İçeriğe atla

Tamama Pontus'un Yitik Kızı

Tamama Pontus'un Yitik Kızı, Yorgo Andreadis'in 2012'de yayımlanan kitabı.[1]

Andreadis kitabının telif haklarını Trabzon’daki Sümela Manastırı’nın restorasyon kuruluna devretti. 1992’de Abdi İpekçi Ödülü'nü aldı.[2]Yeşim Ustaoğlu'nun Bulutları Beklerken filmi bu kitaptan yola çıkılarak çekildi.[3]

Kitabı çeviren ve yayımlayan Ragıp Zarakolu önsözde şöyle diyor: "Tamama’nın yaşadığı coğrafyada, savaşın izleri, herkes gibi bizlere de düştü. Bu nedenle, kitabı ayrı bir duyarlılıkla, hem geçmişi, hem de yaşanan trajedileri düşünerek ve bir daha bunlar olmasın diye çevirdim. Geçmişte, savaştan herkesin payına bir şeyler düştü. Bugün de düşüyor. Tarihin kendini yinelememesi ancak onunla derin bir hesaplaşmayla mümkün."[4]

Kaynakça

  1. ^ "Tamama - Pontus'un Yitik Kızı". www.idefix.com. 23 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2016. 
  2. ^ "Karadeniz'e kavuşamayan bir hayat: Yorgo Andreadis". www.agos.com.tr. 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2016. 
  3. ^ ""İstenmeyen Adam" Andreadis". www.21yyte.org. 4 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2016. 
  4. ^ "Tamama Pontus'un kayıp kızı". www.evrensel.net. 23 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Recep Bilginer, Türk gazeteci ve oyun yazarı.

Pontus Ayaklanması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Kuzey Anadolu'da bağımsız bir Pontus Rum Devleti kurmak amacıyla çıkarılan ayaklanma (1920-1923). 1904'te kurulan Pontus Rum Cemiyeti ile Mukaddes Anadolu Rum Cemiyeti; I. Dünya Savaşı sonunda Batum'dan İnebolu'ya kadar uzanan Kastamonu, Çankırı, Yozgat, Sivas, Tokat, Amasya, Çorum, Gümüşhane ve Erzincan'ın bir kısım toprakları üzerinde bir Rum devleti kurmak için faaliyete geçtiler. Pontusçular, I. Dünya Savaşı sırasında Doğu Anadolu'ya giren ve daha sonra geri çekilen Rus ordularının bıraktığı silahlarla donatılıp İngilizlerden ve Yunanlardan silah yardımı gördüler. Yunanistan'dan gelen gönüllülerin de katılımıyla Pontus Çetecilerinin sayısı 25.000'i buldu. Topal Osman ve silah arkadaşlarının asilerle yaptıkları çarpışmalarda 2.500 tüfek, 1.200.000 mermi ele geçirildi. 11.188 çeteci öldürüldü. 1923'te bölgedeki Rumlar Anadolu'dan çıkarılarak, Pontus Devleti kurma çalışmalarına devam etmeleri önlendi.

<span class="mw-page-title-main">Aslı Erdoğan</span>

Aslı Erdoğan,, Türk fizikçi ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Darijo Srna</span>

Darijo Srna [], Hırvatistan millî futbol takımında forma giymiş Bosnalı asıllı eski futbolcudur.

<i>Rüzgâr Gibi Geçti</i>

Rüzgâr Gibi Geçti, Amerikalı yazar Margaret Mitchell'ın 1936 tarihinde ilk basımı yapılmış Batı edebiyatının dünyaca ünlü tarihi roman kitabıdır. Amerikan İç Savaşı döneminde geçen kitap, savaşın zorluklarına göğüs geren karakterlerin aşk, gurur ve hayat şartları örgüsüyle yazılan romantik bir eserdir. Aynı isimle 1939 yılında kitaptan uyarlanan film Türkiye sinema tarihinde en çok bileti satan filmdir. Kitap “20. Yüzyılın En Popüler Romanı Pulitzer Ödülünü” kazanmıştır.

Kadir Aydemir, Türk şair, yazar.

Komana Pontiki, Pontik Komana veya kısaca Komana, Türkiye'nin Tokat ilinin merkez ilçesine bağlı Gümenek köyündeki Yeşilırmak Nehri kıyısında bulunan antik Pontus şehri.

Barış Behramoğlu yazar, çevirmen, edebiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Yorgo Cavelas</span> Yunan futbolcu

Yorgo Cavelas, sol bek mevkiinde oynayan Yunan millî futbolcudur. Süper Lig takımlarından Pendikspor'da forma giymektedir.

<i>Bulutları Beklerken</i>

Bulutları Beklerken, Yeşim Ustaoğlu'nun senaryosunu yazdığı ve yönettiği 2004 yapımı Türk dram filmi.

Sine Ergün, Türk öykü yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon</span> Trabzon ilinin merkezi olan şehir

Trabzon, Trabzon ilinin merkezi olan şehridir. Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur. Trabzon iki il ile birlikte de "şehzadeler şehri" olarak anılır. Evliya Çelebi Trabzon için şöyle demiş: "Bu şehre küçük İstanbul denilse yeridir. İrem bağları gibi süslü bir şehirdir burası.'' Fatih Sultan Mehmed ise Trabzon'u kuşattığı vakit şöyle söylemiştir: ''Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılmaz.''

Paralel Yürüdük Biz Bu Yollarda: AKP-Cemaat İttifakı Nasıl Dağıldı?, Ahmet Şık'ın 2014'te kendi kurduğu Postacı Yayınevi'nden çıkan kitabıdır. Yazarın Ergenekon soruşturmasına konu olan önceki kitabı İmamın Ordusu da kitapta çeşitli bölümlere dağıtılmıştır. Bunun dışında AK Parti-Fethullahçı çatışması, iktidarın yolsuzluklarına dair iddialar ve Fethullahçılara yönelik soruşturmalar da kısaca yer alır.

Yorgo Andreadis, Yunan yazardır.

Yorgo Hacıdimitriadis'in Aşkale-Erzurum Günlüğü (1943), İkinci Dünya Savaşı yıllarında uygulanan Varlık Vergisi’nin kurbanlarından olan un tüccarı Yorgo Hacıdimitriadis'in 22 Mart 1943'te trenle yollandığı Erzurum Aşkale'deki çalışma kampında tuttuğu günlüklerinden yararlanılarak hazırlanan 2011 basımı kitap. Ayhan Aktar'ın yayına hazırladığı kitap İletişim Yayınları'ndan çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İnci Eviner</span>

İnci Eviner resim, heykel, yerleştirme sanatı ve video sanatı dallarında ürün veren Türk ressam ve çağdaş sanatçı.

Geçmişten Günümüze Azınlık Okulları: Sorunlar ve Çözümler, Selçuk Akşin Somel ve Nurcan Kaya tarafından hazırlanıp 3 cilt kitap olarak yayımlanan rapor. Ekim 2011-Mayıs 2013 tarihleri arasında Tarih Vakfı tarafından yürütülen araştırma, Anadolu'da yüzyıllardır ana dilde eğitim veren azınlık okullarının dünü ve bugününü inceleyerek bu okulların sorunlarına getirilecek çözümlerin Türkiye'deki ana dilde eğitim tartışmaları için de bir rehber teşkil edeceği tespitinde bulunuyor. Araştırmada 100'ün üzerinde kitap, süreli yayın, gazete vb. kaynak tarandı ve bir bibliyografya hazırlandı. Ayrıca Ermeni, Rum ve Musevi okullarında geçmişte veya günümüzde müdür, Türk müdür başyardımcısı, öğretmen, öğrenci ve veli olan 29 kaynak kişiyle, kamera ya da ses kaydı alınarak ortalama 1,5 saat süren sözlü tarih görüşmeleri yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Harşena Dağı</span>

Harşena Dağı, Amasya il merkezine hakim 272 metre yüksekliğinde bir tepedir. Tepe üzerinde yer alan kalesi ve alt kısımlarındaki kaya mezarları ile 2015 yılında Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pontus Rumları</span> Geleneksel olarak Pontus bölgesinde, Karadeniz kıyılarında ve Kuzeydoğu Anadolunun Pontus dağlarında yaşayan etnik Yunan grubu

Pontus Rumları veya Karadeniz Rumları, geleneksel olarak Pontus bölgesinde, Karadeniz'in kıyısında Pontus Alpleri'nde yaşayan etnik Rum grubudur. Daha sonraları 1461'de Osmanlı İmparatorluğu'nun Trabzon İmparatorluğu'nu fethetmesi ve 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sonucu pek çok Pontuslu Rum Güney Kafkasya'daki Gürcistan'a ve Rus İmparatorluğu'nun Kars Oblastı'na göç etti. Güney Rusya, Ukrayna ve Kırım'dakiler Kuzey Pontus Rumu olarak adlandırılır. Gürcistan, kuzeydoğu Anadolu ve eski Rus bölgesi Güney Kafkasya'dakiler, çağdaş Yunan akademik çevrelerinde sıklıkla Doğu Pontus Rumu ya da Kafkasyalı Rumlar olarak anılır, ama aynı zamanda bu tabirler Rum asıllı olup Türkçe konuşan Urumları da içerir. Pontus Rumları, Çağdaş Yunancadan farklı bir evrim geçirmiş Pontus Rumcasını konuşurlar. Pontus Rumları, Pontus, Gürcistan ve Doğu Anadolu bölgelerinde en az MÖ 700'den 1922'ye kadar sürekli bir mevcudiyete sahiptiler. 1915'ten 1922'ye kadar Pontus Rumlarının bir kısmı Rum Kırımı'nda öldürülmüşlerdir, geri kalanların da büyük bir kısmı ise 1923'te, Yunanistan ile Türkiye arasında Lozan Antlaşması tarafından tanımlanan nüfus değişimi kapsamında Türkiye'den Yunanistan'a gönderilmişlerdir. Daha sonra Pontus Rumları, Yunanistan'da Nea Trapezounda gibi kasabalar kurmuşlardır. Günümüzde Trabzon'un doğusunda Pontus Rumcasını konuşmaya devam eden Müslüman Rumlar bulunmaktadır.

Zübeyde Seven Turan, Türk yazar, şair ve ressam.