İçeriğe atla

Talant Mamıtov

Talant Mamıtov
Kırgızistan cumhurbaşkanı
Vekâleten
Görev süresi
14 Kasım 2020 - 28 Ocak 2021
Başbakan Artyom Novikov (Vekâleten)
Yerine geldiğiSadır Caparov (Vekâleten)
Yerine gelenSadır Caparov
Cogorku Keneş başkanı
Görevde
Makama geliş
4 Kasım 2020
Yerine geldiğiKanatbek İsayev
Kişisel bilgiler
Doğum Талант Турдумамат уулу Мамытов
14 Mart 1976 (48 yaşında)
Celal-Abad ili, Kırgız SSC, SSCB
Partisi Respublika
İmzası

Talant Turdumamatoviç Mamıtov (KırgızcaТалант Турдумамат уулу Мамытов), (RusçaТалант Турдумаматович Мамытов); d. 14 Mart 1976), Kırgızistan Yüksek Konseyi üyesi ve Cumhuriyet-Ata Xurt hizipinden milletvekili. Geçici eski devlet başkanı Sadır Caparov'un istifasının ardından 4 Kasım 2020'de konsey başkanı seçildi. Başkanlığın boşalması nedeniyle hem meclis başkanı hem de Kırgızistan'ın devlet başkanı oldu.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "Kyrgyzstan: Talant Mamytov becomes the head of state pending the presidential election". La Croix. 4 Kasım 2020. 9 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 
  2. ^ "Kyrgyzstan elects new parliament speaker". Xinhua. 4 Kasım 2020. 5 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kırgızistan bayrağı, Kırgızistan'ın SSCB'den ayrıldıktan sonra 3 Mart, 1992'de onayladığı ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Teşkilatı</span> uluslararası Türk birliği

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) veya eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye'nin üye; Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan'ın gözlemci statüsünde yer aldığı Türk devletlerinden oluşan bir uluslararası kuruluştur. Genel amacı, Türk dilleri konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek olan bir hükûmetlerarası kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Sooronbay Ceenbekov</span> 5. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Sooronbay Şaripoviç Ceenbekov, Kırgız siyasetçi. Ceenbekov, Asya ülkesi Kırgızistan'da 24 Kasım 2017 tarihinde başladığı Kırgızistan cumhurbaşkanı görevinden 15 Ekim 2020'de istifa ettiğini duyurdu.

Daniyar Toktoguloviç Üsönov, Kırgız bankacı ve siyasetçi. Ekim 2009-Nisan 2010 tarhileri arası Kırgızistan Başbakanı olarak görev yaptı. Daha önce Bişkek Belediye Başkanı olarak görev yapmıştır.

2010 Güney Kırgızistan olayları, 2010 Kırgızistan Devrimi'nin ardından Güney Kırgızistan'da Kırgız ve Özbekler arasından meydana gelen çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları'nın 6491 sefer sayılı uçuşu</span> 2017de Kırgızistanda gerçekleşen kargo uçağı kazası

Türk Hava Yolları'nın 6491 sefer sayılı uçuşu, Türk Hava Yolları adına ACT Airlines tarafından işletilen ve 16 Ocak 2017 günü Hong Kong'dan İstanbul'a gitmesi planlanan bir kargo uçağının Kırgızistan'daki duraklama noktasına inmeye çalışırken yerleşim bölgesine düşmesiyle sonuçlanan uluslararası bir kargo uçuşudur. Uçağın 4 kişilik mürettebatı ve havalimanının yaklaşık 2 kilometre (1,2 mi) batısındaki Daça-Su yerleşim yerinde bulunan 17'si çocuk 35 yerel sakin olmak üzere toplam 39 kişi kaza sonucunda öldü, 36 yerel sakin de çeşitli şiddetli yaralanmalar geçirdi. Resmî açıklamalara göre uçağın kargo bölmesinde 85.618 kilogram tüketim malı vardı.

<span class="mw-page-title-main">Lale Devrimi</span>

Lale Devrimi, 22 Mart-11 Nisan 2005 tarihlerinde Kırgızistan'da parlamento seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Askar Akayev'e karşı gerçekleştirilen protesto gösterileridir. Göstericiler, Akayev'in ailesi ve yandaşlarını yolsuzluk ve otoriterlikle suçlamaktaydılar. Gösterilerin sonunda Akayev, Kazakistan üzerinden Rusya'ya kaçtı ve 4 Nisan 2005 tarihinde Moskova'daki Kırgızistan büyükelçiliğinde istifa ettiğini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'da turizm</span>

Kırgızistan'ın dağları ve gölleri çekici bir turizm merkezi olmasına rağmen, turizm endüstrisine çok az yatırım yapıldığı için çok yavaş büyümüştür. 2000'lerin başlarında, çoğunlukla eski Sovyetler Birliği ülkelerinden yılda ortalama 450.000 turist ziyaret etti. 2018 yılında, İngiliz Backpacker Derneği Kırgızistan'ı, dünyanın bir macera seyahat sırrı olduğunu belirterek, dünyanın en iyi beşinci macera seyahat destinasyonu olarak nitelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'da COVID-19 pandemisi</span> Kırgızistanda ilk korona vakası görüldü

COVID-19 pandemisinin Mart 2020'de Kırgızistan'a ulaştığı doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'da LGBT hakları</span>

Kırgızistan'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) bireyler, LGBT olmayan bireylerin karşılaşmadığı yasal ve toplumsal zorluklara uğrayabilir. Kırgızistan'da hemcins cinsel ilişkileri hem erkekler hem de kadınlar için yasaldır fakat karşı cins çiftlerinin sahip olduğu yasal korunmalar hemcins çiftlerinin başta olduğu hanehalklarına mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Tanayev</span>

Nikolay Timofeyeviç Tanayev, Kırgız siyasetçi ve eski başbakan.

<span class="mw-page-title-main">Azimcan Askarov</span> Kırgızistanlı aktivist ve gazeteci

Azimcan Askarov ,Özbek asıllı Kırgız siyasi aktivist ve gazeteci. Yaşamının büyük bölümü Özbekistan'da geçti. 2002 yılında polis vahşetini araştırmak için "Vozduh" grubunu kurdu. 2010'da ülkesi Kırgızistan'daki etnik çatışmalar sırasında gözaltına alınarak hapise gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">2020 Kırgızistan parlamento seçimleri</span>

2020 Kırgızistan parlamento seçimleri, 4 Ekim'de Kırgızistan'da yapıldı. Sonuçlar daha sonra 2020 Kırgızistan protestoları sırasında Merkezi Seçim Komisyonu tarafından iptal edildi.

<span class="mw-page-title-main">2020 Kırgızistan protestoları</span>

2020 Kırgızistan protestoları, protestocular tarafından hileli olduğu iddia edilen 2020 parlamento seçimlerine tepki olarak 5 Ekim 2020'de başlayan protestolardır. 6 Ekim 2020'de seçim sonuçları iptal edildi. 15 Ekim 2020'de Kırgızistan cumhurbaşkanıSooronbay Ceenbekov'un istifa etmesiyle protestolar sonlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sadır Caparov</span> 6. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Sadır Nurgocoyeviç Caparov, Kırgız siyasetçi, Eski Kırgızistan başbakanı ve günümüzdeki Kırgızistan cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Artyom Novikov</span>

Artyom Eduardoviç Novikov, Kırgızistan'ın Birinci Başbakan Yardımcısıdır. 15 Kasım 2020'de, Sadır Caparov'un görevdeki resmi yetkileri Ocak 2021 cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarına kadar askıya alındığı için Kırgızistan'ın vekaleten Başbakanı oldu. Başbakanlık görevini 3 Şubat 2021 tarihinde Ulukbek Maripov'a devretti.

<span class="mw-page-title-main">Kubanıçbek Ömüraliyev</span> Kırgız diplomat

Kubanıçbek Ömüraliyev, Kırgız diplomat, büyükelçi ve 11 Kasım 2022 tarihinden beri Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Kırgızistan</span>

Kırgızistan, bağımsız bir devlet olarak altı Yaz Oyununa ve yedi Kış Oyununa katıldı ve bugüne kadar olimpiyat oyunlarında 1 gümüş ve 3 bronz olmak üzere toplam 4 madalya kazandı. Daha önce Sovyetler Birliği ekibi tarafından temsil edildi. 1992'de Kırgızistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Birleşik Takım'ın bir parçası olarak yarıştı. Kırgızistan bağımsız bir ülke olarak ilk kez 1994 Kış Olimpiyatları ve 1996 Yaz Olimpiyatları'nda boy gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'ın dış ilişkileri</span>

Kırgızistan, Sovyetler Birliği'nin tarihi mirası göz önüne alındığında, başta Kazakistan ve Rusya olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu'nun diğer üyeleriyle yakın ilişkilere sahiptir. Türk dilleri gibi ortak mirasları göz önüne alındığında, Türkiye ile de yakın ilişkileri bulunmaktadır.