İçeriğe atla

Tarık Akan

Tarık Akan
Tarık Akan, Deli Deli Olma filmi için 2008 yılında düzenlenen basın toplantısında.
DoğumTahsin Tarık Üregül
13 Ekim 1949(1949-10-13)[a]
İstanbul, Türkiye
Ölüm16 Eylül 2016 (66 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebiAkciğer kanseri
Defin yeriBakırköy Mezarlığı, İstanbul
MeslekOyuncu, yapımcı, senarist, yazar, makine mühendisi
Etkin yıllar1970–2010
Önemli eser(ler)Suçlu (1972)
Tatlı Dillim (1972)
Canım Kardeşim (1973)
Mavi Boncuk (1974)
Hababam Sınıfı (1974)
Maden (1978)
Sürü (1978)
Adak (1979)
Yol (1981)
Derman (1983)
Pehlivan (1984)
Karartma Geceleri (1990)
Deli Deli Olma (2009)
Evlilik
Yasemin Erkut
(e. 1986; b. 1989)
Partner(ler)Acun Günay (1990–2016)
Çocuk(lar)Barış Zeki Üregül
Yaşar Özgür Üregül
Özlem Üregül
ÖdüllerTüm Liste

Tahsin Tarık Üregül[1] ya da sahne adıyla Tarık Akan (d. 13 Ekim 1949,[2][3][4] İstanbul – ö. 16 Eylül 2016, İstanbul), Türk oyuncu, yapımcı, senarist ve yazardır.

1970 yılında Ses dergisinin düzenlediği oyunculuk yarışmasına katılarak birinci olan ve 1971'de Solan Bir Yaprak Gibi filmiyle oyunculuk kariyerine başlayan Tarık Akan, bir anda Yeşilçam devrinin en ünlü oyuncularından birisi hâline geldi. Daha sonra 1972'de Suçlu adlı filmde oynayan Akan, bu filmle 1973'te Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü aldı. Aynı yıl, Yeşilçam'ın en iyi duygusal filmlerinden birisi olarak bilinen Canım Kardeşim filminde Halit Akçatepe ile başrol oynadı. 1974'te Ertem Eğilmez'in yönettiği ve Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı eserinden uyarlanan Hababam Sınıfı filminde "Damat Ferit" karakterini canlandırdı ve bu karakterle büyük bir popülerlik elde etti. Ardından Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1975) adlı serinin ikinci filminde rol aldı. Film, Akan'ın oynadığı son Hababam Sınıfı ve serinin en çok hasılat yapan filmi oldu. Aynı yıl Gülşen Bubikoğlu ile oynadığı Ah Nerede adlı romantik komedi filminde büyük bir başarı daha elde etti.

1970'li yıllarda oynadığı filmlerle adından sıkça söz ettiren Tarık Akan; boyu, giyinişi ve saç stili ile o yıllara damgasını vurarak Yeşilçam'ın büyük jönleri arasına adını yazdırdı. Yeşilçam'ın "cici çocuğu" olarak bilinen Akan, 1978 yılında gösterime giren Maden filminde Cüneyt Arkın ile beraber başrol oynadı. Bu süreçten sonra 70'li yıllardaki tarzından yavaş yavaş uzaklaşan ve artık bıyıklı ve sakallı olarak toplumsal ve politik filmlere yönelen Akan; 1978 yılında Zeki Ökten ve Yılmaz Güney ortaklığında yapılan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz ile başrolü paylaştığı Sürü filminde oynadı ve bu filmle büyük bir başarı daha yakalayıp toplumsal filmlerdeki maharetini de gösterdi. Sürü filmi daha sonra, 1979'da İsviçre'deki Locarno Uluslararası Film Festivali'nde Altın Leopar Ödülü'nü kazandı. O yıllarda hem düşünsel hem de eylemsel olarak Yılmaz Güney'den etkilenen Tarık Akan, Güney'in yazıp yönettiği filmlerde oynamaya devam etti. Akan, 1981 yılında Yılmaz Güney ve Şerif Gören'in yönettiği, hikâyesi ve senaryosu Yılmaz Güney'e ait olan Yol filmiyle çok büyük bir başarı daha elde etti ve dünyaya adını duyurdu. Yol filmi 1982 yılında Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü'nü kazandı ve Akan, "En İyi Erkek Oyuncu" kategorisinde aday oldu.

1990 yılında başrolünü oynadığı Karartma Geceleri adlı film Yeşilçam'ın klasikleri arasında yer aldı. 1994 yapımı Yolcu filmi, 1995 yapımı Yılmaz Güney: Adana–Paris belgeseli, 2002–03 yapımı Koçum Benim dizisi, 2003 yapımı Vizontele Tuuba ve 2009 yapımı Deli Deli Olma filmi gibi başka önemli yapımlarda da görev aldı. Deli Deli Olma filminde, 1981'deki Altın Palmiyeli Yol filminde beraber rol aldıkları Şerif Sezer ile 28 yıl aranın ardından başrol oynadı. Sinema kariyerine yedi tane Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu Ödülü sığdıran ve bu alanda birinciliği elinde tutan Tarık Akan, akciğer kanseri nedeniyle 16 Eylül 2016 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetti.

Hayatı

Asıl adı, Tahsin Tarık Üregül olan oyuncu 13 Ekim 1949 tarihinde İstanbul'da bir abla ve bir ağabeyden sonra üçüncü çocuk olarak doğmuştur. Akan, bir dönem subay olan babası Yaşar Üregül'ün görevi nedeniyle Erzurum, Dumlu'da yaşamıştır. Babasının başka bir yere tayini üzere Kayseri'ye taşındılar ve Akan ilkokulunu da burada tamamladı. Babasının emekliliği üzerine İstanbul'a tekrar taşındılar ve Bakırköy'e yerleştiler. Bakırköy'e taşındıktan sonra ortaokul ve liseyi burada tamamlamıştır. Lise'yi bitirdikten sonra, Yıldız Teknik Üniversitesi'ne girdi ve burada makine mühendisliği bölümünü okudu. Sinemaya geçmeden önce Bakırköy'deki plajlarda can kurtaranlık yapmaya başladı. Aynı zamanda sokaklarda işportacılık da yapmaya başladı. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, Makina Mühendisliği okuduktan sonra Gazetecilik Yüksek Okulu'na girdi ve bu okuldan mezun oldu. 1969 yılından sonra, 1970 yılında Ses dergisinin düzenlediği Sinema Artist Yarışması adlı yarışmaya katılarak birinci oldu. Yarışmada birinci olduktan sonra 1971 yılında ilk kez Fatma Girik ile birlikte başrol oynadığı sinema filmi Solan Bir Yaprak Gibi ile oyunculuk kariyeri başlamış oldu.[5] 1979 yılında askerlik görevini yedek subay olarak Denizli'de yaptı. Sinemacılığın kötü gittiği 1978-1981 yılları arasında ticari taksi alarak kiralama sistemi ile ticaret hayatına devam etti. Tarık Akan, 1980 yılında 12 Eylül Darbesi'nde 12 yıl hapis cezası ile yargılanmış ancak 2,5 ay hücre hapsi cezası almıştır. 7 Ağustos 1986 tarihinde Yasemin Erkut ile evlenmiştir. Bu evlilikten 1986 yılında Barış Zeki Üregül dünyaya gelmiştir. Ardından 1988 yılında ikiz olan Yaşar Özgür ile Özlem dünyaya gelmişlerdir. 1991 yılında Bakırköy'de olan Taş Mektep adlı ilkokulun ortaklarından birisi olmuştur.

1995 yılında Aziz Nesin'in vefatından sonra görevini devralan oğlu Ali Nesin'den Nesin Vakfı başkanlığını devralmıştır. 2002 yılında Anne Kafamda Bit Var isimli bir kitap çıkarmıştır. Kitabında 12 Eylül Darbesi'nden sonra yaşadıklarını kaleme almıştır.

Yazları fırsat bulduğunda Bodrum, Akyarlar'da Manço kulüp yanında taştan bir Rum evini restore edip dostlarını da ağırladığı yazlık evinde kalmayı tercih etmiştir.

Kariyeri

1970-1976: İlk yıllar, Büyük başarı ve Şöhret

Tarık Akan 1970 yılında Ses dergisinin düzenlediği Sinema Artist Yarışması'na katılarak birinci olmuş, daha sonra oyunculuk kariyeri başlamıştır. Tarık Akan, 1971 yılında Mehmet Dinler'in yönettiği Fatma Girik ve Münir Özkul'un başrolleri paylaştığı Solan Bir Yaprak Gibi adlı filmde Murat karakterini canlandırarak Yeşilçam'a adımını atmıştır.[5] 1972 yılında vizyona giren diğer filmi, Beyoğlu Güzeli adlı filmde Hülya Koçyiğit ile başrolde oynamıştır. Ertem Eğilmez ile ilk kez çalışırken, aynı zamanda 1970'li yıllarda kendisiyle eşleşmiş olan "Ferit" adlı karakteri oynadığı ilk filmidir. 1971 yılında Vefasız ve Melek mi, Şeytan mı? adlı filmlerde yer almıştır. 1972 yılında ise ilk olarak Sisli Hatıralar adlı filmde Türkân Şoray ile başrol oynamıştır. Ardından Azat Kuşu ve Kaderimin Oyunu adlı filmlerde oynamıştır. Aynı yıl ilk romantik-komedi filmi olan Mehmet Dinler'in yönettiği Suçlu adlı filmde Fatma Belgen ile başrol oynamıştır. İlk büyük başarısı bu filmle olmuştur. Filmde oynayan Akan, 1973 yılında Altın Portakal Film Festivali'nde En iyi Erkek Oyuncu ödülünü almıştır. Ardından Yeşilçam'ın büyük talep gören oyuncuları arasına girmiştir. Yakışıklılığı, uzun boyu, giyim tarzı ve saç stiliyle aranan oyuncu haline gelmiş ve kısa zamanda büyük bir ilerleme kat etmiştir. Bu başarısının ardından Para, Aşkların En Güzeli ve Üç Sevgili adlı filmlerde oymamıştır. 1972 yılında Hülya Koçyiğit, Adile Naşit, Münir Özkul ve Hulusi Kentmen gibi büyük oyuncuların yer aldığı Sev Kardeşim adlı filmde oynamıştır. Aynı yıl Kemal Sunal ile birlikte oynadığı ve Sunal'ın ilk filmi olan Tatlı Dillim adlı filmde Filiz Akın ile başrol oynamıştır. Filmde Halit Akçatepe, Metin Akpınar, Zeki Alasya ve Münir Özkul gibi oyuncular da yer almıştır. 1972 yılında oynadığı son film olan Feryat adlı film ise Emel Sayın ile ilk defa başrol oynadığı film olmuştur. 1973 yılına gelindiğinde ilk olarak Yeryüzünde Bir Melek adlı filmde oynamıştır. Ardından Necla Nazır ile birlikte başrol oynadığı Umut Dünyası adlı filmde yer almıştır. Daha sonra Emel Sayın ile birlikte Yalancı Yarim adlı filmde başrol oynamıştır. 1973 yılında Halit Akçatepe ve dönemin çocuk oyuncusu olan Kahraman Kıral ile birlikte Canım Kardeşim adlı filmde başrol oynamıştır. Film Yeşilçam'ın klasikleri arasına girmiş ve en iyi dram filmlerinden birisi olmuştur. 1973 yılında son olarak Bebek Yüzlü adlı filmde oynamıştır.

1974 yılında vizyona giren Oh Olsun filminde Hale Soygazi ile birlikte başrol oynamıştır. Ardından Lütfi Ömer Akad'ın yönettiği Esir Hayat filminde Perihan Savaş ile başrol oynamıştır. Memleketim, Kanlı Deniz gibi filmlerde oynadıktan sonra, Mahçup Delikanlı ve Boşver Arkadaş adlı filmlerde boy göstermiştir. 1975 yılında Yeşilçam'ın en iyi filmlerinden birisi olarak gösterilen ve büyük oyuncu kadrosunun yer aldığı Mavi Boncuk adlı filmde yer almıştır. Filmdeki Emel Sayın'ı kaçırma sahnesi ise Yeşilçam'ın akılda kalan büyük sahnelerinden birisi olmuştur. Ardından Yeşilçam'ın gelmiş geçmiş en büyük komedi filmlerinden birisi olarak kabul edilen Hababam Sınıfı adlı filmde "Damat Ferit" adlı karakteri canlandırmıştır. Film 1975 yılında gişede hasılat rekoru kırmıştır. Film İmdb adlı internet sitesinde 9.5/10 alarak tarihin en yüksek puanlarından birini almış, büyük başarılara imza atmıştır. Filmdeki her karakter ve her sahne hafızalara kazınmıştır. Filmden Kel Mahmut, Hafize Ana, Güdük Necmi, Damat Ferit, Tulum Hayri, Hayta İsmail, Domdom Ali, Deli Bedri, Badi Ekrem ve Kemal Sunal ile özdeşleşmiş olan İnek Şaban gibi karakterler çıkmıştır. Hababam Sınıfı'nın ardından, Ateş Böceği adlı romantik-komedi filminde Necla Nazır ile başrol oynamış, film vizyona girdiğinde büyük başarı göstermiştir. Ardından, Çapkın Hırsız ve Gece Kuşu Zehra gibi filmlerde başrol oynamıştır. Bu filmlerin ardından 1975 yılında art arda üç romantik-komedi filminde oynamıştır. Delisin ve Evcilik Oyunu filmlerindeki büyük başarısından sonra Yeşilçam'ın bilinen en iyi romantik-komedi filmlerinden birisi olarak kabul edilen Ah Nerede adlı filmde Gülşen Bubikoğlu ile başrol oynamıştır. Film vizyona girdiği dönemde büyük bir hasılat elde etmiştir. 1976 yılında Yeşilçam sinemasının en kalabalık kadrolarından birisi olarak kabul edilen Bizim Aile adlı filmde rol almıştır. Film klasikler arasına adını yazdırmıştır ve en iyi Türk filmlerinden birisi olarak tarihe geçmiştir. Aynı yıl Gizli Kuvvet ve Cani adlı filmlerde oynamıştır. 70'li yıllarda Gülşen Bubikoğlu ile oynadığı romantik-komedi filmleri ile büyük sükse yapmıştır. Bubikoğlu ile Kader Bağlayınca adlı bir filmde daha oynamıştır. 1976 yılında son olarak Öyle Olsun ve Aşk Dediğin Laf Değildir adlı filmlerde rol almıştır.

1977-1989: Tarz değişimi ve Ödüller

1976 yılından sonra ciddi bir karar alarak değişme kararı almıştır. Oynadığı romantik-komedi filmleri ile büyük ün kazanmıştır. Romantik-komedi filmlerinin çizgisinden çıkıp daha ciddi filmlerde oynama kararı aldığında henüz 28 yaşındadır. 1977 yılından sonra bıyık bırakarak daha ağır rollerde oynamıştır. 1977 yılında az da olsa yine romantik-komedi ve komedi filmlerinde oynamıştır. Bunlardan ilki 1970'li yıllarda Gülşen Bubikoğlu ile birlikte oynadığı son romantik-komedi filmi Bizim Kız adlı film olmuştur. Aynı yıl Öztürk Serengil ve Robert Widmark ile bir komedi filminde rol almıştır. 1970'li yıllarda oynadığı son komedi filmi ve oynadığı son bıyıksız film Sevgili Dayım adlı film olmuştur. Bıyıklı olarak oynadığı ilk film Baraj adlı dram, gerilim filmi olmuştur. Ardından Nehir adlı filmde rol almıştır. 1978 yılında Şeref Sözü adlı Perihan Savaş ile oynadığı dram filmi vizyona girmiştir. Daha sonra Maden adlı filmde Cüneyt Arkın ile başrol oynamıştır. Film çok büyük başarı elde etmiştir. Yeşilçam tarihinin en iyi filmlerinden birisi olarak kabul edilmiştir. Bu büyük başarının ardından, Seninle Son Defa adlı filmde oynamıştır. Filmin bir bölümü Kıbrıs'ta çekilmiştir. Ardından Erden Kıral'ın ilk uzun metrajlı filmi olan Kanal adlı filmde oynamıştır. Filmin müzikleri, 1979 yılında Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Müzik Ödülü'nü almıştır. Bu filmden sonra, 1978 yılında çekimlerine başlanan ve 1979 yılında vizyona giren, Zeki Ökten'in en iyi filmlerinden birisi olarak bilinen Sürü adlı filmde Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz ile birlikte başrolleri paylaşmıştır. Film büyük yankı uyandırmış ve Yeşilçam'ın en iyi filmleri arasına girmeyi başarmıştır. Film, 12 Ekim 2011 tarihinde düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'nde Geç Gelen Altın Portakallar gecesinde En İyi Film ödülünü almıştır. Ödülün filmden 31 yıl sonra alınmasının nedeni ise, 12 Eylül Darbesi'nden dolayı 1980 yılında ödül gecenin düzenlenememesidir. 1978 yılında son olarak Lekeli Melek adlı filmde rol almıştır. 1979 yılına gelindiğinde, ilk olarak Atıf Yılmaz'ın yönettiği Adak adlı filmde Necla Nazır ile başrol oynamıştır. Ardından, Demiryol adlı filmde usta oyuncu Fikret Hakan ile birlikte başrol oynamıştır. Film, Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Film", "En İyi Yönetmen" (Yavuz Özkan), "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" (Sevda Tolga) ve "En İyi Erkek Oyuncu" (Fikret Hakan) dalında dört ödül alarak büyük başarı göstermiştir. 1980 yılında 12 Eylül Darbesi'nden dolayı Yeşilçam'da çok az film çekilmekteydi. Tarık Akan, bu nedenle bu yıl içerisinde hiçbir filmde rol almamıştır. 1981 yılında ilk olarak Müjde Ar ile başrol oynadığı Deli Kan adlı filmde oynamıştır. Filmin yönetmeni Atıf Yılmaz, filmi Zeyyat Selimoğlu'nun 1976 yılında yayınlanan Deprem adlı hikâye kitabından uyarlamıştır. Ardından, Herhangi Bir Kadın adlı filmde yer almıştır. Bu filmden sonra Yılmaz Güney ve Şerif Gören'in birlikte yönetmenliğini üstlendiği Yeşilçam'ın gelmiş geçmiş en iyi filmlerinden birisi olan Yol adlı filmde Şerif Sezer ile birlikte başrol oynamıştır. Film, senaryo aşamasındayken adı Bayram olarak belirlenmiş, fakat sonradan değiştirilmiştir. Film 1982 yılında dünyanın en prestijli ödül törenlerinden birisi olarak kabul edilen Cannes Film Festivali'nde en büyük ödül olan Altın Palmiye'yi alarak Türkiye'ye bir ilki yaşatmıştır. Film dünya çapında gösterime girmiştir. Tarık Akan, Cannes'a "En İyi Erkek Oyuncu" dalında aday gösterilmiştir. Filmi, 1983 yılından sonra izlemek yasaklanmıştır. Fakat, 1999 yılında İmaj stüdyoları tarafından tekrar restore edilerek aynı yılın Şubat ayında gösterime girmiştir.

1982 yılında Nazmi Özer'in Arkadaşım adlı filminde oynamıştır. Daha sonra, Fatma Girik ile birlikte başrollerini paylaştığı Kaçak adlı filmde oynamıştır. Filmin ilk versiyonunu 1962 yılında Lütfi Ömer Akad, Üç Tekerlekli Bisiklet adıyla çekmiştir. 1983 yılında ilk olarak Derman adlı filmde Hülya Koçyiğit ile birlikte başrol oynamıştır. Ardından, Çocuklar Çiçektir:Kuduz ve Gecenin Sonu gibi filmlerde rol aldıktan sonra, Beyaz Ölüm adlı polisiye-suç filminde Ahu Tuğba ile başrol oynamıştır. 1984 yılında ilk olarak Zeki Ökten'in yönettiği Pehlivan adlı filmde oynamıştır. Akan, bu filmdeki performansı ile 21. Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kazanmıştır. Sonra, oyuncu kadrosunda Ahu Tuğba, Nuri Alço, Diler Saraç ve Şemsi İnkaya gibi isimlerin bulunduğu Yosma adlı filmde oynamıştır. Ardından, Damga ve Kayıp Kızlar adlı filmlerde oynamıştır. 1984 senesinde oynadığı son film, 70'li yıllarda oynadığı her filmle olay olduğu partneri Gülşen Bubikoğlu ile birlikte Alev Alev filmiyle olmuştur. Filmin bir diğer başrol oyuncusu ise usta aktör Cüneyt Arkın olmuştur. 1985 yılında Muammer Özer'in yönettiği Bir Avuç Cennet adlı filmde Hale Soygazi ile birlikte başrol oynamıştır. Türkiye-İsveç ortak yapımı olan film yurt içi ve yurt dışında toplam beş ödül kazanmıştır. Bunlardan birisi "İsveç Göçmen Filmleri Festivali", Özel Ödülü'dür. Filmin ardından, 1985 yılında oynadığı ikinci film Kan adlı filmde "Haydar Ali" rolünü canlandırmıştır. Daha sonra, Hülya Avşar'la birlikte başrol oynadığı Tele Kızlar adlı filmde "Şahin" karakterini canlandırmıştır. 1985 yılında son olarak Son Darbe ve Paramparça adlı filmlerde oynamıştır. 1986 yılında Halkalı Köle, Adem ile Havva, Acı Dünya, Ses ve Kıskıvrak gibi filmlerde oynadıktan sonra, Erdal Özyağcılar ve Oya Aydoğan ile birlikte başrol oynadığı Beyoğlu'nun Arka Yakası adlı filmde oynamıştır. 1987 yılı içerisinde Yağmur Kaçakları, Skandal, Su Da Yanar gibi çeşitli filmlerde oynamıştır. Fakat aynı yıl oynadığı Çark adlı film çok büyük bir çıkış yapmıştır. İşçi sınıfının en örgütsüz ve en çok ezilen kesimlerinin yaşantısına ışık tutan özelliğiyle dönemin en dikkat çekici filmlerinden birisi olmuştur. 1987 yılında son olarak Kızımın Kanı adlı filmde oynamıştır. 1988 yılında sadece üç filmde rol almıştır. Bunlar El Kapıları, Dönüş ve Üçüncü Göz adlı filmlerdir. 1989 yılında İkili Oyunlar, İsa, Musa, Meryem, Leyla ile Mecnun ve Kimlik adlı filmlerde oynamıştır, bunlardan en çok ses getireni Meral Konrat ile birlikte oynadığı "İsa, Musa, Meryem" filmi olmuştur.

1990-2016

1990'lı yıllarda daha az sinema filmlerinde yer almıştır. 1990 yılında Bir Küçük Bulut, Devlerin Ölümü ve Berdel gibi filmlerde oynadıktan sonra aynı yıl oynadığı son film Karartma Geceli adlı filmde Nurseli İdiz ile birlikte başrol oynamıştır. Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanan film 1991 senesinde senesinde yurt içinde ve yurt dışında birçok ödül almıştır. 1991 yılında Bir Kadın Düşmanı ve Uzun İnce Bir Yol adlı filmlerde oynadıktan sonra, aynı yıl oynadığı Siyabend ile Heco adlı, iki Kürt gencin aşk yaşamını anlatan filmde bir kez daha dikkatleri üzerine çekmiştir. 1992 yılında hiçbir filmde oynamamış, fakat ilk kez bir televizyon dizisinde rol almıştır. Taşların Sırrı adlı dizide "Kuray" adlı karakteri canlandırmıştır. Dizi Star TV'de yayımlanmıştır. 1993 yılında ise ne TV dizisinde ne de sinema filminde oynamamıştır. 1994 yılına gelindiğinde Yolcu ve Çözülmeler adlı iki sinema filminde oynamıştır. 1995 yılında ise beş yönetmene ait beş kısa filmden oluşan Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey adlı filmde rol almıştır. 1997 yılında Mektup filminde rol aldı. Aynı yıl yönetmen Yusuf Kurçenli ile ortak olarak Antika Talanı:Karun Hazinesi adlı belgesel yapımı gerçekleştirdi. 1999 yılında ilk olarak Hayal Kurma Oyunları adlı filmde Ayşegül Aldinç ile başrol oynamıştır. Ardından aynı sene oynadığı 1980 darbesinin bir aile üzerindeki etkisini anlatan Eylül Fırtınası adlı filmde Zara, Nejat İşler, Hazım Körmükçü, Kutay Özcan ve Deniz Türkali ile beraber oynamıştır. 2000 ve 2002 yılları arasında oyunculuğa ara veren Akan, 2002 yılında tekrar beyaz perdeye geri dönmüştür. İlk olarak Gülüm adlı filmde oynamış, daha sonra Abdülhamid Düşerken adlı, kadrosunda büyük oyuncuların yer aldığı ve Yeşilçam tarihinin 1 milyon doları aşan bütçesiyle o zamana kadar çekilmiş en pahalı filminde oynamıştır. Ardından 2002-2003 yılları arasında TRT 1'de yayımlanan gençlik dizisi Koçum Benim'de başrol oynamıştır.

Koçum Benim adlı dizisi devam ederken, 2001 yılında çekilen Vizontele adında klasik olmuş olan filmin, 2004 yılında çekilen ikinci filmi Vizontele Tuuba adlı filmde "Güner Sernikli" adlı karakteri canlandırmıştır. Aynı yıl Koçum Benim adlı dizisi bittikten sonra Gece Yürüyüşü adlı televizyon dizisinde oynamış fakat dizi fazla sürmemiştir. 2006 yılında dördüncü televizyon dizisi olan Ahh İstanbul adlı dizide oynamıştır, fakat bu dizisi de fazla sürmemiştir. Oyunculuğa iki yıl ara veren Tarık Akan, 2009 yılında Şerif Sezer ile birlikte Yol filminin ardından Deli Deli Olma adlı sinema filminde oynamıştır. Film iyi bir hasılat elde etmiştir. Filmde Akan'ın gençliğini büyük oğlu Barış Zeki Üregül oynamıştır.

Kişisel yaşamı

1986 yılında Yasemin Erkut ile evlenen oyuncunun aynı yıl Barış Zeki Üregül adlı oğlu dünyaya gelmiştir. İki yıl sonra, 1988 yılında Yaşar Özgür Üregül ve Özlem Üregül adındaki ikiz çocukları dünyaya gelmiştir. Oyuncu, evlendikten üç yıl sonra 1989 yılında boşanmıştır. 1990 yılında, Acun Günay ile birlikte yaşamaya başlamıştır ve birliktelikleri ölümüne kadar devam etmiştir. Akan'ın, ilk çocuğu olan Barış Zeki Üregül 2009 yılında Tarık Akan'ın da oynadığı "Deli Deli Olma" adlı filmde babasının gençliğini oynayarak oyunculuk hayatına atılmıştır. 8 Ekim 2009'da trafikte bir sürücünün saldırısına uğramıştır.[6]

Ölümü

Tarık Akan; günde üç paketi aşkın, şekilde yoğun biçimde sigara tüketmekteydi. Akciğer kanseri olan Akan, yaklaşık 1.5 yıldır tedavisini İstanbul'da sürdürmekteyken 16 Eylül 2016 tarihinde hayatını kaybetti.[7] Cenazesi için 18 Eylül 2016 tarihinde Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda düzenlenen anma etkinliği sonrasında, Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Bakırköy Mezarlığı'na defnedildi.

Siyasi görüşü ve 1980 darbesi

Tarık Akan, siyasi görüşünü şu ifadeler ile açıklamaktadır. "Sanatçı dediğin andan itibaren; dünyaya bakışı, yaşamı, görüşleri, her şeyi politiktir. Bu politik düşünce hiçbir zaman gerici, muhafazakâr, tutucu bir politika değildir."[8] 1978 yılından itibaren Maden filmi ile sosyal mesaj içerikli filmlerde ağırlıklı rol almaya başladı. Özellikle, Yılmaz Güney'in projeleri olan Sürü ve Yol filmleri ile politik filmlerde oynayabileceğini göstermiştir.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yaşanan darbelere ilişkin "27 Mayıs ve 28 Şubat darbe değildir. Birincisi önümüzü açtı, yeni düşüncelerle tanışmamızı sağladı. Çünkü laik Cumhuriyet'ten uzaklaşmamızın önünü kapattı. 1971 darbe teşebbüsü ve 1980 Darbesi faşist darbelerdir. Türkiye'yi bugünkü noktaya taşıyan hareketler. 1980 son vuruştur emperyalizm için. TSK bu ülkenin her şeye rağmen en önemli kurumu." ifadelerinde bulunmuştur.[9]

1979 yılında İzmir'de Nâzım Hikmet'in doğum yıl dönümüne katılmak ve Barış Derneği’ne üye olmak suçlarından yine yargılanır. Spor salonunda yapılan o doğum yıl dönümüne binlerce insan katılmışken bir tek Tarık Akan'a dava açılmıştır. 1987 yılında davadan beraat etmiştir.[10] Tarık Akan, 1980 darbesinden sonra, Almanya'da yaptığı bir konuşma sonrası yurda dönüşünde tutuklandı ve 2,5 ay cezaevinde kaldıktan sonra 31 Mart 1982’de beraat etmiştir.

1999 seçimlerinde CHP, Bakırköy belediye başkan adaylığı teklif götürdü fakat Akan bunu kabul etmedi. 2009 yerel seçimleri'nde CHP tekrar Bakırköy'den adaylık teklif etse de Akan teklifi yine reddetti[11] ve şu açıklamayı yaptı: Politika denen şey benim becerim dışında. O nedenle aktif siyaseti düşünmüyorum. CHP benim partim ama ben oyuncuyum. Filmimi çekerim, duygularımı, düşüncelerimi öyle de anlatırım. Polemiğe girmek istemiyorum ama Zülfü Livaneli CHP'den milletvekili oldu, bunu kaç kişi biliyor. Hiç sesi çıkmıyor.[12]

2008 yılında Ergenekon davaları'nın rezalet olduğunu söylemiş[13] ve 2012 yılında Ergenekon davasının duruşmasına katılmıştır.[14]

2013 yılında yapılan Gezi Parkı protestoları destek vermek için protestolara katılmıştır.

Kitap

Tarık Akan 12 Eylül Darbesi'nin ardından Almanya'daki konuşmasından ötürü tutuklanarak cezaevinde kaldığı süreyi ve yargılama sürecini Anne Kafamda Bit Var isimli bir kitapla kaleme aldı. Dönemin önemli olaylarına da değindiği anı kitabı ilk kez 2002'de yayımlanmış ve daha sonra da onlarca yeni baskıları yapılmıştı. Kitabın bir bölümünde de Yol filminin yapım öyküsüne yer verilmiştir.[15]

Eseri

Yıl Yapıt Yayın Kaynak ISBN
2002 "Anne Kafamda Bit Var" (12 Eylül Anıları) Can Yayınları[16][17]ISBN 978-9750735974

Filmografi

Akan, toplam 109 film, 3 belgesel ve 4 televizyon dizisinde oynamıştır.

Sinema / Film
Yıl Yapım Rol Notlar
1971 Solan Bir Yaprak GibiMurat Sayman Rol aldığı ilk sinema filmi, Seslendirme: Hayri Esen
Melek mi, Şeytan mı?Sedat Seslendiren: Hayri Esen
Beyoğlu GüzeliFerit Aker Seslendiren: Toron Karacaoğlu
EmineMetin
1972 Sisli HatıralarHakan Seslendirme: Abdurrahman Palay
VefasızHalil Seslendiren: Hayri Esen
Azat KuşuHakan
Sev KardeşimFerit Çalışkan
Kaderimin OyunuBülent Akman
SuçluHakan Ödül aldığı ilk film
Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu Ödülü
Seslendiren: Cüneyt Türel
Tatlı DillimFerit Seslendiren: Hayri Esen
Aşkların En GüzeliAli Yanyalı Seslendiren: Abdurrahman Palay
1973 Bebek YüzlüMurat
FeryatFerdi Seslendiren: Cüneyt Türel
Üç SevgiliAli
ParaMurat Seslendiren: Abdurrahman Palay
Canım KardeşimMurat Seslendiren: Cüneyt Türel
Umut DünyasıAhmet Seslendiren: Hayri Esen
Yalancı YarimFerdi
Oh OlsunFerit Haznedar
Yeryüzünde Bir MelekÖmer Mutlu Seslendiren: Abdurrahman Palay
1974 Boşver ArkadaşFerit Seslendiren: Hayri Esen
Esir HayatMühendis Aydın Seslendiren: Abdurrahman Palay
Kanlı DenizAhmet Seslendiren: Hayri Esen
Mahçup DelikanlıMetin Seslendiren: Abdurrahman Palay
Mavi BoncukYakışıklı Necmi Seslendiren: Hayri Esen
MemleketimMehmet
1975 Çapkın HırsızOrhan Seslendiren: Abdurrahman Palay
Yaz BekarıOrhan Güven Seslendiren: Toron Karacaoğlu
Ah NeredeFerit Seslendiren: Pekcan Koşar
Ateş BöceğiTarık
DelisinFerit Seslendiren: Hayri Esen
Gece Kuşu ZehraFerit Seslendiren: Esen Günay
Hababam SınıfıDamat Ferit Seslendiren: Pekcan Koşar
Hababam Sınıfı Sınıfta KaldıDamat Ferit
Evcilik OyunuAdnan Seslendiren: Toron Karacaoğlu
Bizim AileFerit Seslendiren: Pekcan Koşar
1976 Öyle OlsunFerit
Aşk Dediğin Laf DeğildirYakup
Gizli KuvvetTürk-İtalyan ortak yapımı film Bilgi yok.
Kader BağlayıncaMurat Seslendiren: Toron Karacaoğlu
1977 CaniMurat
Babanın EvlatlarıFırıldak Ömer
Bizim KızMurat Boğa
Sevgili DayımTarık Seslendiren: Pekcan Koşar
BarajOrhan
NehirSinan Seslendiren: Esen Günay
Şeref SözüSedat
1978 Lekeli MelekSalih
Seninle Son DefaUğur Seslendiren: Cüneyt Türel
MadenNurettin 15. Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu
Seslendiren: Esen Günay
SürüŞivan 17. Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu
Seslendiren: Esen Günay
KanalKaymakam Seslendiren: Cahit Şaher
1979 AdakMümin 17. Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu
Seslendiren: Kamran Usluer
DemiryolBülent Seslendiren: Esen Günay
1981 Herhangi Bir KadınCemal Seslendiren: Kamran Usluer
Deli KanSefer
YolSeyit Ali Adaylık: Cannes Film Festivali, "En İyi Erkek Oyuncu"
Seslendiren: Erdal Özyağcılar
1982 ArkadaşımAli Seslendiren: Esen Günay
KaçakHabip
1983 Beyaz ÖlümYılmaz Seslendiren: Abdurrahman Palay
DermanŞehmuz Seslendiren: Kamran Usluer
Gecenin SonuKadir Seslendiren: Esen Günay
Çocuklar Çiçektir:KuduzTopal Yakup Seslendiren: Kamran Usluer
1984 DamgaCengiz Seslendiren: Zafer Ergin
Kayıp KızlarKomiser Yılmaz
O'na Çirkin Kral DerlerdiKendisi Yılmaz Güney belgeselinde fotoğraflarıyla yer almakta.
PehlivanBilal 21. Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu
Mansiyon: Berlin Film Festivali
Seslendiren: Kamran Usluer
YosmaKerem Seslendiren: Kamran Usluer
Alev AlevMurat
1985 Bir Avuç CennetKamil Seslendiren: Erdal Özyağcılar
KanHaydar Ali Seslendiren: Engin Şenkan
ParamparçaTayfun Seslendiren: Pekcan Koşar
Tele KızlarŞahin Seslendiren: Zafer Ergin
1986 Acı DünyaYusuf Seslendiren: Engin Şenkan
Adem ile HavvaMünir Kozan Seslendiren: Pekcan Koşar
Son DarbeNazmi
KıskıvrakYılmaz Seslendiren: Toron Karacaoğlu
Halkalı KöleSefer Seslendiren: Engin Şenkan
SesAdem
1987 Kızımın KanıCemil
Beyoğlu'nun Arka YakasıHaydar Rıza Seslendiren: Pekcan Koşar
SkandalÇetin
Su da YanarDamat Ferit/Fero 1987 yılında Tokyo'ya gönderilmesinden 1 yıl sonra festival tarafından negatifin kaybolduğu bildirildi. Film o günden beri bulunamamıştır. Filmin sadece negatifleri yok olmuş fakat daha sonra filmin Betacam video kopyasından 35mm negatif master çıkarılmıştır.[18]
Yağmur KaçaklarıSeslendiren: Cahit Şaher
ÇarkRauf İlk senaryo yazdığı film

Seslendiren: Mustafa Alabora

1988 DönüşBerde Seslendiren: Esen Günay
El KapılarıZeynel
KimlikSadettin
Üçüncü GözTunç Yapımcılığını üstlendiği ilk film
26. Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu

Seslendiren: Kamran Usluer

1989 İkili OyunlarTarık Dede Seslendiren: Mustafa Alabora
İsa, Musa, MeryemMusa Seslendiren: Metin Belgin
Leyla İle MecnunMecnun Seslendiren: Pekcan Koşar
1990 Bir Küçük BulutSaycan Kendi sesi ile oynadığı ilk film
Karartma GeceleriMustafa Ünal 27. Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu
6. Altın Koza Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu

Seslendiren: Mustafa Alabora

BerdelÖmer Seslendiren: Kamran Usluer
Devlerin ÖlümüYönetmen, Hoca, Dava Vekili ve Ağa Seslendiren: Mustafa Alabora
1991 Bir Kadın DüşmanıZiya
Siyabend ile HecoSiyabend
Uzun ince Bir YolMüşfik Seslendiren: Mustafa Alabora
1994 YolcuMakasçı
ÇözülmelerUğur
1995 Yılmaz Güney: Adana-ParisKendisi Yılmaz Güney belgeseli
1996 Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey
1997 Antika Talanı:Karun HazinesiAnlatıcı
MektupRagıp Seslendiren: Cüneyt Türel
1999 Hayal Kurma OyunlarıBaba
2000 Eylül FırtınasıHüseyin Efe
2003 GülümAli 40. Altın Portakal Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu
Abdülhamid DüşerkenMahmud Şevket PaşaSeslendiren: Engin Şenkan
2004 Vizontele TuubaGüner Sernikli
2009 Deli Deli OlmaMişka Dede
Kaynak:[19][20][21]
Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
1992 Taşların SırrıKuray Oynadığı ilk TV dizisi
2002-2003 Koçum BenimKoç Can Seslendiren: Mustafa Alabora
2004 Gece YürüyüşüSinan
2006 Ahh İstanbulMarmara Eşref Seslendiren: Levent Dönmez
2013 Geç Gelen ÖdüllerKendisi
Kaynak:[22][23][24]

Ödülleri

YılÖdülKategoriFilmKaynakSonuç
197310. Altın Portakal Film FestivaliEn İyi Erkek OyuncuSuçlu[25]Kazandı
197815. Altın Portakal Film FestivaliMaden[25][26][27]Kazandı
198017. Altın Portakal Film FestivaliEn İyi Erkek OyuncuAdak ve Sürü[25][28]Kazandı
1982Cannes Film FestivaliEn İyi Erkek OyuncuYol[29][30][31]Aday
198421. Altın Portakal Film FestivaliEn İyi Erkek OyuncuPehlivan[25][28]Kazandı
1985Berlin Uluslararası Film FestivaliGümüş AyıPehlivan[32]Mansiyon
198926. Altın Portakal Film FestivaliEn İyi Erkek OyuncuÜçüncü Göz[25][33]Kazandı
199027. Altın Portakal Film FestivaliEn İyi Erkek OyuncuKarartma Geceleri[25][26][34]Kazandı
19926. Altın Koza Film FestivaliEn İyi Erkek OyuncuKarartma Geceleri[25][35][36]Kazandı
199633. Altın Portakal Film FestivaliYaşam Boyu Onur Ödülü[25][37][38]Kazandı
200340. Altın Portakal Film FestivaliEn İyi Erkek OyuncuGülüm[25][39][40]Kazandı
200639. Sinema Yazarları Derneği ÖdülleriOnur Ödülü[41]Kazandı
2007Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği ÖdülleriSinema Emek Ödülü[42][43]Kazandı

Notlar

  1. ^ Tahsin Tarık Üregül'ün resmî kimlik bilgilerinde doğum tarihi 13 Kasım 1949 olarak geçmektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Mezar Yeri Sorgulama". www.turkiye.gov.tr. 15 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Hattatoğlu, Murat (13 Eki 2021). "Tarık Akan'ın Gerçek Doğum Tarihi". 20 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Bitli hücrede, saat başı dayak - Son Dakika Haberler". www.hurriyet.com.tr. 7 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ ""Eski halimden eser yok şimdi"". Odatv. 5 Aralık 2015. 27 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2022. 
  5. ^ a b "Fatma Girik, Tarık Akan'ın ilk filmini ve o gün yaşananları anlattı". www.sozcu.com.tr. 5 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2016. 
  6. ^ "Tarık Akan'a coplu saldırı". Hürriyet. 29 Ekim 2020. 2 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2009. 
  7. ^ "Tarık Akan'dan 'kanser' açıklaması" 23 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Birgün. 26 Ağustos 2016. En son 11 Eylül 2016 tarihinde erişildi.
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2016. 
  9. ^ "Tarık Akan açıklamaları". 1 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2015. 
  10. ^ "Tarık Akan darbe dönemi". 1 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2015. 
  11. ^ ANKARA, Okan KONURALP / (4 Kasım 2008). "CHP, Bakırköy'den aday gösterecek". Hürriyet. 1 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2024. 
  12. ^ "'CHP partim ama ben oyuncuyum'". Milliyet. 5 Aralık 2003. 1 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2024. 
  13. ^ "Tarık Akan: Ergenekon, bir rezalettir". Milliyet. 9 Kasım 2008. 1 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2024. 
  14. ^ Habertürk. "Ünlü oyuncular Ergenekon davasında". Habertürk. 1 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2024. 
  15. ^ Akan, Tarık (2002). Anne Kafamda Bit Var. Can Yayınları. ss. sayfa 125. 
  16. ^ "Tarık Akan'ın kitabı bitti!". www.gazeteduvar.com.tr. 27 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2023. 
  17. ^ "Tarık Akan'ın yakın arkadaşından tetikçilere yanıt! - Son dakika haberleri". Sözcü. 26 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  18. ^ "Su Da Yanar film bilgisi". 14 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2016. 
  19. ^ "Tarık Akan | SinemaTürk". www.sinematurk.com. 14 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  20. ^ "Tarık Akan". m.sinemalar.com. 14 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  21. ^ "Tarik Akan". IMDb. 11 Temmuz 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  22. ^ "Tarık Akan". Beyazperde. 5 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  23. ^ "Tarık Akan". Diziler.com. 
  24. ^ "Tarık Akan Kim Seslendiriyor". 15 Eyl 2022. 21 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  25. ^ a b c d e f g h i "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023. 
  26. ^ a b "Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en çok ödülü onlar kazandı". m.haberturk.com. 3 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  27. ^ https://twitter.com/mubiturkiye/status/1314532312932143104?s=20 []
  28. ^ a b "Altın Portakal'ın tarihinden unutulmayanlar - Son Dakika Flaş Haberler". www.hurriyet.com.tr. 21 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  29. ^ "Cannes Film Festivali 1982". MUBI. 19 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  30. ^ "Cannes Film Festival (1982)". IMDb. 14 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  31. ^ "Bilinmeyen Hikâyesiyle Yol – Gezici Festival". 30 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  32. ^ https://twitter.com/GunlukArsiv/status/1100296574494748673?s=20 []
  33. ^ "MİLLİYET GAZETE ARŞİVİ". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 19 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023. 
  34. ^ ""Altın Portakal"da 51 yıl". 19 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  35. ^ Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali [@altinkozaff] (20 Temmuz 2016). "1992-6. Golden Boll Film Festival" (X gönderisi). Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023X vasıtasıyla. 
  36. ^ "MİLLİYET GAZETE ARŞİVİ". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 12 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  37. ^ "Sinemada Yaşam Boyu Onur Ödülleri Açıklandı - biamag". 19 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023. 
  38. ^ "'Altın Portakal'da 51 yıl - Son Dakika Haberleri". www.trthaber.com. 5 Eki 2014. 6 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  39. ^ "ALTIN PORTAKAL 2003 ADAYLARI - Pazar". www.milliyet.com.tr. 19 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023. 
  40. ^ "[ Yeni Safak Online - Kültür - 29.12.2003 ]". www.yenisafak.com. 11 Ocak 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  41. ^ "SİYAD Ödülleri 39. Kez Sahiplerini Buldu | sadibey.com". 15 Oca 2007. 25 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  42. ^ "ÇASOD 2007 Oyunculuk Ödülleri verildi - Sinema Haberleri". www.cnnturk.com. 19 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  43. ^ "Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği Ödülleri Sahiplerini Buldu - kurdî". 20 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2023. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sadri Alışık</span> Türk sinema sanatçısı (1925–1995)

Sadri Alışık, kimlik adıyla Mehmet Sadrettin Alışık, Türk tiyatrocu, sinema oyuncusu ve komedyendir.

<i>Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı</i> (film) Hababam Sınıfı serisinin ikinci filmi (1975)

Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hababam Sınıfı film serisinin ikinci filmi olarak çekilen 1975 yapımı Türk komedi ve dram filmidir. Rıfat Ilgaz'ın 1972'de yayımlanan aynı adlı eserinden uyarlanan filmin yönetmeni ve yapımcısı Ertem Eğilmez, senaristi Sadık Şendil'dir. Hababam Sınıfı serisinin en çok hasılat yapan filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Kadir İnanır</span> Türk sinema sanatçısı

Kadir İnanır, Türk oyuncu ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Hülya Koçyiğit</span> Türk sinema ve dizi sanatçısı

Hülya Koçyiğit ; Türk sinema, televizyon ve dizi oyuncusudur. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçilmiştir. 1991-1992 yıllarında kurucusu olduğu SO-DER'e başkan seçilmiştir. Bu kurumdaki görevini 4 yıl sürdürmüş olmakla beraber hâlen yönetim kurulunda görev yapmaktadır. Türkan Şoray, Fatma Girik ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Belgin Doruk</span> Türk sinema sanatçısı ve model (1936–1995)

Belgin Doruk, Türk oyuncu ve modeldir. 1950'ler ve 1960'ların önde gelen Türk sinema yıldızlarından biriydi.

Arif Memduh Ün, Türk futbolcu, sinema yönetmeni, oyuncu, kurgucu, senarist, yapımcı, öğretim görevlisi ve Onursal Profesör.

<span class="mw-page-title-main">Demet Akbağ</span> Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu

Demet Akbağ, doğum adıyla Demet İybar, Türk oyuncudur.

<i>Sürü</i> (film) 1978 yapımı Türk filmi

Sürü, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Zeki Ökten ile Yılmaz Güney'in yönettiği 1978 yapımı filmdir. Başrollerinde Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz yer almaktadır. Film, 1970'li yıllarda Siirt'in Pervari ilçesinde yaşayan bir Kürt ailesini ve bu ailenin geçimini anlatmaktadır. Dram türünde bir film olan Sürü, bazı sahnelerinde politik mesajlar da vermektedir.

Gülşen Bubikoğlu, Türk sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkan Şoray</span> Türk sinema sanatçısı

Türkan Şoray, Türk oyuncu, devlet sanatçısı, senarist, yönetmen ve yazardır. Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılan Şoray, oynadığı 222 film ile, dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusu unvanına sahiptir. Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<i>Karartma Geceleri</i> (film) film

Karartma Geceleri, Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı romanından Yusuf Kurçenli tarafından uyarlanan film. Başrolünde Tarık Akan'ın oynadığı 1990 yapımı film, 9. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde (1991) 'En İyi Türk Filmi' seçildi. 27. Altın Portakal Film Festivali'nde (1990) En İyi 2. film olurken, halk jürisi tarafından da 1. seçildi (1992). Ayrıca 1990'da Yunus Nadi En İyi Uzun Metrajlı Film Ödülü'nü aldı. Venedik Film Festivali'ne de giden Karartma Geceleri, San Sebastián Uluslararası Film Festivali'nde Jüri En İyi Film Ödülü'nü kazandı (1992).

<span class="mw-page-title-main">İhsan Yüce</span> Türk sinema ve tiyatro sanatçısı, senarist, yönetmen ve şair (1929–1991)

Mehmet İhsan Yüce, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, senarist, yönetmen ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">İzzet Günay</span> Türk oyuncu

İzzet Günay, Türk oyuncu, antikacı ve filatelist.

Aytaç Arman, asıl adıyla Veysel İnce, 22 Haziran 1949, Adana - 26 Şubat 2019, İstanbul), Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Sevda Ferdağ</span> Türk oyuncu ve şarkıcı

Sevda Ferdağ, gerçek adıyla Lütfiye Dumrul, Türk oyuncu, tiyatro sanatçısı ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Sırrı Gültekin</span>

Sırrı Gültekin, Türk oyuncu, film yönetmeni, senarist ve film yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Uğur</span>

Ömer Uğur Türk yönetmen, senarist ve oyuncu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Nursel Köse</span> Türk oyuncu

Nursel Köse, Türk dizi ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Çamcı</span> Türk oyuncu

Zeynep Çamcı Bayram veya bilinen adıyla Zeynep Çamcı, Türk oyuncudur.

<i>Oh Olsun</i> (film) 1973 yapımı Türk filmi

Oh Olsun, 1973 yapımı bir Türk filmi. Senaryosunu Sadık Şendil'in yazdığı filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini ise Ertem Eğilmez üstlenmiştir. Başrolleri ise Tarık Akan ve Hale Soygazi paylaşmaktadır. Film müziği sözü ve müziği Oktay Yurdatapan'a ait olan ve Füsun Önal'ın yorumladığı fimle aynı ismi taşıyan "Oh Olsun" şarkısıdır.