İçeriğe atla

Talip Çankırı

Talip Çankırı
25. Gençlerbirliği SK Başkanı
Görev süresi
31 Temmuz 2022 - 25 Eylül 2022
Yerine geldiğiMehmet Niyazi Akdaş
Yerine gelenMehmet Niyazi Akdaş
Kişisel bilgiler
Doğum 1965 (58-59 yaşında)
Diyarbakır, Türkiye
Evlilik(ler) Ceyda Bölünmez Çankırı
Çocuk(lar) 2
Bitirdiği okul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Mesleği İş insanı

Talip Çankırı (d. 1965, Diyarbakır), Türk iş insanı ve 25. Gençlerbirliği SK Başkanı Başkanı. Görevde kaldığı 56 gün dolayısıyla Gençlerbirliği tarihinin en kısa süre görevde kalan başkanı olan Talip Çankırı, aynı zamanda milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı'nın eşidir.

Eğitim ve iş hayatı

Aslen Mardinli olan Çankırı, lise ve üniversite tahsilini İstanbul'da tamamladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. 1988 yılından bu yana inşaat işi ile meşgul oldu.[1]

Spor yöneticiliği

Gençlerbirliği Başkanı Niyazi Akdaş, şirketleşmenin gerçekleştirilememesi üzerine 31 Temmuz 2022'de yapılan olağanüstü kongrede aday olmadı. Bunun üzerine kulüpte yıllardır yöneticilik pozisyonlarında görev alan Talip Çankırı, başkanlık için Arda Çakmak ile yarıştı. Yıllar sonra birden fazla adaylı yapılan seçimde kullanılan 409 oyun 243'ünü alan ve Niyazi Akdaş'ın da desteklediği Talip Çankırı kulübün yeni başkanı seçildi. Arda Çakmak ise 158 oyda kaldı.[2] Çankırı'nın görev yaptığı sürede Gençlerbirliği'nin transfer yasağı kaldırılamadı ve Çankırı yönetiminin seçimli olağanüstü kongre kararı almasının ardından kulübe kayyım atanmasını engellemek için 25 Eylül 2022'de yapılan kongreye tek aday olarak katılan Niyazi Akdaş tekrar başkan seçildi.[3]

Kaynakça

  1. ^ Kolcu, Gamze (18 Mayıs 2020). "Masadaki tesadüf". hurriyet.com.tr. 31 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2022. 
  2. ^ "Gençlerbirliği'nin yeni başkanı Talip Çankırı oldu". aa.com.tr. 31 Temmuz 2022. 31 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2022. 
  3. ^ "Gençlerbirliği Kulübünün yeni başkanı Niyazi Akdaş oldu". aa.com.tr. 25 Eylül 2022. 26 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saadet Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Saadet Partisi, 20 Temmuz 2001'de Necmettin Erbakan ve Recai Kutan liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "SAADET" şeklindedir. Simgesi hilal ve beş adet yıldızdır. TBMM'de 20 milletvekili ile grubu bulunmaktadır. Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Anavatan Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2009)

Anavatan Partisi, 1983 yılında Turgut Özal tarafından kurulmuş olan eski siyasi parti. Resmî kısaltması "ANAP" şeklindedir. 1983'ten 1991'e kadar aralıksız olarak tek başına iktidarda kalmış, 1996 ile 2002 yılları arasında da çeşitli koalisyon hükûmetlerinin içinde yer almıştır. 31 Ekim 2009 tarihinde Demokrat Parti ile birleşmiştir.

Ali Talip Özdemir Türk siyasetçi. Ereğli (1984-87) ve Bakırköy (1991-95) belediye başkanlıkları yapan Özdemir, Türkiye'nin ilk Çevre Bakanı'dır (1991).

<span class="mw-page-title-main">Hak ve Özgürlükler Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Hak ve Özgürlükler Partisi, Türkiye'de 11 Şubat 2002'de Abdülmelik Fırat tarafından kurulan bir siyasi partidir. Parti Kürt kimliğiyle ön plana çıkmaktadır. Partinin başlıca kuruluş amacı, Türkiye'de yaşayan Kürt vatandaşların sorunlarının çözümüne yardımcı olmak ve Kürt dilinin konuşulabilmesi başta olmak üzere birçok hak ve özgürlüğün teminat altına alınmasını sağlamak olarak gösterilmektedir. Siyasi olarak Türkiye'nin federal bir yapıya bürünmesini savunan HAK-PAR, bu yönüyle Demokratik Toplum Hareketi partilerinden ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aydınlık Türkiye Partisi</span> Türkiyede siyasi parti (1998–2010)

Aydınlık Türkiye Partisi, 27 Kasım 1998'de Tuğrul Türkeş tarafından kurulan siyasi partidir. Parti 22 Temmuz 2007 seçimlerinde %0,28 oy almıştır. 11 Nisan 2010'da feshedilip Milliyetçi Hareket Partisi ile birleşti.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Birlik Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Büyük Birlik Partisi, 29 Ocak 1993 tarihinde Muhsin Yazıcıoğlu liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "BÜYÜK BİRLİK" şeklindedir. Simgesi hilal içerisinde güldür. Genel başkanı Mustafa Destici'dir.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (2007)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokrat Parti, 23 Haziran 1983 tarihinde kurulan, 27 Mayıs 2007 tarihinde Demokrat Parti adını alan, Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DP" şeklindedir. Simgesi kırattır. TBMM'de 3 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel Başkanı Gültekin Uysal'dır. Yargıtay kayıtlarına göre Türkiye'de kayıtlı olan en eski kuruluşlu siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (1992)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1992–2005)

Demokrat Parti, Türkiye'de 29 Kasım 1992'de, kapatılmış olan siyasi partilerin kurulmasına izin verilmesinden sonra eski Demokrat Partililerin kurduğu Demokratlar Kulübü'nün girişimiyle siyaset arenasına katıldı. 29 Kasım 1992'de yapılan kongresinde eski bakanlardan Hayrettin Erkmen genel başkanlığa seçildi. 16 Ocak 1994 tarihinde yapılan olağanüstü kongrede parti genel başkanlığına Aydın Menderes seçildi. Hemen ardından Hayrettin Erkmen ve arkadaşları Genel Kurula itiraz ederek yargıya gittiler, aynı kongrede genel başkanlığa aday olan Besim Tibuk ise Demokrat Partiden ayrılarak kısa bir süre sonra Liberal Demokrat Partiyi kurdu. 1995 genel seçimlerinden hemen önce Aydın Menderes'in görevinden ve partiden istifa edip Refah Partisine katılması üzerine, Demokrat Parti Murat Uzman'ın genel başkanlığı altında faaliyetine devam etti.

Bu madde, 1923'te kurulan Gençlerbirliği'nin başkanlarının listesini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Orman</span> Türk inşaat mühendisi ve 33. Beşiktaş JK başkanı

Fikret Orman, Türk inşaat mühendisi, iş insanı, Spor yöneticisi, 33. Beşiktaş Başkanı ve 9. Kulüpler Birliği Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Gençlerbirliği (futbol takımı)</span> Gençlerbirliği Spor Kulübünün Futbol branşındaki Takımı

Gençlerbirliği Spor Kulübü ya da yaygın kullanılan adıyla Gençlerbirliği, Gençlerbirliği'nin 1. Lig'de mücadele eden profesyonel futbol takımı. Takım, iç saha maçlarını Ankara'nın Etimesgut ilçesine bağlı Eryaman semtinde yer alan 20.672 seyirci kapasiteli Eryaman Stadyumu'nda oynamaktadır. 1923 yılında futbol kulübü olarak kurulan Gençlerbirliği, Türkiye'nin en eski kulüplerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Nur Çebi</span> Türk iş insanı ve spor yöneticisi

Ahmet Nur Çebi, Türk iş insanı. 34. Beşiktaş Başkanı ve 11. Kulüpler Birliği Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Murat Cavcav</span> Türk iş insanı

Murat Cavcav, Türk iş insanı ve 23. Gençlerbirliği Spor Kulübü Başkanı olan spor yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Niyazi Akdaş</span>

Mehmet Niyazi Akdaş, Türk iş insanı ve 24. Gençlerbirliği Spor Kulübü Başkanı olan spor yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">2018 Fenerbahçe SK olağan seçimli genel kurulu</span>

2018 Fenerbahçe SK olağan seçimli genel kurulu veya 88. Fenerbahçe SK Olağan Kongresi, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanını belirlemek için 3 Haziran 2018 tarihinde Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda gerçekleştirilen olağan seçimli kongredir. Kongre 26.000'e yakın rekor üye ile gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2021 Fenerbahçe SK olağan seçimli genel kurulu</span>

2021 Fenerbahçe SK olağan seçimli genel kurulu veya 89. Fenerbahçe SK Olağan Kongresi, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Başkanını belirlemek için 26 Haziran 2021 tarihinde Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda gerçekleştirilen olağan seçimli kongredir. Kongre Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı Vefa Küçük'ün başkanlığında yönetilmiştir. Yapılan seçimli kongreye tek aday olarak giren Ali Koç ikinci defa Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2006 Fenerbahçe SK olağanüstü seçimli genel kurulu</span>

2006 Fenerbahçe SK olağanüstü seçimli genel kurulu veya 83. Fenerbahçe SK Olağanüstü Kongresi, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Başkanını belirlemek için 25 Haziran 2006 tarihinde Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde gerçekleştirilen olağanüstü seçimli kongredir. Kongre, Fenerbahçe Kongre Divan Kurulu Başkanı Talat Yılmaz'ın başkanlığında yönetilmiştir. Yapılan seçim sonucunda Aziz Yıldırım, 8. kez Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aralık 1994 Fenerbahçe SK olağanüstü seçimli genel kurulu</span>

Aralık 1994 Fenerbahçe SK olağanüstü seçimli genel kurulu veya 74. Fenerbahçe SK Olağanüstü Kongresi, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Başkanını belirlemek için 18 Aralık 1994 tarihinde Fenerbahçe Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen olağanüstü seçimli kongredir. Kongre, Fenerbahçe Kongre Divan Kurulu Başkanı Adnan Alptekin'in başkanlığında yönetilmiştir. Yapılan seçim sonucunda Ali Şen, 3. kez Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1984 Fenerbahçe SK olağanüstü seçimli genel kurulu</span>

1984 Fenerbahçe SK olağanüstü seçimli genel kurulu veya 65. Fenerbahçe SK Olağanüstü Kongresi, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Başkanını belirlemek için 24 Haziran 1984 tarihinde Fenerbahçe Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen olağanüstü seçimli kongredir. Kongre, Fenerbahçe Kongre Divan Kurulu Başkanı Osman Kavrakoğlu'nun başkanlığında yönetilmiştir. Yapılan seçim sonucunda Fikret Arıcan, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1980 Beşiktaş Jimnastik Kulübü Olağanüstü Kongresi</span>

1980 Beşiktaş Jimnastik Kulübü Olağanüstü Kongresi, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün yeni başkanını belirlemek için 15 Haziran 1980 tarihinde Sıraselviler Reks Salonu'nda gerçekleştirilen olağanüstü seçimli kongredir. Yapılan olağanüstü kongre sonucunda tek aday Gazi Akınal 4. kez Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı seçilmiştir.