İçeriğe atla

Tannenberg Muharebesi (1914)

Koordinatlar: 53°29′45″K 20°08′4″D / 53.49583°K 20.13444°D / 53.49583; 20.13444
Tannenberg Muharebesi
I. Dünya Savaşı Doğu Cephesi

Tannenberg Muharebesi sonrası Rus esirler
53°29′45″K 20°08′4″D / 53.49583°K 20.13444°D / 53.49583; 20.13444
Tarih23–30 Ağustos 1914
Bölge
Allenstein yakınları, Doğu Prusya (günümüzde Olsztyn, Polonya)
Sonuç Kesin Alman zaferi
 • Rus 1. ve 2. Ordularının neredeyse yok edilmesi
 • Rusya'nın Doğu Prusya'dan çekilmesi
Taraflar
Rus İmparatorluğu Rus İmparatorluğuAlman İmparatorluğu Alman İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Rus İmparatorluğu Aleksandr Samsonov (ölü) (intihar)
Rus İmparatorluğu Paul von Rennenkampf
Alman İmparatorluğu Paul von Hindenburg
Alman İmparatorluğu Erich Ludendorff
Alman İmparatorluğu Max Hoffmann
Güçler
Birinci Ordu (210,000)
İkinci Ordu (206,000)
Sekizinci Ordu (166,000)
Kayıplar
78,000 ölü veya yaralı; 92,000 esir ve 500 top kaybı 5,000 ölü
7,000 yaralı

Tannenberg Muharebesi, Almanya'nın I. Dünya Savaşı'ndaki en kesin zaferidir. 23–30 Ağustos 1914 tarihindeki muharebe Rus istilasını daha başında durdurmuştur ve Alman ordusunun doğu cephesindeki askerlerini muzaffer bir şekilde batı cephesine kaydırabilmesine imkân sağladı. Geç kalan "Schlieffen Planı"nın başarılı olan bir kısmı olarak neredeyse Almanya'ya zafer getirdi.

Ruslar'ın yetersiz saldırıları en sonunda Almanlar tarafından Tannenberg'de kuşatılmalarına sebep olmuş, sonuçta Ruslar Almanlar'ın 20.000 asker kaybına karşılık, 95.000 esir, 30.000 kayıp ve 10.000 kaçakla 150.000 kişilik orduyu Tannenberg bataklıklarında bırakmıştır.

22 Ağustos günü general Samsonov'un 2. ordusu Almanları başarılı bir biçimde birkaç yerden geri attı. Ertesi gün Alman XX. Alayı'na saldırdılar. Alay aynı gece Orlau-Frenkenau hattına çekildi. 24 Ağustos'ta Ruslar Orlau-Frenkenau hattına saldırdı ama bu kez iyi mevzilenmiş Almanlar onları durdurdu. Buradan sonra Rus General Aleksandır Samsonov, Alman kanatlarının zayıflığını fark etti ve ordusunun büyük kısmını kuzeybatıya kaydırdı. Sadece VI. Alayı esas görevleri olan Seeburg için kuzeye yöneldi. Alexandır Samsonof, Alman savunma düzenin bozulduğunu ve yakında Almanlar'ı tam bir bozguna uğratacağını sandı ve şifreli haberleşmeyi bırakıp şifresiz haberleşmeye geçti. Ludendorff ve Hindenburg, tatmin olmakta zorlansalar da, sonunda ikna oldular. Almanlar hemen karşı saldırıya geçmek istedi. Alman I. Alayı Rus sol kanadına saldırırken, XVII. Alay güneyden taarruza geçecekti. Başlangıçta tasarı böyleydi. Ama cephedeki General François, topçu desteğinin gelmesini beklemeyi tercih edip taarruzu 27'sine erteledi.

Alman karşı taarruzu

26 Ağustos'ta 1. Rus ordusu Königsberg'e ilerlemeye başladı ve ciddi bir direnişle karşılaşmadı. Ertesi gün General Hermann von François idaresindeki birlikler, Seeburg ve Bischofstein'da taarruza geçti ve başarılı oldu. Bu hamle ile Rus 2. ordusunun sağ kanadı açıkta kaldı. 27'sinde soldan yeni bir taarruza girişildi, I. Rus Alayı aynı gece geri çekilmek zorunda kaldı. 28 Ağustos'ta Ruslar için esas tehlike başladı I. Alay solda, VI. Alay sağda olmak üzere ikisi de geri çekilmeye başladılar. Merkezde ise büyük lojistik problemler yaşanıyordu. Samsonov askerlerine güneydoğu istikametinde çekilmeyi ve yeniden toplanmayı emretti. Rennenkamp'da kendine yardım edip edemeyeceğini sordu. Ama geç kalınmıştı, çünkü General von François'e bağlı birlikler iyice ilerlemişti. Rus 1. ordusu yardıma geldiğinde ise Alman süvarileri onları geri püskürttü. Diğerleri ise 1. orduyu tehlikeli bir pozisyonda bırakıp geri çekildi. Ertesi gün savaş bitti. Samsonov'un 2. ordusu imha olmuş, bir gün önce de kendi intihar etmişti. Sadece 10.000 Rus askeri kanatlardan kaçmayı başardı. Almanlar 12.000 kayıp verdi ve 500 top ele geçirdi. Rus esirleri nakletmek için ise altı tane tren gerekti.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kursk Muharebesi</span> Alman-Sovyet muharebesi

Kursk Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde, Alman kuvvetlerinin Kursk çıkıntısına karşı 1943 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında giriştikleri genel taarruzdur. II. Dünya Savaşı sırasında yapılmış en büyük tank çarpışmalarından biri ve bir günde en fazla kayıp verilmiş hava çatışmaları bu muharebede gerçekleşmiştir. Almanların Doğu Cephesi'nde gerçekleştirdiği son stratejik taarruzdur. Sonucundaki Sovyet zaferi, Doğu Cephesi'nde inisiyatifi Sovyetlere vermiştir ve savaşın sonuna kadar da öyle kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında 1806-1812 yılları arasında yapılmış savaş

1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında birçok cephede yapılmış savaştır. Napolyon Bonapart'ın önderliğindeki Fransa'nın Avrupa'da başlattığı savaşların arka planında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Plevne Savunması</span> 93 Harbi sırasında yaşanmış bir kuşatma savaşı

Plevne Savunması ; 93 Harbi sırasında Plevne kentinin Rus İmparatorluk Ordusu tarafından kuşatılmasının ardından, kentin Gazi Osman Paşa komutası altındaki Osmanlı Ordusu tarafından Rus ve daha sonra Rumen taarruzlarına karşı 19 Temmuz ve 10 Aralık 1877 arasında 145 gün boyunca savunmasıyla gerçekleşen, 93 Harbi'nin en önemli muharebelerinden biridir. Osmanlı Ordusu, 145 gün boyunca sayıca kendisinden kalabalık olan Rus ve Rumen ordularının gerçekleştirdiği üç büyük taarruzu püskürtmüş ve Plevne'yi başarılı bir şekilde savunmuştur. Ancak, tüm bu taarruzlardan sonra Osmanlı kuvvetlerinin yiyecek ve cephaneleri tükenmiş ve buna ek olarak kış mevsiminin gelmesiyle şiddetli soğukla karşı karşıya kalıp bitap düşmüşlerdir. Kuşatmayı yarmak için düzenledikleri son bir huruç harekâtının da başarısızlıkla sonuçlanması ile, Osman Paşa kenti Rus ve Rumen ordularına teslim etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Galiçya Muharebesi</span>

Galiçya Muharebesi veya Lemberg Muharebesi I. Dünya Savaşı'nın başlarında Rusya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu arasında meydana gelen çatışma. Avusturya-Macaristan ordularının kesin yenilgisiyle sonuçlanan muharebenin ardından Ruslar Lemberg'i ele geçirmiş ve Doğu Galiçya'nın denetimini sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Prusya Savaşı</span> Avrupa merkezli savaş

Fransa Prusya Savaşı, 19 Temmuz 1870 - 10 Mayıs 1871 tarihleri arasında Fransız İkinci İmparatorluğu ile Prusya Krallığı arasında yapılan savaş. Fransa'da genellikle 1870 Savaşı olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Harkov Muharebesi</span>

Üçüncü Harkov Muharebesi,, Almanya'nın Güney Ordular Grubu tarafından Kızıl Ordu'ya karşı 19 Şubat ile 15 Mart 1943 tarihleri arasında, Harkiv çevresinde gerçekleştirilen bir dizi saldırı harekâtı. Almanlarca Donets Seferi olarak, Sovyetlerce Don Havzası ve Harkov Harekâtı olarak da bilinen harekâtta; Sovyetlerin 52 tümeni bozguna uğramış, Harkov ve Belgorod şehirleri Almanlar tarafından yeniden ele geçirilmiştir. Bu muharebede Erich von Manstein'in kullandığı taktik, "Rochade" (Rok), "Schlagen aus der Rückhand" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün Taarruzu</span>

Yüz Gün Taarruzu, I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru İkinci Amiens Muharebesi ile başlayan İtilaf Devletleri'nin 8 Ağustos 1918'den 11 Kasım 1918'e kadar batıdaki merkez kuvvetlerine yaptığı bir dizi saldırıdır. Saldırılar Alman ordusunu demoralize olmasına yol açmış ve moral çöküntüsü yaşayan Alman ordusu kenara çekilmiş ve I. Dünya Savaşı bitmiştir. Yüz Gün Taarruzu'nda belirli bir strateji yoktu. Amiens Muharebesi başarısı ile başlayan art arda yapılan ataklarla kazanılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Lüleburgaz Muharebesi</span>

Lüleburgaz Muharebesi veya Karaağaç Muharebesi ya da Pınarhisar Muharebesi, Birinci Balkan Savaşı'nda, 29 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında; Bulgaristan Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu ordusu arasında yapılan ve Bulgar ordusunun kesin zaferi, Osmanlı ordusunun ağır yenilgisi ile sonuçlanan muhârebedir. Bu muhârebe de Kumanova Muharebesi, Kırkkilise Muharebesi ve İmroz Deniz Muharebesi ile birlikte, Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Balkan Savaşı'nı kaybetmesine sebep en önemli muhârebelerden biri olarak görülmektedir. Ayrıca I. Balkan Savaşı'nın asker katılımı bakımından en büyük ve en geniş katılımlı muhârebelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Uman-Botoşani Taarruzu</span>

Uman-Botoşani Taarruzu, Kızıl Ordu'nun, Doğu Cephesi'nin güney kesiminde 1944 yılı başlarında gerçekleştirdiği Dinyeper-Karpatlar Taarruzu'nun bir bölümüdür. Harekât, Ukrayna'nın batısında, Alman Güney Ordular Grubu'na karşı yürütülmüştür. Yaklaşık 1,5 ay süren muharebelerle Kızıl Ordu kuvvetleri, Güney Ordular Grubu'nu ikiye bölerek Romanya'nın doğusunda Dinyester ve Prut'a ulaştı.

Lublin-Brest Taarruzu, Kızıl Ordu'nun Belarus Stratejik Harekâtı kapsamında sürdürdüğü bir taarruz harekâtıdır. Harekât, 18 Temmuz - 2 Ağustos 1944 tarihleri arasında yapılmış olup Alman kuvvetlerini merkez ve doğu Polonya'dan çıkarmayı amaçlamaktadır. Genellikler Bagration Harekâtı olarak bilinir. 1. Belarus Cephesi'nin güney kanadı (sol) tarafından Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu'na ve Merkez Ordular Grubu'na karşı icra edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Prag Taarruzu</span> Kızıl Ordunun II. Dünya Savaşındaki son stratejik taarruz harekâtı

Prag Taarruzu, Kızıl Ordu'nun II. Dünya Savaşı'ndaki son stratejik taarruz harekâtıdır. Prag'a yönelen Kızıl Ordu taarruzu ve Prag Muharebesi, 5 - 11 Mayıs 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Ayrıca muharebe, Prag Ayaklanması ile birlikte sürmesi dolayısıyla da önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Silistre Kuşatması (1773)</span>

Silistre Kuşatması ya da Silistre Muharebesi, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Külefçe Muharebesi</span>

Külefçe Muharebesi, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Kurttepe Muharebesi</span>

Kurttepe Muharebesi, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Yergöğü-Turbat Muharebesi</span>

Yergöğü-Turbat Muharebesi, 1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Masurya Gölleri Muharebesi</span>

Masurya Gölleri Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nın ikinci ayında, 2-16 Eylül 1914 tarihleri arasında Doğu Cephesi'nde gerçekleşen bir Alman taarruzudur. Alman 8. Ordusu'nun Rus İkinci Ordusu'nu kuşatıp imha ettiği Tannenberg Muharebesi'nden sadece birkaç gün sonra gerçekleşmiştir. Doğu Prusya demiryolu ağının sağladığı hızlı hareket kabiliyetini kullanan 8. Ordu, dağılmış olan Rus 1. Ordusu'nun önünde yeniden toparlandı ve onları tüm cephe boyunca geri iterek sonunda Almanya'dan çıkardı. Rus 10. Ordusu'nun Almanların sağ kanadına ulaşması daha fazla ilerlemeyi engelledi.

<span class="mw-page-title-main">Stallupönen Muharebesi</span>

Stallupönen Muharebesi, Rus ve Alman orduları arasında 17 Ağustos 1914 tarihinde I. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki ilk muharebedir. Hermann von François komutasındaki Almanlar, kendilerinden sayıca üstün olan ancak birbirlerinden ayrılmış olan, 27. Piyade Tümeni ile 40. Piyade Tümeni arasında bir boşluk yaratan ve birbirleriyle çok az koordinasyona sahip olan farklı piyade kolordularından dört Rus piyade tümenine karşı başarılı bir karşı saldırı gerçekleştirdi. Bu küçük bir Alman başarısıydı ama Rusların harekât planını bozacak pek bir şey yapmadı.

<span class="mw-page-title-main">Gumbinnen Muharebesi</span>

Gumbinnen Muharebesi, Alman İmparatorluğu'na bağlı kuvvetler tarafından 20 Ağustos 1914'te başlatılan I. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde gerçekleştirilen bir Alman taarruzudur. Alman saldırısının aceleciliği nedeniyle Rus Ordusu galip gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Samsonov</span> Rus general

Aleksandr Vasilyeviç Samsonov, Rus İmparatorluk Ordusu'nun süvari birliğinde kariyer subayıydı ve Rus-Japon Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı sırasında generaldi. Birinci Dünya Savaşı'nın ilk muharebelerinden biri olan Tannenberg Muharebesi'nde Alman Sekizinci Ordusu tarafından kuşatılıp mağlup edilen Rus İkinci Ordusunun komutanıydı. Orduyu kaybetmenin utancıyla Samsonov, savaş alanından çekilirken intihar etti.