İçeriğe atla

Tamilla Rüstemova

Tamilla Rüstemova
DoğumAzericeTamilla Səid qızı Rüstəmova-Krastınş
1936
Bakü, Azerbaycan SSC, Sovyetler Birliği
Ölüm2020 (83-84 yaşlarında)
Moskova, Rusya
Başladığı yerAzeri
MesleklerOyuncu  • piyanist
Etkin yıllar1964–2020

Tamilla Sait kızı Rüstemova-Krastınş (Azerice: Tamilla Səid qızı Rüstəmova-Krastınş; 1936 – 23 Temmuz 2020), Azeri kökenli Sovyet ve Rus oyuncusu ve piyanisttiydi.

Hayatı

Tamilla Sait kızı Rüstemova-Krastınş, 1936'da o zamanlar Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Azerbaycan SSC'nin başkenti Bakü'de doğmuştur. Azeri besteci Sait Rüstemov'un kızıydı. Rüstemova 1959'da Gnessin Devlet Müzik Enstitüsü'nden piyano derecesi ile mezun olmuştur.[1] Aynı yıl enstitü öğrencisi vokalist Olgerd Krastınşa ile evlenmiş ve Riga'ya taşınmıştır.[2] Birkaç uzun metrajlı filmde rol almıştır.[3]

Ölümü

23 Temmuz 2020'de, 84 yaşında Rusya'nın başkenti Moskova'da vefat etmiştir. Moskova'da defnedilmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ Bayramova, Alla (2004). Qadınlar Azərbaycanın musiqi həyatında (Azerice). OKA Ofset. s. 124. 24 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2022. 
  2. ^ İsmayılov, Sedrettin (24 Temmuz 2020). "От красивой любви и славы…Тамилла Рустамова – звезда фильмов "Улдуз" и "Великая опора" (ФОТО)". Trend.az (Rusça). 26 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021. 
  3. ^ İmanov, Vügar (24 Temmuz 2020). "Скончалась «Улдуз» азербайджанского кинематографа". Report.az (Rusça). 29 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021. 
  4. ^ "Tamilla Rüstəmova vəfat etdi". Qafqazinfo (Azerice). 23 Temmuz 2020. 22 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Aygün Alesker kızı Kazımova, Azeri şarkıcı, dansçı, besteci, sunucu, oyuncu ve eski millî hentbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Bakı FK</span>

Bakü Futbol Kulübü, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de kurulmuş bir Azeri futbol kulübüydü.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem İbrahimbeyov</span> Azerbaycan ve Sovyet drama yazarı, senaryocu ve film yönetmeni

Rüstem Mehmed İbrahim oğlu İbrahimbeyov veya İbragimbekov, Azeri ve Sovyet drama yazarı, senaryocusu ve film yönetmeni. 1994'te Rus yönetmen Nikita Mihalkov'la birlikte çekdikleri "Güneş Yanığı" filmi Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin ünlü "Oscar" ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tahir Salahov</span> Ressam

Tahir Salahov, Sovyet-Azeri ressam. 1973–1992 yılları arasında SSCB Sanatçılar Birliği başkanlığını yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Azerbaycan'daki siyasi partiler listesi, Azerbaycan'da etkin olan veya olmuş Siyasi partiler.

Son Geçit, yönetmenliğini Kamil Rüstembeyov'un yaptığı 1971 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ortak yapımı film.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İstiklâl Partisi</span>

Azerbaycan Millî İstiklal Partisi veya kısaca AMİP, bağımsız Azerbaycan tarihinde ilk resmî kayda alınan siyasi parti. Parti dönemin Azerbaycan Halk Cephesi kurucusu İtibar Mammadov liderliğinde kurulmuştur. 1992-1993 ve 1995-2000'li yıllarda ana muhalefet partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kövkeb Seferaliyeva</span> Azeri piyanistti, piyano hocası ve konser ustası

Kövkeb Kamil kızı Seferaliyeva Azeri kökenli bir Sovyet klasik piyanisti, piyano hocası ve konser ustasıydı.

Hurşit Lutfali kızı Abdullayeva, Azeri piyanist. Bakü Müzik Akademisi'nin klavsen sınıfında profesörü olan Abdullayeva, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Korosu Şapeli'nin direktörüdür ve 2007'de Azerbaycan Cumhuriyeti Onur Sanatçısı unvanını almıştır.

Gülare Aziz kızı Aliyeva, Azeri kökenli Sovyet müzisyen ve piyanisti. Aliyeva 1966'da sanat tarihi alanında doktora derecesi aldı ve 1977'de Azerbaycan SSC Onurlu Sanat İşçisi unvanına layik görüldü.

Yegane Asker kızı Ahundova, Azeri piyanist, besteci ve öğretmen. 2012'de Azerbaycan Halk Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

Aida Hamdulla gizi Abdullayeva, Azeri kökenli Sovyet arpisti, öğretmen ve profesördü. Bakü Müzik Akademisi'nde profesördü ve Azerbaycan Arp Gösteri Okulu'nu kurmuştur. Abdullayeva ilk Azeri arpisti olarak bilinir ve 1972'de Azerbaycan SSC'nin Onurlu Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

Münevver Mecit kızı Rzayeva, Azeri kökenli Sovyet heykeltıraş. İlk Azeri kadın heykeltıraş olarak bilinen Rzayeva, 1992'de Azerbaycan Cumhuriyeti Onur Sanatçısı unvanına layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Halide Seferova</span> Azeri ressam

Halide Elekber kızı Seferova, Azeri kökenli Sovyet ressam. Seferova 1977'de Azerbaycan SSC Onur Sanatçısı, 1989'da ise Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

Gugark pogromu, Gugark Faciası veya Gugark Katliamı, Sovyetler Birliği'nin cumhuriyetlerinden biri olan Ermenistan SSC'nin Gugark ilinde yaşayan etnik Azeri sivillere karşı yapılan pogromdur. Resmi Ermeni kaynaklarına göre, bölgede yaşayan yerli Ermeniler ve Azerbaycan'dan kaçan Ermeni mülteciler; bölgedeki Azerileri aşağıladı, onları öldürdü, soydu ve evlerini yağlamadı. Pogrom sırasında en az 18, en fazla ise 187 kişi öldürüldü.

Tükezban Muharrem kızı İsmayılova Azeri kökenli Sovyet şarkıcı ve hanendeydi. Faaliyetine göre Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı unvanını almıştır.

Hazi Aslanov Heykeli, iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı olan Azeri kökenli Kızıl Ordu Tümgenerali Hazi Aslanov'un anısına 1949'da Dağlık Park'ta dikilmiş bir mezar taşı heykelidir. Anıt, heykeltıraş Fuat Abdurahmanov tarafından tasarlanmış, 2012'de restore edilmiştir.

Samedağa Şıhlarov, forvet mevkiinde oynayan Azeri asıllı Sovyet profesyonel futbolcudur.

Rahil Memmedov, Karabağ takımında defans pozisyonunda görev yapan Azeri millî futbolcudur. Karabağ'da forma giymektedir.

Tamilla Hilal Nasirova, Azeri matematikçi, akademisyen ve bilim insanı.