İçeriğe atla

Tanrı'nın Direniş Ordusu

Tanrının Direniş Ordusu'nun bayrağı.

Tanrının Direniş Ordusu (LRA),[1] 1987'de oluşturulan, çoğunlukla kuzey Uganda'da ve Sudan'ın bazı bölgelerinde operasyon yapmakta olan isyancı Hristiyan bir gerilla ordusudur.

Grup, Uganda hükûmetine karşı silahlı bir isyanda, Afrika'nın en uzun süren çatışmalarından birinin içinde bulunmaktadır. Kendini Tanrı'nın sözcüsü ve bir medyum ilan eden Joseph Kony tarafından idare edilmektedir.[2] Joseph Kony dünyanın önde gelen insanlık ve savaş suçlusu zanlılarından biridir. On emir ve Acholi geleneklerini temel alan teokratik bir devlet kurmak için grubun talepleri vardır.[2][3] LRA, yaygın insan hak ihlallerinden suçlanmaktadır: cinayet, kaçırma, yaralama, kadınlar ve çocukların cinsel köleleştirmesi[4] ve zorla çocukları silah altına almak.[5] Örgütten kaçmayı başaran bazı mağdurların verdiği bilgiye göre, erkek çocuklara başka çocukları öldürmeleri emir verilirken, kız çocuklarına da sıklıkla tecavüz ediliyor ya da hizmetçi olarak çalıştırılıyorlardı.[6] Örgütün yaklaşık 500 savaşçısının olduğu tahmin ediliyor.[7] Mayıs 2012'de Uganda ordusunun bir operasyonu ile örgütün en önemli askeri stratejisti olarak sayılan Caesar Achellam yakalandı. Çocuk ve sivillere yönelik olarak, cinayet, sakatlama, yağma, adam kaçırma (özellikle çocukların toplu olarak kaçırılması çokça gerçekleştirmiştir), tecavüz, istismar, kölelik, işkence, yardım konvoylarını hedef alma gibi insanlığa karşı sayısız suç işenmiştir. Bölgedeki etnik uyuşmazlıkları besleyerek güçlenen Tanrı'nın Direniş Ordu'su çatışacak örgüt üyesi bulamadığında zorlanıp tamamıyla çocuklara yönelmiştir. 20 yılı aşkın süredir LRA'nın 30.000 fazla çocuğu kaçırdığı tahmin edilmektedir. Bu çocuklardan bazıları örgüte katılma ritüeli olarak "banga" isimli kutsal kabul edilen pala şeklindeki bıçaklarla ebeveynlerini veya kardeşlerini öldürmeye ya da sakat bırakmaya zorlanırlar. Bu travma ile çocuklar bir daha asla eve gidemeyeceğini düşünmekte, örgütün elinden kaçsa bile yaptıkları yüzünden ailesinden kimse tarafından kabul edilmeyeceği düşünmektedir. Örgütün elinden kaçabilse bile ki bu zordur, yaptığı şeyler yüzünden kimsenin onu kabul etmeyeceğini düşünür. Ayrıca çocuk, bu acımasız cinayetlerle masumiyetini ve çocukluk doğasını yitirmiş olmaktadır. Örgüt, çocukların itaat etmelerini sağlamak için son derece acımasız yollara başvurmaktadır. Çocukların birçoğu çatışma sırasında veya kötü muameleden, hastalıktan ve açlıktan hayatını kaybetmektedir. Kaçırılan çocuklar ayrıca seks kölesi olarak kullanılmaktadır. Bazı erkekler küçük düşürülmek için herkesin önünde sodomize edilmektedir. Tüm bu cinsel saldırılar nedeniyle toplumda HIV/ AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar oldukça yaygındır.[8]

Kaynakça

  1. ^ The LRA has been known by a number of different names, including the Lord's Army (1987 to 1988) and the Uganda Peoples' Democratic Christian Army (UPDCA) (1988 to 1992) before settling on the current name in 1992. They are also sometimes referred to as Lord's Resistance Movement/Army (LRM/A or LRA/M). Some academics have included the LRA under the rubric Lakwena Part Two. For simplicity's sake, this article refers to all of these various manifestations as the "Lord's Resistance Army".
  2. ^ a b Ruddy Doom and Koen Vlassenroot (1999). "Kony's message: A new Koine? The Lord's Resistance Army in northern Uganda". African Affairs. 98 (390). Oxford Journals / Royal African Society. s. 5-36. 
  3. ^ "Interview with Vincent Otti, LRA second in command" 29 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. and " A leadership based on claims of divine revelations" 29 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. in IRIN In Depth, June 2007
  4. ^ "Uganda'da kayıp çocuklara ulaşma çabası". 6 Aralık 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2012. 
  5. ^ International Criminal Court (14 October 2005). Warrant of Arrest unsealed against five LRA Commanders 18 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Accessed on 10 June 2008.
  6. ^ "'Ugandalı isyancılar yüzlerce kişiyi kaçırdı'". 14 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2012. 
  7. ^ "Tanrının Direniş Ordusu'na büyük darbe". 6 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2012. 
  8. ^ İnsancıl Hukuk Çerçevesinde Çocuk Asker Sorunu. Emine Akar. Astana yayınları. ss. 7-8, 113. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tecavüz</span> Rıza olmadan cinsel ilişkiyi kapsayan bir cinsel saldırı türü

Irza geçme veya tecavüz, kişinin rızası dışında cinsel ilişkide bulunulmasını kapsayan bir cinsel saldırı türü. Tecavüz; fiziksel güç, baskı, otorite istismarı kullanılarak ve rıza veremeyecek durumdaki reşit olmayan, bilinci kapalı veya zihinsel engelli kişilerle cinsel ilişkiye girerek gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Gureyb Cezaevi işkenceleri</span>

Ebu Gureyb Cezaevi işkenceleri, Irak Savaşı'nın ilk yıllarında, Birleşik Devletler Ordusu ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı personelinin Irak'taki Ebu Gureyb Cezaevi'nde tutuklulara fiziksel, cinsel, tecavüz, sodomi ve cinayet gibi bir dizi insan haklarını çiğneyecek türden işkenceler gerçekleştirmesi olayıdır. İşkencecilerin, ABD'deki bazı muhafazakâr medya kurumlarından destek almasına rağmen, istismarlar, CBS News'in, Nisan 2004'te işkence anlarına ait fotoğrafları yayımlanmasıyla kamuoyunun dikkatini çekti ve olaylar hem ABD'de, hem küresel kamuoyu'nda kınandı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Ceza Mahkemesi</span> hükûmetlerarası örgüt ve uluslararası mahkeme

Uluslararası Ceza Mahkemesi, kuruluş belgesi Roma Statüsü olan, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan uluslararası bir mahkemedir. 1 Temmuz 2002 tarihinde kurulmuş ve 11 Mart 2003 tarihinde çalışmaya başlamıştır. Mahkeme binası "Ev Sahipliği Anlaşması" yaptığı Hollanda'nın Lahey kentinde bulunmaktadır. Mahkemeye 124 ülke taraf olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Idi Amin</span> Ugandalı asker ve diktatör

Idi Amin Dada Oumee, 1971-1979 arasında devlet başkanlığı yapmış olan Ugandalı asker ve diktatördür. Dünya tarihinin en acımasız despotlarından biri olarak kabul edilir.

Joseph Kony, bir Doğu Afrika ülkesi olan Uganda'da Tanrı'nın Direniş Ordusu adındaki hükûmet karşıtı gerilla grubunun lideri.

Mehdi Ordusu, Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr tarafından kurulmuş direniş örgütü. Haziran 2003'te kurulmuş olup hâlâ etkinliğini sürdürmekte ve yaklaşık olarak 60.000 militanı bulunmaktadır.

Töre ve namus suçları, namus cinayeti ya da onur suçu, aldatmak, zinâ etmek, evlenmeyi reddetmek, boşanmaya çalışmak, tecavüze uğramış olmak gibi nedenlerle, aile fertlerine yöneltilen şiddet. Batılı kaynaklarda genellikle onur suçları şeklinde adlandırılır. Bu suçların çok büyük bir kısmı cinayetle sonuçlanır. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun tahminlerine göre dünyada her sene yaklaşık 5000 kadın veya genç kız töre ve namus cinayetlerine kurban gitmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kadına yönelik şiddet</span> kadınlara yönelen cinsiyet temelli şiddet eylemleri

Kadına yönelik şiddet, kadınların cinsiyetleri nedeniyle maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan her türlü eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit edilme, zorlanma veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakılmalarıdır.

Duma Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında çıkan bir çatışma. Savaş 21 Ocak 2012 tarihinde, Özgür Suriye Ordusu militanları saldırı taktiklerini değiştirip Şam'ın banliyölerinde gerilla savaşı düzenledikten sonra ordu birliklerine saldırmasıyla başladı. ÖSD, Ocak ayının başlarında Ez-Zabadani kasabasını almıştı ve dolayısıyla Duma'nın büyük bir bölümünün üzerinde kontrol sahibi olmuştu. Banliyölerde genel bir taarruz sonrasında Duma, diğer isyankâr banliyöleriyle aynı zamanda Suriye ordusu tarafından geri alındı.

Hristiyan terörizmi, Hristiyan motivasyonlarını veya hedeflerini savunan gruplar veya kişiler tarafından terör eylemlerinin içerilmesini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Mahmudiye tecavüz ve cinayetleri</span> 14 yaşında Iraklı bir çocuğun ABD Ordusu askerleri tarafından toplu tecavüze uğraması ve öldürülmesi

Mahmudiye tecavüz ve cinayetleri 12 Mart 2006 tarihinde, ABD ordusuna mensup 5 askerin, 14 yaşındaki Iraklı kız çocuğu Abir Kasım Hamza El Cenabi'ye çoklu tecavüz edip, bedenini ateşe vermeleri ve evde bulunan ailesini öldürmelerini içeren savaş suçlarını ifade eder. Olay, ailenin Mahmudiye kasabasına bağlı Yusufiye köyündeki evlerinde gerçekleşti. El Cenabi'nin 34 yaşındaki annesi Fahriye Taha Muhasen, 45 yaşındaki babası Kasım Hamza Rahim ve 6 yaşındaki kız kardeşi Hadel Kasım Hamza El Cenabi, yaşadıkları evde Amerikalılar tarafından öldürüldü. Ailenin geri kalan iki üyesi, 9 yaşındaki Ahmet ve 11 yaşındaki Muhammed, katliam sırasında okulda oldukları için katliamdan kurtuldular.

Kadın cinayeti, tanımı kültürel bağlama bağlı olarak değişen, genelde "kadınların, kadın veya kız oldukları için kasıtlı olarak öldürülmeleri" olarak tanımlanan, cinsiyete dayalı bir nefret suçu terimidir.

Nakşibendi Tarikatının Adamlarının Ordusu ya da daha bilinen adıyla Nakşibendi Ordusu, Irak'taki Baasçı ve Sufi yeraltı militan isyancı örgütlerden birisidir. Batı medyasında örgüt, Arapça adının baş harfleriyle, JRTN olarak adlandırılır. Cihat ve Özgürlük Yüce Komutası, Nakşibendi Ordusu'nun üyesi olduğu çatı örgütün teknik adıdır, ancak bazen Nakşibendi Ordusu'ndan bahsederken de kullanılır.

Cinsiyet suçlarının kovuşturulması, tecavüz ve diğer cinsel şiddet suçlarının kovuşturulmasına yönelik yasal işlemlerdir.

Tecavüz türleri, tecavüzün meydana geldiği duruma, mağdurun kimliğine veya özelliklerine, failin kimliğine veya özelliklerine gibi çeşitli kriterlere göre sınıflandırılması sonucu oluşan kategorileri içerir. Aşağıda açıklanan tecavüz türleri birbirini dışlamaz: belirli bir tecavüz, örneğin hem hapishanede tecavüz hem de toplu tecavüz olarak veya hem velayet tecavüzü hem de bir çocuğa tecavüz olarak birden fazla kategoriye girebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bakire arınma miti</span>

Bakire arınma miti, bakire bir kızla seks yapmanın bir erkeği HIV/AIDS veya diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkları iyileştirdiği inancıdır.

Zorla hamilelik, bir kadını, genellikle zorla evliliğin veya bir soykırım programının bir parçası olarak hamile kalmaya zorlama uygulamasıdır. Zorla hamilelik, bir tür üreme baskısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tecavüz hamileliği</span>

Hamilelik tecavüzün olası sonuçlarından biridir. Bu, savaş dönemlerinde cinsel şiddet, özellikle de soykırımcı tecavüz, kapsamında çalışılageldi. Bunun yanında reşit olmayanla cinsel ilişki, ensest ve genç hamileliğiyle ilişkili çalışmalar yapıldı. Bugünkü ortak bilimsel kanı tecavüzün, en azından rızaya dayalı cinsel ilişki kadar gebeliğe yol açma olasılığı olduğudur. Bazı araştırmalar, tecavüzün aslında rızaya dayalı ilişkiden daha yüksek gebelik oranlarına yol açabileceğini öne sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uganda-Tanzanya Savaşı</span>

Uganda-Tanzanya savaşı, Ekim 1978'den Haziran 1979'a kadar süren ve Uganda Devlet Başkanı Idi Amin'in devrilmesiyle sonuçlanan ve Tanzanya lehine sonuçlanmış bir savaştır. 1971'de Idi Amin'in dönemin Devlet Başkanı Milton Obote'yi devirmesiyle iki ülke arasındaki ilişkiler bozulmaya başladı. Tanzanya Devlet Başkanı Julius Nyerere, Obote ile yakın ilişki içindeydi ve 1972'de Uganda'da Obote'nin isyan başlatma girişimini destekledi. Ufak çaplı bir çatışmaya yol açan bu isyan yine Tanzanya Devlet Başkanı'nın desteğiyle son buldu. İki lider arasında gerginlik devam ederken Idi Amin Tanzanya sınırları içerisindeki Kagera Salient'in Uganda'nın yetki alanına alınması gerektiğini iddia etmeye başladı. Sonraki yıllarda Amin rejimi şiddetli tasfiyeler, ekonomik sorunlar ve Uganda Ordusu içindeki memnuniyetsizlik nedeniyle istikrarsızlaştırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kadirovtsı</span>

141. Özel Motorlu Alay veya gayriresmi adıyla Kadirovtsi, Rusya'nın Çeçen Cumhuriyeti'nde bulunan ve Çeçenistan cumhurbaşkanını koruyan paramiliter bir örgüttür. Terim, daha çok Çeçenistan'da cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov'a bağlı silahlı Çeçen birliklerine atıfta bulunmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.