İçeriğe atla

Tanrıdoğuran'ın Kemeri

Theotokos'un Havari Thomas'a kemerini verirkenki anı tasvir eden ikon. Aşağıda lahit üzerinde çiçekler bulunan Meryem Ana Mezarı'nı temsilen bir kabir resmedilmiş.
Pek Kutsal Tanrıdoğuran'ın Kemerinin Yerleştirilmesi ( Rus ikonu )
2011 yılında hacılar, Teslis Katedrali'nde sergilenen Meryem Ana Kemeri'ni anmak için Ekaterinburg'da toplandılar.

Kutsal Geleneğe göre, Pek Kutsal Tanrıdoğuran uyuduktan sonra On İki Havariler O'nu usulünce güzel bir mezara gömdü.

Törene üç gün geciken Havari Tomas, yoldan bitap düşmüş halde son bir kez daha Meryem Ana'nın mübarek yüzünü görebilmek için diğer havarilerden apar topar mezarı açmalarını istedi.

Mezar boştu, Meryem Ana dirilmiş ve bedenen cennete yükselmişti. Giderken, Kutsal Kemerini ise Havari Aziz Tomas’a bırakmıştı. Bu vesileyle Kutsal Kemer, Meryem Ana’nın dirilişinin ve göğe yükselişinin bir delili olmuştu.

Kutsal Geleneğe göre bu kemer, Meryem Ana’nın bizzat kendi emeğiyle deve tüyünden yapılmıştı. Kemer ilk olarak Yeruşalim’de muhafaza edildi. Daha sonra İmparator Arkadius döneminde (395-409) Kapadokya Vilayeti - Zile'den İstanbul’a getirildi, Tanrıdoğuran’ın Kilisesi’ne yerleştirildi. 458 yılında ise Bilge İmparator VI. Leo tarafından Vlaherna Kilisesi'ne taşındı. İmparatorun eşi olan İmparatoriçe Zoi, mucizevî bir tedavinin minnettarlık belirtisi olarak Kutsal Kemeri altın ipliklerle kaplattı ki bu şekilde bugün bulundu fakat üç parçaya ayrılmış olarak. 12. Yüzyıl boyunca İmparator Komnenos I. Manuil’in egemenliği altında (1143-1180), 31 Ağustos’ta kutlanmak üzere Kutsal Kemer için bu gün belirlendi; daha önce 1 Temmuz’da başka bir yortuyla birlikte kutlanıyordu.

12. Yüzyılda, İmparator İsakyus’un Bulgar Kralı Ivan Asen (1185) tarafından mağlup edildiği hafta, Kutsal Kemer Bulgaristan’a kaçırıldı, sonra oradan da Sırpların eline geçti. Sırp Prensi I. Lazarus (1372-1389) tarafından Gerçek Haç’ın büyük bir parçasıyla birlikte kutsal emanet olarak Vatopedi Manastırı’na sunuldu.

O zamandan bugüne Manastır’ın merkez şapelinde muhafaza edilmektedir.

Osmanlı hakimiyeti süresince de manastırın keşişleri Kutsal Kemeri, kutsiyetini paylaşıp Rum halkına moral vermek ve bulaşıcı hastalıklara şifa vermek amacıyla Girit, Makedonya, Trakya, İstanbul ve Anadolu’nun çeşitli yerlerine götürdüler.

Bugün halen Kutsal Kemer ile birçok mucizevî olay gerçekleşmektedir. Onun değeri paha biçilemez çünkü bizzat Meryem Ana’nın ta kendisine aittir.[1]

Rusya

2011 sonbaharında, hürmet edilen kemer, Rus Ortodoks Hristiyan hacıların farklı şehirlerde ona saygı göstermelerine olanak sağlamak için Rusya'ya getirildi. St. Petersburg'da[2] Moskovsky Bulvarı'ndaki Diriliş Rahibe Manastırı'na giden yol boyunca 2 kilometre uzunluğundaki insan kuyruğu, bitişik sokaklardaki otomotiv trafiğini neredeyse tamamen engellemiştir,[3] yaklaşık 200.000 kişi toplanmıştı ve Vladimir Putin önlerde bir yerde idi. Kemerin sergilendiği ikinci durak, bölge valisi Alexander Misharin de dahil olmak üzere civar oblastlardan yaklaşık 150.000 kişinin toplandığı Yekaterinburg idi.[4] Sonraki şehirler Norilsk (50 bin, Taymyr Yarımadası nüfusunun dörtte biri kadar) ve son olarak Vladivostok; kutsal emanetin hürmet bulup gezdirilmesi Kasım ayı sonuna kadar devam etti.

  1. ^ "Meryem Anne'mizin Kutsal Kemeri". Azizlerimizin Hayat Hikayeleri. Ortodokslar Topluluğu. 31 Ağustos 2023. 31 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Voice of Russia report in English". English.ruvr.ru. 20 Ekim 2011. 21 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2013. 
  3. ^ "(Rosbalt news agency illustrated report in Russian)". Rosbalt.ru. 23 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2013. 
  4. ^ (Rusça) n:ru:К Поясу Богородицы приложились 150 тысяч человек в Екатеринбурге и четверть населения Таймыра — Russian Wikinews report

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Kariye Camii</span> İstanbulda camiye çevrilen bir Rum Ortodoks kilisesi

Kariye Camii veya eskiden Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi, İstanbul'un Fatih ilçesinin Edirnekapı semtinde camiye çevrilmiş bir Rum Ortodoks kilisesi ve müze.

<span class="mw-page-title-main">Süryani Ortodoks Kilisesi</span> Antakya Süryani Ortodoks Kilisesi

Süryani Kadim Kilisesi ya da Süryani Ortodoks Kilisesi Doğu Hristiyan mezhebidir ve Orta Doğu'da yaşayan Hristiyan Semitik bir halk olan Süryaniler’in çoğu bu mezhebe üyedir.

<span class="mw-page-title-main">Sümela Manastırı</span> Trabzonda bulunan eski Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi

Sümela Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi Millî Parkı sınırları içerisinde yer alan Meryem Ana Deresi'nin batı yamaçlarında yer alan, Kara tepesinin üzerinde ve deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte konumlanmış Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksidir. 1923 yılında Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı terk edilmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meryem Ana Evi</span> Türkiyede bulunan bir Hristiyan mabedi

Meryem Ana Evi, Efes çevresinde yer alan Bülbüldağı'nda bulunan bir Katolik mabet yeridir. Selçuk'a 7 km uzaklıktadır. Ev, 19. yüzyılda Katolik rahibesi olan Anne Catherine Emmerich (1774-1824)'in rapor edilmiş rüyalarını takiben keşfedilmiştir. Görümleri ölümünden sonra Clemens Brentano'nun kitabında toplanmıştır. Katolik Kilisesi evin gerçekten Meryem Ana'nın olup olmadığı hakkında bir yorum yapmamıştır, fakat ev keşfedildiğinden bugüne düzenli olarak hac ziyaretleri almaktadır. Anne Catherine Emmerich 3 Ekim 2004 tarihinde Papa II. İoannes Paulus tarafından kutsanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kalkedon Konsili</span>

Kalkedon Konsili veya Kadıköy Konsili, 451 yılında 8 Ekim'de başlayıp 1 Kasım'da sonlanmış ekümenik konsildir. Kalkedon bugün İstanbul şehri içerisinde kalan Kadıköy ilçesinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Gül Camii</span> İstanbulun Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma dinî yapı

Gül Camii veya Azize Teodosya Kilisesi, İstanbul'un Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma ve fetihten sonra camiye dönüştürülmüş bir dinî yapıdır. Eski adı ve yapım tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte 10. ya da 11. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.Bu kilise, Bizans tarafından inşa edilen en yüksek kilise olarak bilinir. İkonoklazm akımı sırasında Büyük Saray'ın ana girişi Halki Kapısı üzerindeki İsa ikonasının indirilmesine karşı çıktığı için öldürülen Theodosia adlı kadının kutsal emanetlerinin bu kiliseye konduğu ve bu kilisenin Aya Theodosia olduğuna inanılır.

Aziz, Aya veya kadın ise Azize, Arapça kökenli azîz sözcüğü ermiş anlamına gelir. Günlük kullanımda sevilen ve sayılan kimseleri tanımlamakta kullanılır. Sözcüğün dişi formlarından muazzez, Türkçede yaygın bir kadın ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Alahan Manastırı</span>

Alahan Manastırı, Mersin ili Mut ilçesi civarında büyük bir kilise örenidir.

<span class="mw-page-title-main">İkona</span>

İkona Doğu Ortodoks Kilisesi, Oryantal Ortodoksluk, Katolik ve Doğu Katolik Kiliselerinin kültürlerinde en yaygın şekli illüstrasyon olan dinî bir sanat eseridir. Türkçeye Fransızca icône sözcüğünden geçmiş olan kavramın kökeni Yunanca eikon "benzerlik, resim, portre" sözcüğüdür. Bu sözcük ise yine Yunanca eikenai kökünden gelir. En yaygın konular Mesih, Meryem, azizler ve meleklerdir. Özellikle bir veya iki ana figür üzerinde yoğunlaşan portre tarzı görüntülerle ilişkili olsa da, terim aynı zamanda Doğu Hristiyanlığı tarafından üretilen ve anlatım sahneleri de dahil olmak üzere çeşitli sanatsal basındaki dini imgelerin çoğunu kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Helena Dragaš</span>

Helena Dragaš (Sırpça: Јелена Драгаш, Jelena Dragaš; Bizans İmparatoru II. Manuil'un karısıdır. Rum Ortodoks Kilisesi tarafından Azize Hypomone ismi ile aziz ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Mihail Katedrali</span> Belgradda kilise

Aziz Mihail Katedrali, Belgrad'ın merkezindeki bir Sırp Ortodoks Kilisesi'dir. Sırbistan'daki en önemli ibadethanelerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Yuhanna Manastırı</span>

Aziz Yuhanna Manastırı, Yunanistan'a ait On İki Ada arasında en kuzeyde yer alan Batnaz (Patmos) adasındaki tarihî merkez olan Hora köyünde 1088 yılında inşa edilen Yunan Ortodoks manastırıdır. UNESCO manastırı 1999 yılında Dünya Mirası listesine dahil etmiştir. Listeye alındıktan sonra Patmos'lu Aziz Yuhanna olarak da anılmaya başladı.

Ortodoks Hristiyanlık, Doğu Ortodoks Kilisesi ve Oryantal Ortodoksluk için kullanılan ortak adlandırma. Hristiyanlığın bu iki mezhebi de antik Hristiyan Kilisesi'nin inancı, doktrini ve uygulamalarına olan bozulmaz bağı vurgulamak için ortodoks kavramını kullanır. Bu iki mezhebin üyeleri kendilerine sadece "Ortodoks Hristiyan" dese de "Doğu" ve "Oryantal" sıfatları bu grupların dışındakiler tarafından bu iki grubu ayırmak için kullanılır. Bu iki grup 451 yılındaki Kalkedon Konsili'nin ortodoksisi hakkında görüş ayrılığı yaşamışlardır ve hala aralarında bir komünyon yoktur; ancak hala birçok aynı doktrine, benzer kilise yapılanmasına ve benzer ibadetlere sahiptirler. İki inancın birleşmesi için yakın zamanda birçok görüşme yapılmış, birçok konuda uzlaşı sağlanmışsa da resmi bir birlik için henüz somut adımlar atılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kintsvisi Manastırı</span>

Kintsvisi Manastırı Doğu Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Kareli şehrine 10 kilometre uzaklıkta, Dzama vadisindeki yüksek bir dağın ormanlık yamacında konumlanmış bir Gürcü Ortodoks manastırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Panagia Vlaherna Meryem Ana Ayazması</span>

Panagia Vlaherna Meryem Ana Ayazması, İstanbul Fatih'te bulunan bir Bizans kilisesi ve ayazmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası</span> Romada bazilika

Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası olarak da bilinen, Roma Şehri'nde Roma Diyosezi'nin Katolik katedralidir. Baş bazilika 4 kilometre (2,5 mi) uzaklıkta bulunan Vatikan Şehri'nin hemen dışında yer almaktadır. kuzeybatıya. Yine de, olarak Papalığın özellikleri, archbazilika ve onun bitişiğindeki yapıların bir zevk dışı statü gelen İtalya'ya şartlarını, uygun Lateran Antlaşması 1929 Hem Aziz Yuhanna Bazilikası hem de Lateran Sarayı, merkezde Roma'nın en eskisi olan bir Mısır dikilitaşı ile 16. yüzyılın sonunda ortaya konan büyük bir açık alana, Piazza di San Giovanni'ye bakmaktadır. Ne yazık ki, Porta San Giovanni üzerinden şehre giren ve çıkan trafik, şehrin ihtişamını azaltma eğilimindedir. Meydanın karşısında, Roma'daki en saygın kalıntılardan biri ve birçok hacı için hedef olan Scala Santa'yı barındıran bina var. Bölge aynı zamanda siyasi mitingler için bir mekandır ve 24 Haziran'daki Vaftizci Aziz Yahya'nın Doğuşu bayramı, Romalıların rosto porchetta yedikleri bir panayırla kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay (Japonya)</span>

Aziz Nikolay veya doğum adıyla İvan Dmitriyeviç Kasatkin, Rus Ortodoks rahip ve piskopos. Özellikle Doğu Ortodoks Kilisesi'ni Japonya'ya tanıtmasıyla bilinmekte olup inşa ettirdiği Kutsal Diriliş Katedrali, çalışmalarının anısına önce yerel topluluk tarafından ve bugün ülke çapında gayri resmi olarak Nikorai-do olarak adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Tanrıdoğuran'ın Şefaati Yortusu</span>

Tanrıdoğuran'ın Şefaati veya Pek Kutsal Hanımefendi Ebedi Bakire Meryem Ana'nın Koruması, Doğu Ortodoks ve Bizans Katolik Kiliselerinde 1 Ekim'de kutlanan, Meryem Ana'nın Hıristiyan bayramıdır. Yortu, Theotokos'un şefaatleri aracılığıyla inananlara sağlanan korumayı kutlar.

<span class="mw-page-title-main">Ança ikonası</span>

İsa Mesih'in Ança İkonası, Gürcistan'da Ançishati olarak bilinen ve Orta Çağ'a tarihlenen ankostik tekniğinde yapılmış bir Gürcü ikonasıdır. Geleneksel olarak bir Keramidion olarak adlandırılan ikona, İsa Mesih'in yüzünün baskısını içerir ve görüntünün Kutsal Mendil (Mandylion) ile temas yoluyla mucizevi bir şekilde aktarıldığı kabul edilir. 6-7. yüzyıla tarihlenen ikona, kabartma işlemeli bir gümüş muhafaza ile kaplıdır ve daha sonraki yüzyıllarda kısmen yeniden boyanmıştır. 1664 yılında Tiflis'e nakledilen ikona, adını getirildiği yerden, yani bugün Türkiye topraklarında bulunan Gürcü manastırı Ança'dan almıştır. Eser, şu anda Tiflis'teki Gürcistan Ulusal Sanat Müzesi'nde muhafaza edilmektedir.