İçeriğe atla

Tarık Ali

Tarık Ali İstanbul Sosyal Forumu'nda

Tarık Ali, (d. 21 Ekim 1943, Lahor, Pencap), Pakistan kökenli İngiliz yazar ve film yapımcısıdır. New Left Review'un yayın kurulu üyesidir.

Edward Said ile Söyleşiler, Bush Babil'de ve Clash of Fundamentalisms: Crusades, Jihads and Modernity başlıklı kitapların yazarıdır.

Hayatı

Tarık Ali, Hindistan'ın İngiliz sömürgesi olduğu dönemde Lahor, Pencap'ta doğdu ve büyüdü. Babası gazeteci Mazhar Ali Han, annesi de aktivist Tahira Mazhar Ali Han'dı.[1] Ali'nin annesi Tahira, İttihatçı Müslüman Birliği'ne liderlik eden, 1937'den 1942'ye kadar Pencap başbakanı olan Sir Sikandar Hyat Han'ın kızıydı.[2] Ali'nin babası Mazhar da sıkı bir komünistti.

Tarık Ali'nin annesi ile babası kuzendiler ve kaçarak evlendiler. Annesi yıllar sonra bir mülakatta o günler hakkında bu konu hakkında şöyle dedi:

"Mazhar askerlik görevi için Orta Doğu'ya gitti. Ben o zaman çok hamileydim. İki yıl boyunca birbirimizi görmedik. Oğlumuz Tarık Mazhar yokken doğdu. O döndüğünde ben Komünist Parti'ye katılmıştım. Aile mücevherleri de dahil olmak üzere tüm çeyizimi Parti'ye vermiştim."[2]

Hapis cezasından kurtulmak için İngiltere'ye göç etti. Oxford'da, Oxford Üniversitesi Exeter College'da siyaset ve felsefe okudu. Oxford Union'a başkan seçilen ilk Pakistanlı oldu.

Ali, 1968'deki İngiliz öğrenci hareketinde ve Vietnam Savaşı karşıtı harekette öncü bir rol oynadı ve Black Dwarf adlı muhalif kültür-sanat dergisinin yayın kurulunda yer aldı. 1968'de Troçkist Uluslararası Marksist Grup'a katıldı, bu grubun uzun süre liderliğini yaptı ve kamuoyunda en çok tanınan üyesi oldu. 1970'li yıllarda John Lennon ile yakın arkadaş oldu. Lennon, o dönem yazdığı bazı şarkılarının taslaklarını Tarık Ali ile gözden geçirdi.

Ali, Türkiye'nin güneydoğu illerinde süregelen sokağa çıkma yasaklarının ve şiddetin bir an önce son bulmasını talep eden akademisyen ve araştırmacılardan oluşan bir inisiyatif olan Barış İçin Akademisyenler Bildirisi'ne imza atan 1128 akademisyen arasındadır.[3]

Özel Hayatı

Tarık Ali, kendisi gibi New Left Review editörü olan eşi Susan Watkins ile birlikte Londra'nın Camden semtinde yaşamaktadır. Üç çocuğu vardır: Önceki ilişkisinden Natasha ve Watkins'ten Chengiz ve Aisha. Dindar olmayan, seküler bir ailede büyüyen Ali, kendisini ateist olarak tanımlamaktadır.[4][5]

Eserleri

İncelemeleri

  • Pakistan: Askeri Yönetim mi, Halk İktidarı mı? (1970)
  • 1968 ve Sonrası: Devrimin İçinde (1978)
  • Pakistan Ayakta Kalabilir mi? (1982)
  • Nehru'lar ve Gandhi'ler (1985)
  • Sokak Savaşı Yılları: 1960'lı Yılların Otobiyografisi (1987),
  • Yukarıdan Devrim: Sovyetler Birliği Nereye Gidiyor? (1988)
  • Fundamentalizmler Çatışması (2002), Bush Babil'de (2003),
  • Bush Bağdat'ta (2004)

Romanları

  • Kefaret (1990)
  • İslam Beşlisi: Nar Ağacının Gölgesi (1992)
  • Selahaddin'in Kitabı (1998)
  • Taş Kadın (1999).
  • Komünizmin Çöküşü Üçlüsü: Kefaret (1991)
  • Ayna Korkusu (1998)

Oyunları

  • Moskova Altını
  • İran Geceleri (Howard Brenton'la birlikte)

Kaynakça

  1. ^ "Frontline : Frontline - India's National Fortnightly Magazine from The Hindu". web.archive.org. 27 Mart 2023. 27 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2023. 
  2. ^ a b Mohsin, Jugnu (27 Mart 2015). "Tahira Mazhar Ali Khan, 1925-2015". The Friday Times - Naya Daur (İngilizce). 26 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2023. 
  3. ^ "1100’ün üzerinde akademisyenden barış çağrısı: Bu suça ortak olmayacağız". 29 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Diken. 11 Ocak 2016. Erişim tarihi: 23 Ocak 2016.
  4. ^ "The Hunter Davies Interview: For you, Tariq Ali, the revolution is". The Independent (İngilizce). 22 Şubat 1994. 1 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2023. 
  5. ^ Ali, Tariq (13 Şubat 2006). "This is the real outrage". The Guardian (İngilizce). ISSN 0261-3077. 27 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pakistan</span> Güney Asyada bir ülke

Pakistan, resmî adıyla Pakistan İslam Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. 241,49 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en kalabalık beşinci ülkesidir. En büyük ikinci Müslüman topluluğuna sahiptir. 881.913 km²'lik yüzölçümü ile bu alanda 33. sıradadır. Pakistan'ın güneyde Umman Denizi ve Körfezi'ne 1046 km kıyısı vardır. Doğuda Hindistan, batıda Afganistan, güneybatıda İran ve kuzeydoğuda Çin ile komşudur. Kuzeybatıda Afganistan'ın Vahan Koridoru Pakistan'ı Tacikistan'dan ince bir hatla ayırır. Ayrıca Umman ile deniz sınırı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lahor</span> Pakistanda bir şehir

Lahor, Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Karaçi'den sonra Pakistan'ın en büyük ikinci, 13 milyonu aşan nüfusuyla da dünyanın en büyük 26. şehridir. Pencap'ın kuzeydoğu bölgesinde, Ravi Nehri boyunca yer almaktadır. Lahor, Pakistan'ın başlıca sanayi ve ekonomi merkezlerinden biridir. Geniş Pencap bölgesinin tarihi başkenti ve kültür merkezi olmakla birlikte Pakistan'ın sosyal açıdan en liberal, ilerici ve kozmopolit şehirlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Zülfikar Ali Butto</span> 4. Pakistan cumhurbaşkanı

Zülfikar Ali Butto, 1973'ten 1977'ye kadar Pakistan'ın dokuzuncu Başbakanı, 1971'den 1973'e kadar Pakistan'ın dördüncü Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Pakistanlı bir avukat ve politikacı. Aynı zamanda Pakistan Halk Partisi'nin (PPP) kurucusudur. 1979'da idam edilinceye kadar partinin başkanlığını üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Benazir Butto</span> 11. ve 13. Pakistan başbakanı

Benazir Butto, iki kez Pakistan başbakanlığı yapmış siyasetçi. 1999-2007 yılları arasında yurt dışında sürgünde yaşadı. 18 Ekim 2007'de seçimlere katılmak üzere Pakistan'a geri döndü ve başkanlığını yaptığı Pakistan Halk Partisi'nin seçim mitinglerine katılmaya başladı. Ravalpindi'de katıldığı seçim mitinginden ayrılırken bir suikast sonucu öldü.

<span class="mw-page-title-main">Ravalpindi</span>

Ravalpindi, Pakistan'da Pencap eyaletine bağlı bir şehirdir. Bu şehirde yaşayan halk arasında genellikle Pindi olarak anılır. Ravalpindi Pakistan'da Karaçi, Lahor ve Faysalabad'dan sonra dördüncü büyük şehridir. 1950'li yıllarda nüfusu 180.000 civarında olup Multan ve Haydarabat'tan daha küçük bir şehir iken, nüfusu büyük bir patlama göstermiş ve 2008'de yaklaşık 1.400.000 nüfusa sahip olduğu tahmin edilmektedir. 1958 ile 1960 yılları arasında yeni başkent olan İslamabad yapılmakta iken geçici olarak Pakistan hükûmetine başkentlik yapmıştır. "Pakistan Kara Kuvvetleri" merkezidir ve Pakistan ordu mensuplarının %70'inin buralı olduğu sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Refik Tarar</span> 9. Pakistan cumhurbaşkanı

Muhammed Refik Tarar, Pakistanlı siyasetçi. Pakistan 9. cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Fazlurrahman Malik</span> Pakistanlı filozof

Fazlurrahman Malik, Pakistanlı akademisyen, ilim ve fikir adamı. Kendisini eğitim reformuna ve içtihadın farklı bir anlayışla yeniden canlanmasına adayan, İslam'ın önde gelen bir reformcusu olarak ve tarihselci görüşleriyle bilinir. Eserleri Pakistan, Malezya, Endonezya ve Türkiye gibi ülkelerde büyük ilgi görüyor.

2018 FIFA Dünya Kupası AFC elemeleri Birinci Tur maçları, Asya'dan turnuvaya katılacak takımları belirleyen elemelerin ilk aşamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2016 Lahor saldırısı</span>

2016 Lahor saldırısı, 27 Mart 2016'da Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti Lahor şehrinde, Gülşen-i İkbal Parkı'nda bulunan lunaparka düzenlenen bombalı intihar saldırısı. Saldırı sonucunda ilk belirlemelere göre 70'ten fazla sivil hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">İmran Han</span> 22. Pakistan başbakanı

İmran Han, Ağustos 2018'den Nisan 2022'ye kadar Pakistan'ın 22. başbakanı olarak görev yapan Pakistanlı siyasetçi, eski kriket oyuncusu, hayırsever, kriket oyunu yorumcusu ve Bradford Üniversitesi'nin eski rektörü. Ayrıca Han, annesi Şevket Hanım Anısına Kanser Hastanesinin ve Mianvali'de Namal Kolejinin kurucusudur. Han 20. yüzyılın son yirmi yılında ulusal kriket oyuncusuydu. Spor kariyerinden sonra politikayla ilgilenmeye başladı. 1980'ler boyunca ve 90'ların başında Pakistan milli kriket takımının kaptanlığını yaptı. 1996'dan 2023'e kadar Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) siyasi partisinin kurucusu ve eski başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şalemar Bahçeleri</span>

Şalemar Bahçeleri, Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da bulunan bir Babür bahçe kompleksidir. Bahçelerin inşaatı İmparator Şah Cihan döneminde 1637'de başlamış ve 1641 yılında tamamlanmıştır.

Bazen modern Selefilik olarak da adlandırılan İslami modernizm, İslam inancını milliyetçilik, demokrasi, medeni haklar, rasyonellik, eşitlik ve ilerleme gibi modern Batı değerleriyle uzlaştırmaya çalışan ve “ilk Müslüman ideolojik tepki” olarak tanımlanan bir harekettir. “Klasik kavramların ve içtihat yöntemlerinin eleştirel biçimde yeniden incelenmesi” anlayışıyla İslam teolojisine ve Kuran tefsirine yeni bir yaklaşım getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vezir Han Camii</span>

Vezir Han Camii, Pakistan'ın Lahor kentinde bulunan bir camidir. 17. yüzyılda Babür İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş olup Lahor Surları'nın eteklerinde yer almaktadır. Cami avlusunun girişi ve yapının ön cephesi, Vezir Han Meydanı'na bakmaktadır.

Tarık Aziz, Pakistanlı aktör, televizyon sunucusu ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Najm Hosain Syed</span>

Najm Hosain Syed Pakistanlı bir yazardır. Punjabi dilinde şiir ve oyunların yanı sıra, Punjabi Şiirinde Yinelenen Örüntüler (1968) adlı eserinde Pencap edebiyatı üzerine edebiyat eleştirisi yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hurşid Şahid</span>

Begüm Hurşid Şahid, Pakistanlı aktris ve şarkıcı.

Dang humması Pakistan'da giderek daha sık salgınlar gösteren önemli bir bulaşıcı hastalıktır. Pakistan Hükûmeti'nin özellikle Pencap'taki çabalarına rağmen, salgın tedbirlerinin yüksek maliyeti Pakistan'ın salgınları kontrol etme yeteneğini sınırladı. Pakistan'da 2011 yazında Dang hummasından 300'den fazla kişi öldü. Hastalığın prevalansı 14.000'in üzerindeydi. Salgınlar çoğunlukla Pakistan, Pencap, Lahore bölgesinde meydana geldi.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Teddy</span> Pakistanlı oyuncu ve komedyen

Tarık Teddy, Pakistanlı aktör ve komedyen.

<span class="mw-page-title-main">Lahor Subahı</span>

Lahor Subahı, günümüzde Pakistan ve Hindistan arasında bölünmüş olan orta Pencap bölgesini kapsayan Babür İmparatorluğu'nun bir vilayetiydi. Ekber Şah tarafından 1580 yılında gerçekleştirilen idari reformlar kapsamında Babür İmparatorluğu'nun orijinal 12 Subah'ından biri olarak kurulmuştur. Eyalet, son genel valisi Adina Beg'in 1758'de ölümünden sonra büyük bir kısmı Dürrânîler'e dahil olarak varlığını yitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Han Ludî</span>

Devlet Han Ludî Ludî hanedanının son hükümdarı İbrahim Ludî döneminde Lahor valisiydi. Devlet, İbrahim'e karşı duyduğu hoşnutsuzluk nedeniyle Babür'ü krallığı istila etmeye davet etti. Başlangıçta Jalandhar Doab'ın valisiyken daha sonra tüm Pencap'ın valiliğine getirilmiştir. Tatar Han'ın oğluydu, Pencap'ın önceki Nizamı, Sikander Ludî'nin babası Behlül Han Ludî yönetimindeki Ludî hanedanından bağımsızlığını ilan etmişti. Devlet Han hanedana sadıktı ancak katı, gururlu ve şüpheci doğası nedeniyle İbrahim'e ihanet etti.