İçeriğe atla

Tarım kooperatifi

Bir tarım kooperatifi

Tarım kooperatifi veya çiftçi kooperatifi, çiftçilerin belirli faaliyet alanlarındaki kaynaklarını bir araya getirdiği bir üretici kooperatifidir.

Tarımsal kooperatiflerin geniş bir tipolojisi, bireysel olarak çiftçilik yapan üyelerine çeşitli hizmetler sunan tarımsal hizmet kooperatifleri ile üretim kaynaklarının (arazi, makine) bir havuzda toplandığı ve üyelerinin ortaklaşa tarım yaptığı tarımsal üretim kooperatifleri arasında ayrım yapmaktadır.[1]

Tarımsal hizmet kooperatiflerinin tedarik kooperatifleri ve pazarlama kooperatifleri olmak üzere iki ana türü bulunmaktadır. Tedarik kooperatifleri üyelerine tohum, gübre, yakıt ve makine hizmetleri dahil olmak üzere tarımsal üretime yönelik girdiler sağlar. Pazarlama kooperatifleri, çiftçiler tarafından tarım ürünlerinin (hem mahsul hem de hayvancılık) taşınması, paketlenmesi, fiyatlandırılması, dağıtımı, satışı ve tanıtımını üstlenmek üzere kurulur.

Tarımsal kooperatiflerin dikkate değer örnekleri arasında ABD'nin en büyük süt ürünleri şirketi olan Dairy Farmers Of America[2], Hindistan'ın en büyük gıda ürünleri pazarlama organizasyonu olan Amul[3] ve Japonya'da kimyasal gübre satışının %70'ini gerçekleştiren tarım kooperatifleri federasyonu olan Zen-Noah yer almaktadır.[4]

Kaynakça

  1. ^ Cobia, David, editor, Cooperatives in Agriculture, Prentice-Hall, Englewood Cliffs, NJ (1989), p. 50.
  2. ^ "Dairy Industries International" (PDF). 28 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Mart 2024. 
  3. ^ "India's Amul: Keeping Up with the Times - Case - Faculty & Research - Harvard Business School". www.hbs.edu. 1 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2024. 
  4. ^ Béla A. Balassa; Marcus Noland. Japan in the World Economy. s. 228. 

Ek okuma

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tarım</span> bitki ve hayvan evcilleştirme bilimi.

Tarım veya ziraat, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, bunların kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun koşullarda muhafazası, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanmasını ele alan bilim dalıdır. Diğer bir ifade ile insan besini olabilecek ve ekonomik değeri olan her türlü bitkisel-Hayvansal ürünün bakım, besleme, yetiştirme, koruma ve mekanizasyon faaliyetlerinin tamamı ile durgun sularda veya özel alanlarda yapılan balıkçılık faaliyetlerinin tümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ziraat mühendisliği</span> bitki koruma iş alanları

Ziraat mühendisliği bitkisel üretim ve zootekni yanında süt teknolojisi, tarımsal biyoteknoloji, tarım makinaları, tarımsal enerji sistemleri, tarımsal yapılar (kültür-teknik), arazi ve su kaynakları, toprak bilimi ve bitki besleme, tarım ekonomisi, tarım ürünleri teknolojisi, bitki koruma, peyzaj mimarlığı, biyoyakıt ve biyogaz enerji üretimi alanlarında uğraş veren mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">John Deere</span>

John Deere Amerikan traktör üreticisi Deere & Company markasının kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlar, Sındırgı</span> Balıkesir, Sındırgıda bir mahalle

Osmanlar, Balıkesir ilinin Sındırgı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği'nin Ortak Tarım Politikası</span> Avrupa Birliğinin tarıma sübvansiyon ve tarımın planlanması programı

Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası Avrupa Birliği'nin tarıma sübvansiyon ve tarımın planlanması programıdır. 2006 yılında, toplam AB bütçesinin %46,7'sini oluşturmaktadır. Bu rakam, 49,8 Milyar Avro'ya denk gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Ekonomi Politikası</span> NEP (Novoya ekonomi çeskaya politikası)

Yeni Ekonomi Politikası,, Rus ekonomisini çöküşten kurtarmak amacıyla Lenin tarafından ortaya konan ekonomik politikadır. Bazı özel işletmelere izin verilerek NEP sayesinde küçük işletmelerin kapitalizmde olduğu gibi kâr mantığıyla devam etmesini içeren politikada sosyalist devlet, bankaları, büyük sanayi kuruluşlarını ve dış ticareti tekel olarak kontrol etmeye devam etmiştir. NEP, Sovyetler Birliği Komünist Partisi 10. Kongresinde kararlaştırılmış ve resmi olarak 21 Mart 1921 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kararla köylülerden zorla alınan fazla tarımsal ürün alımı durdurulmuş, bunun yerine ürün üzerinden vergi alınmaya başlanmıştır. Sanayi kuruluşlarıyla ilgili ek kararlarla politika netleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşhane Üniversitesi</span> Gümüşhanede kurulu devlet üniversitesi

Gümüşhane Üniversitesi 31 Mayıs 2008 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden ayrılarak, Gümüşhane ilinde kurulan devlet üniversitesidir. Mühendislik Fakültesinin adı 26.04.2013 tarihli 28629 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi olarak değiştirilmiş, 16.05.2013 tarih ve 28649 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 2013/4694 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu kapatılarak bunun yerine Turizm Fakültesi kurulmuştur. Gümüşhane Üniversitesi; hâlen 6 Fakültesi, 2 Yüksekokulu, 2 Enstitüsü, 8 Meslek Yüksekokulu ve 2 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile büyümesini hızlı bir şekilde sürdürmektedir. 3 Ocak 2013 itibarıyla kayıtlı öğrenci sayısı 10327'dir.

Marmarabirlik. Tam adı S.S. Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği olan Marmarabirlik, kaliteli zeytin yetiştirilmesi, hasadı ve pazarlanması amacıyla, 28 Haziran 1954 yılında bölge zeytin üreticilerinin karşılıklı yardım ve dayanışmasıyla kurulmuş olan bir Tarım Satış Kooperatifleri Birliğidir. Marmarabirlik'in kurucu üyeleri sırasıyla Gemlik, Mudanya ve Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifleridir. Birliğe daha sonra muhtelif zamanlarda katılan Orhangazi, İznik, Edincik, Mürefte ve Marmara Adası Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri ile beraber, bugün çalışma bölgesi doğuda İznik Gölü çevresinden başlayarak Marmara Denizi'nin güney sahillerine oradan da Mürefte'ye kadar uzanan toplam sekiz kooperatifin ortaklığının olduğu bir birliğe dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri</span>

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, Türkiye'de 1581 Sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri kanunu hükümlerinden faydalanmak üzere, üreticilerin aralarında ekonomik menfaatlerini korumak ve özellikle meslek ve geçimleriyle ilgili ihtiyaçlarını sağlamak amacıyla karşılıklı yardım ilkesine dayanarak kurdukları, tüzel kişiliği olan değiştir ortaklı, değişir sermayeli çiftçi kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de tarım</span>

Türkiye'de tarım, istihdam, ihracat ve ulusal gelire yaptığı katkı ile önemli bir sektördür.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası</span>

Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası, kısaca KoopBank, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren kooperatif bankası.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de tarım</span>

Çin'de tarım, 300 milyondan fazla çiftçiye iş veren oldukça önemli bir sektör. Özellikle tahılların üretimiyle Çin, çiftlik üretiminde dünya çapında birinci sırada yer almaktadır. Çin'deki tarım sektörü kapsamında üretilen başlıca ürünler pirinç, buğday, patates, sorgum, yer fıstığı, çay, darı, arpa, pamuk, yağlı tohum, domuz eti ve balık. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü tahminlerine göre tarım sektörü, ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının %15'ini oluşturur ve toplam iş gücünün %40'ını temsil eder.

Tarım bilimi, tarımın uygulanmasında ve anlaşılmasında kullanılan doğal, ekonomik ve sosyal bilimlerin bir bölümünü kapsayan, geniş bir biyoloji alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tarım ve Orman Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, tarım ve orman işlerinden sorumlu olan bakanlık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Orman ve Su İşleri bakanlıklarının teşkilat ve görevlerine ilişkin yasal düzenlemelerin yürürlükten kaldırılması sonrasında, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yeniden yapılandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arla Foods</span> Danimarka merkezli süt ürünleri kooperatifi

Arla Foods, Viby, Danimarka merkezli İsveç-Danimarka şirketidir. İskandinavya'daki en büyük süt ürünleri üreticisi olan uluslararası bir tarım kooperatifidir. Arla Foods, İsveçli süt kooperatifi Arla ve Danimarkalı süt şirketi MD Foods arasında 17 Nisan 2000 tarihinde bir birleşme sonucu oluşmuştur. Arla ismi İngilizce "erken" kelimesiyle ve "sabahın erken saatlerinde" için yapılan eski bir İsveççe terim olan aynı kelimeden türemiştir.

Tarımsal kimya, tarımsal üretimde, ham ürünlerin yiyecek ve içeceklerde işlenmesinde ve çevresel izleme ve iyileştirmede önemli olan hem kimya hem de biyokimyanın dahil olarak incelenmesidir. Bu çalışmalar, bitkiler, hayvanlar, bakteri ve çevreleri arasındaki ilişkileri vurgular. Bitkisel ve hayvansal üretim, koruma ve kullanımda rol oynayan kimyasal kompozisyonlar ve değişimleri inceleyen bir bilim dalıdır. Temel bir bilim olarak, test tüpü kimyasına ek olarak, insanların kendileri için yiyecek ve lif elde ettikleri ve hayvanları için beslendikleri tüm yaşam süreçlerini kapsar. Uygulamalı bir bilim veya teknoloji olarak, verimi artırmak, kaliteyi artırmak ve maliyetleri azaltmak için bu işlemlerin kontrolüne yönlendirilir. Önemli bir dalı olan kemürji, temel olarak tarımsal ürünlerin kimyasal hammadde olarak kullanılmasıyla ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Nonghyup</span>

Nonghyup, Güney Kore merkezli bir tarım kooperatifidir. Şirket, 15 Ağustos 1961 tarihinde kurulmuş olup görevi üyelerinin sosyal ve ekonomik statüsünü geliştirmek ve ulusal ekonominin dengeli bir şekilde gelişmesini teşvik etmektir. Şirketin merkezi Seul'un Jung semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gıda endüstrisi</span>

Gıda endüstrisi, dünya nüfusu tarafından tüketilen gıdanın çoğunu sağlayan karmaşık, çeşitli işletmelerden oluşan küresel bir ağdır. Gıda endüstrileri terimi, gıda maddelerinin üretimi, dağıtımı, işlenmesi, dönüştürülmesi, hazırlanması, muhafazası, nakliyesi, belgelendirilmesi ve paketlenmesine yönelik bir dizi endüstriyel faaliyeti kapsamaktadır. Günümüzde gıda endüstrisi, büyük ölçüde emek-yoğun olan küçük, geleneksel, aile tarafından yürütülen faaliyetlerden büyük, sermaye-yoğun ve son derece mekanize endüstriyel süreçlere kadar uzanan imalat ile son derece çeşitlenmiştir. Birçok gıda endüstrisi neredeyse tamamen yerel tarıma, ürüne veya balıkçılığa bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Reichsnährstand</span>

Reichsnährstand (RNST), Tarım ekonomisi ve Tarım politikasını düzenlemesi için Nazi Almanyası döneminde kamu işleri için görevlendirilmiş bir kamu şirketi, devlet organı. Kendi bütçesi vardı ve tüzüğünün yanı sıra kamu hukukuna da tabi idi. RNST'nin çalışmaları öncelikle tarım ürünlerinin üretimi, dağıtımı ve fiyatların kontrolüne odaklandı. Ayrıca üyelerinin beklendik sosyal ve kültürel kaygıları da görevlerinin bir parçasıydı. 1933-1948 yılları arasında var oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan'da tarım</span>

Kazakistan'da tarım, Kazakistan ekonomisinin küçük ölçekli bir sektörüdür. Tarımın GSYİH'ya katkısı %10'un altında; %6,7 olarak kaydedilmiştir ve emeğin yalnızca %20'sini kapsamaktadır. Diğer taraftan Kazakistan topraklarının %70'inden fazlasında tarım ve hayvancılıkla uğraşılmaktadır. Kuzey Amerika ile karşılaştırıldığında, toprağın nispeten küçük bir yüzdesi tarım için kullanılır. Tarım arazilerinin %70'i kalıcı meralardır.