İçeriğe atla

Tanrılar Çıldırmış Olmalı

Tanrılar Çıldırmış Olmalı
Gods Must Be Crazy
YönetmenJamie Uys
Oyuncular
  • Nǃxau
  • Sandra Prinsloo
  • Marius Weyers
Dağıtıcı20th Century Fox
CinsiSinema
RenkRenkli
Yapım yılı1981, Güney Afrika Birliği
Süre109 dakika
Dilİngilizce
Bütçe5 milyon dolar
Hasılat200 milyon dolar

Tanrılar Çıldırmış Olmalı 1980 yapımı bir Güney Afrika Birliği filmidir. Bir doğa filmi olmakla birlikte komedi unsurları da bol bol kullanılmıştır. Bu ülkeye yönelik kısıtlamalar sebebiyle Botswana üzerinden Dünya film piyasasına girmiş ve büyük ilgi görmüştür.Yönetmeni Jamie Uys‘dur.

Konu

Olay bizde genellikle Buşmanlar adıyla bilinen Yerli San halkı arasında geçer. (Bu halkın dilinde  ! işaretiyle ifade edilen ses diğer dillerde olmayan ve dilin damağa vurması ile çıkarılan sestir.) Tamamen uygarlıktan uzak yaşarken bir gün bir uçaktan atılmış boş bir kola şişesi bulurlar.[1] Bu şişenin tanrılar tarafından gönderildiğine inanan kabile halkı bu değerli ürüne sahip olmaya çalışmaktadır. Bu durumun gerginliğe sebep olduğunu gören Xi adlı bir avcı ürünü tanrılara iade etmeye karar verir. Halk arasında "Tanrının Penceresi" adı verilen bir vadiye gidecek ve şişeyi tanrılara iade edecektir.

Xi yaya olarak giderken yolda üç kişiye rastlar. Bunlar bir biyolog olan Andrew Stein, yardımcısı M’pudi ve atandığı köy okuluna gitmekte olan Kate Thomson adında bir öğretmendir. Ancak yol Sam Boga yönetimindeki teröristlerin arazisinden geçmektedir. Öğretmen Kate öğrencileriyle birlikte teröristlerin eline düşer. Freni çalışmayan jip, arslan saldırısı, yumurtasını koruyan deve kuşu vb. heyecanlı ve komik olaylarla dolu filmde çok iyi bir avcı olan Xi hayatında ilk defa gördüğü sahipli bir besi hayvanı sürüsünden bir hayvan avlar. Bunun suç sayıldığından habersizdir. Ceza alır, fakat Andrew Stein tarafından rehberlik etme koşuluyla kurtarılır.[2] Daha sonra Andrew dart kullanan Xi nin yardımıyla Kate ve öğrencilerini de kurtarır. Sonunda, Tanrılar Penceresine ulaşan Xi elindeki kola şişesinden kurtulur.

Oyuncular ve karakterler

  • Nǃxau: Xi, San halkından bir avcı
  • Marius Weyers : Andrew Steyn, biyolog
  • Sandra Prinsloo: Kate Thompson, öğretmen
  • Louw Verwey : Sam Boga, terörist
  • Michael Thys: M'Pudi, Andrew Stein'in yardımcısı

Kaynakça

Dipnotlar

  1. ^ The Gods Must Be Crazy (1980) 20 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Worldfilmgeek, 18 April 2017 (İngilizce)
  2. ^ The Gods Must Be Crazy: Movie Classics 17 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Femalefirst, Wilma Beacher, 13 June 2013 (İngilizce)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsa</span> Yahudi vaiz ve dinî lider, Hristiyanlığın merkezî figürü

İsa, 1. yüzyılda yaşamış olan bir Yahudi vaiz ve dinî lider. Günümüzde en çok mensuba sahip din olan Hristiyanlığın merkezî figürüdür. Hristiyanlar, Yeşua'nın Eski Ahit'te kehanet edilen ve beklenen Mesih, Tanrı'nın Oğlu ve Tanrı'nın enkarnasyonu olduğuna inanırlar. Yeşua'nın, Yeni Ahit'e göre Yosef (Yusuf) adında dünyevi bir babası olduğu için Yeşua, mensubu olduğu Yahudi toplumunda "Yosef'in oğlu Yeşua" olarak anılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Freddie Mercury</span> Britanyalı şarkıcı, şarkı yazarı ve müzik grubu Queenin baş vokalisti

Freddie Mercury, Britanyalı şarkıcı, şarkı yazarı ve müzik grubu Queen'in solistidir.

<span class="mw-page-title-main">İlyada</span> Truva Savaşını anlatan bir destan

İlyada, Homeros'un Troya Savaşı'nı anlatan destanıdır. Yunancada Odysseia ile birlikte en eski destan olduğu düşünülen, epik bir şiirdir. Eldeki veriler ışığında Homeros tarafından MÖ 7. ya da 8. yüzyılda yazıldığı düşünülen Antik Yunan edebiyatının temel eserlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Agnostisizm</span> Tanrının varlığının bilinemeyeceğini savunan öğreti

Agnostisizm ya da bilinemezcilik, en yaygın ve bilinen tanımıyla, tanrı veya tanrısal varlıkların bilinemez veya varlığı ile birlikte yokluğunun da kanıtlanamaz olduğunu savunan bir felsefi görüştür. Agnostik düşünce epistemolojik alanda yer alan bir felsefi görüş olmakla birlikte, zayıf agnostisizm, güçlü agnostisizm gibi alt türlere ayrılır. Bununla birlikte agnostik felsefe varsayımların, özellikle tanrı gibi daha yüksek bir otoritenin varlığına veya yokluğuna ilişkin teolojik varsayımların bilimsel olarak hiçbir zaman açıklanamayacağı görüşündedir. Bu fikir akımının destekçilerine agnostik denir. Agnostisizm kendi içinde de farklı görüşlere ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Ateizm</span> Tanrının varlığını reddeden öğreti

Ateizm ya da tanrıtanımazlık, Tanrı'nın, tanrıların, doğaötesi inançların ya da ruhani varlıkların reddidir. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir.

Düalist kozmoloji veya Düalizm, genellikle birbirine karşı çıkan iki temel kavramın var olduğuna dair ahlaki veya ruhsal inançtır. Hem geleneksel dinler hem de kutsal kitap dinleri dahil olmak üzere çeşitli dinlerden çeşitli görüşleri kapsayan şemsiye bir terimdir.

Kelt mitolojisi en yalın tanımıyla Kelt politeizminin mitolojisidir. Kelt politeizmi Demir Çağı Keltlerinin diniydi. Demir Çağı'ndaki diğer Avrupalılar gibi erken dönem Keltleri de politeistik mitoloji ve dinî yapıyı benimsemişlerdi. Kelt insanlarının içinde, Roma ile yakın iletişimi olan Galyalıların ve İber Yarımadasındaki Keltlerin mitolojileri Roma İmparatorluğu altında devam edememiş, daha sonra ise bu insanlar Hristiyan olmuş ve Kelt(ik) dillerini de kaybetmişlerdir. İronik bir şekilde bu insanların inanç ve geleneklerine dair bilgiler çeşitli Roma ve Hristiyan kaynakları sayesinde bugüne kadar ulaşmıştır. Bir başka açıdan ise, kendi politik veya lenguistik (dilsel) kimliklerini korumuş olan Keltler Demir Çağı'ndaki atalarının mitolojilerinin en azından artakalan küçük bir kısmını iletebilmişlerdir. Bu iletilebilmiş kısım genellikle Orta Çağ'da kaydedilmiş ve yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kate Winslet</span> İngiliz oyuncu

Kate Elizabeth Winslet, Oscar (Akademi), BAFTA, SAG, Emmy, Grammy ve Altın Küre sahibi İngiliz oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Bast</span>

Bast Antik Mısır dilinde 𓎰𓏏𓏏 şeklinde yazılır ve bu dilin modern devamı kabul edilen Kıptice dilinde Ⲟⲩⲃⲁⲥⲧⲉ şeklinde yazılır. Bastet ya da Bast, Mısır mitolojisindeki tanrıçalardan biridir. Kültünün merkezi bir delta şehri olan ve tarihçi Herodot'un vakayinâmelerinde yer bularak tanınan Per-Bast olan ana kedi tanrıça, Bast, antik tanrıçalardandı ve en azından İkinci Hanedan'dan beri tapınılmaktaydı. Kült merkezi Par-Bast'ta yapılan kazılarda mumyalanmış kutsal kedilerden oluşan bir mezarlık da bulunmuştur. Başlarda Aşağı Mısır'ın koruyucu tanrıçası konumundaydı ve vahşi bir aslan olarak betimlenirdi. Nitekim ismi de (dişi) "yiyici, (yiyerek) yok edici" anlamına gelmektedir. Ev kedileriyle özdeşleştirilmesi ve bu şekilde betimlenmesi MÖ 1456 yılında başlamıştır. Koruyucu tanrıça olarak firavunun savunucusu ve koruyucusu olarak görülürdü. Ra'nın kızı sayılan Bast ayrıca 'Ra'nın Gözü' olan tanrılardandı.

Nǃxau, , Namibyalı Çiftçi ve oyuncu. Tanrılar Çıldırmış Olmalı film serilerinde başrol oynayan Afrikalı yerlidir. "Namibya'nın en ünlü oyuncusu" olarak değerlendirilmiştir.

<i>Vahşet Tanrısı</i> Yasmina Reza tarafından komedi tarzında yazılmış, Tony ödüllü bir tiyatro oyunu

Vahşet Tanrısı Yasmina Reza tarafından komedi tarzında yazılmış, Tony ödüllü bir tiyatro oyunudur. Oyunun ilk gösterimi 8 Aralık 2006'da, Zürih'te yapıldı. Bu gösterimin yönetmenliğini Jürgen Gosch yapmıştır. İngilizce olarak ise ilk kez Londra'da 25 Mart 2008'de oynanmıştır. Oyun, parkta birinin çocuğu diğerine zarar veren iki ailenin bu olayı uygar şekilde konuşmak için bir araya gelmelerini konu alır. Ancak oyun devam ettikçe aile bireyleri gittikçe çocuklaşır ve bunun sonucunda oyun kaos içinde sonuçlanır. 2009 yılında oyun, Laurence Olivier Ödüllerinde En İyi Yeni Komedi Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Changaa</span>

Changaa veya Chang'aa Kenya'da popüler alkollü içki. Akdarı, mısır ve sorgum gibi tahıllardan damıtılır ve çok kuvvetlidir. Üretimi ve dağıtımı Mungiki gibi suç şebekeleri tarafından kontrol edilmektedir. Mungiki içkiler üzerindeki vergiyi arttırdığında, yerel üreticiler başka çetelerden yardım istemiş ve çeteler arası şiddet tavan yapmıştır.

Korban veya Yahudilikte kurban, Tanah'ta anlatıldığı üzere Antik İsrail'de gerek hayvan gerekse diğer nesnelerin sunumuyla ilgili ibadetlere denir. Sunular, zevah denen hayvan sunuları, barış sunuları ve olah denen yakımlık sunular olmak üzere kategorilere ayrılır. İbranicede korban ismi, Tanah'ta tanımlanan ve emredilen çeşitli kurban usullerine verilen genel isimdir.

<i>Ve Tanrılar Çıldırdı</i>

Ve Tanrılar Çıldırdı, başrollerini Nǃxau nun oynadığı Hong Kong yapımı fantastik komedi türündeki, Tanrılar Çıldırmış Olmalı serisinin üçüncü filminde, the Bushman (Nǃxau) ve kabilesi bu kez daha büyük bir macera içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Suzanne Pleshette</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1937 – 2008)

Suzanne Pleshette, Amerikalı oyuncudur. Saf ve duru bir güzelliği olan oyuncu özellikle korku klasiği Kuşlar filminde canlandırdığı Bodega kasabasında yaşayan öğretmen Annie karakteriyle hatırlanır. 19 Ocak 2008'de kanserden ölen oyuncunun mezarı Hillside Memorial Park Mezarlığı'ndadır.

Apateizm ya da tanrıumursamazlık, tanrının veya tanrıların varlığı veya yokluğu konusunda ilgisiz, kayıtsız kalma durumudur. Bir apateist, tanrının veya tanrıların var olduğu veya olmadığı yönündeki iddiaları kabul etmek veya reddetmekle ilgilenmez. Bir inanç, iddia veya bir inanç sisteminden ziyade bir tutum olarak nitelendirilir.

Dream pop, 1980'lerin ortasında Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan bir alternatif rock alt türüdür. İlk olarak 1980'lerde Alex Ayuli tarafından grubu A.R. Kane'in müziğini tasvir etmek için kullanılan terim, New York kökenli müzik gazetecisi Simon Reynolds'ın terimi Britanyalı shoegazing gruplarını tanımlamak için kullanması ile ün kazanmış, Reynolds da bu terimi kullanan ilk profesyonel gazeteci olmuştur. 1990'larda ise "shoegazing" ve "dream pop" terimleri bölgelere göre birbirinin yerine kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yumi, Yumi, Yumi</span>

Yumi, Yumi, Yumi,, Okyanusya ada ülkesi Vanuatu'nun millî marşıdır. François Vincent Ayssav tarafından yazılmış ve bestelenmiş marş, 1980 yılında halk tarafından kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür Wendland Cumhuriyeti</span> Batı Almanyada bir nükleer atık çöplüğünün kurulmasını protesto etmek için kurulan bir protesto kampıydı

Özgür Wendland Cumhuriyeti, 3 Mayıs 1980'de Batı Almanya'da bir nükleer atık çöplüğünün kurulmasını protesto etmek için kurulan bir protesto kampıydı. 4 Haziran 1980'de, polis kampı tahliye etti.