İçeriğe atla

Tamer Başar

Mustafa Tamer Başar[1]
Doğum19 Ocak 1946 (78 yaşında)
MilliyetTürkiye Türk
VatandaşlıkTürkiye Türkiye Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Mezun olduğu okul(lar)Boğaziçi Üniversitesi
Ödüller
Kariyeri
DalıElektrik Mühendisliği
Çalıştığı kurumlar
Doktora
danışmanı
Max Luria Mintz[3]
Etkilendikleri

Tamer Başar (d. 19 Ocak 1946), Amerika Birleşik Devletleri-İllinois Üniversitesi Urbana Yerleşkesi Elektrik[6] ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Swanlund Endowed[7][8] Bölüm Başkanı[9] ve Kontrol sistem mühendisliği profesörü Türk bilim insanı.[10]

Eğitimi

Tamer Başar 1969 yılında Boğaziçi Üniversitesi-Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Yale Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nden 1970, 1971 ve 1972 yıllarında sırasıyla M.S., M.Phil. ve Ph.D. derecelerini almaya hak kazandı.

Akademik yaşamı

Boğaziçi Üniversitesi ve TÜBİTAK'tan 1980 yılında ayrılan Başar, 1991 yılında Petar V. Kokotovic'in yerine İllinois Üniversitesi Urbana Yerleşkesi'ne Denetim Kuramı Profesörü olarak atandı.[11][12]

2008-09 yılında Amerikan Otomatik Denetim Konseyi'nın başkan yardımcılığını yürüten Tamer Başar, 2010-11 yılında bu konseyin başkanlığına getirildi.[13]

Ödülleri

2006 yılında Richard E. Bellman anısına denetim mirası ödülü[14] kazanan Tamer Başar, 2014 yılında ise IEEE Denetim Sistemleri Ödülü'ne layık görüldü.[15]

Araştırma alanları

Amerika Birleşik Devletleri-İllinois Üniversitesi Urbana Yerleşkesi'nde İleri Araştırmalar Merkezi Müdürü ve Swanlund Endowed Bölüm Başkanı olan Başar, Denetim Kuramı ve Oyun kuramı konularında araştırma yapmaktadır.[16]

Kaynakça

  1. ^ a b Tamer Başar 26 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 2000 yılında Amerika Birleşik Devletleri Millî Mühendislik Akademisi'ne Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği dalında Oyun Kuramı alanında yaptığı araştırmalarından ötürü üye olarak seçildi.
  2. ^ "SIAM Fellows: Class of 2012". 28 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2017. 
  3. ^ Mathematics Genealogy Project-Mustafa Tamer Başar 8 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  4. ^ "Harold W. Cheel Professor of Electrical Engineering, School of Engineering and Applied Science, Yale University". 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2015. 
  5. ^ "Prof. Narendra'nın IEEE yayınları". 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2015. 
  6. ^ "Decision and Control Laboratory, The Communications Group, Department of Electrical and Computer Engineering". 7 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2015. 
  7. ^ "Swanlund Chair". 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2015. 
  8. ^ "İleri Araştırmalar Merkezi Müdürü". 31 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2015. 
  9. ^ "Tamer Başar's homepage". 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2015. 
  10. ^ "Professor, Electrical and Computer Engineering". 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2015. 
  11. ^ Petar V. Kokotovic 8 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 13 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. University of California, Santa Barbara 26 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  12. ^ Petar V. Kokotovic'in IEEE yayınları
  13. ^ "Amerikan Otomatik Denetim Konseyi Başkanları". 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2017. 
  14. ^ "Richard E. Bellman Control Heritage Award". American Automatic Control Council. 1 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2015. 
  15. ^ "Dinamik Oyunlar, Stokhastik ve Risk-Hassas Denetleme, Hiyerarşik- Karar Yapım konularına yaptığı katkılarından ötürü". 9 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2017. 
  16. ^ "Tamer Başar'ın IEEE yayınları". 21 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mühendisliği</span> bilgisayar donanımı ve yazılımı geliştirmek için bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliğini entegre eden disiplin

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kökleri 1773 yılına dayanan İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Trakya Üniversitesi</span> Edirnede kurulu devlet üniversitesi

Trakya Üniversitesi, Edirne merkezli bir devlet üniversitesidir.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi ya da eski adıyla İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşanın mühendislik eğitimi veren fakültesidir. Üniversitenin, İstanbul'un Avcılar ilçesindeki, Küçükçekmece Gölü'nün güneybatı tarafında kurulu Avcılar Yerleşkesi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Kalman</span> Macar asıllı Amerikalı elektrik mühendisi

Rudolf Emil Kalman (d. 19 Mayıs 1930 - ö. 2 Temmuz 2016) Macar asıllı bir Amerikan matematiksal sistem teoristidir. Elektrik mühendisliği eğitimi almıştır. Kendi adıyla anılan Kalman Filtresi'ni bulmasıyla ünlüdür. Havacılık ve kontrol mühendisliği alanlarında sıkça kullanılan Kalman filtresi, eksik ve gürültülü ölçümlerden doğrusal sistem modelleri kullanarak yararlı sinyaller elde etmeyi sağlar.

Kontrol Mühendisliği mekanik, elektrik, elektronik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin ve hizmet sektörünün amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üreten ve uygulayan bir mühendislik dalıdır. Gelişen bilgisayar araçları ile büyük bir ivme kazanmış ve özellikle otomasyon alanında gerçekleştirilen projelerle adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. Maksimum verim almayı hedefleyen girişimciler projelerinde kontrol teorisine dayanan pratikleri kullanmayı göz ardı etmemişlerdir. Büyük ölçekte hesaplar yapıldığında bir kontrol mühendisinin gerçekleştirdiği sistem, manuel yapılandırılmış deneysel ölçümlere dayanan sistemlere göre uzun vadede büyük kazanç sağlamış ve iş verimi maksimuma ulaşmıştır. Kontrol mühendislerinin çalışmaları ayrıca HMI, SCADA gibi monitoring(izlenebilirlik) sistemlerinin gelişmesine imkân tanımıştır. Bu sistemlerle çok büyük fabrikaların bile üretim istatistiklerinden, sistem yönetimine kadar tüm üretim mekanizması kolaylaştırılmıştır.

Günümüzde mühendisliğin; elektrik, inşaat, kimya ve makine olmak üzere 4 ana mühendislikten oluştuğu kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TED Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TED Üniversitesi, 7 Temmuz 2009'da Türk Eğitim Derneği Yükseköğrenim Vakfı tarafından kurulan bir vakıf üniversitesi. 2012-2013 akademik yılında alınan 320 öğrencisi ile eğitime başlamıştır. TED Üniversitesi'nde eğitim dili İngilizcedir. Türkiye'de Sabancı Üniversitesi'nden sonra liberal bilimler tarzı eğitim veren ikinci yükseköğretim kurumudur. TED Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından 2021 yılında akredite edilen Koç Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi ile birlikte üç vakıf üniversitesinden biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Üsküdar Üniversitesi, Prof Dr. Nevzat Tarhan öncülüğünde İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı tarafından 2011 yılında İstanbul'da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">ODTÜ Gaziantep Mühendislik Fakültesi</span>

ODTÜ Gaziantep Mühendislik Fakültesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesinin 1973'te Gaziantep'te kurulan, 1987'de Gaziantep Üniversitesine bağlanan mühendislik fakültesi.

Richard E. Bellman anısına denetim mirası ödülü Amerikan Otomatik Denetim Konseyi tarafından 1979 yılından beri Denetim Kuramı'nda üstün başarı gösteren bilim adamlarına ünlü uygulamalı matematikçi Richard E. Bellman anısına verilen ve orijinal ismi Kontrol Mirası Ödülü olan ödül.

IEEE Denetim Sistemleri Ödülü, Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) tarafından Denetim Sistemleri ile ilgili mühendislik, bilim veya teknoloji alanlarında üstün başarı gösterenlere verilen bir teknik ödül.

Okan Kadri Ersoy, kuantum optiği, lazerler, sinyal işleme ve görüntü işleme konularında uzmanlaşmış Türk bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rumeli Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Rumeli Üniversitesi, Balcı Vakfı tarafından 2015 yılında 6640 sayılı kanun ile İstanbul Silivri'de kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

Ann Catrina Bryce (d.1956), İskoç elektrik mühendisi ve Glasgow Üniversitesi'nde yarı iletken lazerler konusunda çalışmalar yürüten profesördür. Şu anda Fotonik Derneği'nin Başkan Yardımcılığı görevini yürütmektedir.

Michael Athans, Massachusetts Institute of Technology Elektrik Mühendisliği Denetim Kuramı emekli profesörü.

Victor R. Basili, Maryland Üniversitesi Bilgisayar, Matematik ve Doğa Bilimleri Koleji'nin bir parçası olan Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde emekli profesördür ve İleri Bilgisayar Araştırmaları Enstitüsü. Doktora derecesine sahiptir. Austin'deki Texas Üniversitesi'nden doktora derecesi ve iki farklı fahri unvana sahiptir. Bilgisayar Makinaları Birliği (ACM) ve Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Naira Hovakimyan</span> Ermeni kontrol teorisyeni

Naira Hovakimyan Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi'nde W. Grafton ve Lillian B. Wilkins'in Makine Bilimi ve Mühendisliği olan bir kontrol teorisyenidir. 2015-2017 yılları arasında Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi'ndeki Koordineli Bilim Laboratuvarı ile ilişkili Akıllı Robotik Laboratuvarı'nın açılış direktörlüğünü yapmıştır.