Beşiktaş Jimnastik Kulübü, 1903 yılında İstanbul'da kurulan spor kulübüdür. Bereket Jimnastik Kulübü adıyla kurulan kulüp, 26 Ocak 1911 tarihinde Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey'in teşvikiyle Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü, adıyla tescil edilen ilk Türk spor kulübü oldu. Daha çok futbol şubesiyle tanınan kulüp, Türkiye futbolunda 1959'dan sonra şampiyon olma başarısı gösteren 6 kulüpten birisidir. Ayrıca futbol takımı armasında ay-yıldız olan 4 Türk takımından biridir. Kulübün yönetim kurulu başkanı Hasan Arat'tır.
Süleyman Rıza Seba, Abhaz asıllı Türk futbolcu, MİT mensubu, spor yöneticisi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 30. başkanıdır. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 1984 ile 2000 yılları arasında kesintisiz başkanlığını yaptı.
Hakkı Yeten, santrafor mevkiinde görev almış Türk millî futbolcu, teknik direktör, spor yöneticisi, avukat ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 18. başkanıdır.
Refik Osman Top, Şiir lakabıyla anılan Türk millî futbolcu, hakem, antrenör ve spor köşe yazarıydı. Top, Türk futbol tarihinin ilk dönemlerinin en çok ödül alan oyuncularından biridir ve hem oyuncu hem de menajer olarak İstanbul Futbol Ligi'ni kazandı. Beşiktaş Valideçeşme'de futbola başlayan Refik Osman Top, aynı zamanda Türkiye'nin Üç Büyük kulüplerinde forma giyen ilk futbolcudur.
Şeref Görkey, Türk millî futbolcu ve teknik direktördür. Futbolculuk kariyerinin tamamını Beşiktaş'ta geçirmiştir. Beşiktaş kulübü tarafından her sene ölüm yıl dönümünde kabrinde anılmaktadır.
Cihat Arman, Fenerbahçe'nin ve Türkiye millî futbol takımının kalecilerindendir. Türk futbolunun ve Fenerbahçe'nin gelmiş geçmiş en iyi kalecilerinden biri olarak görülmektedir. İstisnasız her maçta giyindiği sarı kazağıyla uzun yıllar taraftarlarca “Uçan Kaleci” ve “Sarı Kanarya” olarak adlandırılmasıyla Fenerbahçe’nin de Sarı Kanarya sembolü almasını sağlamıştır.
Şükrü Mustafa Gülesin, eski Türk millî futbolcu ve teknik direktördür.
Kemal Gülçelik, profesyonellik öncesi futbolun en etkili santrforlarından biri olarak kabul edilen Beşiktaş'lı futbolcudur.
Başbakanlık Kupası, ilk kez 1944 yılında oynanmaya başlanmıştır. 5 yıl devam eden kupa, Türkiye Futbol Birincisi ile Millî Küme Şampiyonu arasında oynanmıştır. 1950 yılında Millî Küme'nin son bulması ile Başbakanlık Kupası da 1966 yılına kadar yapılmamıştır.
Galatasaray sezonları listesi, Galatasaray 'nın, herhangi bir ligde ilk kez mücadele etmeye başladığı 1906-07 sezonundan günümüze kadarki lig, Avrupa kupaları ve ulusal kupalardaki sezonlarının listesini içermektedir. Kulüp, 1905'te, Galatasaray Lisesi öğrencilerinden Ali Sami Yen önderliğinde Asım Tevfik Sonumut, Emin Bülent Serdaroğlu, Celal İbrahim, Boris Nikolof, Milo Bakiç, Pol Bakiç, Bekir Sıtkı Bircan, Tahsin Nahit, Reşat Şirvanizade, Hüseyin Hüsnü Kayacan, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu ve Abidin Daver tarafından kuruldu.
Beşiktaş veya sponsorluk anlaşması gereği Beşiktaş Ayos, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün Sultanlar Ligi'nde mücadele eden voleybol takımı. Beşiktaş, maçlarını Süleyman Seba Spor Salonu'nda oynamaktadır. Başantrenörü Recep Vatansever'dir.
Ignác Molnár, Macar futbolcu ve teknik direktör. Fenerbahçe ve Türkiye millî futbol takımının eski teknik direktörlerindendir.
Beşiktaş, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün Süper Lig'de mücadele eden futbol takımıdır. 1903 yılında Bereket Jimnastik Kulübü adıyla kurulan Beşiktaş JK'nin, Ağustos 1911'de kurulan şubesidir. Maçlarını 2012-13 sezonuna kadar 32.086 kapasiteli İnönü Stadyumu'nda oynamıştır. 2012-13 sezonu sonunda kulüp, yeni stad yapım çalışmaları başlatmıştır. Armasında ay-yıldız taşıma izni verilen 28 Türk kulübünden biridir. Beşiktaş, Türkiye futbol tarihinin başarılı ve en çok taraftarı olan spor kulüplerinden birisidir.
Selahattin Torkal, Türk millî futbolcu ve teknik direktördür. Ankara Demirspor takımında yıldızı parladı ve 1944 yılında Fenerbahçe'ye transfer oldu. 1944-52 yılları arasında sarı-lacivertli takımda 208 karşılaşmada forma giydi ve 2 İstanbul Ligi, 3 Millî Küme, 3 de Başbakanlık Kupası şampiyonluğu yaşadı. 1952'de İstanbul 1. Ligi'ne yeni çıkan Adalet'e transfer oldu.
1944 Maarif Mükâfâtı, daha önceleri Millî Küme adıyla düzenlenen Maarif Mükâfâtı'nın 7. sezonudur. Sezonu şampiyon olarak tamamlayan Beşiktaş, lig tarihindeki ikinci şampiyonluğunu elde etti.
1947 Millî Eğitim Kupası, daha önceleri Millî Küme adıyla düzenlenen Millî Eğitim Kupası'nın 10. sezonudur. Sezonu şampiyon olarak tamamlayan Beşiktaş, lig tarihindeki üçüncü şampiyonluğunu elde etti.
Fenerbahçe 1943-44 sezonunda İstanbul Ligi'nde tarihinde 11. kez şampiyon oldu.
Fenerbahçe 1946-47 sezonunda İstanbul Ligi'nde 12. kez şampiyon oldu.
Süreyya Görkey, (1925-2004) eski Türk futbolcu. Beşiktaşlı efsane futbolcu Şeref Görkey'in kardeşidir.
Sabri Gençsoy, Türk eski futbolcudur.