İçeriğe atla

Tanacetum kotschyi

Tanacetum kotschyi
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Klad:Eudicots
Takım:Asterales
Familya:Asteraceae
Cins:Tanacetum
Tür: T. kotschyi
İkili adlandırma
Tanacetum kotschyi
(Boiss.) Grierson, Notes Roy. Bot. Gard. Edinburgh 33: 435 (1975).

Tanacetum kotschyi, Asteraceae familyasından bir pire otu türü.

Yastık oluşturan (kaespitoz) sık grimsi-beyaz keçemsi tüylü, kökgövdeli (çok yıllık bitkilerde o yılın otsu sürgünlerini taşıyan odunlaşmış taban kısmı), köksaplı çok yıllık otsu bitkidir. Gövde yüksekliği 8–20 cm’dir.

Taban yaprakları yarı palmatisekt (lopları yaprağın orta damarına kadar derin olan elsi damarlı olması), 1-2.5 cm, ana hatlarıyla geniş oval veya daire şeklinde; birincil segmentler 2-3 çiftli, tam veya 3-5 şerit şeklinde (lineer) bölünmüş, sivri uçlu segmentler 2-10 x 0.4 mm; gövde yaprakları sapsız, tüysü derin parçalı (pinnatisect, yaprak ayasının orta damara kadar derin parçalanmış olması), anahattı içte mızrak şeklindedir. 3 çifte kadar yanal segment taşıyan üst yapraklar basitleşir. Kömeç (sapsız çiçeklerin etlenmiş bir ana eksen üzerinde sık ve çok sayıda yerleşerek oluşturdukları salkımsı çiçek durumu) tek ve çiçek kümesi sapı çıplaktır. Pulsu yaprak halkaları (aynı boğumda birkaç çiçek sapı yaprakçığı çevresel olarak dizilmişler ise çiçek sapı yaprakçığı halkasına verilen ad) 0.8-1.3 cm genişliğinde; pulsu yaprak halkası (pulsu yaprak halkalarını meydana getiren pulsu yaprakların bir tanesine verilen ad) kahverengi veya siyahımsı-kenarlı, dışı şerit-mızrak şeklinde, 3.5 x1.5 mm, içi ters mızrak şeklinde (taban kısmı ince uca doğru gittikçe genişleyen ve sivri, uzunluğu genişliğinden daha fazla olan basit yaprak), uçta 7 mm'ye kadar genişleyen ve ince, kuru zarımsı parçalıdır.

Işınsal çiçekler 12-20 kadar, beyaz; dilsi çiçekler 6-12 x 2.5–5 mm, ucu sığ 3 dişlidir. Disk çiçekler 2,5-3,5 mm’dir. Kapçık meyve (aken, kuru, küçük, bir tohumlu ve kendiliğinden açılmayan meyveler) kahverengi, 2-2.5 mm, 4-5 kaburgalı; taççık (korona, taç yapraklar ile erkek organların arasında bulunan taç yapraklar üzerinden çıkmış taç yapraklara bağlı taca benzer yapı) 1-1.5 mm, ± tek taraflı, uçta düzensiz çentiklidir.

Çiçeklenme temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşir. Kayalık kireçtaşı yamaçlar, yarıklar ve dağ eteğindeki taş yığınları yetişme yerleridir. 1450 ila 3580 m yükseklikler arasında görülür.[1]

Türkiye'de Bitlis, Hakkari, Kahramanmaraş, Muş, Rize, Siirt ve Van illerinde görülür. Dünya'da Türkiye dışında Ermenistan, Azerbaycan, Nahçıvan, İran ve Irak'ta yayılış yapar.[2]

Kaynakça

  1. ^ Grierson, A.J.C. (1975). Davis, P.H. (Ed.). Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Vol. 5 (Compositae). Edinburgh: Edinburgh University Press. ss. 1-890. ISBN 0-85224-280-8. 
  2. ^ "Tanacetum kotschyi". Vikitür. 11 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ihlamur</span> bitki cinsi

Ihlamur (Tilia), Malvaceae (ebegümecigiller) familyasına bağlı, Kuzey Yarımküre'nin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Dere otu</span> bitki

Dere otu, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin botanikteki adı ise Anethum Graveolens'tir ve bu cinsteki tek türdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir. Dereotu, yaprakları ve tohumlarının yemeklere tat vermek için ot veya baharat olarak kullanıldığı Avrasya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pire otu</span> bitki cinsi

Pire otu (Tanacetum), çok yıllık, otsu bir bitki cinsi. Genelde Asya ve Avrupa'nın birçok yerinde yetişir. Dünyada vahşî yaşamın görüldüğü birkaç başka bölgede de rastlanabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nin Colorado, Montana, Washington ve Wyoming eyâletlerinde bu otun ekimi ve yetiştirilmesi sağlığa zararlı olduğu gerekçesi ile yasaktır. Yaklaşık 80 türü vardır.

<i>Commelina communis</i> Commelinaceae familyasından bir bitki türü

Commelina communis, Commelinaceae familyasından mavi çiçekli şifalı tek yıllık otsu bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Parıltılı kayın</span> bitki türü

Parıltılı kayın, kayıngiller (Fagaceae) familyasından Çin'de endemik olan bir kayın türü.

<span class="mw-page-title-main">Kara kavak</span> Söğütgiller familyasından bir bitki türü

Karakavak, söğütgiller (Salicaceae) familyasından ana vatanı Avrupa, güneybatı ve Orta Asya olan ve Türkiye'de doğal olarak bulunan bir kavak türü.

<i>Primula auriculata</i>

Primula auriculata, Primulaceae familyasından 20–25 cm kadar kısa köksaplı bir Primula türü.

<span class="mw-page-title-main">Saçlı meşe</span> bitki türü

Saçlı meşe, kayıngiller (Fagaceae) familyasından anavatanı Güney Avrupa ve Anadolu olan bir meşe türü.

<span class="mw-page-title-main">Çobangülü</span>

Çobangülü, Fabaceae familyasından 10–40 cm yüksekliğe ulaşabilen iki yıllık veya kısa ömürlü çok yıllık bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya meşesi</span> bitki türü

Makedonya meşesi, kayıngiller (Fagaceae) familyasından bir meşe türü.

Sideritis akmanii, Sideritis cinsine bağlı bir bitki türüdür. Dünya'da yalnızca Türkiye'de Afyon ilinde yayılış yapar. İlk olarak 1996 yılında Türk botanikçileri Zeki Aytaç, Ali A. Dönmez ve Murat Ekici tarafından tanımlanmıştır. Bu tür, Ankara Üniversitesi'nde bir botanikçi olan ve aynı alanda bitkiyi ilk toplayan Prof. Dr. Yıldırım Akman'ın onuruna adlandırılmıştır.

Sideritis vulcanica, Sideritis cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<i>Aniseia</i> bitki cinsi

Aniseia, Convolvulaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Panama veya Herrera orijinlidir.

Evolvulus nummularius, Kahkahaçiçeğigiller familyası Evolvulus cinsine ait çiçekli, otsu bir bitki türüdür. Arılar aracılığı ile tozlaşmaktadır. Yıl boyunca çiçeklidir ve meyve verebilir. Ovalar da dahil olmak üzere orman tarlaları ve bozulmuş nemli yaprak döken ormanlarda bulunabilir. Genellikle nemli yerleri tercih eder. Hindistan: Assam, Odisha; Tropikal Amerika, Madagaskar, Nepal'de yayılış gösterir. Tropikal Amerika yerlisi bir türdür ancak; Afrika ve Hint-Malezya'da da yayılmıştır.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

Tanacetum oltense, Asteraceae familyasından Türkiye'ye endemik bir pire otu türü.

Tanacetum mucroniferum, Asteraceae familyasından Türkiye'de endemik bir pire otu türü.

Tanacetum nitens, Asteraceae familyasından Türkiye'de endemik bir pire otu türü.

<span class="mw-page-title-main">Saxifraga stolonifera</span>

Saxifraga stolonifera, gelin teli çiçeği, taşkıran, harun sakalı, denizci fitili ve çilek begonyası veya çilekli sardunya.