İçeriğe atla

Taktik veri bağı

Bir Taktik Veri Bağı (TDL) ABD silahlı kuvvetleri ve NATO ülkelerinin kullandığı radyo dalgaları veya kablo ile iletişimi sağlamak amacıyla bir veri bağlantı standartıdır. Tüm askeri C3 sistemleri, iletilebilir röle ve taktik verileri almak için standardize TDL kullanılabilir.

Çoklu TDL Ağı (MTN) birlikte hava, kara, deniz ve ortak taktik resmi ve/veya ortak operasyonel resimi getirmek için ağ geçitleri, çevirmenler ve korelatörler yoluyla bütünleşik benzer ve farklı TDL'ler ağı anlamına gelir.

Terminoloji değişimi

Dönemli Taktik Sayısal Bilgi Bağı (TADIL) eski olarak (DISA rehberlik başına) ve şimdi daha yaygın Taktik Veri Bağı (TDL) olarak görülüyor.

Taktik veri bağlantı karakteri

TDL'ler standart mesaj ve iletim biçimleri ile özellikli edilmektedir. Bu genellikle <Message Format>/<Transmission Format> olarak yazılır.

NATO TDL standartları

NATO Taktik Veri Bağı Standartları uygun STANAG ile uyumlu Bilgi Sistemleri Alt Komitesinin Veri Bağı Çalışma Grubu (GCAA) (ISSC) tarafından geliştirilmektedir.

TDL bağlantıları içerikli özet

Aşağıdaki gibi NATO'da Taktik Veri Bağı ölçütleri bulunmaktadır:

Bağlantı
Numarası
STANAGÇalışma başlığıNihai başlık / tanımİletişimKuşakYorumlar
1 5501 NATO veriler arasında bağlantı
Hava Savunma Ana Kontrol Merkezleri
Bağlantı 1 –
Hava Savunma Taktik Veri Değişimi
Noktadan Noktaya 1st
S–Dizileri
Varlıkların sınırlı ve güvenli olmayan NADGE arasındaki zemin bağlantısı
2 Kontrol Merkezi Veri Bağı Radarı 1. İptal (Bağlantı 1 içerir)
3 Kontrol Merkezi yüksek HQ Veri Bağlantıları SHOC Erken Uyarı Sistemi Noktadan Noktaya 1. değerlendirme merkezlerinden Yavaş Hız Uyarı Bağlantısı SHAPE
4 5504 Zemin Hava Veri Bağı Bağlantı 4 –
TDL kontrolü için Askeri uçak
Noktadan Noktaya 1.
C/R–Serileri
ABD TADIL-C uyumlu NATO işletilecek UHF (225–400 MHz) RF bandı
5 Hızlı HF Otomatik Bağlantı Yayını 1. İptal (Bağlantı 11'e bakınız)
6 5506
(Taslak)
Füze Üssü Kontrol Merkezi Bağı Bağlantı 6 –
(NADGE Bağlantısı) SAM Otomatik Veri Bağı
Noktadan Noktaya 1. Taslak STANAG (US MBDL, ATDL–1, PADIL)
7 5507
(Draft)
ATC / Savunma Bağlantısı Bağlantı 7 –
ATC için TDL
Noktadan Noktaya 1.
8 HF Otomatik Bağlantı Yayın 1. İptal (Bağlantı 1'e bakınız)
9 SOC / Hava üssü Bağlantı 1.
10 5510 Gemi - Gemi Bağlantısı Bağlantı 10 – Deniz
Taktik Veri Alışverişi
Yayın 2.
M–Serisi
STANAG iptal (BE, NL ve Birleşik Krallık tarafından kullanılan)
11 5511 Hızlı HF Otomatik bağlantı Bağlantı 11 –
Denizcilik Taktik Veri Değişimi
Yayın 2.
M–Serisi
ABD TADIL-A uyumlu HF & NATO UHF RF bantlarında çalıştırılmak üzere
11B 5511
(Vol. II)
Bağlantı 11B –
Taktik Veri Alışverişi
Noktadan Noktaya 2.
M–Serisi
TDL ABD TADIL-B Zeminden Zemine Uyumlu
12 Hızlı HF Otomatik bağlantı İptal (Bağlantı 11'e bakınız)
13 HF Otomatik bağlantı Yayın İptal (Bağlantı 11'e bakınız)
14 5514 Yavaş Yarı Otomatik bağlantı Bağlantı 14 –
Deniz TDL
Yayın 1.
D/M/S/E–Serileri
Gemi–Gemi & Gemi–Kıyı (sadece birkaç uygulama)
15 Yavaş Yarı Otomatik bağlantı Gemi–Gemi, İptal
16 5516 Yüksek Kapasiteli, ECM Dayanımlı, Çok fonksiyonlu, TDMA Bağlantı Bağlantı 16 –
ECM Dayanımlı Taktik Veri Değişimi
Yayın 3.
J–Serisi
ABD TADIL-J uyumlu
(STANAG 4175 – MIDSnin Teknik Özellikleri)
21 5521
(Draft)
ACCS bağlantı desteği – (LISA) Noktadan Noktaya 3.
J–Serisi
Geliştiriliyor (Bağlantı 1 ve Bağlantı 11B yerine planlanan)
22 5522
(Draft)
NATO Geliştirilmiş Bağlantı 11 – (NILE) Bağlantı 22 3.
J–Serisi
Geliştiriliyor (Bağlantı 11 yerine planlı)
5601 Standart Arayüz Bir buffer aracılığıyla veri bağlantıları 1, 11, 11B ve 14 AdalP 12 bakınız
5602 Çoklu Platform Bağlantı değerlendirilmesi için standart arayüz (SIMPLE) J-Serisi iletimini sağlar (TADIL-J) üzerinde mesajlar IP-tabanlı protokoller
MIL-STD-6020 5616 Taktik veri sistemlerini kullanan yönlendirme verileri standart Bağlantı 16 kullanan 11 / 11B ve taktik veri sistemleri bağlantıları MIL-STD-6020, DoD Çalışabilirlik Standardı: TDL'ler arasında veri iletme
IJMS ECM Dayanımlı İletişim Sistemi (ERCS) IJMS – Interim JTIDS/MIDS Mesaj Teknik Özellikleri Yayın 2., M–Serisi Bağlantı 16 ile değiştirilmek üzere Geçici Veri Bağı Standardı
SADL Durumsal Farkındalık Veri Bağı SADL – Durumsal Farkındalık Veri Bağı Yayın 1., K-Serisi
2., K/J–Serileri
Veri bağlantısı uyarlanmıştır EPLRS A-10'lar ve F-16'lar veri bağlantı yeteneği hava-yer ve hava-hava sağlamak için

Ayrıca bakınız

  • Küresel Bilgi Izgarası
  • Ağ merkezli harp
  • JREAP
  • BACN
  • Çok İşlevli Gelişmiş Veri Bağı
  • Taktik Ortak Veri Bağı
  • Ara/İç Uçuş Veri Bağı (IFDL)
  • MANDRIL
  • SIMPLE

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar ağı</span> kaynaklarını paylaşmak üzere birbirine bağlanmış iki veya daha fazla bilgisayarın oluşturduğu yapı

Bilgisayar ağı, küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların ve/veya iletişim cihazını iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının mümkün olduğu iletişim sistemidir. En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir ağ oluşturulur. 1980'li yıllarla birlikte, Ethernet ve LAN teknolojisinin gelişmesiyle, kişisel bilgisayarlar ve ofisler bilgisayar ağlarına kavuşmuştur. En bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternettir.

<span class="mw-page-title-main">X.25</span>

Bilgisayarların genellikle geniş coğrafi alanlarda birbirleriyle bağlanmalarında kullanılan teknik kurallar topluluğundan birisi. Bu kuralları uygulayarak oluşturulan bilgisayar ağlarına "X.25 ağları" ya da "Kutu Yönlendirmeli Ağlar" denir..

<span class="mw-page-title-main">Ethernet</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Ethernet, Yerel ağlar için kullanılan Veri Çerçevesi tabanlı bilgisayar ağı teknolojileri ailesi. Kelimenin kökeni etherden gelmektedir. OSI ağ modelinin Fiziksel katmanı için Veri bağlantısı katmanı/ Ortam erişim kontrolü üzerinden ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.

Veritabanları, yapılandırılmış bilgi veya verilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur. Veritabanları; büyük miktardaki bilgileri depolamada geleneksel yöntem olan "dosya-işlem sistemine" alternatif olarak geliştirilmiştir. Telefonlardaki kişi rehberi günlük hayatta çok basit bir şekilde kullanılan veri tabanı örneği olarak kabul edilebilir. Bunların dışında internet sitelerindeki üyelik sistemleri, akademik dergilerin ve üniversitelerin tez yönetim sistemleri de veritabanı kullanımına örnektir. Veritabanları sayesinde bilgilere ulaşılabilir ve onları düzenlenebilir. Veritabanları genellikle bireysel olarak satın alınamayacak kadar yüksek meblağlara sahip olmasına karşın; ücretsiz kullanıma açılan akademik veritabanları da bulunmaktadır. Akademik veritabanları aracılığıyla bazen bibliyografik bilgi bazen de tam metinlere erişmek mümkündür. Veritabanları, veritabanı yönetim sistemleri aracılığıyla oluşturulur ve yönetilir. Bu sistemlere; Microsoft Access, MySQL, IBM DB2, Informix, Interbase, Microsoft SQL Server, PostgreSQL, Oracle ve Sysbase örnek olarak verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Sanal özel ağ</span> Uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan internet teknolojisi

Sanal Özel Ağ, uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan bir internet teknolojisidir. VPN, sanal bir ağ uzantısı oluşturarak, ağa bağlanan cihazların fiziksel olarak bağlıymış gibi veri alışverişinde bulunmasına olanak tanır. Basitçe, İnternet veya diğer açık ağlar üzerinden özel bir ağa bağlanmayı mümkün kılan bir bağlantı türüdür.

GS1 Sistemi, ticari ve endüstriyel kuruluşların tanımlama ve numaralandırma gereksinimlerinin yanı sıra ticari ortaklar arasında bilginin elektronik ortamda nasıl paylaşılacağı ve nasıl kullanılacağı konularındaki standartları ortaya koyan bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Wi-Fi</span> Kablosuz Bağlantı Alanı

Wi-Fi, kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak birbirlerine bağlanmasını sağlayan teknolojidir.

Anlamsal ağ, web içeriklerinin sadece doğal dillerde değil, aynı zamanda ilgili yazılımlar tarafından anlaşılabilir, yorumlanabilir ve kullanılabilir bir biçimde ifade edilebileceği, böylece bu yazılımların veriyi kolayca bulmasını, paylaşmasını ve bilgiyi birleştirmesini sağlamayı amaçlayan, gelişen bir internet eklentisidir.

<span class="mw-page-title-main">4G</span>

Telekomünikasyon'da 4G, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. 3G ve 2G standartlarının devamıdır. Diğer telekomünikasyon standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir. Daha sonra 4G/4.5G ve 4.5G/4.9G türleri geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">IPTV</span>

IPTV, İnternet protokolü üzerinden görüntü ve ses aktarımı.

<span class="mw-page-title-main">Ortak yol topolojisi</span> bir istemci grubunun veri yolu adı verilen bir paylaşılmış iletişim hattı üzerinden bağlı olduğu ağ mimarisi

Ortak Yol (BUS) Topolojisi, bir istemci grubunun veri yolu adı verilen bir paylaşılmış iletişim hattı üzerinden bağlı olduğu ağ mimarisidir. Bilgisayar veri yoluna birçok örnek vardır, çoğu bilgisayarın anakartında olduğu gibi ethernet ağlarının bazı versiyonlarında da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Storage area network</span>

Storage area network (SAN), Türkçe literatüründeki adı ile Depolama alan ağı; büyük ağ kullanıcılarına hizmet vermek üzere veritabanı sunucuları ile birlikte farklı tipteki veri depolama cihazlarını birbirine bağlayan ve bu cihazlar arasında veri alışverişine olanak veren özel amaçlı, yüksek hızlı bir ağdır. Bir depolama alan ağı, yönetim katmanına fiziksel bağlantılar sağlayan ve aynı zamanda bilgisayar sistemlerini, depo birimlerini ve bu birimlerin aralarındaki bağlantıları düzenleyen bir iletişim altyapısından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ağ arabirim denetleyicisi</span>

Ağ arabirim denetleyicisi, ağ arabirim kartı, ağ bağdaştırıcısı, LAN bağdaştırıcısı ya da fiziksel ağ arabirimi; bilgisayarlarla ağın iletişim kurmasını sağlayan, ethernet olarak adlandırılan ağa fiziksel olarak bağlanan ağ arabirim kartıdır. Anakart üzerinde bulunan yuvaya yerleştirilerek bilgisayar ağlarında bulunan diğer bilgisayarlarla veri alışverişini sağlamakta kullanılır. Ağda bulunan bu sistemleri birbirinden ayırt etmek için kendilerine özgü olan Mac adreslerini kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Vestel Karayel</span> İnsansız hava aracı

Vestel Karayel, Lentatek tarafından geliştirilmiş bir insansız hava aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Veri merkezi</span> bilgisayar sunucularının ve ilgili ekipmanın çalıştırıldığı bina veya oda

Veri merkezi, bilgisayar sistemleri ile telekomünikasyon ve veri ambarı sistemleri gibi ek sistemleri barındıran bir tesistir. Sunucu odası veya sistem odası olarak da adlandırılan bu tesisler işletmelere ait sunucu ve veri ambarlarının bulunduğu alanlardır. Veri merkezleri genel olarak iki kategoriye ayrılır:özel veri merkezleri ve İnternet veri merkezleri. Özel veri merkezleri sadece bir kuruluş tarafından kendi hizmetlerinde kullanılır. İnternet veri merkezleri ise üçüncü şahıslara hizmet verir.

WeChat, 2011 yılında Çin'de Tencent Holding tarafından geliştirilen sesli ve yazılı mesajlaşmaya yarayan bir uygulamadır. WeChat, tarihteki ilk süper uygulama olarak kabul edilir. Kullanıcıların akıllı telefonları aracılığıyla ücretsiz anlık mesajlar göndermelerine ve ses, metin, resim ve video formatlarında bilgi alışverişinde bulunmalarına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">MEADS</span> NATO tarafından geliştirilen askeri teçhizat

MEADS, Orta Menzilli Hava Savunma Sistemi NATO tarafından yönetilen geliştirilme yolunda Patriot füze sisteminin yerini alması düşünülen bir yer tabanlı taşınabilir hava ve füze savunma sistemidir. Program ABD, Almanya ve İtalya'nın geliştiriciliğinde ilerleyen üç uluslu bir projedir.

Amerika Birleşik Devletleri askeri standartları, "MIL-STD", "MIL-SPEC" ve ya "MilSpecs" olarak adlandırılan ve ABD Savunma Bakanlığı tarafından standardizasyon hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olmak için kullanılan standartlardır.

Meteksan Savunma, radar sistemleri, çevre gözetleme sistemleri, lazer ve elektro-optik sistemler, haberleşme sistemleri, su altı akustik sistemleri ve simülatörler konusunda uzmanlaşmış, Ankara merkezli bir Türk savunma teknolojisi şirketidir. Türkiye'nin en büyük 15. sanayi grubu olan Bilkent Üniversitesi tarafından finanse edilen büyük bir holding olan Bilkent Holding'in bir parçasıdır ve özel sektöre aittir.

<span class="mw-page-title-main">Link 16</span>

Link 16, NATO ve MIDS Uluslararası Program Ofisi (IPO) tarafından izin verilen ülkeler tarafından kullanılan bir askeri taktik veri bağlantı ağıdır. Teknik standardı, Taktik Veri Bağlantıları ailesinin bir parçasıdır.