İçeriğe atla

Tannenberg Hattı Muharebesi

Tannenberg Hattı Muharebesi
Doğu Cephesi, II. Dünya Savaşı

Sovyet saldırı pozisyonları
Tarih25 Temmuz–10 Ağustos 1944
Bölge
Sinimäed Tepeleri, Estonya
Sonuç Alman zaferi
Taraflar
Sovyetler Birliği SSCBNazi Almanyası Almanya
Komutanlar ve liderler
Sovyetler Birliği Leonid Govorov
Nazi Almanyası Felix Steiner
Nazi Almanyası Fritz von Scholz
Çatışan birlikler
2. Şok Ordusu
8. Ordu
8. Estonya Ordusu
III SS Panzer Kolordusu,
26. Kolordu
Güçler

136.830 asker
150 zırhlı araç
1.680 taarruz topu

546 uçak

22.250
7 tank
70-80 taarruz topu

49 uçak
Kayıplar

7.700-7.800 / 35.000 ölü veya kayıp
28.000 / 135.000 yaralı veya hasta
157-164 tank

Toplam : 35.000 / 170.000

3.500 / 2.500 ölü veya kayıp
6.600 / 7.500 yaralı veya hasta
6 tank

Toplam : 10.100 / 10.000

Tannenberg Hattı Muharebesi veya Mavi Tepeler Savaşı Narva Muharebesi ile Leningrad Cephesi arasındaki askeri bir çatışmaydı. 25 Temmuz - 10 Ağustos 1944 tarihleri arasında stratejik açıdan önemli Narva Kıstağı için savaştılar. Savaş, İkinci Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde yapıldı. Sovyet Estonya Operasyonunun stratejik amacı, Finlandiya ve Doğu Prusya'nın işgali için uygun bir üs olarak Estonya'yı yeniden işgal etmekti. Waffen-SS kuvvetleri , SS Nordland Tümeni, SS Langemarck Tümeni, Nederland SS Tümeni ve Valon Lejyonu'ndan 24 gönüllü piyade taburunu içeriyordu. Piyadelerin kabaca yarısı SS'nin 20. Waffen Grenadier Tümeni'nin personelinden oluşuyordu.[1] 22.250 kişilik Alman kuvveti 136.830 Sovyet askerini durdurdu. Başarısız olan bu taarruzun devamında 14 Eylül'de Sovyet 1., 2. ve 3. Baltık Cepheleri tarafından Riga Taarruzu ve daha sonra 17 Eylül'de 3. Baltık Cephesi, Peipus Gölü ile Võrtsjärv Gölü'nü birleştiren Emajõgi Nehri Cephesinden Tallinn Taarruzunu başlatıp Almanları geri çekilmeye zorladı.

Sovyet kuvvetleri sürekli takviye edildiğinden, Estonyalı tarihçi Mart Laar, toplam kayıplarının 170.000 ölü ve yaralı olduğunu tahmin ediyor.

Kaynakça

  1. ^ Mole, Richard C. M. (2012). The Baltic States from the Soviet Union to the European Union. Routledge. s. 48. ISBN 9780415394970. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barbarossa Harekâtı</span> Nazi Almanyasının 1941de Sovyetler Birliğini işgal harekâtı

Barbarossa Harekâtı, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin 22 Haziran 1941 günü başlayan Sovyetler Birliği'nin işgali harekâtına Alman kaynaklarında verilmiş olan kapalı addır. Aynı zamanda II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ni açan harekâttır. Tarihin en geniş çaplı askerî harekâtı olarak nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Kursk Muharebesi</span> Alman-Sovyet muharebesi

Kursk Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde, Alman kuvvetlerinin Kursk çıkıntısına karşı 1943 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında giriştikleri genel taarruzdur. II. Dünya Savaşı sırasında yapılmış en büyük tank çarpışmalarından biri ve bir günde en fazla kayıp verilmiş hava çatışmaları bu muharebede gerçekleşmiştir. Almanların Doğu Cephesi'nde gerçekleştirdiği son stratejik taarruzdur. Sonucundaki Sovyet zaferi, Doğu Cephesi'nde inisiyatifi Sovyetlere vermiştir ve savaşın sonuna kadar da öyle kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi (Almanca: Die Ostfront 1941-1945, der Rußlandfeldzug 1941-1945 veya der Ostfeldzug 1941-1945 Rusça: Великая Отечественная война Avrupalı Mihver Devletleri ve Finlandiya'nın Sovyetler Birliği, Polonya ve diğer Müttefik Devletlere karşı verdikleri savaşı anlatır. Nazi propagandası savaşa Bolşevizme karşı haçlı seferi anlamı yüklemiş, Sovyetlere karşı savaşmak üzere Avrupa'nın neredeyse tamamından gönüllüleri Waffen SS birliklerine dahil etmiştir. Savaş 22 Haziran 1941 - 9 Mayıs 1945 tarihleri arasında orta, doğu, kuzeydoğu ve güneydoğu Avrupa topraklarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Leningrad Kuşatması</span> 8 Eylül 1941 - 27 Ocak 1944 arası Leningrad’ın Mihver Devletleri tarafından kuşatılması

Leningrad Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde yer alan bir şehir muhasarasıdır. Leningrad kenti, Mihver Devletler'e bağlı kuvvetlerce 8 Eylül 1941 tarihinde son kara bağlantısı da kesilerek kuşatılmıştır. Her ne kadar Sovyet kuvvetleri kente 18 Ocak 1943 tarihinde dar bir kara koridoru açmayı başardıysa da Alman kuşatması, 27 Ocak 1944 tarihine kadar 872 gün sürmüştür. Leningrad kuşatması, modern tarihin en uzun süreli ve en yıkıcı kent kuşatmalarından biridir ve en ağır kayıplarla sonuçlanmış üçüncü kuşatmasıdır. II. Dünya Savaşı'nın diğer en kanlı kuşatmaları, Stalingrad Muharebesi ve Berlin Muharebesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Lvov-Sandomierz Taarruzu</span>

Lvov-Sandomierz Taarruzu ya da Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, Kızıl Ordu'nun 1944 yılı Temmuz ayı ortalarında başladığı ve Alman kuvvetlerini Ukrayna'dan ve Doğu Polonya'dan atmayı amaçlayan genel taarruzudur. Bir aydan uzun bir süre devam eden Sovyet taarruzları, belirlenen hedeflerine ulaşmıştır. Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, üç taarruz harekâtından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bagration Harekâtı</span> Harekât

Bagration Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun yürüttüğü Beyaz Rusya Stratejik Taarruz Harekâtı'nın kapalı adıdır. Harekât, 22 Haziran ve 19 Ağustos 1944 tarihleri arasında icra edilmiş olup sonuçta Alman kuvvetleri Beyaz Rusya'dan ve Doğu Polonya'dan çıkartılmıştır. Harekâta verilen Bagration kapalı adı, 18. ve 19. yüzyıllarda yaşamış ve Borodino Muharebesi sırasında ölümcül bir yara almış olan Çarlık generali, prens Pyotr Bagration'a dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seelow Tepeleri Muharebesi</span>

Seelow Tepeleri Muharebesi, Sovyet Seelow-Berlin Taarruz Harekâtı'nın bir parçasıdır. II. Dünya Savaşı'nda geniş savunma mevzilerine yönelen son taarruzdur. Çatışmalar 16 - 19 Nisan tarihleri arasında üç gün sürdü. Mareşal Georgi Jukov'un 1. Beyaz Rusya Cephesi'nin bir milyona yakın askeriyle, Berlin'in Kapısı olarak kabul edilen mevzilere taarruz etti. Bu taarruz kuvvetlerinin karşısında Alman 9. Ordusu'nun yaklaşık 110 bin askeri vardı. Alman 9. Ordu'su, Vistül Ordular Grubu'na bağlı olup General Busse komutası altında idi.

<span class="mw-page-title-main">Narva Muharebesi (1944)</span>

Narva Muharebesi, II. Dünya Savaşı'ın Doğu Cephesi'nde gerçekleşmiş bir muharebedir. Savaş 1944'ün 2 Şubatından 10 Ağustos'a kadar devam etmiştir.

Prohorovka Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Alman 4. Panzer Ordusu ile Sovyet 5. Muhafız Tank Ordusu arasında gerçekleşen muharebedir. Askeri tarihteki en büyük tank savaşlarından biridir.

Krasnoye Selo-Ropşa Taarruzu, Leningrad Cephesi ile Alman 18. Ordu'su arasında, Leningrad'ın doğu yaklaşımında 14 - 30 Ocak 1944 tarihleri arasında gerçekleşen çatışmalardır. Harekât, Ocak Gökgürültüsü ya da Neva-2 Harekâtı olarak da bilinir. Taarruz sonucu 900 gün süren Leningrad Kuşatması kırılmıştır.

Şyaulyay Taarruzu, Kızıl Ordu'nun 1. Baltık Cephesi kuvvetlerince girişilmiş bir taarruzdur ve genellikler Bagration Harekâtı olarak bilinir. Taarruz, Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın üçüncü evresinde girişilen bir harekâttır ve ana taktik hedefi Şyaulyay kenti olarak, Alman kuvvetlerinin Litvanya'dan çıkarılmasını amaçlamaktadır.

Vilnüs Taarruzu, Kızıl Ordu'nun 1944 yaz genel taarruzu olan Bagration Harekâtı'nın üçüncü evresinde gerçekleşmiş olan bir taarruz harekâtıdır. Harekât, 5 - 13 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşti ve Sovyet zaferiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">1. Yaş-Kişinev Taarruzu</span>

1. Yaş-Kişinev Taarruzu, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde 8 Nisan - 6 Haziran 1944 tarihleri arasında Yaş - Kişinev (Moldova) bölgesinde gerçekleşen çatışmalardır. Taarruz esas itibarıyla Kızıl Ordu'nun 2. ve 3. Ukrayna Cephelerinin birlikte hareket ederek Romanya'yı istilası girişimidir. Bu haliyle, Stalin'in Sovyet askerî gücünü kullanma ve Balkanlar'daki politik etkiler yaratma yönünden genel planlarıyla uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Pomeranya Taarruzu</span>

Doğu Pomeranya Taarruzu ya da Doğu Pomeranya Stratejik Taarruz Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Kızıl Ordu'nun Pomeranya ve Batı Prusya'daki Wehmacht kuvvetlerine karşı giriştiği ve 10 Şubat - 4 Nisan 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiş bir genel taarruz harekâtıdır. Harekât, Sovyet kaynaklarında birbirini izleyen alt operasyonlar olarak değerlendirilmektedir.

Konitz-Köslin Taarruz Harekâtı 10 Şubat - 6 Mart 1945
Danzig Taarruz Harekâtı 7 - 31 Mart 1945
Arnswalde-Kolberg Taarruz Harekâtı 1 - 18 Mart 1945
Altdamm Taarruz Harekâtı 18 Mart - 4 Nisan 1945

Riga Taarruzu ya da Sovyet resmi tarihinde Riga Taarruz Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, STAVKA'nın geliştirdiği Baltık Taarruzu'nun bir alt harekâtıdır. Harekât, 1944 yılının sonlarında gerçekleşmiş olup Alman kuvvetlerini Riga kentinden çıkartmıştır.

Kurlandiya Kuşatması, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde Mihver kuvvetlerinin Kurlandiya Yarımadası'nda Kızıl Ordu birliklerince aylarca süren kuşatılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alfons Rebane</span> II. Dünya Savaşında en çok madalya alan Estonyalı asker,

Alfons Vilhelm Robert Rebane Estonyalı asker. II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası Waffen SS birlikleri bünyesinde Sovyetler Birliği'ne karşı savaşmıştır. Savaş sırasında en çok madalya alan Estonyalıdır. Savaştan sonra Rebane Birleşik Krallık haberalma örgütü MI6 ile beraber çalışmış, Estonya ve diğer Baltık ülkelerindeki Sovyet iktidarlarına karşı silahlı direniş örgütlemeye çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Raseiniai Muharebesi</span>

Raseiniai Muharebesi, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde, Litvanya sınırının 75 km. kuzeybatısındaki Kaunas civarında 23 - 27 Haziran 1941 tarihleri arasında gerçekleşmiş olan bir tank muharebesidir. Muharebe, General Erich Hoepner komutasındaki 4. Panzer Grubu karşısında General Kurkin komutasındaki 3. Motorize Kolordu ve General Şestapolov komutasındaki 12. Mekanize Kolordu arasında gerçekleşmiştir. Bu iki Sovyet mekanize kolordusu, Sovyet Kuzeybatı Cephesi Komutanı General Fiodor Kuznetsov'un, Wehrmacht kuvvetlerinin Neman Nehri geçişlerini engellemekle görevlendirdiği kuvvetlerdir. Muharebenin sonucunda Sovyet kolorduları hemen hemen tümüyle imha edildiler. Aynı zamanda Sovyet Kuzeybatı Cephesi'nin tüm zırhlı kuvvetleri de imha edilmiş oldu. Alman kuvvetlerinin önünde Daugava Nehri yönündeki hat açılmış oldu. Sovyet resmi tarihinde 22 - 27 Haziran arası tarihlerde, cephenin kuzey kesimindeki savaşlar, Baltık Stratejik Savunma Harekâtı'nın bir bölümü olan Sınır Savunma Savaşları olarak geçmektedir. Raseiniai Muharebesi de bu savaşlar çerçevesinde gerçekleşen en geniş kapsamlı muharebelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Prag Taarruzu</span> Kızıl Ordunun II. Dünya Savaşındaki son stratejik taarruz harekâtı

Prag Taarruzu, Kızıl Ordu'nun II. Dünya Savaşı'ndaki son stratejik taarruz harekâtıdır. Prag'a yönelen Kızıl Ordu taarruzu ve Prag Muharebesi, 5 - 11 Mayıs 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Ayrıca muharebe, Prag Ayaklanması ile birlikte sürmesi dolayısıyla da önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">İvan Fedyuninski</span> Sovyet askeri lideri

İvan İvanoviç Fedyuninski, Sovyet askeri lideri ve Sovyetler Birliği Kahramanı'dır (1939).