İçeriğe atla

Tampermonkey

Tampermonnkey
Orijinal yazar(lar)Jan Biniok
Geliştirici(ler)Jan Biniok
İlk yayınlanmaMay 2010
Resmî sitesihttps://www.tampermonkey.net
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Tampermonkey, tarayıcı uzantısı olarak kullanılabilen[1] komut dosyası yöneticisidir . Bu yazılım , kullanıcının web sayfalarını değiştirmek için kullanılabilen JavaScript programları olan kullanıcı komutlarını eklemesine ve kullanmasına olanak sağlamaktadır

Tarihçe

Tampermonkey ilk olarak Mayıs 2010'da Jan Biniok tarafından geliştirildi. İlk olarak, Google Chrome'u desteklemek için paketlenmiş bir Greasemonkey kullanıcı komut dosyası olarak ortaya çıktı. Daha sonrasında kod yeniden elden geçirildi ve Chrome'un yerel komut dosyası desteğinden daha fazla özelliğe sahip olacak şekilde Chrome için bağımsız bir uzantı olarak yayınlandı.[1] 2011 yılında, Tampermonkey Android'e taşınarak kullanıcıların kullanıcı komut dosyalarını Android'in dahili tarayıcısında kullanmalarına olanak sağladı.[2] Tampermonkey'in 2019 verilerine göre 10 milyondan fazla kullanıcısı vardır.[3] Tampermonkey, Chrome Web Mağazası'ndaki en az 10 milyon kullanıcıya sahip 13 uzantıdan biridir.[4]

Chrome manifest V3

Ocak 2019'da Biniok, bir Google Grupları gönderisinde yeni Chrome manifest V3'ün uzantıyı kullanılamaz hale getireceğini ifade etti. Yeni yönerge, Tampermonkey'in bağlı olduğu uzaktan erişilen kodu engelleyecektir.[3] Google yerrine kullanıcılar tarafından geliştirilen Userscripts.org ve Greasyfork ile eklentiyi kullanmak mümkündür. Bu kod, uzantı yüklendikten sonra eklenir, ancak Chrome Manifest, kodun kurulumda mevcut olmasını gerektirir.[5]

Tartışma

6 Ocak 2019'da Opera, Tampermonkey uzantısının kötü amaçlı bir yazılım olduğunu iddia ederek Chrome Web Mağazası üzerinden yüklenmesini yasakladı.[6] Daha sonra Bleeping Computer, Gom Player adlı bir reklam yazılımının Tampermonkey'in Chrome Web Mağazası sürümünü yükleyeceğini ve muhtemelen uzantıyı reklamların veya diğer kötü niyetli davranışların yerleştirilmesini kolaylaştırmak için kullanacağını belirtti. Site, "Bu, Tampermonkey'in kötü niyetli olduğu anlamına gelmez, bunun yerine kötü amaçlı bir yazılımın onu araç olarak kullanabileceği anlamına gelir," Opera'nın uzantıyı kara listeye almasını da bu nedenle "garip bir karar" olarak değerlendirdiler.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b "Tampermonkey • Contribute". www.tampermonkey.net. 26 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2019.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ "TamperMonkey brings GreaseMonkey user scripts to Android". mobiputing. 4 Haziran 2011. 18 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2019. 
  3. ^ a b "TamperMonkey May Be the Next Victim of Google's Chrome Manifest V3 Changes". BleepingComputer (İngilizce). 28 Ocak 2019. 29 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "manifest" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  4. ^ "Breaking Down the Chrome Web Store". extensionmonitor.com. 2 Ağustos 2019. 2 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019. 
  5. ^ "Chrome's Manifest V3 proposal would break Tampermonkey". 9to5Google. 29 Ocak 2019. 16 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019. 
  6. ^ "Opera blacklists Tampermonkey extension, says extension is Malicious [Updated]". Techdows. 5 Ocak 2019. 8 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019. 
  7. ^ "Opera Blacklists Tampermonkey Extension Being Installed by Malware". BleepingComputer (İngilizce). 6 Ocak 2019. 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Google Drive</span> Dosya depolama ve senkronizasyon hizmeti

Google Drive, Google tarafından oluşturulmuş ve yönetilen bir dosya depolama ve senkronizasyon hizmetidir. Bu hizmet; kullanıcıların bulutta doküman depolayabilmelerini, dosya paylaşabilmelerini ve iş birliği yaptıkları kişilerle dokümanları düzenleyebilmelerini sağlar. Google Drive; dokümanların, elektronik tabloların, sunumların, çizimlerin, formların ve daha fazlasını iş birliği halinde düzenlenebilmesini sağlayan; Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar'dan oluşan bir ofis paketidir. Google Drive'da genele açık olarak paylaşılan dosyalar İnternet arama motorları tarafından aranabilir. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Chrome Web Mağazası</span>

Chrome Web Mağazası, Google'ın başta Chrome internet tarayıcısına yönelik tasarladığı, sonradan ise tüm Chromium tabanlı internet tarayıcılarının kullanımına sunduğu çevrimiçi uygulama mağazasıdır. 2023 yılı itibarıyla 119.000 uzantı ve 32.000 tema bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chromium OS</span>

Chromium OS, Google tarafından geliştirilen Linux tabanlı işletim sistemi Chrome OS'un açık kaynak geliştirme sürümü. Chrome OS'un kaynak kodu BSD lisansı ile 19 Kasım 2009'da Chromium OS olarak yayımlandı.

Chrome OS, Google tarafından geliştirilen Linux çekirdeğini kullanan, web uygulamaları ile çalışan işletim sistemidir. 7 Temmuz 2009 tarihinde duyurulan Chrome OS, 15 Haziran 2011 tarihinde Chromebook ile piyasaya çıkmıştır. Chrome OS bilinenin aksine özgür yazılım değildir.

<span class="mw-page-title-main">COM (dosya uzantısı)</span>

COM çalıştırılabilir bir işlem dosyasıdır. COM'un açılımı command'dır. COM uzantılı dosyalar, komut dosyalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Google I/O</span>

Google I/O, Google tarafından San Francisco, Kaliforniya'da her yıl düzenlenen yazılım geliştiricilere yönelik bir toplantıdır. Google I/O, Google ve Android, Chrome, Chrome OS, Google API'leri, Google Web Toolkit, App Engine gibi açık kaynak kodlu web teknolojileriyle ortak olarak geliştirilen web ya da mobil tabanlı uygulamaları konu alan teknik birçok sunum ve tartışmadan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Malzeme Tasarımı</span>

Material Design Google tarafından 2014 yılında geliştirilen bir tasarım dilidir. Google 2014 Google I/O konferansında, 25 Haziran 2014 tarihinde Materyal Tasarımı açıkladı. Origamiden ilham alan düzen, Microsoft'un "Metro" temasının daha pastel ve kâğıtlaşmış halini andırıyor. Bu, Google Now-da tanıtılan "Kart" motifleri üzerine genişlenir. Materyal Tasarımında grid tabanlı düzenleri, duyarlı animasyonlar ve geçişler, dolgu ve aydınlatma ve gölgeler gibi derinlik etkileri daha liberal kullanır. Tasarımcı Matías Duarte bunu "gerçek kâğıt gibi, dijital malzeme genişletmek ve akıllıca reform olabilir" gibi, belirtti. Malzemenin fiziksel yüzeyleri ve kenarları vardır. Dikişler ve gölgeler dokunmada neler yapabileceğiniz hakkında anlam vermektedir. "Google, yeni tasarım dilinin kâğıt ve mürekkepe dayandığını belirtiyor. Google, Mayıs 2021'de Android 12 sistemini piyasaya sürerken, artırılmış animasyonu, daha büyük düğmeleri ve kullanıcının duvar kağıdından özel UI temalarının oluşturulabilmesini vurgulayan "Material You" olarak bilinen bir konsepti açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Google Keep</span> not alma uygulaması

Google Keep Google tarafından geliştirilen bir not alma uygulamasıdır. 20 Mart 2013 tarihinde durdurulmuş Google Notebook'un yerine ilan edildi. Google Keep Android ve iOS mobil işletim sistemleri için bir mobil uygulama ile bir web uygulaması olarak kullanılabilir. Hizmete diğer Google ürünleri gibi, @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolmak mümkündür. Eylül 2015 itibarıyla, Google Play'de 50 milyondan fazla kez indirildi.

<span class="mw-page-title-main">Google Fuchsia</span>

Fuchsia, şu anda Google tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Proje, Ağustos 2016'da resmi bir duyuru yapılmaksızın kendi kendine barındırılan bir git şeklinde göründüğünde halk tarafından tanındı. Kaynak belgelerinde adın arkasındaki neden "Pembe + Mor == Fuşya " olarak tanımlanmaktadır. Linux çekirdeğini temel alan, daha önce Google tarafından geliştirilen Chrome OS ve Android gibi işletim sistemlerinin aksine, Fuchsia, mineral adını taşıyan Zircon adlı yeni bir mikro çekirdeğe dayanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Android için Google Chrome</span>

Google Chrome Android Android sistemi için piyasaya sürülen Google Chrome'un bir sürümüdür. Google, 7 Şubat 2012 tarihinde, Android Ice Cream Sandwich cihazları için, seçilen ülkeler için Google Chrome Beta sürümünü piyasaya sürdü. Tarayıcının ilk kararlı sürümü 27 Haziran 2012'de piyasaya sürüldü. 26.02.2012 tarihinde piyasaya sürülen Chrome 18.0.1026.311, Android için Chrome'un Intel x86 tabanlı mobil cihazlarını destekleyen ilk sürümü idi.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome Uygulaması</span> Google Chrome Web tarayıcısında çalışan İnternet uygulaması

Google Chrome Uygulaması, Google Chrome web tarayıcısında çalışan bir web uygulamasıdır. Chrome uygulamaları, Google Chrome uzantıları ve temaların yüklenebileceği veya satın alınabileceği Chrome Web Store'den edinilebilir. Barındırılan ve paketlenmiş olan, yürütülebilir dosyalarının farklı konumlarına ve farklı kullanım durumlarını hedefleyen iki tür uygulama vardır.

<span class="mw-page-title-main">Google Mobil Hizmetleri</span>

Google Mobil Servisleri kullanıcının mobil deneyimini geliştirmek için Google tarafından sağlanan uygulamalar ve hizmetlerdir. Google Mobile Servisleri, Android'den farklıdır; Google'dan tamamen "ayrı bir lisans" almaya devam ediyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Favicon</span> Belli bir ağ sayfasının küçük simgesi

Favicon, kısayol simgesi, website ikonu, sekme ikonu, URL ikonu veya yer imi ikonu olarak da bilinir, bir veya daha fazla küçük simge içeren bir dosyadır, belirli bir web sitesi veya web sayfası ile ilişkili. Bir web grafik tasarımcısı böyle bir simge yaratabilir ve onu bir web sitesine çeşitli yollarla yükleyebilir ve ardından grafiksel web tarayıcısı bundan yararlanabilir. Favicon desteği sağlayan tarayıcılar tipik olarak bir tarayıcının faviconunu adres çubuğu ve yer imleri listesinde sayfanın adının yanında gösterir. Sekmeli tarayıcı özelliğini destekleyen tarayıcılar tipik olarak sekmedeki sayfanın başlığının yanında bir sayfanın favicon'unu gösterir ve siteye özgü tarayıcı favicon'u masaüstü simgesi olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Bitwarden</span>

Bitwarden, çeşitli hizmetlere ait parolalarınıza erişmek ve yönetmek amacıyla kullanabileceğiniz, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir parola yönetim aracıdır. Bitwarden platformu, bir web arayüzü, masaüstü uygulamaları, tarayıcı uzantıları, mobil uygulamalar ve bir CLI dahil olmak üzere çeşitli platformlarda kullanılabilir istemciler sunar. Bitwarden bir bulut tabanlı hizmetin yanı sıra, yerel çözüm hizmetleri de sunar.

Blink, Google, Facebook, Microsoft, Opera Software, Adobe Systems, Intel, IBM, Samsung ve diğerlerinin katkılarıyla Chromium projesinin parçası olarak geliştirilmiş bir tarayıcı motorudur. İlk olarak Nisan 2013'te duyuruldu.

<span class="mw-page-title-main">MetaMask</span> Yazılım kripto para cüzdanı

MetaMask Ethereum blok zinciri ile etkileşim kurmak için kullanılan bir kripto para cüzdanıdır. Kullanıcıların, daha sonra merkeziyetsiz uygulamalarla etkileşim kurmak için kullanılabilecek bir tarayıcı eklentisi veya mobil uygulama aracılığıyla Ethereum cüzdanlarına erişmelerine olanak tanır. MetaMask, Ethereum tabanlı araçlara ve altyapıya odaklanan bir blok zinciri yazılım şirketi olan ConsenSys Software Inc. tarafından geliştirilmiştir.

JavaScript motoru, JavaScript kodunu yürüten bir yazılım bileşenidir. İlk JavaScript motorları yalnızca yorumlayıcılardı, ancak ilgili tüm modern motorlar ise gelişmiş performans için tam zamanında derlemeyi kullanır.

Chakra, Microsoft tarafından geliştirilen özel mülk bir JScript motorudur. Internet Explorer web tarayıcısında kullanılır.