İçeriğe atla

Tanrı'nın Toplulukları

Tanrı'nın Toplulukları
Assemblies of God
Kuruluş1914
YönetimKooperatif organ
Alan190 ülke
Üyesi69.200.000[1]

Tanrı'nın Toplulukları (İngilizceAssemblies of God (AG)) veya resmi olarak Dünya Tanrı Cemaati Toplulukları (World Assemblies of God Fellowship), dünyanın en büyük Pentekostal mezhebini oluşturan 144'ün üzerinde özerk ve kendi kendini yöneten ulusal kilise grubundan oluşan bir gruptur.[2] Lüterci Dünya Federasyonu ve Dünya Metodist Konseyi'nin ardından 2020 itibarıyla yedinci en büyük Hristiyan cemaatidir.

Uluslararası bir cemaat olarak, üye kiliseler tamamen bağımsız ve özerktir, ancak ortak inançlar ve tarih tarafından birleşiktirler. Topluluklar, 20. yüzyılın başlarındaki Azusa Street Revival'dan kaynaklandı. Bu canlanma, 1914'te Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk Bitmiş İş Pentekostal mezhebi olan Tanrı'nın Toplulukları'nın kurulmasına yol açtı.[3] Yabancı misyoner çalışmaları ve diğer Pentekostal kiliselerle ilişkiler kurarak, Tanrı'nın Toplulukları dünya çapında bir harekete dönüştü. 1988 yılına kadar dünya cemaati oluşmadı. Bir Pentekostal cemaat olarak, Tanrı'nın Toplulukları, dillerde konuşma kanıtı ile Kutsal Ruh ile vaftizin Pentekostal ayırt edici özelliğine inanmaktadır.

Tanrı'nın Toplulukları, hepsi Pentekostal mezhepler olan Uluslararası Tanrı Toplulukları Meclisleri, Uluslararası Tanrı Topluluğu ve Uluslararası Tanrı'nın Bağımsız Toplulukları'ndan tamamen farklı bir oluşumdur.

Kaynakça

  1. ^ Assemblies of God World Missions, Vital statistics 8 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., agwm.org, USA, 17 Ekim 2021 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ "Assemblies of God". The Oxford Dictionary of the Christian Church. Ed F. L. Cross and E. A. Livingstone. Oxford University Press Inc. Oxford Reference Online. Oxford University Press. 17 Ekim 2021 tarihinde erişilmiştir.
  3. ^ Levinson, David (1996). Religion: A Cross-cultural Encyclopedia. ABC-CLIO. s. 151. ISBN 978-0-87436-865-9. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

Nestûrîlik, İsa Mesih’te biri ilahi biri de insani olan iki hipostazın bir arada olduğunu savunan Mesihsel doktrindir. Kısaca, Nestûrîlik veya Nestoryanizm, ‘diofisizm’in radikal bir formudur. Bu tez adını savunucularından biri olan Konstantinopolis patriği (428-431) Nestorius’tan alır. Öğretisi Efes Konsili tarafından sapkın ilan edilir ve reddedilir. Diofisitizm ve Monofizim, Kalkedon konsili tarafından reddedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cayman Adaları</span> Kübanın güneyinde Jamaikanın kuzeybatısında Birleşik Krallıka bağlı ada topluluğu

Cayman Adaları, nüfus bakımından en büyüğü batı Karayip Denizi'nde, kendi kendini yöneten bir Britanya Denizaşırı Toprakları'dır. 264-kilometrekare (102-milkare) bölgesi Grand Cayman, Cayman Brac ve Little Cayman adlı üç adadan oluşur. Küba'nın güneyinde ve Honduras'ın kuzeydoğusunda, Jamaika ile Meksika'nın Yucatán Yarımadası arasındadır. Başkenti, üç adanın en kalabalık olan Grand Cayman'da George Town'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kilise (örgüt)</span> İsa Mesihe inancını kuran inançlı topluluk

Kilise, Hristiyanlıkta kendi din adamları, kendi binaları ve diğerlerinden ayrılan doktrinleri bulunan mezheplerden her birine verilen isim. Hristiyan mezhepleri Roma Katolik Kilisesi, Protestan kiliseler ve Ortodoks Kilisesi'dir.

Ekümeniklik, günümüzde genellikle, daha büyük bir dinî birliği ya da dinlerarası iş birliğini sağlama amacını güden girişimleri ifade eder.

Protestanlık, Hristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesi'ne ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529).

Anglikanizm, İngiltere'nin resmî kilisesi olan İngiltere Kilisesi'ne has ilke, doktrin ve kurumlar. İngiltere Kralı VIII. Henry'nin kurduğu bir Hristiyan mezhebidir. İngiliz Reformu, Katoliklik ve Protestanlık arasında bir orta yol olarak görüldüğü için Latince Via Media olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Baptistler</span> Protestanlık mezhebi

Baptistler veya Vaftizciler, yalnızca inanan müminleri vaftiz eden ve bunu da suya daldırma inanışı ile belirleyen önemli bir Protestanlık mezhebidir. Baptist kiliseleri genellikle ruh yetkinliği, sola fide, sola scriptura ve cemaat temelli kilise inanışını benimsemişlerdir. Vaftizciler genellikle iki kural tanır: vaftiz ve cemaat.

<span class="mw-page-title-main">Metodizm</span> Protestanlığa bağlı düşünce sistemi

Metodizm, John Wesley'in yaşamından ve öğretilerinden inançlarını alan, Hristiyanlığın Protestanlık mezhebine bağlı bir manevi düşünce sistemidir. 18. yüzyıl İngiltere Kilisesi içinde bir canlanma akımı olarak ortaya çıktı ve Wesley'in ölümünden sonra ayrı bir mezhep haline geldi. George Whitefield ve John'un kardeşi Charles Wesley de akımın önemli liderleriydi. Akım, bugün dünya çapında yaklaşık 80 milyon yandaş olduğunu iddia eden güçlü misyoner çalışmaları nedeniyle İngiliz İmparatorluğu, Amerika Birleşik Devletleri ve ötesine yayıldı.

Yehova'nın Şahitleri, binyılcı, restorasyoncu ve teslis karşıtı inanca sahip, ana akım Hristiyanlıktan ayrılan bir Hristiyan mezhebidir. Yehova'nın Şahitleri temel Hristiyan inançlarını ve dinsel geleneklerini kabul etmeyip sadece "Yeni Dünya Çevirisi" adlı kendi Kutsal Kitap çevirilerini imanlarının temeli olarak alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Peter Weir</span> Avustralyalı film yönetmeni (d. 1944)

Peter Lindsay Weir, Avustralyalı film yönetmeni. Weir en çok Avustralya'da çektiği Picnic at Hanging Rock, The Last Wave, Gelibolu (1981) ve Amerika'da çektiği Tanık (1985), Ölü Ozanlar Derneği (1988), The Truman Show (1998), Dünyanın Uzak Ucu (2003) filmleriyle tanınır.

Güneyli Baptist Toplumu veya Güneyli Baptist Konvansiyonu, ABD merkezli, muhafazakâr ağırlıklı bir Hristiyan mezhebidir. Güneyli ismi, mezhebin kurulduğu ve kökleştiği Güney ABD'den gelir. Mezhep, kuzeyli Baptistler ile kölelik sorunu dolayısıyla arasının açılması neticesinde ilk kez 1845'te Georgia'nın Augusta şehrinde bağımsız kilise olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bağdadi Yahudiler</span>

Bağdadi Yahudiler, Hindistan'daki ana Yahudi cemaatlerinden biridir.

Judenrat veya Judenräte Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı sırasında Polonya işgal topraklarında ve daha sonra Sovyetler Birliği'nin işgal altındaki topraklarında kurduğu yönetim organları. Kısaca Yahudi konseyi ya da heyeti anlamına gelir.

İslam teolojisinde Tanrı, her şeye gücü yeten ve her şeyi bilen yaratıcı ve evrenin hakimidir. İslam'da, Tanrı tektir inancı vurgulanır (tevhid). Sıfatlarınca eşi, benzeri ve zıddı olmayan (vahid), zâti olarak ortaksız, tek ve bir (ehad), merhametli ve her şeye gücü yetendir. İslami öğretilere göre, mekândan, maddeden, şekilden, cinsiyetten bağımsız ve Kur'an'a göre "Gözler O'nu görmez, O bütün gözleri görür. O Lâtif'tir, haberdardır."

<span class="mw-page-title-main">Huguenotlar</span>

Huguenot, 1560'lardan başlayarak Fransa'da örgütlenen Protestan Kalvenist cemaati.

Evanjelikalizm, Evanjelikal Hristiyanlık veya Evanjelikal Protestanlık, Protestanlık'ta, İncil'in özünün sadece lütufla, yalnızca İsa'nın kefaretine imanla kurtuluş öğretisinden oluştuğu inancını koruyan, dünya çapında bir mezhepsel bir harekettir. Evanjelikler, kurtuluşta İncil'in Tanrı'nın insanlığa vahiy olarak yetkisi ve Hristiyan mesajını yayma konusundaki dönüşümün veya "tekrar doğma" deneyiminin merkeziliğine inanırlar. Hareket, uzun süredir Anglosfer'de, 19., 20. ve 21. yüzyılların başlarına yayılmadan önce var oldu.

Katolik Kilisesi veya Roma Katolik Kilisesi, ruhanî başkanı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Hayvanperestlik</span>

Hayvanlara tapma, hayvanları içeren dini veya ritüel uygulamaları belirten bir şemsiye terimdir. Bu, hayvan tanrılara tapmayı veya hayvan kurban etmeyi içerir.