İçeriğe atla

Tanacetum nitens

Tanacetum nitens
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Klad:Eudicots
Takım:Asterales
Familya:Asteraceae
Cins:Tanacetum
Tür: T. nitens
İkili adlandırma
Tanacetum nitens
(Boiss. & Noë) Grierson, Notes Roy. Bot. Gard. Edinburgh 33: 435 (1975).

Tanacetum nitens, Asteraceae familyasından Türkiye'de endemik bir pire otu türü.

Tanacetum cappadocicum’a benzer fakat ondan daha uzundur, (15-)25–35 cm ve gövde uç kısma doğru yapraklıdır. Taban yapraklar bazen daha geniş, 10 cm kadardır. Kömeç (sapsız çiçeklerin etlenmiş bir ana eksen üzerinde sık ve çok sayıda yerleşerek oluşturdukları salkımsı çiçek durumu) yalancı şemsiyedir. (korimboz, şemsiyemsi salkım, alttaki çiçek saplarının daha fazla uzayarak üst yüzeyinin düz bir çiçek kümesi oluşturdukları bir salkım çiçek durumu) 15-30 kadardır. Pulsu yaprak halkaları (involukrum, aynı boğumda birkaç çiçek sapı yaprakçığı çevresel olarak dizilmişler ise çiçek sapı yaprakçığı halkasına verilen ad) geniş 4–5 mm; pulsu yaprak halkası (filari, pulsu yaprak halkalarını meydana getiren pulsu yaprakların bir tanesine verilen ad) şerit (lineer)-mızrak (lanseolat) ya da ters mızrak (oblanseolat), 2.5-6 x 0.75–1 mm, kenarları soluk ya da koyu kahverengi, zarımsıdır. Kömeçin çevresinde yer alan dilsi çiçekler genellikle 5, dilsi çiçek ± daire şeklinde (orbikular), 3 x 3 mm'dir. Disk korollalar yaklaşık 2,5 mm'dir.

Çiçeklenme dönemi haziran ve temmuz aylarıdır. Meşe ve ibreli ormanlarda ve çakıllı yamaçlarda 1640–2900 m’de yetişir.[1]

Adana, Bayburt, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Gaziantep, Gümüşhane, Mersin, Sivas, Tunceli ve Van illerinde görülür.[2]

Kaynakça

  1. ^ Grierson, A.J.C. (1975). Davis, P.H. (Ed.). Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Vol. 5 (Compositae). Edinburgh University Press, Edinburgh. ss. 1-890. ISBN 0-85224-280-8. 
  2. ^ "Tanacetum nitens". Vikitür. 28 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dere otu</span> bitki

Dere otu, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin botanikteki adı ise Anethum Graveolens'tir ve bu cinsteki tek türdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir. Dereotu, yaprakları ve tohumlarının yemeklere tat vermek için ot veya baharat olarak kullanıldığı Avrasya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yalancı mazı</span> Servigiller familyasından bir bitki türü

Yalıncı mazı, servigiller (Cupressaceae) familyasından Japonya'da endemik olan bir ağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşi akasya</span> Baklagiller familyasından bir bitki türü

Gümüşi akasya veya Mimoza Ağacı, baklagiller (Fabaceae) familyasından 15 m'ye kadar boylanan sarı çiçekli bir akasya türü.30 m yüksekliğe kadar büyüyebilir. Hızlı büyüyen yaprak dökmeyen bir ağaç veya çalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orman gülü</span> Rhododendron cinsinin 800 kadar türünü içeren çiçekli bitkilerin ortak adı

Orman gülü, fundagiller (Ericaceae) familyasından Rhododendron cinsinin 800 kadar türünü içeren çiçekli bitkilerin ortak adı. Gösterişli çiçekleri nedeniyle bahçelerde ve saksıda yetiştirilir.

Salvia halophila, Salvia cinsine bağlı çok yıllık otsu bir bitki türüdür. İç Anadolu'nun tuzlu bozkırlarında 950-1000 metre yükseklikte yetişir. Türkiye'de Konya ve Niğde illerinde yayılış yapar.

<i>Primula auriculata</i>

Primula auriculata, Primulaceae familyasından 20–25 cm kadar kısa köksaplı bir Primula türü.

<i>Yabani havuç</i>

Yabani havuç, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından havuç ile akraba olan, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen bir kültür bitkisidir.

<span class="mw-page-title-main">Aquilegia olympica</span>

Aquilegia olympica, düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasından nemli dağlık bölgelerde yetişen bir hasekiküpesi türü.

<span class="mw-page-title-main">Çobangülü</span>

Çobangülü, Fabaceae familyasından 10–40 cm yüksekliğe ulaşabilen iki yıllık veya kısa ömürlü çok yıllık bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Japon soforası</span> baklagiller-Fabaceae familyasından bir ağaç türü

Japon soforası, baklagiller (Fabaceae) familyasından bir ağaç türü.

Sideritis akmanii, Sideritis cinsine bağlı bir bitki türüdür. Dünya'da yalnızca Türkiye'de Afyon ilinde yayılış yapar. İlk olarak 1996 yılında Türk botanikçileri Zeki Aytaç, Ali A. Dönmez ve Murat Ekici tarafından tanımlanmıştır. Bu tür, Ankara Üniversitesi'nde bir botanikçi olan ve aynı alanda bitkiyi ilk toplayan Prof. Dr. Yıldırım Akman'ın onuruna adlandırılmıştır.

Sideritis vulcanica, Sideritis cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<i>Argyreia</i> bitki cinsi

Argyreia, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

Mtevandidi, Gürcistan ülkesindeki Guria bölgesinde yetişen, özellikle sofra şarabı üretiminde kullanılan yerli bir kırmızı üzüm çeşidi. Aynı zamanda Akido, Achido, Didd Mtevana, Didmtevana ve Didtevano eşanlamlılarıyla da bilinir. Mtevandidi'nin kökeni hakkında yazılı kaynak bulunmamaktadır. Botanik ve tarımsal özellikler, bu çeşidin Gürcistan'a özgü olduğunu göstermektedir.

Primula longipes, Josef Franz Freyn ve Paul Ernst Emil Sintenis tarafından tanımlanmış, Primulaceae (çuhaçiçeğigiller) familyasından bir bitki türüdür.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

Tanacetum oltense, Asteraceae familyasından Türkiye'ye endemik bir pire otu türü.

Tanacetum kotschyi, Asteraceae familyasından bir pire otu türü.

Tanacetum mucroniferum, Asteraceae familyasından Türkiye'de endemik bir pire otu türü.

<span class="mw-page-title-main">Saxifraga stolonifera</span>

Saxifraga stolonifera, gelin teli çiçeği, taşkıran, harun sakalı, denizci fitili ve çilek begonyası veya çilekli sardunya.