İçeriğe atla

Tanıl Tuncel

Ömer Tanıl Tuncel, (1941, İstanbul), yelkenli teknesiyle Dünya turu yapan ikinci Türk denizcisi.

Türk yelkenci Tanıl Tuncel'in yelkenli teknesiyle yaptığı Dünya turu rotası

1941’de İstanbul, Üsküdar’da doğdu. 1962 yılında Deniz Harp Okulu'nu bitirdi. 1976 yılında, kıdemli yüzbaşı olarak mecburi hizmet sonunda, Bahriye'den ayrıldı. Yelken ve deniz ile iç içe 10 yıl Amerika'da yaşadı. 1983 yılında satın aldığı Kelebek III'e kadar ilki 7, ikincisi 10,5 metre olan ilk Kelebeklerle New York ve Kuzey Amerika kıyılarında dolaştı ve yarıştı.

Dünya seyahatine 22 Aralık 1986'da Kelebek III adlı yelkenli teknesiyle New York, Port Washington'da başladı. Yolculuğu sırasında Avustralya’da tanıştığı hidrobiyolog Annette ile birlikte yola devam etti. 1986 ile 1991 yılları arasında Dünya'yı yelken ile dolaşan 2.Türk, Ümit Burnu'nu geçen ilk Türk oldu.

Dünya turu boyunca Yelken Dünyası ve sonraki yıllarda Yachting World ile Yacht Türkiye dergilerine düzenli olarak yazılar yazdı.

Tanıl Tuncel ilk turundan sonra yelkenle yeni bir Dünya turuna çıktı. Teknesi Kelebek ile 30 yıl üzerinde tam zamanlı denizde yaşarken 110.000 deniz mili üzerinde yol yapmıştır.

Kitapları

  • Dünya Gerçekten Yuvarlakmış, Denizler Kitabevi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yelkenli</span>

Yelkenli, yelkeni olan, yelkenle giden deniz, göl veya akarsu taşıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yelken</span>

Yelken, rüzgâr gücünden yararlanarak geniş yüzey oluşturacak biçimde yan yana dikilen ve teknenin direğine uygun biçimde takılarak onu hareket ettiren kumaş veya şeritlerin tümü.

<span class="mw-page-title-main">Sadun Boro</span> Türk denizci ve gezgin

Sadun Boro Dünyanın çevresini 1965-1968 yılları arasında eşi Oda ve Kısmet adlı yelkenli teknesiyle dolaşan ilk Türk denizcidir.

Osman Atasoy, Türk denizci.

Haluk Karamanoğlu, tekneyle dünya turu yapan Türk denizci, aile fertleriyle seyahat eden ilk Türk.

Prof. Dr. Eralp Akkoyunlu, Türk bilgisayar mühendisi, akademisyen ve dünyayı dolaşan beşinci Türk denizcidir.

<span class="mw-page-title-main">İlhan Koman</span> Türk heykeltıraş

İlhan Koman, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Yelken (spor)</span>

Yelken veya yelkencilik, yelken kullanarak, su üzerinde tekne ile yol alma yöntemi. Spor ve gezi amaçlı olarak yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gemi</span> Ulaşım aracı

Gemi dünya denizlerini, okyanuslarını, nehir, göl ve diğer yeterince derin su yollarını dolaşan, mal ve yolcu taşıyan veya savunma, araştırma ve balıkçılık gibi özel görevleri yapan büyük bir deniz taşıtı’dır. Gemiler genellikle boyut, şekil, yük kapasitesi ve amaca göre teknelerden ayrılır. Yelken çağı'nda "gemi", en az üç Kabasorta arma‘lı direkleri ve tam cıvadra yelken planıyla yelkenli gemi olarak tanımlanır.

Cumhur Gökova, Türk denizci ve seyyah. Sadun Boro'dan sonra Atlantik Okyanusu'nu geçen ikinci Türk olan Gökova, aynı zamanda Büyük Sahra'yı geçen ilk Türk ve Kuzey Kutbu'na giden ilk Türk olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Finn (yelkenli)</span>

İsveçli kano tasarımcısı Rickard Sarby tarafından 1949 yılında, 1952 Helsinki Olimpiyatları için tasarlanmıştır. O günden bu yana olimpiyatlarda yer alan bir yelkenli tekne modelidir. Tek kişiliktir, çok teknik ve fiziksel anlamda güçlü olmayı gerektiren bir sınıftır. Dünya yelken yarışçılığı tarihinin son 50 yıl içindeki en önemli isimleri Finn kökenli yarışçılardır. Dünya Şampiyonaları'nın yanı sıra Finn sınıfında bu şampiyonalar kadar önemli olan Gold Cup yarışları da düzenlenmektedir. Birçok Türk yelkenci, olimpiyatlarda Finn sınıfında Türkiye'yi temsil etmişlerdir. Laser'den sonra geçilen sınıftır. Ağır kondisyon gerektirir. Finn yelkenlisini kullanabilmek için yapılı bir vücuda sahip olmak şarttır.

<span class="mw-page-title-main">Alim Sür</span>

Alim Sür, Türk denizci ve turizmcidir.

Özkan Gülkaynak, Türk Denizci.

<i>Pupa Yelken</i>

Pupa Yelken, Sadun Boro'nun Kısmet adlı teknesiyle yaptığı dünya seyahatini anlattığı kitabıdır. İlk olarak Hürriyet gazetesinde tefrika edilmiştir. İlk baskısı 1969 yılında yapılmıştır. Kitap 2000 yılından sonra tekrar basılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr sörfü</span>

Rüzgâr sörfü genellikle iki ile beş metre arasında yüzer bir tahta ve hareketini tek bir yelken ile sağlayan su üzerinde yapılan bir yelken sporu dur. Yelken grubu tahtaya her yönde serbestçe dönebilen esnek bir mafsal ile bağlıdır. Dümen ile yönlendirilen bir yelkenli den farklı olarak rüzgâr sörfü direk ve yelkeni döndürülerek, eğilerek ve tahtasının üzerine basılarak yönlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe Yelken Takımı Şubesi</span>

Fenerbahçe Yelken Takımı Şubesi, Fenerbahçe'nin kadın ve erkek yelken takımlarından oluşmaktadır. Branş Optimist, laser, 420, 470 ve rüzgâr sörfü takımlarından oluşmaktadır ve Dereağzı Tesisleri ile Faruk Ilgaz Tesisleri'ni kullanmaktadır. Doğuş sponsorluğunda faaliyetlerine devam etmektedir. Bu yüzden Fenerbahçe-Doğuş Yelken Kulübü olarak da adlandırılmaktadır.

Karamürsel çektiri sınıfında tarihî bir gemi tipi. İstanbul ve Marmara Denizi sahillerinde işletilen hem kürekli ve hem de yelkenli olarak hareket eden teknelerdi. Yarım güverteli idiler. Her karamürselin yelken için bir buçuk seren/direği bulunmaktaydı. Sivri üçgen latin yelken kullanılırdı. Venedik savaş gemileri taklit olarak alınmış ve onlar gibi değişik tipte Karamürsel tipleri inşa edilip kullanılmıştır. Genel olarak sahil koruma ve iç deniz taşıma işleri için kullanılmış ve bu tip gemilere benzer ticari gemiler de işletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kısmet (gemi)</span>

Kısmet, dünyanın çevresini teknesiyle dolaşan ilk Türk denizcisi Sadun Boro ve eşi Oda Boro'nun 1963 yapımı 10,30 metre boyunda ve keç armalı yelkenli teknesinin adıdır.

Başak Mireli Türk yelkenci.