İçeriğe atla

Tarğu Şavhallığı

Tarğu Şawhallıq
Tarki Şamhallığı
yaklaşık 8. yüzyıl-1867
Kumuk Şamhallığı
Kumuk Şamhallığı
BaşkentTarğu
Yaygın dil(ler)Kumukça
HükûmetMonarşi
Tarihçe 
• Kuruluşu
yaklaşık 8. yüzyıl
• Yıkılış
1867
• Dağılışı
1867
Ardıllar
Rus İmparatorluğu

Tarğu Şavhallığı[1] (ya da Tarki Şamhallığı,[2] KumukçaTarğu Şawhallıq) Dağıstan'ın kuzeydoğu bölümünde başkenti Tarğu ve çevresinde varlığını sürdüren Kumukların kurduğu feodal bir devletti.[3][4][5][6][7]

Devlet, 15. yüzyılın sonunda etnik Kumukların yaşadığı topraklarda ortaya çıktı ve bu bölgede vasalları bulunan Kuzey Kafkasya'nın doğusundaki en etkili feodal devletti.[8][9] Şamhallar ayrıca Dağıstan Valisi unvanına sahiptiler[10] ve eski Hazar-Kumuk dağlık barınağında ikamet etmişlerdir.[9]

Tarki Şamhallığı ve Dağıstan'ın diğer bölgelerinin Rus İmparatorluğu'na bağlanması 1813'te Gülistan Antlaşması ile gerçekleştirildi. 1867'de Tarki Şamhallığı lağvedildi ve topraklarında Dağıstan'ın Temir-Han-Şura rayonu kuruldu.[11]

Kaynakça

  1. ^ Tarhan, Bülent. "Kumuk Türklerinin Tarih ve Kültürü / PROF. DR. ABDÜLHAKİM M. HACIYEV". Kumuk Edebiyatı 20. Cilt. 21 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2022. 
  3. ^ "Къумукъ Тил". til.im. 14 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2022. 
  4. ^ Гусейнов, Гарун-Рашид Абдул-Кадырович (16 Mayıs 2022). "ABOUT SOME ASPECTS OF ANCIENT RELATIONSHIPS OF TATI AND KUMYK LANGUAGES". Tomsk state pedagogical university bulletin (3(221)): 46-55. doi:10.23951/1609-624x-2022-3-46-55. ISSN 1609-624X. 
  5. ^ "Остапенко Р.А. Мотивация принятия христианства адыгами (1842-1869 гг.): документы из фондов государственного архива Краснодарcкого края". Genesis: исторические исследования. 4 (4): 70-76. Nisan 2019. doi:10.25136/2409-868x.2019.4.27782. ISSN 2409-868X. 
  6. ^ Sovremennye problemy i perspektivy razvitii͡a islamovedenii͡a, vostokovedenii͡a i ti͡urkologii (Rusça). Medina. 2007. 3 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2022. 
  7. ^ Dagestan v ėpokhu velikogo pereselenii︠a︡ narodov: ėtnogeneticheskie issledovanii︠a︡ (Rusça). Rossiĭskai︠a︡ akademii︠a︡ nauk, Dagestanskiĭ nauch. t︠s︡entr, In-t istorii, arkheologii i ėtnografii. 1998. 3 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2022. 
  8. ^ Магомедов Р.М. История Дагестана с древнейших времен до конца XIX в. М., 1968
  9. ^ a b "Страница 58, 293 и другие. Белокуров С. А. Сношения России с Кавказом. — Выпуск 1-й. 1578—1613 гг. — М.: Университетская тип., 1889. — 715 с." (PDF). 31 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Ekim 2017. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2017. 
  11. ^ Шамхалы тарковские, ССКГ. 1868. Вып. 1. С. 58.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kumuklar</span> Türk etnik grubu

Kumuklar, veya Kumuk Türkleri, Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya'nın yerlisi bir Türk halkıdır Kuzey Kafkasya'daki Türkler arasında en kalabalık olanlardır. 1930'lara kadar Kuzey Kafkasya halkları arasında Kumukça lingua franca olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ufa</span> Rusyada şehir

Ufa (Rusça: Уфа, romanize: Ufa, Rusça telaffuz: [ʊˈfa]; Başkurtça: Өфө, romanize: Öfö,

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Mansur</span> General ve politikacı

Şeyh Mansur veya doğum ismiyle Uşurma, Çeçenistan, Çerkesya ve Dağıstan ordularına komutanlık etmiş Çeçen İslam âlimi, asker ve Kuzey Kafkasya'nın 1. İmamı. Kuzey Kafkasya'da Rus emperyalizmine karşı cihat hareketinin başlatıcısı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Şamil</span> Kafkas lider

Şeyh Şamil ; Kuzey Kafkasya halklarının siyasi ve dinî önderi, Kuzey Azerbaycan, Dağıstan, Çeçenistan ve Çerkesya'nın üçüncü imamı olan imam ve asker. Kafkasya'nın bağımsızlığı için mücadele etmiş olan Şeyh Şamil, Müslüman nüfusa sahip ülkelerde ün sahibidir. Ruslara karşı kazandığı zaferlerden ötürü "Kafkas Kartalı" ve "Rusya'nın Kâbusu" gibi isimlerle anılır. Hamzat Bey'den sonra Kafkasya'daki direnişçilerin komutanıdır ve aynı zamanda Nakşibendi şeyhlerinden Seyyid Cemaleddin Kumuki'nin halifelerindendir. Yirmi beş yıl sürdürdüğü savaş ile onu izleyenlerin benimsemiş oldukları İslam ve tasavvuf inancı, günümüzde Kafkas halkları arasında oldukça yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Brest-Litovsk Antlaşması</span>

Brest-Litovsk Antlaşması, 3 Mart 1918 tarihinde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan Krallığı arasında imzalanmış, İttifak Devletleri'nin yenilmesi üzerine geçersiz kalmış bir barış antlaşmasıdır. Osmanlı Devleti'nin toprak kazandığı en son antlaşmadır.

Rutullar, Rusya'ya bağlı Dağıstan'da yaşayan küçük bir yerli halk. Kuzey Azerbaycan'da da yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Mahaçkale</span> Rusyada şehir

Mahaçkale veya Mahaçkala, Dağıstan'ın başkenti.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti</span>

Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti 1917 yılında Müslüman Kuzey Kafkasya Halklarının birleşmesi ile Rusya'dan bağımsızlığını ilan eden ve 1921 yılında Sovyetler Birliği ordusu tarafından işgal edilen devlet. Halen Rusya sınırları içerisinde bulunan Çeçenistan, İnguşetya, Kuzey Osetya, Kabardey Balkar Özerk Cumhuriyeti, Dağıstan ve Karaçay-Çerkes Özerk Cumhuriyeti bölgeleri bu Cumhuriyet sınırlarına dahildi. Bu cumhuriyet, Osmanlı İmparatorluğu, Almanya, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Ermenistan, Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Ukrayna, Bulgaristan Krallığı, Belarus Halk Cumhuriyeti, Letonya, Estonya, Üçüncü Fransız Cumhuriyeti, Finlandiya, Birleşik Krallık, ABD, İtalya Krallığı, Avusturya-Macaristan, İkinci Polonya Cumhuriyeti, Don Cumhuriyeti, Japonya İmparatorluğu ve Kuban Halk Cumhuriyeti tarafından resmen tanınmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Sedov</span>

Georgiy Yakovleviç Sedov, Ukraynalı-Sovyet kâşif. Azak Denizi kıyılarında yaşayan bir balıkçı ailesinde doğan Sedov, coğrafya tarihine ünlü Arktik araştırmacısı olarak geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Murad Adji</span>

Murad Eskenderoviç Adjiev, Sovyet ve Rus bilim insanı, türkolog, araştırmacı yazar. Kadim Türklerin ana vatanı Altay'dan başlayan Büyük Kavimler Göçü tezinin müellifi. Coğrafyacı, Doktorasını iktisat alanında yapmıştır. Doçent. Kumuk kökenli.

<span class="mw-page-title-main">Komice</span> Ural dili

Komice, Ural dil ailesinin Perm dillerine ait bir dildir. Komice, birkaç lehçeleri ile tek dil olarak veya Perm dillerinin iki kolundan birini oluşturan yakından ilgili diller grubu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, 11 Nisan 1951'de Gürcistan SSC tarafından kabul edildi. Üstte mavi bandın yer aldığı kızıl bayrağın üzerinde 24 ışın ile birlikte orak ve çekiç ile kızıl yıldız sembolleri yer almaktadır. Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı,Sovyet cumhuriyetlerinin bayrakları arasında orak ve çekiç figürünün sarı olmadığı tek bayraktır.

Krasnıy Flot veya 1954'ten sonraki adıyla Sovyetskiy Flot, Sovyet Deniz Kuvvetleri'nin günlük yayın organı olan ve askeri konuları ele alan gazeteydi. Şubat 1938'den Nisan 1953'e kadar Krasnıy Flot adı altında, daha sonra 1 Ekim 1954'ten 1960 Eylül'e kadar Sovyetskiy Flot adıyla yayımlandı. Gazetenin yayın hayatını sona erdirmesinin ardından donanma konuları ve bu konulardaki askeri sorunlar Krasnaya zvezda gazetesi tarafından ele alındı.

Bahar Davası veya Muhafızlar Olayı, daha önce görev yapmış Rus İmparatorluk Ordusu'nda görev yapan Kızıl Ordu mensuplarına, askeri uzmanlara ve sivil memurların 1930-31 yılları arasında yargılandığı dava. Bu davada yalnızca Mayıs 1931'de Leningrad'da binden fazla kişi idam cezasına çarptırıldı ve vuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Lenin'in konuşmaları listesi</span> Vikimedya madde listesi

Vladimir Lenin'in konuşmaları listesi, Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin'in 1919 - 1921 yılları arasında gramofona kaydedilen topluluk önünde gerçekleştirdiği bazı konuşmalarını içeren listedir. Rusça olarak kaydedilen bu ses kayıtlarından bazıları günümüze ulaşmışken, bazılarına ulaşılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kültür Bakanlığı (Belarus)</span> Belarusta kültür işlerinden sorumlu devlet politikaları yürüten bakanlık

Belarus Kültür Bakanlığı, Belarus'ta kültür işlerinden sorumlu devlet politikaları yürüten bakanlık. 28 Eylül 2017'de Yuri Pavloviç Bondar göreve getirildi.

Umma Han ) Avar, takma adı "Büyük" veya "Deli" - Avar Nutsal, Avar Hanlığı'nın 1774'ten 1801'e hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Zaur Uguyev</span> Rus güreşçi

Zaur Rizvanoviç Uguyev, Rusya adına güreşen Kumuk Türk serbest güreşçidir, Olimpik şampiyonu.

<span class="mw-page-title-main">Yevsey Liberman</span>

Evsei Grigorievich Liberman, Harkiv, Ukrayna'da yaşamış bir Sovyet ekonomistidir.

<span class="mw-page-title-main">Talkhig Şalinski</span>

Talkhig Şalinski - Kuzey Kafkasya İmamlığı uyruklu devlet adamı ve topçu komutanı. Çeçenya naibi. Kurçaloy teip'ine mensuptur. Kafkas Savaşı'na katılmıştır.