
Bu liste, egemen devletlere genel bir bakış sağlamaktadır ve ülkelerin egemenliklerinin tanınması hakkında bilgi veren bir listedir.

Aşağıda Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız, egemen bir ülke olarak kabul edilen ve Birleşmiş Milletler'de üyeliği bulunan 193 ülke ile egemen bir devlet olarak kabul edilen ancak BM'de üyeliği bulunmayan Vatikan dahil toplam 194 ülkenin bayrağı ile yine ayrıca Birleşmiş Milletler üyesi en az bir ülke tarafından bağımsızlığı kabul edilen 9 ülke yer almaktadır. Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkeler tarafından bağımsızlığı kabul görmeyen bu ülkelerin isimleri italik olarak yazılmıştır. Belli bir ülkeye bağlı, idari açıdan söz konusu ülkelerin yönetiminde olan özerk bölgeler için ayrıca bağımlı topraklar listesi sayfasına bakınız.
Bu listede bağlı oldukları ülkeler ile fizikî bağı olmayan ancak o ülkeye bağlı ve/veya bağımlı bir konumda olan bağımlı topraklar listelenmiştir. Çoğu Avrupa ülkelerinin eski kolonileri olan bu bölgeler, özellikle iç işlerinde özerklik yaşayabilmekte olup, uluslararası hukuk çerçevesinde tam egemenliğe sahip değildirler ve dış işlerinde anakara ülkeye bağlıdırlar.

Antigua ve Barbuda bayrağı, Antigua ve Barbuda'nın resmi ulusal bayrağıdır.

Aşağıda Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız, egemen bir ülke olarak kabul edilen ve Birleşmiş Milletler'de üyeliği bulunan 54 Afrika ülkesinin bayrakları yer almaktadır. Bu listede Afrika kıtasında yer almasına rağmen tanınmayan veya sınırlı bir şekilde tanınan bölgeler ile yine Afrika kıtasında yer almasına rağmen Afrika kıtası dışında yer alan ülkelere bağımlı konumda olan bağımlı topraklara ait bayraklar listelenmemiştir.
Uluslararası hukukta diplomatik tanıma, bir devletin başka bir devlet veya yönetimin, statüsünü veya bir eylemini, kabul ettiği, dahilî ve uluslararası sonuçlar doğuran, tek taraflı bir politik eylemdir. Diplomatik tanıma de facto veya de jure olabilir, genelde tanıyan hükûmetin bir resmî açıklaması yoluyla bu gerçekleşir.

Tayvan bayrağı, sınırlı sayıda ülke tarafından tanınan Tayvan Cumhuriyeti'ne ait devlet bayrağı. Günümüzde kullanılan hâli ile 8 Ekim 1928 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Eritre bayrağı ilk olarak 5 Aralık 1995 tarihinde göndere çekilmiştir. 1993 yılında bağımsızlığını kazanan ülke 1993-1995 yılları arasında aynı bayrağı farklı en-boy oranı ile kullanmaktaydı.

Kamerun bayrağı, Kamerun devletine ait ve resmî olarak 20 Mayıs 1975 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanan bayrak.

Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti bayrağı, Afrika kıtasında bulunan ve tüm Batı Sahra'da egemenliğini ilan eden ancak kısmen tanınan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nde bağımsızlığın ilan edildiği 27 Şubat 1976 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

São Tomé ve Príncipe bayrağı günümüzde de kullanılan hâli ile ilk olarak ülkenin tarih boyunca Portekiz İmparatorluğu ve Portekiz sömürgesiyken bağımsızlığını ilan ettiği 12 Temmuz 1975 tarihinde göndere çekilmiş, 5 Kasım 1975 tarihinde ise resmî olarak ülkenin bayrağı olarak belirlenmiştir.

Esvatini veya eski ismiyle Svaziland bayrağı güncel olarak kullanımda olan hâli ile 30 Ekim 1967 tarihinde göndere çekilerek ülkenin resmî bayrağı olarak ilan edilmiştir.
Aşağıda belirtilen armalar hiçbir ülke tarafından tanınmayan, de-facto hükûmetler tarafından yönetilen ülkelere aittir. Burada belirtilen ülkelerin egemenliklerini ilan ettiği topraklar, Birleşmiş Milletler tarafından bağımsızlığın ilan edildiği ülkeye ait topraklar olarak görülmektedir.

Bağımlı toprak veya bağımlı bölge, henüz siyasi bağımsızlığını sağlayamamış veya egemen bir devlet olarak tam siyasi bağımsızlığını kazanamamış, egemenliği henüz kontrol eden devlet tarafından sağlanan toprak veya bölgelere verilen addır.
Aşağıda Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız, egemen bir ülke olarak kabul edilen ve Birleşmiş Milletler'de üyeliği bulunan 54 Afrika ülkesinin armaları yer almaktadır. Bu listede Afrika kıtasında yer almasına rağmen tanınmayan veya sınırlı bir şekilde tanınan bölgeler ile yine Afrika kıtasında yer almasına rağmen Afrika kıtası dışında yer alan ülkelere bağımlı konumda olan bağımlı topraklara ait armalar listelenmemiştir.

Güney Rodezya, Afrika kıtasının güney kesiminde Birleşik Krallık kraliyet kolonisi olarak 1923 ile 1980 yılları arasında belirli dönemlerde varlığını sürdüren koloni bölgesi. Bölge 1965 yılında tek taraflı olarak Rodezya ismi ile bağımsızlığını ilan etmiş ancak hiçbir ülke tarafından kabul görmemiştir. Ülkenin kurulu olduğu bölgede günümüzde Zimbabve bulunmaktadır.

Mikro ulus, Mikronasyon, egemenlik iddiasında bulunan yüzölçümü çok küçük ve nüfusu çok az, ancak hiçbir devlet veya uluslararası kuruluş tarafından tanınmayan varlıklar için kullanılan terim. Mikro ulusların kimisi şaka amaçlı olarak kurulmuştur, mikro ulusların boyutu bir apartman kadar veya küçük bir arazi kadar olabilir.

Anguilla bayrağı, Karayipler'de Britanya Denizaşırı Toprakları'na dâhil edilen Anguilla tarafından kullanılan bayrak. Anguilla bayrağı günümüzdeki hâli ile 30 Mayıs 1990 tarihinde kabul edilmiştir.

Anguilla arması, Karayipler'de Britanya Denizaşırı Toprakları'na dâhil edilen Anguilla tarafından kullanılan arma. Anguilla arması günümüzdeki hâli ile 27 Kasım 1990 tarihinde kabul edilmiştir.

Man Adası bayrağı, Avrupa kıtasının batısında, Büyük Britanya ile İrlanda'nın bulunduğu Britanya Adaları'nın ortasında, İrlanda Denizi'nde bulunan ve Taç toprakları olarak kabul edilen Man Adası tarafından kullanılan bayrak. Man Adası bayrağı günümüzdeki hâli ile 27 Ağustos 1971 yılında kabul edilmiştir.