İçeriğe atla

Tanrı Yanılgısı

Tanrı Yanılgısı
The God Delusion
Türkçe çevirisinin kapağı
YazarRichard Dawkins
ÇevirmenlerKalisto
Dilİngilizce
KonuDin
TürlerFelsefe, bilim
Yayım(özgün)
2007 (1. basım) (Türkçe)
Yayımcı(özgün)
Kuzey Yayınları (Türkçe)
Sayfa360
ISBN0-618-68000-4 (özgün)
978-9944-315-11-1 (Türkçe)

Tanrı Yanılgısı (İngilizce: The God Delusion), Britanyalı ünlü etolog Richard Dawkins'in 2006 yılında Birleşik Krallık'ta The God Delusion ismi ile yayımladığı, uluslararası en çok satanlar listesinde yer almış kitaptır. Tanrının neredeyse mutlak denebilecek bir şekilde var olmadığını, dinin, toplum ve özellikle de çocuklar üzerinde zararlı etkileri olduğunu iddia eden kurgusal olmayan bir düzyazı kitabıdır. Türkiye'de Kuzey Yayınları tarafından Temmuz 2007'de yayımlanmıştır. Kitabın içeriğinde bir kişinin kendi inançlarını, herhangi bir tanrının var olmasına yönelik olasılığa göre kategorize etmesini mümkün kılan bir teistik olasılık skalası da vardır. Bu skala Dawkins Skalası olarak da adlandırılmaktadır.

İçerik

Kitap 10 ana başlıktan oluşmaktadır:[1]

  1. İçten İnanan Bir İnançsız
  2. Tanrı Varsayımı
  3. Tanrının Varlığı İçin Gösterilen Kanıtlar
  4. Neden Neredeyse Kesin Olarak Tanrı Yoktur?
  5. Dinin Kökeni
  6. Ahlakın Kökeni: Neden İyiyiz?
  7. "İyi" Kitap ve Değişen Ahlak Anlayışı
  8. Dinin Sakıncası Nedir? Neden Bu Kadar Düşman Olmak Gerekir?
  9. Çocukluk, İstismar ve Dinden Kaçış
  10. Çok Gerekli Bir Boşluk mu?

Yorumlar

Kitabın üzerinde bulunan yorumlardan bazıları:[1]

"Herkesin okuması gereken bir eser." The Economist

"Eğlenceli, oldukça bilgilendirici, görkemli yazılmış. Aldığımız ilk dini eğitimden bu yana başımıza bela olan boş inançlardan kaynaklanan bu zırvalara kapıldığımız için zekice azarlanıyoruz." Rod Liddle, Sunday Times

"Heyecanlı ve neşeli bir kitap. Dawkins, kuvvetli tezlerinin tüm gücüyle kükreyerek geliyor." Joan Bakewell, Guardian

Tepkiler

Richard Dawkins ünlü kitabevi Barnes & Noble'da kitaplarını imzalarken

Türkiye'de, kitap hakkında bir vatandaş tarafından 2007'de suç duyurusunda bulunulmuş, bilirkişi olarak atanan İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi'nin görüşü üzerine 2008 Mart ayında hakkında dava açılmıştır.[2] Dava sonucunda, kitabın Türkiye'deki yayıncısı Erol Karaaslan, hakkındaki "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek veya aşağılamak" iddiasından beraat etmiştir. Ayrıca mahkeme, kitabın toplanmasına gerek olmadığı kararına varmıştır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b Richard Dawkings "Tanrı Yanılgısı" kitabı
  2. ^ "Tanrı Yanılgısı'nı mahkemeye verdiler - Hürriyet". 27 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Din, nadiren de olsa ilmet, genellikle doğaüstü, transandantal ve cansal unsurlarla ilişkilendirilmiş, çeşitli ayinler ve uygulamaları içeren, ahlak, dünya görüşleri, kutsal metinler ve yerler, kehanetler, etik kuruluşlarından oluşan bir sosyo-kültürel sistemdir.

Tanrı ya da ilah, Klasik teistik inanç sistemlerinde Mutlak Varlık, Mutlak Benlik ve tüm varoluşun temel kaynağı olarak görülen varlık. Tek tanrılı inançlarda evrenin tek yaradanı ve yöneteni olarak kabul edilir. Çok tanrılı inançlarda genelde ilahların cinsiyeti bulunur ve eril olanlarına tanrı, dişi olanlarına tanrıça denir. Tektanrılı ve henoteistik inançlardaki Tanrı kavramını tanımlamak için ise sadece tanrı sözcüğü kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ateizm</span> Tanrının varlığını reddeden öğreti

Ateizm ya da tanrıtanımazlık, Tanrı'nın, tanrıların, doğaötesi inançların ya da ruhani varlıkların reddidir. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir.

Deizm veya yaradancılık, din, peygamber veya vahiy aracı olmaksızın bireyin akıl, gözlem, sezgi gibi yollarla Tanrı'nın varlığına inanmasına dayalı bir felsefi görüştür.

<span class="mw-page-title-main">Richard Dawkins</span> İngiliz biyolog, etolog ve yazar

Clinton Richard Dawkins, Britanyalı etolog, evrimsel biyolog ve yazar. Oxford Üniversitesi bünyesinde 1995 yılında Charles Simonyi tarafından oluşturulmuş Bilimin Kamu Tarafından Anlaşılması için Smonyi Kürsüsü'nde 2008 yılında emekli oluncaya kadar görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pastafaryanizm</span> tek tanrılı parodik din

Pastafaryanizm veya Uçan Spagetti Canavarı Kilisesi, eğitim sisteminde akıllı tasarım iddialarının öğretilmesini eleştiren bir hareket. Medya tarafından parodi bir din olarak görülmektedir. Oregon Eyalet Üniversitesi fizik bölümü mezunu olan Bobby Henderson tarafından 2005'te kurulmuştur. Uçan Spagetti Canavarı bu dinin tanrısıdır. Bu dine inananlar, kendisine Pastafaryan demektedir.

Mem ya da Même, Richard Dawkins'in ortaya attığı kültürel iletim birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Antony Flew</span> İngiliz analitik ve kanıtsal filozof

Antony Garrard Newton Flew, İngiliz filozof. Analitik düşünce okuluna bağlılığı ve din felsefesiyle ilgili çalışmalarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Agnostik ateizm</span> Hem ateizmi hem de agnostisizmi kapsayan bir felsefi görüş

Agnostik ateizm ya da diğer tanımıyla ateist agnostisizm, hem ateizmi ve hem de agnostisizmi içine alan bir felsefi görüştür. Agnostik ateistler, herhangi bir tanrıya ve tanrısallığa inanmadıkları için hem ateist, aynı zamanda kesin olarak herhangi bir tanrının var olup olmadığını bildiklerini iddia etmedikleri için de agnostiktir. Agnostik ateist bir kişi, bir veya daha fazla tanrının var olduğuna inanan ama hakkında mutlak bilgi sahibi olduğunu iddia etmeyen bir agnostik teist kişinin zıddı olabilir.

Nihai Boeing 747 gambiti, Fred Hoyle'un Boeing 747 benzetmesi ve bir araç hurdalığından ileri gelir, Richard Dawkins tarafından Tanrı Yanlıgısı kitabında ele alınıp işlenmiştir. Evrenin, tanrının ve canlıların düzenli ve kusursuz oluşu iddiasının farklı bir açıklaması olarak kullanılmaktadır. Gambitin temel taşı, düzenli gibi görünen her şeyin bir tasarımcısı olduğu düşüncesidir. Aynı zamanda bu gambit kusursuz tasarım iddiasının alt görüşlerinden biridir.

<i>Atheism: The Case Against God</i>

Atheism: The Case Against God Amerikalı yazar George H. Smith tarafından yazılan ve ateizmi teizme karşı savunan 1974 kitabı.

Yeni Ateizm, bazı yirmi birinci yüzyıl ateistleri tarafından ileri sürülen bir akımdır. Bu modern ateizm ve laiklik akımı, din eleştirmenleri olarak da bilinen, batıl inanç, din ve usdışılıkçılık gibi görüşlerin anlayışla karşılanmaması gerektiğini; tam tersine, özellikle de bunların etkilerinin devlet, eğitim ve politikada hissedildiği her dönemde bunlarla mücadele edilmesi, bunların eleştirilmesi ve yalanlarının açığa çıkarılması gerektiğini düşünen bir grup yazar ve düşünür tarafından savunulmaktadır. "Yeni Ateizm" terimi, Gary Wolf tarafından 2006 yılında Wired dergisinde yayımlanan bir makalede ilk defa kullanılmıştır.

Richard Dawkins tarafından Tanrı Yanılgısı kitabında popülerleştirilen bu tanrısal olasılık yelpazesi, bir kişinin kendi inançlarını, herhangi bir tanrının var olmasına yönelik olasılığa göre kategorize etmesini mümkün kılan bir ölçektir.

Ateizme genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıdaki ana hatlar verilmiştir:

Başarısız Hipotez Tanrı, bilim insanı Victor J. Stenger tarafından yazılan ve bir tanrının varlığına dair hiçbir kanıt olmadığını ve Tanrı'nın varlığının imkansız olmasa da, olanaksız olduğunu savunan 2007 New York Times Çok Satanlar kitabıdır.

Din karşıtlığı (Antireligion), her türlü dine karşı çıkmaktır. Örgütlenmiş dine, dinî ayinlere ve dinî kurumlara karşı çıkmayı içerir. Din karşıtlığı terimi, örgütlenmiş olsun ya da olmasın belirli doğaüstü ibadet veya uygulama biçimlerinin karşıtlığı olarak da kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Lennox</span>

John Carson Lennox, Kuzey İrlandalı bir matematikçi, biyoetikçi ve Hıristiyan apolojistidir. Din, etik, bilim ve inanç arasındaki ilişki üzerine pek çok kitap yazmıştır ve Richard Dawkins ile Christopher Hitchens dahil olmak üzere ateistler ile çok sayıda kamuoyu tartışması yapmıştır.

Michael Ruse, biyoloji felsefesinde uzmanlaşmış ve bilim ile din arasındaki ilişki, yaratılış-evrim tartışması ve bilimdeki sınır belirleme sorunu üzerinde çalışmış İngiltere doğumlu Kanadalı bir bilim filozofudur. Ruse Florida Eyalet Üniversitesi'nde ders vermektedir.

Felsefede, Tanrı'nın yaratıcısı sorunu, Tanrı'nın var olduğu varsayımına dayanarak, Tanrı'nın varlığından sorumlu olan varsayımsal nedene ilişkin tartışmadır. Evrenin yaratıcısının da aynı kısıtlamalara sahip olması gerektiğini ileri sürerek, evrenin bir yaratıcı olmadan var olamayacağı önermesine karşı çıkar. Bu da, bir yaratıcının varsayılan her yeni yaratıcısının kendi yaratıcısına sahip olduğunun varsayıldığı sonsuz bir gerileme sorununa yol açabilir. Evren için gerekli bir ilk-neden açıklaması olarak bir yaratıcı tanrının teistik önermelerine yönelik ortak bir meydan okuma şu sorudur: "Tanrı'yı kim yarattı?"

Negatif ateizm veya zayıf ateizm, bir kişinin tanrıların var olduğuna inanmadığı ancak kesin olarak var olmadıklarını açıkça iddia etmediği bir bir ateizm türüdür. Pozitif ateizm veya güçlü ateizm ise hiçbir tanrının var olmadığını ileri süren ateizm türüdür.