İçeriğe atla

Tanrı’ya karşı açılan davalar

Tanrı'ya karşı açılan davalar gerçek hayatta ve kurgusal dünyada görülmüştür. Bu davalarda tartışılan konular, kötülük problemi ve Tanrı’nın zararlı eylemleridir.

Gerçek hayatta açılan davalar

Betty Penrose

1970 yılında Arizonalı avukat Russel T. Tansie, sekreteri Betty Penrose adına Tanrı'ya karşı 100.000 $ tazminat talep eden bir dava açtı. Penrose, evine bir şimşeğin düşmesine izin verme "ihmalinden" Tanrı'yı sorumlu tuttu. Penrose davayı, Tanrı’nın mahkemeye gelmemesinden dolayı otomatik olarak kazandı.[1][2]

Ernie Chambers

ABD'nin Nebraska eyaletinde, Eyalet Senatörü Ernie Chambers, 2008 yılında mahkeme sistemine erişim sorununu kamuoyuna duyurmak amacıyla Tanrı'nın zararlı faaliyetlerine karşı kalıcı bir mahkeme emri talep ederek Tanrı'ya karşı bir dava açtı. Dava, Tanrı'nın sabit bir adresi olmadığı nedeniyle doğru bir şekilde bilgilendirilemediği için reddedildi. Hakim, "Mahkeme, adı geçen sanık hakkında tebligat yapılamayacağına karar verdiğinden, bu dava usulden reddedilecektir." dedi.[3] Senatör, Tanrı'nın tek ve her şeyi bildiğini varsayarak "Mahkemenin kendisi Tanrı'nın varlığını kabul ediyor. Bu kabulün bir sonucu olarak Tanrı’nın her şeyi bildiğini tanınmıştır. Tanrı her şeyi bildiğine göre, Tanrı bu davadan haberdardır."[3]

Nebraska medyası, Chambers'ın anlamsız ve uygunsuz olduğunu düşündüğü başka bir davaya cevaben dava açtığını yanlış bir şekilde lanse etti [4] Chambers, aksine, niyetinin hiçbir davanın anlamsız olarak değerlendirilmemesi gerektiğini göstermek olduğunu açıkladı. Tanrı'ya dava açarak “Yasama Meclisi’nin herhangi bir dava açılmasını yasaklama girişimlerinin, Nebraska Anayasası’nın verdiği, mahkemenin herkese açık olma garantisine ters düşeceğini vurguladı."[5]

Chambers'ın davasına yanıt olarak iki cevap layihası sunuldu. İlki, "Tanrı ne derdi" sorusunu yanıtlamak isteyen Corpus Christi şehrini temsil eden avukat Eric Perkins'tendi.[6] İkincisi, Douglas County'deki Nebraska Bölge Mahkemesi’nde ifade edildi. Tanrı tarafından verildiği iddia edilen ikinci yanıtın kaynağı ise herhangi bir iletişim bilgisi verilmediği için net değildir.[6]

30 Temmuz 2008'de yerel medya kaynakları, Chambers'ın sanığa bildirimde bulunmaması nedeniyle Douglas County Bölge Mahkemesi’nin Chambers'ın davasını reddedeceğini bildirdi. Ancak, davanın devam ettirilmesi için 1 Ağustos’ta Chambers’a, 5 Ağustos gününe mahkeme tarihi verildi. Chambers, "Planlanan duruşma, bana önergenin kabul edilmesini haklı çıkaracak gerçekleri ortaya koyma şansı verecek." dedi. Ayrıca Chambers, "Mahkeme ihtiyati tedbir kararı aldığında benim yapabileceğim bu kadar. Mahkemeden sadece bu kadarını isteyebilirim. Yaptırım uygulamalarını bekleyemem." diye ekledi.[7]

Ancak, bir yargıç nihayet davayı reddetti ve Tanrı’nın kayıtlı olmayan ev adresi nedeniyle uygun şekilde yargılanmadığını söyledi.[8] 5 Kasım 2008 itibarıyla Chambers, Nebraska Yüksek Mahkemesi’ne temyiz başvurusunda bulundu. Eski eyalet senatörü John DeCamp ve İsveç’ten E. O. Augustsson, Tanrı'yı temsil edecek birisini istedi. Temyiz Mahkemesi, DeCamp ve Augustsson'a dava özetini bildirdiğini göstermek için 24 Şubat'a kadar Chambers’a vakit verdi. O da bunu gerçekleştirdi.[9] Dava, 25 Şubat’ta Nebraska Temyiz Mahkemesi’nin temyizi reddetmesi ve bölge mahkemesinin kararını feshetmesi sonucu kapandı. Mahkeme, “Bir mahkeme, gerçek münakaşaları kararlandırır ve reddedilen hakları belirler. Farazi veya kurgusal durumlarda ortaya çıkabilecek soyut soru ve sorunlarla ilgilenmez.” sözünden alıntılama yaptı.

Pavel M.

2005 yılında, cinayetten hüküm giydikten sonra 20 yıl hapis yatan Pavel M. adlı bir Rumen mahkûm, Tanrı'nın Romanya'daki temsilcileri olan Rumen Ortodoks Kilisesi'ne kendisini Şeytan'dan alıkoyamadığı için vaftizinin bağlayıcı bir sözleşme olduğunu belirterek dava açtı.

Davalı olan Tanrı’nın ne bir birey ne de bir kurum olduğu ve bu nedenle sivil mahkeme kararlarlarının muhatabı olamayacağı gerekçesiyle dava reddedildi.

Chandan Kumar Singh

Hindistan'ın Bihar kentinden bir avukat olan Chandan Kumar Singh, Hint tanrısı Rama’ya karısı olan tanrıça Sita'ya kötü davrandığı için dava açtı. Mahkeme, davasını "uygulanamaz" olarak nitelendirerek reddetti.[10]

Kurgusal davalar

Komedi filmi The Man Who Sued God'da (2001), Billy Connolly'nin canlandırdığı bir balıkçı, sigorta şirketlerinin bir Tanrı eyleminin ortak yasal muafiyet hükmüne göre, tahrip olmuş bir tekne için ödemeyi reddetme hakkına başarılı bir şekilde karşı çıkmaktadır. Tanrı'nın yeryüzündeki temsilcileri olarak dünyadaki dini kurumlara karşı açılan bir davada, dini kurumlar ya yasal ilkeyi desteklemek için Tanrı'nın olmadığını belirtmek zorunda kalma ya da Tanrı'nın fiillerinden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulma ikilemiyle karşı karşıyadır.

Frank vs God, aynı temel ilkeye sahip 2014 yapımı bağımsız bir filmdir.

Benzer şekilde, bir Hint filminde, OMG – Oh My God! (2012), ana karakter Kanji Mehta (Paresh Rawal'ın canlandırdığı), depremde dükkanı yıkılınca sigorta şirketi, "Tanrı'nın eyleminin" sigorta kapsamında olmadığını belirterek talebini reddettiğinde Tanrı'ya dava açar.

Televizyon hukuk draması Ally McBeal in "Angels And Blimps" (1998) bölümünde, lösemili bir çocuk Tanrı'ya dava açmaya çalışır. Boston Legal adlı komedi dizisinin "The Nutcrackers" (2006–2007) bölümünde, bir kadın kocasının ölümü için Tanrı'ya dava açar. Christian TV dizisi Insight'ın 1980 tarihli bir bölümü olan ve Richard Beymer’in oynadığı "God in the Dock"ta, Tanrı'nın insanlık tarafından yargılanması olaraklıyorltıyor.[11]

Fyodor Dostoyevski'nin Karamazov Kardeşler (1880) adlı romanında, karakterlerden biri İsa'nın bedene bürünmüş haliyle tanışan, onu sorguya çeken ve onu sürgüne gönderen İspanya’daki büyük bir engizisyoncunun hikayesini anlatır.

Eski Auschwitz toplama kampı mahkûmu Elie Wiesel'in, Holokost sırasında Yahudi halkını terk ettiği için üç Yahudi mahkûmun, yokluğunda Tanrı'yı yargıladığına tanık olduğu söyleniyor. Bu deneyimden Wiesel, The Trial of God (1979) oyununu ve romanını yazdı. Muhtemelen Khmelnytsky Ayaklanması'nın bir parçası olarak Yahudi sakinlerin katledilmesinden sonra 1649'da bir Ukrayna köyünde geçiyor. Oyunda üç gezgin âşık, bir oyun sergilemek niyetiyle köye gelir. Bunun yerine, katliama izin verdiği için Tanrı ile alay eden bir mahkeme kurarlar. Hüküm masumdur ancak heyecan uyandıran ve yalnız başına savunma yapan yabancının Şeytan olduğu ortaya çıkar.

Frank Cottrell Boyce tarafından yazılan televizyon filmi Ölümün Soluğu (2008), Elie Wiesel'e atfedilene benzer bir sahneyi tasvir ediyor, ancak Boyce tarafından "uydurma" olarak da tanımlanmıştır.[12] Filmde, üç Auschwitz mahkûmu Tanrı'ya dava açar. Duruşma, uygun temyiz nedenleri olmasına rağmen, suçlu kararı verir.[13]

Touched by an Angel (1998) bölümünde "Jones vs God", bir kasaba kuraklıktan ölürken çevresindeki diğer kasabalara yağmur yağar. Bu nedenle Bay Jones, haksız muamele için Tanrı'ya dava açar. Tess bu konuda Tanrı'yı temsil eder.

The Onion parodi gazetesi hicivli bir haberde, New York avukatlarının İsrail Çocukları (İsrailoğulları) adına toplu dava açtığını belirten bir makale yayınladı.[14] Dava, Tanrı ile seçilmiş halkı arasındaki dini antlaşmanın ihlal edildiğini iddia etti ve 4,2 trilyon dolarlık tazminat talep etti.

James Morrow'un yazdığı Godhead Üçlemesi'nin ikinci kitabı Blameless in Abaddon’da, insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı Tanrı'yı yargılayan bir hakimi anlatıyor.

Christ on Trial, Roger Dixon tarafından bir ABD mahkemesinde İsa Mesih'i yargılayan bir TV dizisini anlatan bir kitaptır.

Tony Kushner'ın Angels in America: Perestroika adlı oyununda, manastır başrahibi olan peygamber, Kıta Prenslikleri olarak bilinen bir melekler konseyine, kendilerini ve insanlığı "terk ettiği" için Tanrı'ya dava açmalarını tavsiye ediyor.

Kaynakça

  1. ^ "Deity 'Facing' California Suit". The Indianapolis Star. Indianapolis, Indiana. 14 Mayıs 1969. 21 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2018. 
  2. ^ 1001 Hideous History Facts. Arcturus Publishing. 2008. s. 197. ISBN 978-1-84858-007-7.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ a b Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; AP15Oct2008 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  4. ^ Nate Jenkins (17 Eylül 2007). "Chambers sues God in protest of another lawsuit". Associated Press. 20 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2007. 
  5. ^ "Former senator clarifies statement". The Daily Nebraskan. Lincoln, Nebraska. 27 Ocak 2011. 28 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2008.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ a b "'God' Gets an Attorney in Lawsuit". AP. 21 Eylül 2007. 9 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Cole, K. "Chambers Aims to Get Judge's Blessing" 30 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Omaha World-Herald as published on RedOrbit.com. Retrieved 8/1/08.
  8. ^ "Suit Against God Thrown Out Over Lack of Address " 21 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Associated Press as published on yahoo.com. Retrieved 10/15/08.
  9. ^ Paul Himmel: Chambers aims to revive case with 'all-knowing' argument
  10. ^ "Why an Indian lawyer tried to sue God". 9 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2022. 
  11. ^ IMDb'de "Insight" God in the Dock (1980)
  12. ^ Losing my religion 2 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Guardian, 19 August 2008, accessed 20 October 2008
  13. ^ Last Night's TV: Lost In Austen, ITV1 God On Trial, BBC2 12 Mart 2009 tarihinde Library of Congress sitesinde arşivlendi, Thomas Sutcliffe, The Independent, 4 September 2008
  14. ^ [1] 22 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Onion, 23 February 2000, accessed 20 October 2008

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yargı</span> hukuku yorumlayan ve uygulayan mahkemeler sistemi

Yargı, yasal anlaşmazlıkları/uyuşmazlıkları karara bağlayan ve yasal davalarda yasayı yorumlayan, savunan ve uygulayan mahkemeler sistemidir.

Temyiz, ayırt etme, seçme, ayırma; hukukta, doğruyu yanlıştan ayıran kuruldur.

<span class="mw-page-title-main">Mahkeme</span>

Mahkeme, taraflar arasındaki hukukî anlaşmazlıkları (davaları) hukukun üstünlüğüne uygun olarak sivil ya da askerî, adlî veya idarî konularda adaleti sağlamak üzere yetkilendirilmiş, toplum yapısına ve kültüre göre değişiklikler gösterebilen bir yargılama formudur. Mahkemeler genellikle bir devlet kurumu şeklinde teşkilatlanır. Hem ortak hukuk, hem de medeni hukuk sistemlerinde mahkemeler, uyuşmazlıkların çözümü için merkezi araçlardır.

<span class="mw-page-title-main">Radovan Karadžić</span> Sırp cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı ve savaş suçlusu Bosnalı sırp siyasetçi

Radovan Karadžić, Bosnalı Sırp siyasetçi, psikiyatrist ve şairdir. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarından mahkûm edildi. Bosna Savaşı sırasında Sırp Cumhuriyeti'nin başkanıydı.

Adalet ve Kalkınma Partisinin kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, AK Parti'nin "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" gerekçesiyle, partinin kapatılması ve ilgili dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil 71 kişinin 5 yıl süre ile siyasetten uzaklaştırılması istemiyle hazırladığı iddianame Anayasa Mahkemesine 14 Mart 2008'de sunulmuş olup, Anayasa Mahkemesi iddianameyi 31 Mart 2008 günü kabul etmiştir. 16 Haziran günü Adalet ve Kalkınma Partisi esas hakkındaki savunmasını vermiştir. 30 Temmuz 2008 tarihinde kamuoyuna yapılan açıklamada, partinin temelli kapatılmaması, fakat hazine yardımının belirli bir oranda kesilmesi kararına varılmıştır. 6 üye kapatılması, 5 üye kapatılmaması yönünde oy kullanmışken, hazine yardımının kesilmesi hakkındaki oylamada 11 üyenin 10'u kesilmesi yönünde oy kullanmıştır. Kapatma talebi en az 7-4 şeklindeki nitelikli çoğunluk koşulu sağlanamadığı için reddedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uyuşmazlık Mahkemesi</span> Türkiyedeki yargı yolu uyuşmazlıklarını çözmekle görevli yüksek mahkeme

Uyuşmazlık Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda düzenlenen bir yüksek mahkemedir. 1945'te kurulan mahkemenin temel görevi, adli ve idari yargı organları arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmektir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Adalet Divanı</span>

Avrupa Birliği Adalet Divanı ya da kısaca Avrupa Adalet Divanı, AAD Avrupa Birliği (AB) bünyesi içinde yer alan en yüksek mahkemedir. Avrupa Birliği üyesi ülkeleri arasında, Avrupa Birliği hukukunu ilgilendiren konularda son sözü söyleyen kurumdur. Avrupa Adalet Divanı 27 yargıç ve 11 hukuk sözcüsünden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

Barış Derneği Davası veya Barış Davası, 12 Eylül Darbesi'nden sonra 17 Mayıs 1982'de Barış Derneği'ne karşı açılan dava.

2011 Türk futbolu şike davası ya da 3 Temmuz süreci, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin yapmış olduğu 8 aylık teknik ve fiziki takip inceleme neticesinde 3 Temmuz 2011 tarihinde Türkiye'nin 15 şehrinde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği operasyonla birçok aktif yönetici ile futbolcunun gözaltına alınması sonucu başlayan davadır. Türk futbol tarihinin en büyük skandallarından birisidir. 2010-11 sezonunda Süper Lig ve 1. Lig'in bazı müsabakalarında şike yapıldığı ve teşvik primi verildiği iddiası üzerine başlatılmıştır.

One, Inc. v. Olesen 355 U.S. 371, Amerika Birleşik Devletleri'nde LGBT haklarına ilişkin tanımlayıcı ABD Yüksek Mahkemesi kararıdır. Mattachine Society'nin daha küçük bir bölümü olan ONE, Inc., geyleri destekleyen ve 1953'te yayım hayatı başlayan "ONE: The Homosexual Magazine" isimli bir dergi basıyordu. ABD Posta Bakanlığı ile Federal Soruşturma Bürosu'nun öncülük ettiği bir taciz kampanyasının ardından Los Angeles Postane Müdürü, Cornstock yasaları doğrultusunda derginin Ekim 1954 sayısının müstehcen ve gönderilemez olduğunu bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri federal hükûmeti</span> ABD federal yönetimi

Birleşik Devletler'in federal yönetimi, Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturan 50 eyaletin ait olduğu anayasal cumhuriyetin millî yönetimidir. Federal hükûmet, üç organdan oluşur: yasama, yürütme ve yargı. Bu organlar ve onların güçleri Amerika Birleşik Devletleri Anayasası içinde belirtilmiştir. Güçler hakkında daha çok ayrıntı, Kongre tarafından yürürlüğe konulan kanunlarda belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Spor Tahkim Mahkemesi</span>

Spor Tahkim Mahkemesi,, spor hukuku ile ilgili anlaşmazlıkları çözmek için kurulmuş olan, uluslararası spor tahkim mahkemesi. Ana merkezi İsviçre'nin Lozan kentinde yer almakla birlikte, New York, Sidney ve Lozan'da mahkemeleri bulunmaktadır. Olimpiyatlara ev sahipliği yapan şehirlerde geçici mahkemeler kurulmaktadır.

Rusya Federasyonu Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu, 14 Kasım 2002 tarihinde kabul edilen ve 1 Şubat 2003 tarihinde yürürlüğe giren. 138-ФЗ sayılı ceza kanunudur.

12 Eylül Davası, 12 Eylül Darbesi'ni gerçekleştiren komutanlardan hayatta kalanların yargılandığı dava. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, 765 sayılı TCK'nin "Devlet Kuvvetleri Aleyhine Cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Tahsin Şahinkaya'nın, Kenan Evren’den iki ay sonra, 90 yaşında ölmesiyle Yargıtay aşamasındaki dava düştü ve kararlar kesinleşmedi. Yıllar sonra, 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi sonrası; Kenan Evren'in ifadesini alan dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya dava açan dönemin Ankara Cumhuriyet Savcısı, açılan davaya ilk bakan hâkimler ve iddia makamında bulunan savcılar, "Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması" kapsamında meslekten ihraç edildi. Daha sonra bazıları yargılandı ve mahkûm oldu.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi</span> Amerika Birleşik Devletlerindeki en yüksek mahkeme

Amerika Birleşik Devletleri Yüce Mahkemesi, en üst düzey temyiz mahkemesi ve kararlarıyla ABD Anayasası'nı yorumlayan organ. Açılan davalar çerçevesinde devletin ulusa, eyaletin eyalete ve hükûmetin yurttaşa karşı yetkilerinin sınırlarını belirler.

Perinçek-İsviçre Davası, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile İsviçre Federal Hükûmeti adına İsviçre arasında Ermeni Soykırımı'nın inkârı üzerine 2007-2015 yılları arasında süren yargı süreci. 15 Ekim 2015 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi tarafından açıklanan kesin karar ile Doğu Perinçek'in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmedildi ve İsviçre Devleti mahkûm edildi.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Yüksek Mahkemesi</span>

Londra'da bulunan Adalet Yüksek Mahkemesi, Temyiz Mahkemesi ve Kraliyet Mahkemesi ile birlikte İngiltere ve Galler Yüksek Mahkemeleri'ni oluşturur. Adı hukukî atıf amacıyla EWHC olarak kısaltılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Scopes Davası</span>

The State of Tennessee v. John Thomas Scopes, bilinen ismiyle Scopes Davası, Temmuz 1925'te bir lise öğretmeni olan John T. Scopes'un, Tennessee eyaleti tarafından finanse edilen herhangi bir okulda insan evrimini öğretmeyi yasa dışı kılan Butler Yasası'nı ihlal etmekle suçlandığı bir Amerikan hukuk davasıydı. Duruşma, Dayton, Tennessee isimli küçük kasabada düzenlendi. Scopes tarafından gerçekten evrim eğitimi verilip verilmediği kesin değildi, ama davada bir sanık olabilmesi için kasıtlı olarak kendisi suçladı.

Öcalan Davası; Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı 1984'ten beri isyan eden ve Avrupa Birliği, NATO, ABD ile Türkiye gibi çeşitli devlet ve kuruluşlar tarafından bir terör örgütü olarak kabul edilen yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt PKK'nın kurucu Abdullah Öcalan'ın, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçuyla Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından idama mahkûm edilmesiyle sonuçlanan yargı sürecidir.