İçeriğe atla

Talkan

Talkan
Talkan-ballı kavrulmuş undan Tuva servisi
Alternatif isimBaşkurtçaталҡан; Buryatçaталхан; Kazakçaталқан; Kırgızcaталкан; Rusçaтолокно
Ana malzemelerkurutulmuş veya filizlenmiş buğday taneleri, yulaf, darı, çavdar, arpa veya bunların bir karışımı

Talkan (Başkurtçaталҡан; Buryatçaталхан; Kazakçaталқан; Kırgızcaталкан; Rusçaтолокно),[1][2] kavrulmuş arpa veya buğdaydan elde edilen kaba lapa.[3][4]

Talkan, Altay, Nogay, Başkurt, Buryat, Kazak, Kırgız, Moğol, Tatar, Tuvin, Özbek, Çuvaş ve Hakas mutfaklarında yaygındır.

Geleneksel olarak, taneler tahıl değirmenleri üzerinde öğütülür veya bir karışım haline gelene kadar yoğrulur, daha sonra farklı öğütme ununu ayıran bir elek ile elenir. Buna göre, talkan kaba bir şekilde öğütülür ve ince öğütülür. Ekşi krema veya tereyağı talkan püresi yapmak için kullanılır. Küçük toplar halinde öğütülmüş kuş kirazı ve bal ile servis edilir.[5][]

Geleneksel olarak Bishektui, Kargatui, Kyakuk Syaya, Sabantui, Syrgatui ve tarım törenlerinde servis edilir. Genellikle jarma ve maksim içecekleri yapmak için de kullanılır. Kuru talkan kanvas torbalarda, huş ağacı kabuğundan yapılmış kutularda, yağ ile karıştırılmış fıçılarda, gezilerde, avcılıkta da tüketilir.

İlginç gerçekler

Talkan, insan vücudunu mikro elementlerle zenginleştiren, düşük kalorili bir üründür, kan damarlarında, eklemlerde, omurgada, karaciğerde ve böbreklerde kolesterol ve tuz birikintilerini çözer, enterosorbenttir.[] Talkandan yapılan içkiye jarma veya maksim denir.

Kaynakça

  1. ^ Вопросы языкознания, Выпуски 1-3 2 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. — М.: Изд-во Академии наук СССР., 1991 — С. 41
  2. ^ Валл М. Н. Исследования по грамматике и лексике енисейских языков 2 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. — Новосибирск: Наука, Сибирское отд-ние, 1986 —86 с. — С. 76
  3. ^ Учение записки, Объемы 8-10. Научно-исследовательскй институт истории, языка и литературы 1 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. — Горно-Алтайск: Горно-Алтайское отделение Алтайского книжного изд-ва, 1969
  4. ^ Тюркские народы Сибири 1 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Институт этнологии и антропологии им. Н.Н. Миклухо-Маклая, Институт археологии и этнографии (Российская академия наук. Сибирское отделение) — Новосибирск: Наука, 2006 — 677 с.
  5. ^ "Мастерица Талкана". 24 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Salavat Yulayev</span>

Salavat Yulayev ya da Salavat Yulayoğlu, ünlü Başkurtistan istiklal savaşcısı ve şairidir. Başkurtistan'ın halk kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Brest-Litovsk Antlaşması</span>

Brest-Litovsk Antlaşması, 3 Mart 1918 tarihinde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan Krallığı arasında imzalanmış, İttifak Devletleri'nin yenilmesi üzerine geçersiz kalmış bir barış antlaşmasıdır. Osmanlı Devleti'nin toprak kazandığı en son antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Başkurtlar</span> Türk halkı

Başkurtlar Rusya'ya özgü bir Kıpçak Türk etnik grubudur. Rusya Federasyonu Cumhuriyeti Başkurdistan'da ve Doğu Avrupa'nın Kuzey Asya ile buluştuğu Ural Dağları'nın her iki tarafını da kapsayan daha geniş tarihi Badzgard bölgesinde yoğunlaşmışlardır. Başkurtların daha küçük toplulukları da Tataristan Cumhuriyeti'nde, Perm Bölgesi, Çelyabinsk, Orenburg, Tümen, Yekaterinburg ve Kurgan bölgelerinde ve Rusya'nın diğer bölgelerinde yaşamaktadır; Kazakistan ve Özbekistan'da oldukça büyük azınlıkları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kreşinler</span>

Kreşinler İdil Tatarları'nın bir koludur. Dil ve etnik köken bakımından Kazan Tatarlarına çok benzemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Rurik</span> Rurik Hanedanının kurucusu ve 860–879 yılları arasında Novgorod knezi

Rurik, Rurik Hanedanı'nın kurucusu ve 860–879 yılları arasında Novgorod knezi. Rurik adı, Eski Nors dilinde "ünlü hükümdar" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Murad Adji</span>

Murad Eskenderoviç Adjiev, Sovyet ve Rus bilim insanı, türkolog, araştırmacı yazar. Kadim Türklerin ana vatanı Altay'dan başlayan Büyük Kavimler Göçü tezinin müellifi. Coğrafyacı, Doktorasını iktisat alanında yapmıştır. Doçent. Kumuk kökenli.

Leonid Potapov, Rus etnograf, Türkolog. Tarih bilimi doktoru, profesör. Altaylar, Şorlar, Hakaslar, Tıvalar ve Güney Sibirya'nın öteki toplumlarının tarih ve kültürleri üzerine çalışan bilim kişisi. Birçok ödülün sahibi.

Uraankay veya Uranhay - Çin ve Moğolistan'ın kuzey taraflarında ormanlık alanlarda yaşayan genel olarak Türk soyundan gelen uluslara denilen tarihi bir adlandırma. Evenki dilinde uraņkay denilen söz "kişi" diye çevrilmektedir. Saha dilince uraaņhay denilen söz de "kişi" diye çevrilmektedir. Tarihi kaynaklarda orman halkı anlamında kullanılır.

Boris Serebrennikov – Ural-Altay ve Hint-Avrupa dilleri üzerinde çalışmış genel ve karşılaştırmalı dilbilimci. SSCB Bilimler Akademisi akademisyeni, Sovyet dilbilimci. Türk dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">SSCB Bilimler Akademisi</span>

SSCB Bilimler Akademisi, Sovyetler Birliği'nde 1925 - 1991 arası faaliyet gösteren en yüksek bilimsel kuruluş. Günümüzde halefi Rusya Bilimler Akademisi'dir.

Üç Kurıkan veya Kurıkanlar — Eski Türklerde bir boy-oymak adı.

Çabaş dağı, Tuva Cumhuriyeti'nin Sütgöl bölgesi kuzeyinde ile Hakasyanın güneydoğusunda dağ.

<span class="mw-page-title-main">Geçici Sibirya Hükûmeti (Omsk)</span>

Geçici Sibirya Hükûmeti (Omsk), Rus İç Savaşı döneminde Beyaz Ordu tarafından Omsk'ta kurulan geçici hükûmet.

Sibirya Devrimci Komitesi (sibrevcom) Hükûmet'in anayasa organlarının resmi olarak yaratılmasını engelleyen şartlar altında Rus İç Savaşı döneminde kurulan Sovyet iktidarının Sibirya'daki devrim komitesiydi. 27 Ağustos 1919'da kurulan bu kuruluş, Eylül 1919'dan 1 Aralık 1925'e kadar varlığını sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Ray Kuzeyev</span>

Ray Gumeroviç Kuzeyev, d. 10 Ocak 1929; Çeşme ili'ne bağlı Amin köyü - ö. 2 Ağustos 2005; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi bilimleri doktoru, profesör. Rusya Bilimler Akademisi ve Başkurdistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi üyesi idi.

Bahar Davası veya Muhafızlar Olayı, daha önce görev yapmış Rus İmparatorluk Ordusu'nda görev yapan Kızıl Ordu mensuplarına, askeri uzmanlara ve sivil memurların 1930-31 yılları arasında yargılandığı dava. Bu davada yalnızca Mayıs 1931'de Leningrad'da binden fazla kişi idam cezasına çarptırıldı ve vuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Tarihi Başkurdistan</span>

Başkurdistan, Ufa ilçesinin Başkurt Ufa bölgesine dönüşümü sonucunda oluşan tarihi ve coğrafi bir bölgedir. Şu anda Başkurdistan Cumhuriyeti, Orenburg ve Çelyabinsk bölgeleri, Tataristan Cumhuriyeti'nin doğu kısmı, Udmurtya'nın güneydoğu kısmı, Perm bölgesinin güney kısmı, Sverdlovsk'un güneybatı kısmı, Kurgan'ın batı kısmı, Samara'nın kuzeydoğu kısmı ve Saratov'un doğu kısmı bu bölgede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ergek</span>

Ergek Tabiat Parkı, Güney Sibirya'da Krasnoyarsk Krayı'nın güneyinde yer almakta olan bölgesel öneme sahip bir doğal parktır. Özel koruma altındaki tabiat alanı olan tabiat parkı 4 Nisan 2005 tarihinde açılmıştır. Alanı 342.873 hektardır. Batı Sayan'daki Ergek dağ sırtının turizm merkezidir. Büyük Kebeje, Büyük Klüç, Taygiş, Yukarı Buyba, Orta Buyba ve Aşağı Buyba akarsularının kaynağında bulunur. Altay-Sayan ekolojik bölgesi doğa rezervleri ve milli parkları birliğine dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycanlı etnik grupları</span>

Azerbaycan'da her biri ekonomik, kültürel ve günlük yaşamda kendine has özellikleri olan birkaç Azerbaycanlı etnik grubu vardır. Bazı Azerbaycanlı etnik grupları 19. yüzyılın son çeyreğinde varlığını sürdürmüştür.

Sergei Grigorievich Klyashtorny - Belarus kökenli Sovyet ve Rus doğubilimcisi. Tarih bilimleri doktoru, profesör.