimi ile birleştiğinde çoğu Petit Manseng bağcısı hektar başına yaklaşık 15 hl şarap üretir. Üzüm geç hasat tatlı şarabı yapmak için aralık ayına kadar asmada bırakılır. Üzüm esasen Gascony, Jurançon ve Pacherenc du Vic-Bilh'de yetiştirilir ancak son zamanlarda Kaliforniya, Kuzey Georgia, Virjinya ve Ohio gibi Yeni Dünya şarap bölgelerinde de ilgi çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zinfandel</span> Üzüm çeşidi

Zinfandel ya da Primitivo, şarap yapımında kullanılan kırmızı bir üzüm çeşididir. Vitis vinifera türü içerisinde yer alan Zinfandel'in, DNA analizleri neticesinde genetik olarak Hırvat üzümleri Crljenak kaštelanski ve Tribidrag ile Puglia, İtalya'da yetiştirilen Primitivo ile eşdeğer olduğu belirlenmiştir. Avrupa Birliği, Ocak 1999'da Zinfandel'i Primitivo'nun eş anlamlısı olarak tanımlarken ticari anlaşmazlıklar nedeniyle bu süreç Amerika Birleşik Devletleri'nde daha ağır işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sauvignon blanc</span> Üzüm çeşidi

Sauvignon blanc, Fransa'nın Bordeaux bölgesinin yeşil kabuklu bir üzüm çeşididir. Üzüm adını büyük olasılıkla Güney Batı Fransa'da yerli bir üzüm olarak erken kökenleri nedeniyle Fransızcada sauvage ("yabani") ve blanc ("beyaz") kelimelerinden alır. Muhtemelen Savagnin'in soyundan geliyor. Fransızca: Sauvignon blanc asması dünyanın şarap bölgelerinin birçoğuna ekilir ve gevrek, sek ve ferahlatıcı bir çeşit beyaz şarap üretir. Üzüm aynı zamanda Sauternes ve Barsac'ın meşhur tatlı şaraplarının bir bileşenidir. Sauvignon blanc, ABD'de Fransa, Şili, Romanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Bulgaristan, Washington ve Kaliforniya eyaletlerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bazı Yeni Dünya Sauvignon blanclar, özellikle California'dan, Robert Mondavi tarafından Pouilly-Fumé'ye atıfta bulunulan bir pazarlama terimi olan "Fumé Blanc" olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ocado</span>

Ocado Grubu, dünya çapında perakendeciler için çevrimiçi manav çözümleri üreten şirket. Londra Borsası'nda FTSE 100 endeksinde işlem görmektedir. Başlangıçta perakendeciliğe odaklanan şirket daha sonra teknolojiye kaymıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bağcılıkta olgunlaşma</span>

Bağcılıkta olgunlaşma, hasat başlangıcını işaret eden asmadaki şaraplık üzümlerin olgunlaşmasının tamamlanmasıdır. Olgunluğu tam olarak neyin oluşturduğu, hangi tarz şarap üretildiğine ve şarap üreticisinin olgunluk kıstaslarına göre değişir. Üzümler toplandıktan sonra şarabın kalitesini etkileyecek olan üzümün fiziksel ve kimyasal bileşenleri belirlenir. Bu yüzden hasat için en uygun olgunluk anının belirlenmesi şarapçılıkta en önemli karardır.

<span class="mw-page-title-main">Tarımsal drone</span> dünyada Zeytinin başkenti Narlıcaya hoşgeldiniz UNESCO tarafından tescillenen dünyanın en kaliteli sofralık siyah zeytini sadece Narlıca köyü Orhangazi Bursada yetişir teşekkürler ibrahim çelik

Bir tarımsal drone, tarım operasyonlarını optimize etmeye, mahsul üretimini artırmaya ve mahsul büyümesini izlemeye yardımcı olmak için kullanılan insansız bir hava aracıdır. Sensörler ve dijital görüntüleme yetenekleri, çiftçilere tarlalarının daha zengin bir resmini sunabilmektedir. Bir tarım drone'u kullanmak ve ondan bilgi toplamak, mahsul verimini ve çiftlik verimliliğini arttırmada faydalı olabilmektedir. Bir drone tarafından sağlanan havadan görünüm, sulama sorunları, toprak çeşitliliği ve haşere, mantar istilası gibi birçok sorunu ortaya çıkarabilir, görüntüleyebilmektedir. Multispektral görüntüler, yakın kızılötesi bir görünümün yanı sıra görsel bir spektrum görünümünü de gösterir. Kombinasyon, çiftçiye sağlıklı ve sağlıksız bitkiler arasındaki farkları göstermektedir. Bu fark her zaman insan gözüyle açıkça görülememektedir. Bu nedenle, bu görüşler mahsulün büyümesini ve üretimini değerlendirmede yardımcı olabilmektedir. Ekinler, herhangi bir zamanda tarımsal dronlar kullanılarak incelenebilir ve bu da sorunların hızlı bir şekilde tanımlanmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Artvin'de bağcılık</span> bağcılık kültürü

Artvin'de bağcılık, dünyanın en eski bağcılık geçmişine sahip Gürcistan'ın tarihsel bölgeleri olan Lazeti, Klarceti ve Şavşeti bölgelerindeki geleneğe dayanmaktadır. Nitekim geleneksel Gürcü şarap küpleri olan Kvevri (ქვევრი) kalıntıları Şavşat ilçesinin Otluca, Ardanuç ilçesinin Güleş, Artvin'in merkez ilçesinde Bağcılar gibi yerlerde ortaya çıkarılmıştır. Öte yandan Gürcistan'ın Acara ve Guria bölgeleri ile Artvin'de benzer asma cinslerinin varlığı da bunu işaret etmektedir. Bu asma cinslerinin bazılarının adları, bugünkü Artvin bölgesindeki yer adlarıyla ilişkilidir. Livanura, Klarculi, Şavşuri, Orcohuli, Hopaturi gibi üzüm türleri bunların başında gelir. Klarceti-Şavşeti bölgelerinden Gürcistan'a götürülen asma cinslerine, götüldüğü yerlere atfen Livanura, Klarculi, Şavşuri gibi adlar sonradan verilmiş olup özgün adları bilinmemektedir. Bunların dışında, Gürcistan'ın genelinde yaygın olan şaraplık üzüm Saperavi, Artvin ilinin Berta vadisinde, "Gverda (Güverda) Bağları" olarak bilinen bağlarda yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Robot kol</span>

Robot kol, insan kolu ile benzer işlevleri olan ve genellikle programlanabilir mekanik bir koldur. Kol, mekanizmanın toplamı veya karmaşık bir robotun parçası olabilir. Böyle bir manipülatörün bağlantıları dönme hareketine veya doğrusal yer değiştirmeyi sağlayan eklemlerle bağlanır. Manipülatör bağlantıları kinematik bir zincir oluşturur. Manipülatörün kinematik zincirinin ucuna son efektör denir ve insan eline benzer.