İçeriğe atla

Takı tasarımı

Hitit Güneş Kursu Türk mücevherini temsilen stilize edilmiştir.

Takı tasarımı, altın, gümüş, platin gibi değerli madenler ile değerli taş ve yarı değerli taşları işleyerek takı üretme işidir. Maddi değeri yüksek malzemeler kullanarak yapılan tasarıma mücevher tasarımı denir.

En eski el sanatlarından birini icra eden takı ve mücevher tasarımcıları büyük duygusal önemi ya da sembolik anlamı olabilecek, dekoratif nesneler ya da takılabilir sanat eserleri olarak da kabul gören parçalar üretebilme becerisine sahiptir. Sipariş edilen tasarım özelliklerine tam anlamıyla vakıf olabilmeleri için siparişcilerine ya da müşterilerine doğrudan ilişki kurabilecek beceride olmanın yanı sıra üretimi gerçekleştirmek için gerekli el becerisi ve yaratıcılık konusunda da usta olmaları beklenmektedir.

Takı/mücevher tasarımcıları üretim sürecinin farklı aşamalarını gerçekleştirmeleri için uzmanlaşmış firmalarla bağlantı kurarak kendileri sadece tasarım aşamasına yoğunlaşabilirler.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı forsu stilize kolye
Bir İspanyol mücevheri

Karakteristik iş etkinlikleri

Tasarım etkinlikleri (Serbest tasarımcılar için) şunları içermektedir:

  • İlgili kişilerle konsültasyon halinde olmak,
  • Siparişçinin tercihlerini irdelemek ve orijinal fikirler formüle etmek.
  • Siparişçinin tamamlanmış tasarımı görebilmesi ve üzerine fikir edinebilmesi için fikirlerin (mümkünse tercihen bilgisayar ortamında) taslak çizimlerini oluşturmak,

Aşağıdaki eylemleri içeren etkinliklerde bulunmak:

  • Üzerine çalışılan takı/mücevher parçasının prototipini/ sadesini hazırlamak, (seçilmiş taşların yerleştirileceği bölümlerin hazırlanması da dahil)
  • Kalıp oluşturarak nesnenin ya da dekoratif detayın metale dökümünü gerçekleştirme,
  • Damga ve pres çalışmalarını yapabilme,
  • Metal yüzeyinde çakma, sıvama, şişirme yolarıyla rölyef oluşturabilme,
  • Lehimleme ve konstrüksiyon geliştirme,
  • Tesviye, pomza ve parlatma işleri.


İzleyen uzmanlık süreçleri takı/mücevher tasarımcısı tarafından gerçekleştirilebilirse de bu tür iş parçaları uzman firmalara gönderilerek tamamlanması sağlanır:

  • Taş mıhlama- sade üzerinde taşların mükemmel bir biçimde yerleşmesini sağlayacak ayarlamalar. Bu süreç etal üzerinden çok ince dilimler ayrılması gibi çok hassas işlemleri içerebilir.
  • İş metali üzerine kıymetli metallerden tabaka oluşturlması süreci olan elektro kaplama
  • Resim ve bezeme öğelerinin renkli toz mine camı aracılığıyla bir fırında kaynaştırılması süreci olan minecilik
  • Kaynakçılık- geleneksel ya da laser, tig gibi modern yöntemlerle metal parçalarının bitiştirilmesi
  • Yontuculuk (kalemkârlık) yazı ya da paternlerin kıymetli metal üzerine el ya da bilgisayar destekli üretim teknikleriyle işlenmesi


Takı/Mücevher Tasarımcısı serbest olarak değil de bir firmada rol aldığında “tasarım” ve “üretim” ayrımı yapılarak tüm yukarıda bahsedilen etkinlikler bağımsız iş yükümlülükleri (job roles) haline gelir. Takı/Mücevher Tasarımcısı için işin promosyonu ve geliştirilmesi başarı için hayati önem taşımaktadır. Birçok tasarımcı tanınmışlıklarını network yaparak, yarışmalara girerek ve fuarlara katılarak artırmaya çalışır. Diğer etkinlikler galerilere, mağazalara, malzemecilere danışmanlık; mücevher ve moda trendlerini araştırmak olarak sayılabilir.

Takı ve Mücevher Fuarları

Türkiye ’de her yıl belli başlı 5 mücevherat fuarı düzenlenmekte olup her geçen gün yenileri eklenmektedir. Düzenlenen her fuar tasarımcıların yeni vizyonlar geliştirme teşviki sağlamaktadır.. Bunlar fuarlar başlıca şunlardır ;

Kaynakça

Ayrıca bakınız

Değerli taş

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Grafik tasarım</span> Zihin yoluyla geliştirilip, görsel ya da yazılı bir şekilde bir mesajı iletme

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu, üç boyut ve de dört boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda dijital veya dijital olmayacak bir şekilde uygulanabilir. Grafik sanatı ve grafik tasarımlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir. Grafik tasarım için grafik tablet, grafik yazılımı, uygulama yazılımı ve programları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Endüstriyel tasarım</span>

Endüstri ürünleri tasarımı veya endüstriyel tasarım seri üretim için tüketici ihtiyaç ve sorunlarına yönelik, estetik, yaratıcılık, teknik avantaj, işlevsellik, ergonomi, malzeme bilgisi, pazarlanabilirlik, üretim yöntemleri ve olanakları gibi çeşitli kriterleri gözeterek, yenilikçi ve güncel ürünler tasarlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşim (taş)</span>

Yeşim, yüzyıllar boyunca mücevherat ve küçük heykel yapımında kullanılmış, en çok yeşil renkte bulunan sert, kıymetli taş. En kıymetlileri zümrüt yeşimi ve Burma yeşimidir.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Porsche</span>

Prof. Dr. Ing h.c. Ferdinand Porsche, Avusturya asıllı Alman otomotiv mühendisi. Porsche orijinal Volkswagen Beetle'ı tasarlamış, ünlü Alman tankları Tiger I, Tiger II ve Elefant tanklarının tasarımlarında katkıda bulunmuştur.

Autodesk, endüstriyel kullanıma dönük profesyonel yazılımlar geliştiren bir ABD firmasıdır. Dünyada en çok kullanılan endüstriyel amaçlı yazılımları portföyünde bulundurmakla birlikte en çok yazılım kodu üreten firmaların başında olmasıyla da tanınır. En çok kullanılan yazılımı Autocad'dir.

<span class="mw-page-title-main">Endüstri mühendisliği</span> Mühendislik

Endüstri mühendisliği ya da sanayi mühendisliği, insan, malzeme ve makineden oluşan bütünleşik sistemlerin kuruluş ve devamlılığının yönetimi ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Endüstri mühendisleri, diğer mühendislik dallarının birçoğunun derslerini de alıp, üzerine işletme, yönetim, üretim, ekonomi ve endüstri mühendisliğine özel derslerle birlikte diğer mühendislik alanlarının yöneticilik yetkisine sahip mühendislik dalı.

Tasarım bir planın, bir nesnenin ya da bir inşa sürecinin meydana getirilmesine denir. Elizabeth Adams Hurwitz tarafından kısa ve öz olarak “gerekli olanın araştırılması” şeklinde tanımlanmıştır. Genellikle tatbikî sanatlar ve görsel sanatlar, mühendislik, mimarî, peyzaj ve diğer yaratıcı işler çerçevesinde ele alınır. Hem bir isim, hem de bir fiil (tasarlamak) olarak kullanılır. Tasarlamak, yeni bir nesne veya ürün, mekân ve alan için bir plan oluşturma ve geliştirme sürecine işaret eder. Tasarı ise hem son plan veya taslak ya da bir plan veya taslağın sonucu için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Louis Comfort Tiffany</span>

Louis Comfort Tiffany Amerikalı sanatçı ve tasarımcıdır. Dekoratif sanatlarda eserler vermiş olan Tiffany özellikle de vitray çalışmalarıyla tanınır. Art Nouveau sanat akımıyla en çok ilişkilendirilen sanatçılardandır.

<span class="mw-page-title-main">Entegre devre</span> genellikle silikondan yapılmış yarı iletken maddeler ile tasarlanmış metal bir levha üzerine yerleştirilen elektronik devreler grubu

Entegre devre, entegre, tümdevre, yonga, kırmık, çip, mikroçip ya da tümleşik devre; genellikle silisyumdan yapılmış yarı iletken maddeler ile tasarlanmış, metal bir levha üzerine yerleştirilen ve bir muhafaza ile kaplanan elektronik devreler grubudur. Entegreler, komponentleri ayrık olan elektronik devrelerden genellikle daha küçük boyutludur. Entegre devreler çok küçük bir alanda milyarlarca transistör ve elektronik devre elemanı içerecek kadar küçültülebilir. Bir devre içerisindeki her bir iletken sıranın genişliği teknolojinin elverdiği ölçüde küçültülebilir. Entegre devreler küçük boyutu, hafifliği ve kullanım kolaylığı ile günümüzün modern elektronik sektöründe çok önemli bir yer tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mücevher</span>

Mücevher; altın, gümüş gibi değerli madenler ve elmas, zümrüt gibi değerli taşlar kullanılarak yapılan; genellikle vücuda veya elbiselere takılan; kolye, küpe, yüzük vb süs eşyası. Çoğulu mücevherattır. Değerine bakılmaksızın vücuda ve elbiselere takılan tüm süs eşyalarına takı denir. İnci gibi, organik süreçlerle oluşmuş bazı değerli malzemeler de mücevher kabul edilir.

Armand Vallin Feigenbaum, Amerikalı kalite kontrol uzmanı ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Değerli taş</span>

Değerli taş, kesildiğinde veya parlatıldığında mücevher veya diğer süs eşyaları yapmak için kullanılan mineral kristal parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kolye</span>

Kolye, değerli madenler, değerli taşlar veya sıradan malzemelerden yapılmış, boyna takılan takı. Kolyeler en basit haliyle, bir zincir veya sicim üzerine geçirilmiş taşlardan veya kolye uçlarından meydana gelirler. Pek çok değerli taş veya sikkeden yapılmış geniş kolyelere gerdanlık denir. Değerli malzemelerden yapılmış kolyeler mücevher kategorisine girerler. Genellikle törensel, dinsel, büyüsel veya cenaze amaçlı amaçlara hizmet ederler ve aynı zamanda, verilen zenginlik ve statünün sembolleri olarak da kullanılırlar. Kolyeler, insanlar tarafından takılan en eski süs eşyalarından biri olabilir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Üniversitesi Mücevherat Mühendisliği Bölümü</span>

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mücevherat Mühendisliği Bölümü, Mühendislik ve Tasarım Fakültesi bünyesinde bulunan, mücevherat üretiminin mühendislik bilimince sistematize edildiği dünyadaki ilk bölüm olarak 2011 yılında açılmış bölüm. 4 yıllık bölümün eğitim dili İngilizcedir ve Küçükyalı Kampüsü'nde eğitim verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bijuteri</span> değersiz madenlerden yapılan takı ve bunların satıldığı yer

Bijuteri, değerli olmayan malzemeler kullanılarak imal edilen takı ve süs eşyalarıdır. Bu ürünlerin satışının yapıldığı mağazalarda bijuteri ismiyle anılır. Bijuteri yapımında hertürden malzeme kullanıla bilmekte olup maden olarak bafon, alpaga, pirinç (sarı), bakır kullanılan alternatif malzemelerdir. Taş olarak genel anlamda sentetik taşlar kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tasarım aracı</span> tasarım yapmak için kullanılabilen nesne

Tasarım araçları, tasarım yapmak için kullanılan her türlü nesne, ortam veya bilgisayar programlarıdır. Tasarım araçları tasarım fikirlerini, üretim biçimini ve algıyı etkilerler. Bu nedenle yetkin tasarımcılar tarafından doğru bir şekilde kullanılmaları gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Metal işçiliği</span>

Metal işleme kullanışlı nesneler, parçalar, montajlar ve büyük ölçekli yapılar oluşturmak için metalleri şekillendirme sürecidir. Kelime olarak, devasa gemiler, binalar ve köprü'lerden hassas motor parçalarına ve narin mücevher'lere kadar her ölçekte nesne üretmek için çok çeşitli süreçleri, becerileri ve araçları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Giyilebilir sanat</span>

Giyilebilir sanat veya Giyim sanatı, genellikle güzel veya etkileyici biçimde yapılmış el yapımı giysi veya mücevherlerin ayrı ayrı tasarlanmış parçalarını ifade eder. Herhangi bir giyim eşyası veya başka giyilebilir bir nesnenin yapımı tipik olarak estetik kaygılar içerse de, giyilebilir sanat terimi, eserin ciddi ve benzersiz bir sanatsal yaratım veya ifade olarak kabul edilmesinin amaçlandığını ifade eder. Sanat parçaları satılabilir ve/veya sergilenebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Pandora (kuyumculuk)</span>

Pandora A/S, Danimarka merkezli bir kuyumculuk şirketidir. Şirket, 1982 yılında Per Enevoldsen tarafından kurulmuş olup kişiselleştirilebilir çekicilik bilezikleri, tasarım yüzükleri, küpeleri, kolyeleri ve saatleriyle tanınmaktadır. Şirketin merkezi Kopenhag'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İlias Lalaunis</span>

İlias Lalaounis Yunanistan'da modern mücevher tasarımının öncüsü, Yunan tarihinden ilham alan koleksiyonlarıyla tanınan Yunan kuyumcu. 1990 yılında Fransa Güzel Sanatlar Akademisi Académie des Beaux-Arts'a kabul edilen tek kuyumcu.