İçeriğe atla

Taman Negara Millî Parkı

Taman Negara Millî Parkı
Kral V. George Millî Parkı
Harita
TürUlusal Park
Konum
Yüzölçümü4343km2
Açılış1938/39
İşletmeciYaban Hayatı ve Milli Parklar Dairesi Başkanlığı

Taman Negara Milli Parkı, Malezya'da yağmur ormanı.

Park, 4343 km²’lik bir alanı kaplar.[1] 130 milyon yaşındadır ve dünyanın en eski vahşi yaşam alanı olduğu kabul edilir. 1937’den beri koruma altındadır. Malezya Yarımadası'nın en yüksek dağı olan Tahan Dağı (yüksekliği 2187 metre), parkın sınırları içindedir.[2]

Bu parkta dünyanın en yaşlı bitkilerinin, yüzlerce Asya filinin ve kaplanların yaşadığı bilinmektedir. Parkta tualang ağaçları (Koompassia excelsa) , Shorea cinsinin türleri ve orkideler ve canavar çiçekleri (Rafflesia arnoldii) gibi parazitik bitkiler de dahil olmak üzere binlerce ağaç ve çiçekli bitki türü yaşar.[2]

Çeşitli maymunlar (örneğin uzun kuyruklu makaklar), yaklaşık 300 kuş türü, sürüngenler ve amfibiler ve çok sayıda egzotik böcek de parkta yaşamaktadır. Filler, kaplanlar, leoparlar, ayılar, seladanglar Malaya sambarları (Cervus unicolor equinus), Sumatra gergedanları ve Malaya tapirleri dahil olmak üzere Güneydoğu Asya'nın nadir büyük memelilerinin çoğuna bu park ev sahipliği yapar.

Kaynakça

  1. ^ "Sadece Malezya'da Görebileceğiniz 10 Şey". 29 Ocak 2019. 9 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 
  2. ^ a b "Taman Negara National Park | Jungle Trekking, Wildlife & Canopy Walkways | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 9 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malezya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya</span> Güneydoğu Asya ve Okyanusyada yer alan bir ada ülkesi

Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur. Bu adaların en büyükleri Sumatra, Cava ve Sulavesi ile kısmen Borneo ve Yeni Gine'dir. Endonezya dünyanın en büyük ada ülkesidir, 1.904.569 km²'lik yüzölçümüyle dünyada 14. sıradadır. 280 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Cava dünyanın en kalabalık adasıdır ve nüfusun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Borneo</span> ada

Borneo yüzölçümü açısından dünyanın en büyük üçüncü adasıdır. Güneydoğu Asya'da bulunur ve Endonezya, Malezya ve Brunei tarafından paylaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Hint Adaları</span>

Doğu Hint Adaları, Güneydoğu Asya'da, başlıcaları Malezya Takımadaları olan adalar. Geçmişte Baharat Adaları olarak da anılan adalar, dünyanın en büyük takımadalarıdır.

<i>Ayı</i> memeli familyası

Ayılar veya Ayıgiller, Ursidae familyasının etçil memelileridir. Ayılar Köpeğimsiler veya köpek benzeri etoburlar olarak sınıflandırılır. Her ne kadar sadece sekiz ayı türü mevcut olsa da, Kuzey yarımkürede ve kısmen Güney yarımkürede çok çeşitli habitatlarda görülürler. Ayılar, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında yaşarlar. Modern ayıların ortak özellikleri arasında, tıknaz bacaklı büyük gövdeleri, uzun burunları, küçük yuvarlak kulakları, tüylü saçları ve kısa kuyrukları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Malaya kolugosu</span>

Malaya kolugosu, sistematikteki yeri tartışmalı olan uçar makigiller (Cynocephalidae) familyasının monotipik Cynocephalus veya Galeopterus cinsinden memeli hayvan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sayan Dağları</span> Asya sıra dağları

Sayan Dağları, Göktürk Kağanlığı devrindeki adı : Kögmen Dağları) Moğolistan'ın kuzeybatısında, Sibirya'nın güneyindeki sıra dağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ilgaz Dağı Millî Parkı</span>

Ilgaz Dağı Millî Parkı, Batı Karadeniz bölümünde Kastamonu ve Çankırı illerinde, Ilgaz Dağları üzerinde 1976 yılında kurulmuş millî park.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seoraksan Millî Parkı</span> Güney Kore millî parkı

Seoraksan Millî Parkı, Güney Kore'nin Gangwon ilinde bulunan bir millî parktır. Park hükûmet tarafından ilk kez 1965 yılında doğa rezervi ilan edilmiş olup 1970 yılında millî park ve 1982 yılında biyosfer rezerv statüsü edinmiştir. Seoraksan Millî Parkı, Güney Kore'nin "Millî Parkı Kanunu" (1970) ile kurulan ilk millî parkıdır. Park, Kore Yarımadası'nın doğu orta kesiminde yer almakta olup bünyesine Injegun, Yanyanggun ve Sokchosi rezervlerini de içermektedir. Park, nadir hayvan ve bitki türleri bakımından da zengindir. Park, UNESCO ile birlikte Güney Kore tarafından geçici Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dong Phayayen-Khao Yai Orman Kompleksi</span>

Dong Phayayen-Khao Yai Orman Kompleksi, Tayland'daki UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmiş bir bölgedir. Dong Phaya Yen Dağları ve Sankamphaeng Sıradağlarındaki Khao Yai, Thap Lan, Pang Sida ve Ta Phraya Milli Parkları ile Dong Yai Vahşi Hayatı Koruma Bölgesi alanlarını kapsamaktadır. Orman kompleksi, 2005 yılında Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gunung Mulu Millî Parkı</span>

Gunung Mulu Ulusal Parkı, Malezya'daki Saravak özerk bölgesinin Miri bölümünde yer alan bir millî park olup, dağlık bir ekvatoral yağmur ormanı içinde mağaralar ve karst oluşumlarını kapsayan bir UNESCO Dünya Mirasıdır. Park, mağaraları, çevreleyen yağmur ormanı ve keşfetmek için düzenlenen seferleri; özellikle de 1977-1978 yılları arasında 100'ün üzerinde bilim adamının 15 ay boyunca sürdürdüğü Kraliyet Coğrafya Topluluğu Seferi ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kinebalu Millî Parkı</span>

Malezya'nın ilk millî parklarından biri olan ve 1964 yılında kurulan Kinabalu Parkı, UNESCO tarafından Aralık 2000'da "seçkin evrensel değerleri" ve 326 kuş ve yaklaşık 100 memeli türü ve 110'dan fazla kara salyangoz türü de dahil olmak üzere, 4.500'den fazla flora ve fauna türü ile dünyadaki biyolojik alanlar içinde en önemli kültürel değerlerden birini gösterdiği için Malezya'nın ilk Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rwenzori Dağları Millî Parkı</span>

Rwenzori Dağları Milli Parkı, Rwenzori Dağları'nda yer alan bir Uganda ulusal parkı ve UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Yaklaşık 1,000 km2 (386 mi2) büyüklüğünde olan parkta, Afrika'nın üçüncü en yüksek dağının yanı sıra birçok şelale, göl ve buzul bulunmaktadır. Park, güzel bitki örtüsü ile bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sarong</span>

Sarong, Güney Asya ve Pasifik Adaları’nda çok uzun bir geçmişe sahiptir. Tarih boyunca farklı isimlerde tanımlanmıştır. Güney Pasifik Adaları’ndan Tahiti ve Hawaii’de pareo, Güneydoğu Asya ülkeleri Endonezya, Tayland, Malezya ve Filipinler’de sarong denir. Hindistan’da benzer bir giysi sri olarak adlandırılırken, Afrika’da kanga olarak biliniyor. Antik çağda Roma ve Yunanistan’da ise toga. Arap Yarımadası’nda ve Yemen’de de karşımıza çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Altın-Emel Millî Parkı</span>

Altın-Emel Milli Parkı Kazakistan'da yer alan bir milli parktır. 1996 yılında kurulmuştur. Park, Kapchagai Gölü yakınındaki Ili Nehri ile Akdağ sıradağları arasında yaklaşık 4600 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve çoğunlukla çöl ve kayalık araziden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Katon-Karagay Millî Parkı</span>

Katon-Karagay Ulusal Parkı, ülkenin doğu kenarında, Güney Altay Dağları'nda yer alır ve Kazakistan'ın en büyük milli parkıdır. Park, Kazakistan, Rusya, Çin ve Moğolistan sınırlarının buluştuğu “X” in batı tarafında yer almaktadır. Sibirya'nın en yüksek zirvesi, Katun Sıradağları'nın Rusya sınırında yer almaktadır. Park, Doğu Kazakistan Eyaleti'ninKatonkaragay İlçesi'nde yer almaktadır, Başkent Astana'nın 1.000 kilometre (620 mi) güneydoğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kenyir Gölü</span>

Kenyir Gölü ya da Tasik Kenyir, Malezya'nın Terengganu eyaletindeki Hulu Terengganu bölgesinde bulunan yapay göl. 1985 yılında Kenyir Nehri'ne kurulan baraj ile oluşturulmuştur. Göl ve baraj, Sultan Mahmud Elektrik Santrali'ne su sağlamak için inşa edilmiştir. 260.000 hektarlık bir alana sahip olmasıyla Güney Doğu Asya'daki en büyük insan yapımı göl olma unvanını elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abant Gölü Millî Parkı</span> Türkiyede millî park

Abant Gölü Millî Parkı, Türkiye'nin Bolu ilinin Mudurnu ilçesinde yer alan bir millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'daki Dünya Mirasları listesi</span>

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Malezya'nın, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına İlişkin Sözleşmeyi 3 Ağustos 1983'te onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.