İçeriğe atla

Tamar doğalgaz sahası

Tamar doğalgaz sahası Akdeniz üzerinde yer alan doğalgaz sahası. İsrail devletinin münhasır ekonomik bölgesi kapsamında olan saha, Hayfa şehrinin 90 km batısında, Leviathan doğalgaz sahası'nın 47 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. İsrail'in yürüttüğü keşif çalışmaları sonucu 2009 yılında sahanın keşfedildiği açıklandı.

2013 yılında doğalgaz çıkartılmaya başlanan Tamar sahasında, 238 milyar metreküp ederinde doğalgaz rezervi olduğu öngörülmektedir.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "Doğu Akdeniz'de ne kadar doğal gaz rezervi var?". 4 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2020. 
  2. ^ "İsrail Mısır'a doğalgaz ihracatına başlıyor". 19 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Demirci, Manisa</span> Manisanın ilçesi

Demirci, Türkiye'nin Batı Anadolu kısmında yer alan Manisa ilinin ilçelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Gazze Şeridi</span> Filistinin batısında, Akdeniz kıyısında bir sahil şeridi

Gazze Şeridi, Filistin'in batısında, Akdeniz kıyısında bir sahil şeridi. Hamas kontrolündedir.

<span class="mw-page-title-main">Merv (şehir)</span> Türkmenistanın Marı ilinin merkezi

Marı, Türkmenistan'ın Marı ilinin merkezi ve dördüncü büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Doğalgaz</span> yanıcı gazlardan oluşan fosil yakıt türü

Doğalgaz yer kabuğunun içindeki fosil kaynaklı bir çeşit yanıcı gaz karışımıdır. Bir petrol türevidir. Yakıt olarak önem sıralamasında ham petrolden sonra ikinci sırayı alır. Doğalgazın büyük bölümü (%70-90'ı), Metan (CH4) adı verilen hidrokarbon bileşiğinden oluşur. Diğer bileşenleri; etan (C2H6), propan (C3H8), bütan (C4H10) gazlarıdır. İçeriğinde eser miktarda karbondioksit (CO2), azot (N2), helyum(He) ve hidrojen sülfür (H2S) de bulunur. Doğalgaz konvansiyoneldir ve konvansiyonel olmayan doğalgaz türleri arasında kaya gazı, kum gazı ve kömür gazı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Karşılıklı Ekonomik Yardımlaşma Konseyi</span> Eski bir uluslararası ekonomik organizasyon

Karşılıklı Ekonomik Yardımlaşma Konseyi, sosyalist ülkeler arasında ekonomik iş birliği ve dayanışma amacıyla 25 Ocak 1949'da kurulan ve Batı ülkelerinde İngilizcesinin kısaltması Council for Mutual Economic Assistance: COMECON olarak adlandırılan uluslararası örgüt. 5-8 Ocak 1949'da Moskova'da yapılan görüşmelerden sonra kurulan örgütün merkezi Moskova'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Kontrollü hava sahası</span>

Kontrollü hava sahaları veya CAS, içerisinde gerçekleşen tüm uçuşlara hava trafik kontrol (ATC) hizmeti verilen hava sahalarıdır. Kontrollü hava sahaları özellikle hava trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde oluşturulur. Kontrollü hava sahası dışında kalan hava sahaları kontrolsüz hava sahalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Prokletiye Dağları</span> Arnavutluk kuzeyinden doğuda Kosova ve Doğu Karadağ kesimlerinden uzanan sıra dağlar

Arnavutluk Alpleri Arnavutluk kuzeyinden doğuda Kosova ve Doğu Karadağ kesimlerinden uzanan sıra dağlardır. Bu dağ grubunun en yüksek noktası Arnavutluk'ta yer alır ve 2694 metre yüksekliğe sahiptir. Balkanlar’ın büyük dağ sıralarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Uhta</span> Rusyada şehir

Uhta, Rusya'nın Komi Cumhuriyeti'nde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 10,300 km² olan şehrin nüfusu 2010 itibarı ile 99,591'dir.

<span class="mw-page-title-main">Manú Millî Parkı</span> Peruda UNESCO tarafından bir biyosfer rezervi olarak kabul edilen park alanı

Manú Milli Parkı, Cusco Madre de Dios ve Paucartambo'da bulunan biyosfer rezervidir. Manú Ulusal Parkı, Peru Hükûmeti tarafından korunan bir alan haline getirilmeden önce, ulaşılmaz olması sayesinde korunmuştur. Parka kara yoluyla ulaşım imkânı bulunmamaktadır. 1977 yılında UNESCO tarafından bir biyosfer rezervi olarak kabul edilen park alanı 1987 yılında Dünya Mirası olarak ilan edildi. 15,328 km²'lik bir alanı kaplayan park, Peru'daki en büyük millî parktır. Biyosfer rezervi, 2,570 km²'lik bir ek alan ve ayrıca 914 km²'lik bir "Kültürel Bölge" ile birlikte toplam 18,811 km² alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Scandola Doğa Koruma Alanı</span>

Scandola Doğa Koruma Alanı, Fransa'nın Korsika adasının batı kıyısında, Korsika Bölge Parkı'nda yer almaktadır. 1975 yılında kurulmuştur. 1983 yılında UNESCOtarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kermil Dağı</span>

Kermil Dağı (İbranice הַר הַכַּרְמֶל, Har HaKarmel ISO 259-3 Har ha Karmell ; Arapça: الكرمل, Al-Kermil, ya da Arapça: جبل مار إلياس, Cebel Mar Elyas, İsrail'in kuzeyinde Akdeniz'den güneydoğuya doğru uzanan kıyı şeridinde bir sıradağdır. Bu dağ silsilesi bir UNESCO biyosfer rezervidir. Üzerinde ve civarında, kuzey yamaçta bulunan ve İsrail'in üçüncü büyük şehri olan Hayfa başta olmak üzere pek çok kasaba ve köy mevcuttur.

Fatih, önceki adıyla Deepsea Metro II, devlete ait Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının sahibi ve işletmecisi olduğu altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisi. Türkiye'nin ilk operasyonel sondaj gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Akdeniz doğalgaz anlaşmazlığı</span> Kıbrıs çevresinde doğalgaz anlaşmazlığı

Doğu Akdeniz Doğal Gaz Anlaşmazlığı, 6 Şubat 2018'de başlayan ve Doğu Akdeniz'de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Yunanistan ve Mısır ile ortaklaşa yürüttüğü münhasır ekonomik bölgesini (MEB) kapsayan diplomatik bir anlaşmazlıktır. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şubat 2018'de 2003 Kıbrıs-Mısır MEB anlaşmasının uluslararası geçerliliğinin olmadığını ve antlaşmanın reddi için BM'ye başvurduklarını ve Türkiye'nin bölgede gaz araştırmaları yapma niyetinin olduğunu açıklamasıyla başlamıştır. 9 Şubat'ta, Türk Donanması'nın Kıbrıs tarafından arama ruhsatı verilen İtalyan petrol şirketi ENI'ye ait bir sondaj gemisini, 3 numaralı parselde doğal gaz aramasını engellediğinde bölgedeki gerginlik daha da artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leviathan doğalgaz sahası</span>

Leviathan doğalgaz sahası Akdeniz üzerinde yer alan doğalgaz sahası. İsrail devletinin münhasır ekonomik bölgesi kapsamında olan saha, Hayfa şehrinin 130 km batısında, Tamar doğalgaz sahası'nın 47 km güneybatısında yer almaktadır. İsrail'in yürüttüğü keşif çalışmaları sonucu 2010 yılında sahanın keşfedildiği açıklandı. Leviathan ve Tamar sahalarında toplamda 800 milyar metreküp ederinde doğalgaz rezervine sahip olduğu düşünülmektedir.

HızRay veya M34 Hızlı Metro Hattı, Eylül 2020'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından gündeme getirilen, İstanbul'un doğu-batı doğrultusunda yapılacağı duyurulan hızlı metro projesidir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'de enerji</span>

İsrail'deki enerjinin çoğu fosil yakıtlardan geliyor. Ülkenin toplam birincil enerji talebi, toplam birincil enerji üretiminden önemli ölçüde daha yüksektir ve enerji ihtiyaçlarını karşılamak için büyük ölçüde ithalata dayanmaktadır. 2016 yılında toplam birincil enerji tüketimi 1.037 katrilyon İngiliz ısı birimi (304.000 TWh) veya 26.2 TEP.

Shwe gaz sahası, Andaman Denizi'ndeki bir doğal gaz sahasıdır. 2004 yılında keşfedildi ve Daewoo tarafından geliştirildi. 2013 yılında üretime başlamış olup, doğalgaz ve kondensat üretimi yapmaktadır. Shwe gaz sahasının toplam kanıtlanmış rezervi yaklaşık 9,1 trilyon fit küp (260 km³) ve üretimin günde yaklaşık 700 milyon fit küp (20×105m³) olması planlanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Hamamü'ş-Şut</span>

Hamamü'ş-Şut, Tunus'un Ben Arus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Ben Arus'un güneydoğusunda Akdeniz kıyısında yer almakta olup Tunus metropoliten alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 26,29 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 36.977'dir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Dünya Savaşı'nın Akdeniz ve Orta Doğu askeri sahaları</span>

Akdeniz ve Orta Doğu Sahası, İkinci Dünya Savaşı sırasında önemli bir harekat alanıydı. Akdeniz ve Orta Doğu sahasının uçsuz bucaksız boyutu, Akdeniz, Kuzey Afrika, Afrika Boynuzu, Orta Doğu ve Güney Avrupa'nın kontrolü için birbiriyle bağlantılı deniz, kara ve hava seferlerine yol açtı. Bu sahadaki çatışmalar, İtalya'nın Almanya tarafında savaşa girdiği 10 Haziran 1940'tan, İtalya'daki tüm Mihver kuvvetlerinin teslim olduğu 2 Mayıs 1945'e kadar devam etti. Bununla birlikte, Yunan İç Savaşı'nın ilk aşamalarında, İngiliz birliklerinin Yunan hükümetine yardım etmek için gönderildiği Yunanistan'da çatışmalar devam etti.

Karapınar Kömür Sahası, Türkiye'nin Konya iline bağlı Karapınar ilçesinde bulunan bir kömür sahasıdır. Kömür sahasında 1,8 milyar ton linyit rezervi bulunmaktadır.