İçeriğe atla

Tallink

AS Tallink Grupp
TipAnonim şirket
Menkul değer sembolüNasdaq Baltic: TAL1T
EndüstriDeniz ulaşımı
Kuruluş1989
Genel merkeziTallinn, Estonya
Önemli kişilerEnn Pant
Paavo Nõgene
Gelirazalış 949,1 milyon (2019)[1]
Çalışan sayısı7.270 (2019)[1]
Web sitesiwww.tallink.com

AS Tallink Grupp, Estonya merkezli bir deniz taşımacılığı şirketidir. Şirket, 1989 yılında kurulmuş olup Estonya'dan Finlandiya'ya, Estonya'dan İsveç'e, Letonya'dan İsveç'e ve Finlandiya'dan İsveç'e Baltık Denizi kruvaziyer ve ropax gemileri işletmektedir. Şirketin merkezi Tallinn'de yer almaktadır.

Tallink, Baltık Denizi bölgesindeki en büyük yolcu ve kargo taşımacılığı şirketidir. Silja Line'a ve SeaRail'in bir kısmına sahiptir ve Tallink Hotels, Tallinn'de dört, Riga'da bir otel işletmektedir. Aynı zamanda bir taksi şirketi olan Tallink Takso'nun ortak sahibidir.

Tallink, Tallinn Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmekte olup ana hissedarlardan biri, aynı zamanda birkaç Tallink yan kuruluşu ile bir doğalgaz şirketi Eesti Gaas'ın da sahibi olan bir yatırım şirketi AS Infortar'dır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b "AS Tallink Grupp Audited Annual Report of the 2019 Financial Year". Tallink. 20 Nisan 2020. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2021. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Id, Kalle (2015). Tallink: The First 25 Years. Ramsey, Isle of Man: Ferry Publications. ISBN 9781906608927. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Estonya</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Estonya ya da resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devletidir. Kuzeyinde Finlandiya Körfezi ve Finlandiya, güneyinde Letonya, batısında Baltık Denizi ve İsveç, doğusunda Peipus Gölü ve Rusya bulunmaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Tallinn'dir. Estonya toprakları anakara ve Baltık Denizi'ndeki 2.222 adadan oluşur. Nemli karasal iklim görülür. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu bir Fin halkı olan Estonlar oluşturmaktadır. Ülkenin resmî dili, Finceden sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Baltık-Fin dili olan Estoncadır. Yapılan araştırmalara göre Estonya, Avrupa'nın; komşusu Finlandiya'dan sonra en temiz ikinci ülkesi, yaşam kalitesi en yüksek dokuzuncu ülkesi, en güvenli beşinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Letonya</span> Kuzey Avrupada yer alan bir ülke

Letonya ya da resmî adıyla Letonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Kara sınırlarını kuzeyde Estonya, güneyde Litvanya; doğuda ise Rusya ve Belarus ile paylaşmaktadır. Aynı zamanda Letonya, İsveç ile denizden sınırdaştır. Letonya'nın en büyük şehri ve başkenti Riga'dır. 1 Mayıs 2004'ten beri Avrupa Birliği üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tallinn</span> Estonyanın başkenti

Tallinn, Estonya'nın başkenti ve ana liman kentidir. Estonya'nın kuzeyinde, Baltık Denizi'nin Finlandiya Koyu kıyısında, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'nin 80 kilometre güneyinde yer alan Tallinn'in nüfusu 2022 itibarı ile 437.811'dir. Tallinn, aynı zamanda Estonya'nın temel finans, sanayi ve kültür merkezidir. Helsinki dışında yakın olduğu önemli şehirler, 300 kilometre güneyindeki Letonya başkenti Riga, 320 kilometre doğusundaki Rus şehri Sankt-Petersburg ve 380 kilometre batısındaki İsveç başkenti Stockholm'dur. 2023 yılının Yeşil Avrupa Başkenti seçilen Tallinn, ülkenin tek teknik üniversitesi olan Tallinn Teknoloji Üniversitesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Sosyal bilimler üzerine eğitim veren Tallinn Üniversitesi de bu şehirde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Helsinki</span> Finlandiyanın başkenti

Helsinki, Finlandiya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir, Finlandiya'nın güneyinde Finlandiya Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2016 yılı itibari ile 642.045 olup metropol alanının nüfusu ise 1.47 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Baltık Denizi</span> Kuzey Avrupada bir deniz

Baltık Denizi, Kuzey Avrupa'da 53° ile 66° kuzey enlemleri ve 20° ile 26° doğu boylamları arasında yer alır. Kuzeyinde Botni Körfezi vardır. İsveç, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Polonya, Rusya, Estonya, Letonya ve Litvanya devletleri ile çevrili bir iç denizdir. Baltık Denizi, Beyazdeniz'e Beyazdeniz Kanalı ve Kuzey Denizi'ne Kiel Kanalı ile bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Baltık devletleri</span>

Baltık devletleri, Baltık Denizi'ne kıyısı olan tarihi ve coğrafi birliktelikleri olan bağımsız cumhuriyetler. Önceleri sadece Estonya, Letonya ve Litvanya için kullanılan bu tabir günümüzde zaman zaman Baltık Denizi Devletleri Konseyi'ni kastetmek amacıyla da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">M/S Estonia</span>

M/S Estonia bir Cruisferry feribot olup, 1980 yılında Almanya Meyer Werft tersanesinde Papenburg'da inşa edildi. Geminin Baltık Denizi'nde batışı 28 Eylül 1994 tarihinde idi. 852 yolcusu öldü ve 137 kişi kurtuldu. Bu kaza, modern deniz tarihinin en büyük felaketlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Finlandiya</span>

Finlandiya, 1961 yılından beri kez katılmıştır. Finlandiya yarışmada ilk kez 2006 yılında Lordi müzik grubunun seslendirdiği "Hard Rock Hallelujah" adlı şarkısıyla birinci olmuştur. Finlandiya'nın önceki en iyi sonucunu 1973 yılında Marion Rung'un seslendirdiği "Tom Tom Tom" adlı şarkısıyla altıncı olarak almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Estonya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Estonya bayrağı, Estonya Cumhuriyeti tarafından kullanılan resmî bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Yudeniç</span>

Nikolay Nikolayeviç Yudeniç, Rus general, I. Dünya Savaşı'nda Rus Kafkas Ordusu'nun, Rus İç Savaşı (1918-1920) sırasında da kuzeybatıdaki karşıdevrimci Beyaz birliklerin komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Avrupa</span> Avrupanın yukarısında yer alan konum

Kuzey Avrupa, Avrupa'nın kuzey bölgesine verilen addır. Birleşmiş Milletler Kuzey Avrupa'yı aşağıdaki ülkeler ve bölgelerden oluşmuş olarak kabul etmektedir:

<span class="mw-page-title-main">Baltık Yolu</span>

Baltık Yolu veya Baltık Zinciri, Özgürlük Zinciri olarak da bilinen ve 23 Ağustos 1989'da düzenlenen barışçıl bir siyasi gösteri. Yaklaşık iki milyon gösterici, Sovyetler Birliği'nin üç Baltık cumhuriyeti olan Estonya SSC, Letonya SSC ve Litvanya SSC'de el ele tutuşarak toplamda 675,5 kilometre uzunluğunda bir insan zinciri oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Savaşı</span> 1808-1809a kadar süren Rus İsveç Savaşı

Finlandiya Savaşı, 1808-1809 yılları arasında İsveç ve Rus İmparatorluğu arasında gerçekleşen bir savaştır. Savaşın sonucu olarak Finlandiya İsveç'ten ayrılarak Rus İmparatorluğu'na bağlı özerk bir grandüklük haline geldi. Diğer önemli etkiler ise 1809 İsveç Devrimi'nin patlak vermesi ve buna bağlı olarak İsveç parlamentosunun yeni bir anayasayı kabul etmesi ile 1818'de yeni İsveç kraliyet ailesi olan Bernadotte Hanedanı'nın kurulmasıydı.

Estonya, Avrupa Birliği üyesidir, Euro bölgesi ülkesidir ve IMF verilerine göre gelişmiş ülke sayılmaktadır. Estonya ekonomisi Finlandiya ve İsveç ekonomilerindeki gelişimlerden çok etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya'da turizm</span>

Finlandiya, 2017'de 6,7 milyondan fazla yabancı turisti çekerken, çoğu 3,6 milyon kişi diğer Avrupa Birliği ülkelerinden gelmekteydi. 2017 yılında turizmin katma değeri yaklaşık 140.200 kişiye iş sağlayarak yaklaşık 4,6 milyar Euro ya da Finlandiya GSYİH'nın % 2,6'sını oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'da demiryolu ulaşımı</span>

Estonya'daki demiryolu ulaşım sistemi, yaklaşık 1.200 kilometrelik demiryolu hattının 900 kilometresi şu anda genel kullanımda olan bir ağdır. Demiryolu ağının altyapısı çoğunlukla devlete aittir ve Estonya Teknik Gözetim Kurumu tarafından incelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tallinn Limanı</span>

Tallinn Limanı Estonya'daki en büyük liman işletmesidir. Hem kargo hem de yolcu trafiğini hesaba katan Baltık Denizi'nin en büyük liman işletmelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Baltık bölgesi</span> Kuzey Avrupada coğrafi bölge

Baltık Denizi Bölgesi, Baltık Kıyısı ülkeleri ve Baltık Denizi ülkeleri/devletleri terimleri, Kuzey Avrupa'da Baltık Denizi'ni çevreleyen genel bölgedeki ülkelerin biraz farklı kombinasyonlarını ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Helsinki-Tallinn Tüneli</span>

Helsinki-Tallinn Tüneli, Finlandiya Körfezi altından Finlandiya ve Estonya başkentlerini trenle birbirine bağlayacak denizaltı tünelidir. Tünelin uzunluğu, alınan rotaya bağlı olacaktır: en kısa mesafe, 50 kilometrelik bir denizaltı uzunluğuna sahip olacak ve bu da onu dünyanın en uzun denizaltı tüneli yapacaktır (hem hem de. Tünelin inşa edilmesi halinde 9-13 milyar Euro'ya mal olacağı tahmin ediliyor. 2030'dan bir süre sonra açılabilir. Avrupa Birliği, fizibilite çalışmaları için 3,1 milyon Euro'luk finansmanı onayladı.

Åland, Baltık Denizi'ndeki 6.000'den fazla adadan oluşan bir takımadadır. Anayasal olarak, Finlandiya'nın İsveççe konuşulan özerk bir eyaletidir. Deniz yolculuğu, Åland ekonomisinin hayati bir parçasıdır ve büyük ekonomik kaynaktır. Ana limanlar güneyde başkent Mariehamn'da, batıda Berghamn'da ve Fasta Åland'ın doğu kıyısında Långnäs'ta bulunmaktadır.