İçeriğe atla

Tanagra heykelcikleri

MÖ 5. yüzyılda, pişmiş topraktan yapılmış kadın fırıncı heykelciği. Tanagra, Yunanistan (Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir).
Mavili kadın

Tanagra heykelcikleri, Yunanistan'ın Boeotia bölgesinde üretilmiş, pişmiş topraktan yapılmış heykelciklerdir. Tanagra, bu bölgede yer alan ve heykelciklerin yoğun olarak yapıldığı yerleşim biriminin adıdır.

Toprak heykelcikler fırınlanmadan önce ince beyaz bir sıvı ile boyanmış ve daha sonra pişirilmişlerdir. Üzerlerine farklı renklerde doğal boyalar sürülmüştür. Bunlardan en ünlüsü Mavili Kadın'dır (Lady in Blue, Louvre, Paris).

Tanagra heykelciklerine konu olan insan figürleri, gündelik yaşamdan ve insan formunda, bilindik kostümler içinde yapılmışlardır. Şapka, çelenk gibi aksesuarlar da ilave edilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heykel</span> taş, tunç, bakır, kil, alçı vb. maddelerden yontularak, kalıba dökülerek veya yoğrulup pişirilerek biçimlendirilen eser, yontu

Heykel ya da yontu, sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir. Heykel temelde mekânın kapsanması, kavranması ve mekân ile ilişki kurulması ile ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Frigya</span> Anadolunun ortabatısında var olmuş antik bölge

Frigya veya Firigya, Sakarya Irmağı ile Büyük Menderes'in yukarı çığırları arasında kalan bölgenin eski çağdaki adıdır. Bu ad, Balkanlar’dan gelip bu bölgeye yerleşen Friglerden geliyordu.

Emmy Ödülleri, Amerikan televizyon yapımlarına verilen ödüldür. Peabody Ödülleri'ne benzer; fakat ondan farklı olarak daha fazla eğlence odaklıdır. Emmy ödülleri film sektöründeki Akademi Ödülleri, tiyatrodaki Tony Ödülleri ve müzik sektöründeki Grammy Ödülleri'ne karşılık gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Roma Hamamı</span> Ankarada bulunan Roma hamamı

Ankara Roma Hamamı veya Caracalla Hamamı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir Roma hamamıdır. Günümüzde Hacı Bayram Mahallesi sınırları içerisinde yer alan yapı, ilk katmanı Frigler dönemine kadar uzanan bir höyük üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çatalhöyük</span> Konya, Türkiyede bulunan tarihi yerleşim yeri

Çatalhöyük, bugün Konya'nın Çumra ilçesine bağlı Küçükköy yakınlarında, milattan önce 7000 yıllarından itibaren Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağı'nda yerleşim yeri olarak kullanılmış arkeolojik kalıntılardır.

<span class="mw-page-title-main">Lespugue Venüsü</span>

Lespugue Venüsü, 1922'de Haute-Garonne'de bir mağarada bulunan Venüs heykelciğidir. Şimdi Paris Musée de l'Homme'de bulunan Lespugue Venüsü mamut dişinden yapılmıştır. 15 cm boyundadır. İnsan vücudu bu heykelde bir takım yuvarlakların, küreciklerin üst üste konulmasından oluşmuş gibi sembolize edilmiştir. MÖ 25.000 civarına aittir. Eğer bu heykelcik taş veya topraktan yapılmış olsaydı tarihini tespit edemeyecektik. Mamut dişi gibi organik bir materyalden yapıldığı için "karbon 14" adını verdiğimiz bir metotla yaşını belirlemek mümkün olmuştur.

Avustralya yerlileri ya da Avustralya Aborjinleri, Avustralya kıtası yerlilerine verilen ad. Aborjinler, Avustralya'ya Güneydoğu Asya'dan gelmişlerdir. Bir göçebe hayatı sınırları boyunca hareket halinde yaşamışlardır. Avlanırken mızrak ve bumerang, balık avında ise kanolar kullanmışlar, meyve ve sebze toplamışlardır. Yazılı bir dilleri olmamasına rağmen şarkılar yoluyla ağızdan ağza birçok bilgi aktarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunan sanatı</span>

Bugünkü Yunanistan topraklarına Yunanlar ayak basmadan önce, Girit, kültürel gelişimin öncülerindendi. Burada Neolitik'ten son Tunç Çağına kadar sürekli bir gelişim izlenilebilir. Minos kültürü; Girit'teki Bronz Çağ kültüründeki kral Minos'a bağlanarak adlandırılmaktadır. Bununla birlikte bir tür akraba olarak tanımlayabileceğimiz Yunan topraklarındaki kültür için "Hellas" terimi kullanılmıştır. Ayrıca "Kiklad" terimi de Kiklad'larda bulunan 3000 yıllık mermer heykelcikleri ve çömlekleri için kullanılmıştır. Bu adlandırmalar dönemi inceleyen arkeologlar tarafından verilmiştir. Kiklad yapıtları, Minos ve Hellas kültürü ile ilişkili değildir. Tam tersine bu yapılar yerel olarak sınırlanmış ve bugüne dek az tanınmış bir kültür çevresine bağlıdır. Erken Minos kültürünün en önemli kalıntıları Girit'in doğu bölümünde, özellikle Gurnia, Vasiliki, Palaikastro gibi küçük kentlerle komşu adalardan Pseira ve Mochios'da bulunmuştur. Akdeniz çevresiyle de karşılıklı ilişkiler kurduğu açıkça bellidir.

<span class="mw-page-title-main">Kumaş boyama</span>

Boyama tekstil malzemesi olan gevşek lif, iplik ve kumaşa renk verme işlemi veya boya ile giysiyi biçimlendirmedir.

<span class="mw-page-title-main">Akdoğan, Mağusa</span>

Akdoğan veya Lisi de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa İlçesi'nde yer alan bir kasabadır. Mesarya Ovası sayesinde canlılığını korumaktadır. 2011 itibarıyla nüfusu 2.471'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mirina</span>

Myrina İzmir'in Aliağa ilçesi yakınlarında bulunan bir antik kenttir. Antik adı Pytikos ya da Titnaios olan ve Çandarlı Körfezi'ne dökülen Güzelhisar çayının ağzındadır. Tarihçi Heredotos'a göre Gryneion'un 40 stadia güneyindedir. 12 büyük Aiol kentinden biri olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı</span> bir renk

Kırmızı, al veya kızıl, parlak gökkuşağının en dışındaki renk. Sarı ve mavi gibi ana renklerden biridir. Güneş içteki gökkuşağındaki kırmızı renk ve gözümüzün açısı 42 derecedir. Elektromanyetik tayfın görülebilen renklerinden biridir. Kırmızı ışığın dalga boyu 630-760 nanometre civarındadır. Kırmızı en düşük frekanslı renktir. Kırmızının altındaki frekanslara kızılötesi denir. Karşıt rengi mavidir. Kırmızının, tamamlayıcı rengi yeşildir.

<span class="mw-page-title-main">İdol</span>

İdol, bir kült nesnesi olarak kullanılmak üzere taş, pişmiş toprak, kemik ve ahşap gibi malzemeden yapılan stilize heykelciklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Konuralp Müzesi</span> Konuralp Müzesi Düzcede bulunan Türk tarihini anlatan müze

Konuralp Müzesi, Düzce'de bir müzedir. Müzenin birinci katında bölgede bulunmuş olan toprak ve metalden yapılmış heykelcikler bulunur. İkinci katta ise silahlar, yöresel kıyafetler, gelin odası ve geleneksel ev, cansız mankenler eşliğinde yer alır. Müzede 1789'u arkeolojik, 456'sı etnografik ve 3837'si sikke olmak üzere toplam 6082 eser yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Demircihöyük</span>

Demircihöyük, Bilecik il merkezinin yaklaşık olarak 25 km. batısında, Çukurhisar ilçesinin kuzeybatısında yer alan bir höyüktür. Eskişehir Ovası'nın batı kenarındaki höyük 80 metre çapında, 5 metre yüksekliktedir. Yerleşim gördüğü dönemlerde genişlik ve yüksekliğinin çok daha fazla olduğu yapılan sondajlardan anlaşılmaktadır. Buluntular Eskişehir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Assisili Francesco Kilisesi, Hervartov</span> Hervartov köyünde yer alan bir Roma Katolik kilisesi

Assisili Francesco Kilisesi, Hervartov köyünde bulunan bir Roma Katolik kilisesidir. Kilise, 15. yüzyılın sonunda ahşaptan yapılmıştır. Duvar boyaları 1655 ile 1805 yılları arasına tarihlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tanganyika (bölge)</span> 1916-1961 yılları arasında Birleşik Krallık sömürgesi olan Doğu Afrika bölgesi

Tanganyika, 1916-1961 yılları arasında Birleşik Krallık tarafından Britanya imparatorluğunun parçası olarak yönetilen bölge. 1916 yılında Alman İmparatorluğu'nun toprağı, Alman Doğu Afrikası'nın parçası olan bölge Kraliyet Donanması ve Hint piyadeleri tarafından işgal edildi. 20 Temmuz 1922'de Tanganyika'nın Milletler Cemiyeti mandası olarak ilan edilmesiyle işgal hukuki statü kazandı. 1946 yılından itibaren Birleşmiş Milletler vesayet bölgelerinden biri olarak idare edildi. 1958-59 yıllarında bölgedeki ilk genel seçimler yapıldı; ertesi yıl iç işlerinde öz yönetim hakkı verildi, yeni seçimler düzenlendi. İki seçimi de Tanganyika Afrika Ulusal Birliği kazandı. 1961 yılında Tanganika Cumhuriyeti olarak bağımsız oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kolhis kültürü</span>

Kolhis kültürü Cilalı Taş Devri - Erken Tunç Çağı ve Demir Çağı döneminde Batı Kafkasya'da görülmüş, günümüzde büyük ölçüde batı Gürcistan olarak bilinen bölgede hakim olmuş bir kültürdür. Kuzey ve Orta Kafkasyada yerini Kuban kültürü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Arkeoloji Müzesi</span>

Sinop Arkeoloji Müzesi veya Sinop Müzesi, Sinop'ta bulunan ve şehir içinde ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği ulusal bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Býčí skála Mağarası</span>

Býčí skála Mağarası, Çekya, Moravya'daki en uzun ikinci mağara sisteminin bir parçasıdır. Arkeolojik keşiflerle de ünlüdür. Zaman zaman ziyarete açılmasına rağmen girişi dışında halka açık değildir.