İçeriğe atla

Tamar Çugoşvili

Tamar Çugoşvili
თამარ ჩუგოშვილი
İlk milletvekili Gürcistan Parlamentosu Başkanı
Görev süresi
18 Kasım 2016 - 18 Kasım 2019
Yerine gelenGia Volski
Kişisel bilgiler
Doğum 11 Ağustos 1984 (40 yaşında)
Gurcaani, Gürcistan SSC, Sovyetler Birliği
Milliyeti Gürcü
Partisi Bağımsız (2019-günümüz)
Gürcü Rüyası (2019 yılına kadar)
Evlilik(ler) Giorgi Mihanaşvili
Bitirdiği okul İvane Cavahişvili Tiflis Devlet Üniversitesi (2006)
Harvard Üniversitesi (2015)

Tamar Çugoşvili (Gürcüceთამარ ჩუგოშვილი; d. 11 Ağustos 1984; Gurcaani), Kasım 2016'dan itibaren Gürcistan Parlamentosu'nun İlk başkan yardımcısı olarak görev yapan Gürcü bir siyasetçi. Çugoşvili, Gürcistan dışişleri bakanıdır ve "Gürcistan Rüyası - Demokratik Gürcistan" partisinin siyasi konsey üyesidir.[1]

Eğitimi

2006 yılında Çugoşvili, İvane Cavahişvili Tiflis Devlet Üniversitesi'nden hukuk alanında yüksek lisans derecesi aldı. 2014-2015'te Harvard Üniversitesi'nin Kennedy Devlet Okulu'nda okudu ve Kamu Yönetimi alanında yüksek lisans derecesi ile mezun oldu.

Ayrıca, “Harvard Square'den Oval Ofis'e” (Ekim 2014-Mayıs 2015), Harvard ve ABD Dışişleri Bakanlığı profesyonel fellows programı da dâhil olmak üzere çeşitli burslara ve özel kurslara katıldı.

İş deneyimi

2010'dan 2012'ye kadar Çugoşvili, Gürcistan Genç Avukatlar Derneği'nin başkanıydı. Aynı dönemde 32 STK'dan oluşan bağımsız ve Şeffaf Yargı Koalisyonu başkanı ve 100'ün üzerinde STK'dan oluşan Sivil Toplum Ulusal Platformu Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.

2013-2014'te Çugoşvili, Gürcistan Başbakanı'nın insan hakları ve cinsiyet eşitliği konularında asistanıydı. Aynı dönemde, yasal ve anayasal reformlar ve insan hakları konusunda Gürcistan'a AB Özel Temsilcisi Thomas Hammarberg için hükûmetin odak noktası olarak görev yaptı. Çugoşvili, Gürcistan'ın ilk insan hakları politikası belgesinin, insan hakları stratejisinin ve eylem planının yazarıdır.

Çugoşvili, 2016 yılından bu yana "Gürcistan Rüyası - Demokratik Gürcistan" partisinin dışişleri bakanı olarak görev yapmaktadır. Kasım 2016'da üye ve Gürcistan Parlamentosu'nun ilk başkan yardımcısı olarak seçildi ve o zamandan itibaren Parlamento'da Cinsiyet Eşitliği konseyi başkanı, Parlamento'da ABD ve İsrail Kafkaslar başkanı olarak görev yaptı;[2] Sayman kurulu başkanı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Daimi Parlamento Delegasyonu Başkanı (PACE), PACE'de Sosyalistler, Demokratlar ve Yeşiller grubu başkan yardımcısı ve Büyükelçi olarak Kadın Siyasi Liderler Küresel Forumu (WPL)'nda çalıştı.[3]

Reform girişimleri

İnsan Haklarının Korunmasına İlişkin Birinci Ulusal Strateji ve Hükûmet Eylem Planı

Çugoşvili, Gürcistan'da ilk ulusal stratejinin ve insan haklarının korunmasına ilişkin eylem planının geliştirilmesine liderlik etmektedir. Nisan 2014'te, Gürcistan Parlamentosu ilk kez 2014-2020 Ulusal İnsan Hakları Stratejisi'ni kabul etti ve bunu hızla Gürcistan hükûmetinin 2014-2015 insan hakları eylem planını kabul etmesi takip etti.

Gürcistan Anayasası Reformu

Çugoşvili, Anayasa kanunlarına ilişkin ülke çapında kamuya açık tartışmalara ilişkin iki yönlendirme komitesinin bir üyesi olarak, Devlet Anayasa Komisyonu Sekreteri ve Venedik Komisyonu için temas noktası olarak 2017-2018'de Gürcistan'ın Anayasa Reformuna[4] aktif olarak katıldı.

2018'de kabul edilen son anayasa değişikliklerine göre, Gürcistan tamamen Parlamenter bir cumhuriyet olarak kabul edilebilir ve insan hakları yüksek standartlarda korunmaktadır.

Gürcistan Parlamentosu'nun Yeni İç tüzüğü

Çugoşvili, Gürcistan Parlamentosu İç tüzüğü'nün reformuna öncülük etti. Yeni RoP, Aralık 2018'de onaylandı ve buna göre: Parlamento'nun gözetim işlevi artırıldı, kanun yapma süreci iyileştirildi, Parlamento'nun hesap verebilirliği artırıldı, vatandaş katılımı teşvik edildi ve şeffaflık seviyesi artırıldı.[5] Gürcistan Parlamentosu'nun yeni iç tüzüğü, parlamento faaliyetlerinin yeni anayasa değişikliklerine göre uygunluk sağlamaktadır.[6]

Gürcistan Parlamentosu Araştırma Merkezi

Çugoşvili, Parlamento'nun araştırma ve analitik kapasitesini güçlendiren, böylelikle kanun yapma sürecini büyük ölçüde iyileştiren ve politika geliştirmenin şeffaflığını artıran Parlamento Araştırma Merkezi'nin kurulmasına öncülük etti.

Gürcistan Parlamentosu Cinsiyet Eşitliği Konseyi

Çugoşvili, ülke içinde toplumsal cinsiyet konularında sistematik ve koordineli faaliyet sağlamayı amaçlayan Gürcistan Parlamentosu Cinsiyet Eşitliği Konseyi'ne başkanlık etmektedir.[7] Konsey, cinsiyet eşitliğine ilişkin devlet politikasının ana yönlerini belirlemede Parlamentoyu desteklemektedir. Konsey, cinsiyet eşitliği alanında yasal çerçevenin detaylandırılması ve geliştirilmesinin yanı sıra görüş sağlamak ve ilgili stratejiyi onaylamaktan sorumludur. Konsey, ilgili devlet organlarının cinsiyet eşitliği alanındaki faaliyetlerini denetler ve bilinçlendirme kampanyalarını kolaylaştırır.[8]

Çugoşvili liderliğinde Cinsiyet Eşitliği Konseyi:

  • Onaylanmış eylem planları ve bir iletişim stratejisi oluşturdu[8]
  • Kanıta dayalı cinsiyet eşitliği politika yapımını kolaylaştırmak için bir temel çalışma hazırladı
  • Gürcistan Parlamentosu'nda Toplumsal Cinsiyet Etki Değerlendirmesinin (GIA) kurumsallaştırılmasını başlattı
  • Cinsiyet eşitliği alanında yasal çerçevenin iyileştirilmesine katkıda bulundu

Kadınların siyasi ve ekonomik güçlenmesine ilişkin yasa değişiklikleri taslağı hazırlanmıştır. Ayrıca, Konsey tarafından hazırlanan cinsel tacizi düzenlemeye ilişkin bir yasa paketi taslağı Gürcistan Parlamentosu tarafından 2019 yılında onaylanmış ve bu nedenle cinsel taciz Gürcistan'da cezalandırılabilir bir suç hâline gelmiştir. Parlamento'nun yeni usul kurallarına göre ve Cinsiyet Eşitliği Konseyi'nin artan gözetim fonksiyonu çerçevesinde konsey, yeni bir gözetim aracı uygulamaya başlamıştır -önemli bir konuyu sistematik olarak incelemek ve uygun bir şekilde geliştirmek için tematik soruşturmalar ilgili devlet kurumları için karar taslakları hazırlanmaya başlanmıştır-. Çugoşvili, kadınların artan siyasi katılımı, kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi, kadına yönelik şiddetin ve aile içi şiddetin önlenmesinin aktif bir destekçisidir ve Cinsiyet Eşitliği Konseyi'nin faaliyetleri çerçevesinde birçok yerel ve uluslararası bilinçlendirme kampanyasında yer almaktadır.[9]

Açık Yönetişim Daimi Parlamento Konseyi

Chugoshvili, Açık Yönetim Daimi Parlamento Konseyi'nin üyesidir ve yenilikçi teknolojileri uygulayarak Parlamento'nun etkinliğini ve şeffaflığını güçlendirmek için Konseyin çalışma grubuna liderlik etmektedir. Bu çalışma grubu, Gürcistan Parlamentosu ve özel sektör arasında daha iyi iş birliği mekanizmalarının geliştirilmesini ve özel sektörün karar alma süreçlerine katılımının kurumsallaşmasını kolaylaştırmaktadır.[9] Parlamento'nun internet sitesinde, özel sektörden herhangi bir temsilcinin kayıt olabileceği, iş sektörünün faaliyetlerine ilişkin olarak başlatılan kanun taslakları hakkında en erken aşamada bilgi almalarına ve devreye girmelerine olanak tanıyan "ortak paydaş kayıt defteri" oluşturulmuştur. Mevzuat, hazırlama sürecindedir.[10]

Akademik çalışmaları ve kitapları

Çugoşvili, aşağıdaki kitapların yazarıdır:

  • Justice in Georgia (2010)[11]
  • Concept of the Supreme Audit in Georgia (2008)
  • Monitoring of the Fulfillment of the Georgian National and International Anticorruption Obligations of Georgia (2008)
  • Monitoring of the Reserve Funds of the President and Government of Georgia; Freedom of Information in Georgia (2007).

Tanınma nedenleri

Transparency International Georgia — Çugoşvili, Gürcistan'da cinsiyet eşitliğinin iyileştirilmesine yönelik katkılarından dolayı 2018 yılında takdir edilmiştir.[12]

USAID — Çugoşvili, Mart 2019'da Birleşik Devletler Uluslararası Kalkınma Ajansı'ndan (USAID) Gürcistan'daki cinsiyet eşitliği girişimlerine katkılarından dolayı bir tanınma sertifikası aldı.[13]

Kaynakça

  1. ^ "Gürcüce Biyografik Sözlük". 21 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  2. ^ "Parliament SS 2019". 28 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  3. ^ "The First Deputy Chairperson of the Parliament of Georgia – Biography". 18 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  4. ^ Parliament Winter 2017
  5. ^ "In The Arena – Episode 32: Tamar Chugoshvili". 21 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  6. ^ "Parliament Autumn 2018". 18 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  7. ^ "About the Gender Equality Council of the Parliament of Georgia". 21 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  8. ^ a b "Gender Equality Council Action Plan 2018-2020". 18 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  9. ^ a b Parliament Spring 2018
  10. ^ "Open Parliament Georgia Action Plan 2018-2019". 18 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  11. ^ Justice in Georgia
  12. ^ "Efficiency of the Parliamentary activity further increasing". 21 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  13. ^ "The Certificate of Recognition awarded to Tamar Chugoshvili for her outstanding contribution in gender equality". 21 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan</span> Kafkasyada bir ülke

Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Parlamentosu</span> Avrupa Birliğinin doğrudan seçilmiş parlamentosu

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği'nde yaşayan 450 milyon nüfusu temsil eder ve temel işlevi bir siyasi güç olarak topluluk politikalarının hazırlanması için gereken kararları üretmektir.

<span class="mw-page-title-main">Irak Temsilciler Meclisi</span> Irakın yasama organı

Temsilciler Meclisi, genellikle basitçe Parlamento olarak anılır, Irak Cumhuriyeti'nin tek meclisli yasama organıdır. 2020 itibarıyla 329 sandalyeden oluşuyor ve Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Anna Záborská</span> Slovakyalı siyasetçi.

Anna Zaborska, Hristiyan Demokratik Hareketi siyasi partisine üye olan Slovak siyasetçisidir. Slovakya'nın Bojnice şehrinde yaşıyor. 2004 yılından beri Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Avrupa Halk Partisi grubunun milletvekili olarak faaliyet göstermektedir. Pan-Avrupalı Avrupa Halk Partisine bağlı olan Avrupa Halk Partisi grubu, Avrupa Parlamentosu'nun yedi partisinden en büyüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan başbakanı</span> Gürcistanın hükûmet başkanı

Gürcistan başbakanı, Gürcistan Parlamentosu tarafından seçilip Gürcistan devlet başkanı tarafından atanan Gürcistan Bakanlar Kurulunun en kıdemli bakanıdır. Gürcistan Hükûmeti Başkanının resmi unvanı tarih boyunca değişmiştir, ancak liderin görev ve işlevleri sadece marjinal olarak değişmiştir. Gürcistan'ın ilk başbakanı Noe Ramişvili'dir.

<span class="mw-page-title-main">İrakli Kobahidze</span> 16. Gürcistan başbakanı

İrakli Kobahidze, Gürcü politikacı. 18 Kasım 2016 tarihinde Gürcistan Parlamentosu Başkanı olarak seçilmiştir.

Eliza Vozemberg-Vrionidi, 2014'ten beri Yeni Demokrasi için Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak görev yapan bir Yunan avukat ve politikacıdır.

Gürcistan Hükûmet, Gürcistan'nın iç ve dış politikalarını uygulayan en üst düzey yürütme organıdır. Başbakan - hükûmet başkanı - ve bakanlardan oluşur ve Gürcistan Parlamentosu'na karşı hesap verebilir ve sorumludur. Hükûmetin mevcut yetki ve sorumlulukları, 2017 ve 2018 yıllarında kabul edilen Gürcistan Anayasası değişikliklerine tabidir. 14 Mayıs 1991'den 9 Kasım 1996'ya kadar Gürcistan hükûmeti, Gürcistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cindy Franssen</span>

Cindy Franssen, 2019 yılında Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak seçilen Belçikalı bir politikacıdır. O zamandan beri İstihdam ve Sosyal İşler Komitesi ile Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Komitesi'nde görev yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'da LGBT hakları</span>

Gürcistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan insanların karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Gürcistan, kendi mevzuatında LGBT kişilere yönelik ayrımcılığı doğrudan yasaklayan tek eski Sovyet ülkelerinden biridir. Bir bireyin cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliğinden dolayı işlenmiş suçlar, 2012'den beri Gürcü hukukunda ağırlaştırıcı bir etken olarak sayılır. Buna rağmen, cinsellik hakkında kamu tartışmaların genel açıdan olumsuz karşılandığı bu ülkede eşcinsellik, toplumda hakim olan geleneksel Ortodoks Hristiyan değerlere aykırı olarak görülür. Sonuç itibarıyla eşcinseller sık sık istismar ve fiziksel şiddetin hedefleri olur; bu eylemler de sıkça dini liderler tarafından teşvik edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'da LGBT hakları</span>

Kuzey Makedonya'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan sakinlerin karşılaşmadığı yasal zorluklara uğrayabilir. Kuzey Makedonya'da hemcins cinsel aktiviteler, 1996 yılından beri yasaldır ve ülkede cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılık, 2019'dan beri yasaktır, ancak karşı cins evli çiftlerine mevcut olan yasal korunmalar, hemcins çiftlerinin başta olduğu hanehalklarına henüz mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Ayrımcılık karşıtı yasa</span> Kanun

Ayrımcılık karşıtı yasa veya ayrımcılıkla mücadele yasası çeşitli iş grupları, cinsiyet, cinsel kimlik, ırk, engellilik, inanç veya bireysel siyasi görüşlere dayalı gruplar için korumaları içeren yasalardır. Ayrımcılıkla mücadele yasaları, ayrımcılık türlerine ve bu yasalarla korunan gruplara göre çeşitlilik gösterebilmektedirler. Ayrımcılıkla mücadele yasaları, özellikle belirtilen özelliklerinden dolayı bireylere farklı muamele edilmemesi gerektiği konusunda eşitlik ilkelerine dayanmaktadır.

Gürcistan'da siyaset, çok partili sisteme sahip parlamenter temsili demokratik bir cumhuriyeti kapsamaktadır. Gürcistan Cumhurbaşkanı devlet başkanıdır ve Gürcistan Başbakanı hükûmet başkanıdır. Başkan ve Hükûmet, yürütme yetkisine sahiptir. Yasama yetkisi hem hükûmete hem de tek kamaralı Gürcistan Parlamentosu'na verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vekiller Meclisi (Yemen)</span> Yemen yasama organının alt meclisi

Vekiller Meclisi, Yemen Parlamentosu'nun alt meclisidir. Yasama gücünü üst meclis olan Şura Konseyi ile paylaşır. Vekiller Meclisinin, tek sandalyeli seçim bölgelerinde altı yıllık bir dönem için seçilen 301 üyesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Malta'da LGBT hakları</span>

Malta'da lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) hakları, diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında bile en yüksek standartlardadır. Geç 20. ve erken 21. yüzyılları boyunca LGBT topluluğunun hakları konusunda daha fazla farkındalık yaratıldı ve 1973 yılında hemcins cinsel ilişkileri eşit bir cinsel rüşt yaşıyla yasallaştırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Devlet Konseyi</span>

Kırım Devlet Konseyi Kırım Cumhuriyeti parlamentosudur. Önceden 'Kırım Yüksek Konseyi' olarak adlandırılmıştı ancak Mart 2014'te Ukrayna parlamentosunun Kırım Yüksek Konseyi'nin feshedilmesi için yaptığı oylamadan sonra adını değiştirdi. Parlamento, Simferopol'ün merkezindeki Parlamento binasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2017 Libya anayasa taslağı</span>

2017 Libya anayasa taslağı, 2014 Libya Anayasa Meclisi seçimlerinde Libya çevresinden seçilen 60 kişilik Anayasa Taslağı Meclisi tarafından hazırlanan Libya anayasa taslağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Konseyi üyesi ülkeler</span> Avrupa Konseyi örgütünün bir parçası olan devletler

Avrupa Konseyi, 5 Mayıs 1949'da on Batı ve Kuzey Avrupa ülkesi tarafından kuruldu. Kuruluşundan üç ay sonra Yunanistan; bir yıl sonra ise İzlanda, Türkiye ve Batı Almanya dahil oldu. Şu anda 46 üye ülkesi var ve en son katılan ülke Karadağ.

<span class="mw-page-title-main">Zita Gurmai</span> Macar siyasetçi

Zita Gurmai, 2004'ten 2014'e kadar Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak görev yapan Macar bir politikacı. Avrupa Sosyalistler Partisi'nde Macar Sosyalist Partisi'nin üyesi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2023 Gürcistan protestoları</span>

2023 Gürcistan protestoları, parlamento desteğiyle, STK'lerin yurt dışından aldıkları fonların tutarı %20'den fazlaysa "yabancı etki ajanları" olarak kayıt olmalarını gerektiren "Yabancı Nüfuzun Şeffaflığına İlişkin Yasa" önerisi sebebiyle Gürcistan genelinde gerçekleşen bir dizi sokak gösterisiydi. Polisin, özellikle başkent Tiflis'te protestoları dağıtmak için tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığı bildirildi. Parlamento, 10 Mart 2023'teki protestolar sonucunda yasa tasarısını geri çekti.