İçeriğe atla

Talal bin Abdullah

Talal bin Abdullah
Ürdün kralı
Hüküm süresi20 Temmuz 1951 – 11 Ağustos 1952
Önce gelenI. Abdullah
Sonra gelenI. Hüseyin
Doğum26 Şubat 1909(1909-02-26)
Mekke, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm7 Temmuz 1972 (63 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Eş(ler)iZein al Sharaf Talal
Çocuk(lar)ıI. Hüseyin
Prens Muhammed
Prens Hassan
Prenses Basma
BabasıI. Abdullah
AnnesiMusbah bint Nasser
DiniSünni İslam
MeslekRaghadan Sarayı

Talal bin Abdullah (Arapça: طلال بن عبد الله - Ṭalāl ibn `Abd Allāh‎) d. 26 Şubat 1909 - ö. 7 Temmuz 1972) Haşimi Krallığı'nın 2. kralı ve I. Abdullah'ın oğludur.

Talal 26 Şubat 1909 tarihinde Mekke'de dünyaya geldi. İngiliz askeri akademisinden 1929'da mezun oldu. Asteğmen rütbesiyle Arap Lejyon'unda görev aldı. Babasının bir suikast sonucu ölmesinden sonra tahta geçti ve kısa hükümdarlığı devrinde Ürdün Anayasası'nın yenilenmesiyle uğraştı. 1 Ocak 1952 tarihinde anayasa kabul edildi ve Ürdün sağlam temellere oturtuldu. Tutulduğu Şizofreni hastalığı görevini aksatmaya neden olunca 11 Ağustos 1952 tarihinde Ürdün Meclisi tarafından tahttan oğlu lehine feragat etmesi temin edilerek emekliye ayrıldı.

Kral Talal bundan sonraki 19 yıl sonra İstanbul Ortaköy Şifa Yurdu'nda tedavi gördükten sonra, 7 Temmuz 1972 tarihinde İstanbul'da bir kalp krizi sonucu öldü. Amman'daki Kraliyet Kabristan'ında defnedildi. Talal bin Abdullah Zein el Şerif ile evli ve 6 çocuk babasıydı. Aynı zamanda Kral Hüseyin'inin babasıdır.

Kaynakça

http://gazetearsivi.milliyet.com.tr/GununYayinlari/fkbMdubrSC3NS17b1xid_x2B_w_x3D__x3D_ 30 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Resmî unvanlar
Önce gelen:
I. Abdullah

Ürdün kralı

1951 - 1952
Sonra gelen:
Hüseyin

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suat Hayri Ürgüplü</span> 11. Türkiye başbakanı

Ali Suat Ürgüplü,, Türk bürokrat, büyükelçi ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 11'inci başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Hilmi Paşa</span> 208. Osmanlı sadrazamı

Hüseyin Hilmi Paşa, II. Abdülhamid saltanatında, 31 Mart Ayaklanması döneminde 14 Şubat 1909 - 13 Nisan 1909 tarihleri arasında ve V. Mehmed saltanatında 5 Mayıs 1909 - 28 Aralık 1909 tarihleri arasında iki kez toplam on ay altı gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Sunalp</span> Türk siyasetçi ve diplomat

Cihadettin Turgut Sunalp, Boşnak asıllı Türk asker, diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hâşimoğulları (Hicaz)</span> Arap kraliyet ailesi

Hâşimoğulları veya Hâşimîler, Hüseyin bin Ali tarafından kurulan Arap ailesi. İslam peygamberi Muhammed'in mensup olduğu Benî Haşim ailesine bağlı bir Kureyş boyu olduğunu iddia etmektedirler. Ayrıca kan bağı ve kabile birlikteliği yoluyla Kızıl Deniz boyunca kurulan hanedanların sahibi olan boy. Sülale ismini İslam peygamberi Muhammed'in büyük-büyükbabası Haşim bin Abdimenaf'dan alır. I. Dünya Savaşı esnasında İngiliz desteğiyle Osmanlı Devleti'ne isyan etmiş, Arap Yarımadası'nın kontrolünü eline geçirmiş, fakat birkaç yıl sonra Suudi Hanedanlığı'na yine bir isyanla kaybetmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">I. Abdullah</span>

I. Abdullah,, Ürdün Kralı. Arap-İsrail savaşları sırasında öldürüldü, yerine oğlu 1. Talal geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eşref Akıncı</span> Türk asker ve siyasetçi

Eşref Akıncı Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin (Ürdün kralı)</span> Kral Hüseyin (Ürdün)

Hüseyin bin Talal, 1952-1999 arasında Ürdün kralı.

<span class="mw-page-title-main">II. Abdullah</span> Ürdün kralı

II. Abdullah el-Hüseyin, 1999'dan beri Ürdün kralı.

Zeki Kuneralp, Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Maruf el-Bahit</span>

Maruf Süleyman el-Bahit, Ürdünlü siyasetçi. 27 Kasım 2005'ten 25 Kasım 2007 tarihine kadar Ürdün başbakanıydı. Daha önce Ürdün'ün İsrail ve Türkiye büyükelçiliği ve ulusal güvenlik şefliği de yaptı. 2005'teki Amman bombalamaların ardından Kral II. Abdullah tarafından başbakan olarak atanan Bahit, ana önceliklerinin Ürdün'ün güvenlik ve istikrarını korumak olduğunu belirtmişti. 1 Şubat 2011 tarihinde Kral II. Abdullah tarafından başbakan olarak tekrar görevlendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Muna el-Hüseyin</span>

Muna el Hüseyin evlilik öncesi adıyla Antoinette Gardener, Ürdün Kralı II. Abdullah'ın annesi ve eski Ürdün Kralı Hüseyin bin Talal'in ikinci eşi. Talal bin Hüseyin ile evlendikten sonra Prenses Muna el Hüseyin ismini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin bin Abdullah</span>

Hüseyin bin Abdullah, Ürdün Haşimi Krallığı'nın veliahdı, Ürdün kralı II. Abdullah ve kraliçe Rania el Abdullah'ın en büyük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">İbn Suud</span> Suudi Arabistanın kurucusu ve ilk kralı

Abdülaziz bin Abdurrahman bin Faysal Âl-i Suud veya bilinen adıyla İbn Suud, Suudi Arabistan'nın kurucusu ve ilk kralı. Abdurrahman bin Faysal ile Sare bint Ahmed es-Sudeyri'nin oğlu olarak Riyad'ın yüksek taraflarındaki Necid bölgesinde doğan Abdülaziz 1953'te Taif kentinde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Faysal bin Hüseyin bin Talal</span>

Emir Faysal bin Hüseyin bin Talal eski Ürdün kralı Hüseyin bin Talal 'ın ve Prenses Muna el-Hüseyin 'in oğlu, Kral 2. Abdullah 'ın erkek kardeşi ve Ürdün Olimpiyat Komitesi başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Arap Federasyonu</span> 1958 yılında kısa ömürlü Irak ve Ürdün konfederasyonu

Haşimi Arap Federasyonu, 1958'de Irak ve Ürdün Haşimi Krallıkları arasındaki birlikten kurulan kısa ömürlü bir ülkeydi. Adı federal bir yapıyı ima etse de, fiilen bir konfederasyondu.

<span class="mw-page-title-main">Edib Çiçekli</span> Suriyeli asker ve siyasetçi (1909-1964)

Edib el-Çiçekli Suriye askeri lideri ve 1953'ten 1954'e kadar Suriye Devlet Başkanıydı.

Sadakat Konseyi veya Biat Heyeti, Suudi Arabistan veliaht prensini tayin etmekten sorumlu organ. Kral Abdullah tarafından 7 Aralık 2007 tarihinde kuruldu. Kurulduğu zaman, Konsey'in amaçlanan görevi, yeni bir Kral tahtta geçince kendisinden sonra gelecek olan kralı veliaht prens olarak atamaktı.

<span class="mw-page-title-main">Zein Al-Sharaf Talal</span>

Zein al-Sharaf Talal, Ürdün kralı Talal bin Abdullah'ın eşi olarak Ürdün konsort kraliçesi. Kraliçe Zein, Ürdün kralı Hüseyin bin Talal'ın annesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Rimavi</span> Ürdünlü siyasetçi

Abdullah Rimawi 1950'lerde Ürdün'deki Baas Partisi'nin başkanıydı. 1957'de Süleyman Nabulsi hükûmetinde dışişleri bakanı olarak görev yaptı. Sadık bir pan-Arabist olan Rimawi, Ürdün'deki Haşimi yönetici ailesinin en sesli muhaliflerinden biri haline geldi ve Suriye ile birleşmeyi tercih etti. 1957'de sol hükûmet ile kraliyet ailesi arasındaki kriz nedeniyle Ürdün'den kaçtı. Birleşik Arap Cumhuriyeti'ne yerleşti ve burada BAC Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnasır'a yakınlaştı. 1959'da bu yakınlık, Nasır ile anlaşmazlığı olan Baas Partisi'nden ihraç edilmesine sebep oldu. Kısa bir süre sonra Arap Sosyalist Devrimci Baas Partisi adında ayrı bir parti kurdu. Sürgünü sırasında, Ürdün monarşisine saldırmak veya monarşiyi baltalamak için bir dizi girişimde bulunduğu iddia edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rikabi</span> Ürdünlü siyasetçi (1864-1942)

Ali Rıza Paşa Rikabi modern Suriye'nin ilk başbakanı ve aynı zamanda Ürdün başbakanıydı.