İçeriğe atla

Taktik bombardıman

1950 yılında Amerikan Deniz Piyadelerinin Kore Savaşı sırasında kendilerine yakın hava desteği sağlayarak taktik bombardıman yapan Marine Vought F4U Corsairs uçaklarının atışlarını izlemesi

Taktik bombardıman, muharipler, askerî tesisler veya askerî teçhizat gibi acil askerî değeri olan hedeflere yönelik hava bombardımanıdır. Bu, stratejik bombardımanın ya da gelecekteki askerî üretimi ve düşman sivillerin savaş çabalarını destekleme isteğini felce uğratmak, düşmanın uzun vadeli savaş yürütme kapasitesini zayıflatmak için düşman şehirlerine ve fabrikalarına saldırmanın tersidir.[1] “Taktik bombardıman uçağı” terimi, stratejik bombardıman uçaklarından avcı uçaklarına, önleme uçaklarına ve helikopterlere kadar birçok başka uçak türü taktik bombardıman operasyonlarında kullanılmış olsa da, yalnızca taktik bombardımanın birincil rolü için özel olarak tasarlanmış bir bombardıman uçağını ifade eder.

Taktik bombardıman iki temel görev için kullanılır. Yakın hava desteği sağlayan uçaklar dost kara kuvvetlerine yakın hedeflere saldırarak kara operasyonlarına doğrudan destek verir (“uçan topçu” olarak). Buna karşılık, hava engellemesi dost birliklerden uzakta bulunan ya da dost birliklerle temas halinde olmayan taktik hedeflere saldırır.

Tarihi

Taktik bombardıman ilk hava bombardıman göreviydi. Trablusgarp Savaşı'nda pilotların açık kokpitlerinin yanından aşağıdaki düşman birliklerinin üzerine küçük bombalar bırakmasıyla başlamıştır. Taktik bombardımanın en eski örneklerinden biri 1915 yılında Neuve Chapelle Muharebesi'nde Kraliyet Uçuş Kolordusu'nun Alman demiryolu iletişimine bomba atmasıdır. İkinci Dünya Savaşı sırasında bu rolü yerine getirmek için çeşitli avcı-bombardıman uçakları da dahil olmak üzere bir dizi özel uçak geliştirilmiştir. Kore Savaşı sırasında taktik bombalama görevleri bazen Vought F4U Corsair gibi eski piston motorlu avcı uçakları tarafından gerçekleştirilmiştir. Vietnam Savaşı'nda görevler sıklıkla küçük pervaneli uçaklarla uçan İleri hava kontrolörleri (FAC) tarafından yönetiliyordu. FAC, genellikle yerdeki piyadelerle koordineli olarak hedefleri dumanla işaretlerdi. Daha sonra yörüngedeki bombardıman uçakları hedefi vurmak için uçarlardı.

Modern çağda hassas güdümlü mühimmatlar (“akıllı bombalar”) son derece isabetli bir şekilde yönlendirilebilmektedir. Özel taktik bombardıman uçağı tiplerinin yerini büyük ölçüde avcı-bombardıman uçakları ve saldırı uçakları almıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Foreign Affairs – The New American Way of War – Max Boot". www.foreignaffairs.org. 1 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avro Lancaster</span> Büyük Britanya ağır-bombardıman uçağı

Avro Lancaster, II. Dünya Savaşı Büyük Britanya ağır-bombardıman uçağı.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Hava Kuvvetleri</span> SSCB hava kuvvetleri

Sovyet Hava Kuvvetleri veya VVS, Sovyetler Birliği'nin hava kuvvetlerinden biriydi. Diğeri Sovyet Hava Savunma Kuvvetleri'dir.

<i>Blitzkrieg</i> piyade ve hava desteğinin hızlı, ezici bir kuvvet yoğunluğunu kullanarak düşmanı kırmak, yerinden oynatmak ve dengesini bozmak için sürpriz saldırısı

Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir. I. Dünya Savaşı'nda uygulanan siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları terk edilmeye başlanmış, daha çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Almanların bütün savaş araçları bu doktrin üzerine üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pike bombardıman uçağı</span> Hedefinin üzerine pike yaparak saldıran bir bombardıman uçağı

Pike bombardıman uçağı isabet oranını artırmak ve uçaksavar ateşinden daha iyi korunmak için hedefinin üzerine pike yaparak saldıran bir bombardıman uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yakın hava desteği</span>

Yakın hava desteği, taktik bombardıman, avcı uçağı, avcı-bombardıman uçaklarıyla kara birliklerinin ileri harekâtını ve ateş gücünü desteklemek için, kara birliklerinin harekât gereksinimleriyle bütünleşmiş tarzda, düşman kara hedeflerinin imha edilmesidir. Yakın hava desteği sağlayan hava unsurları, belirli düşman kara hedeflerini, yakın mesafeden, direkt olarak vurmak durumundadırlar. Bu şekliyle yakın hava desteği, top ya da tanksavarın, hedef gözeterek yaptığı yakın topçu desteği ile benzer bir işlev görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Junkers Ju 88</span> Alman yapımı savaş uçağı

Junkers Ju 88, II. Dünya Savaşı'nda Luftwaffe tarafından kullanılan, çift motorlu, çok amaçlı hava aracı. Savaşın en çok yönlü uçaklarından biridir. Dalış bombardımanı, taktik bombardıman, yakın hava desteği, gece avcısı, torpido bombardımanı, keşif uçağı ve hatta Mistel projesinde dev bir uçan bomba olarak hizmet gördü. Sorunlu geliştirilme sürecine rağmen, Luftwaffe'nin en önemli değerlerinden biriydi. II. Dünya Savaşı boyunca 15.000 adet üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Hava savaşı</span>

Hava savaşı, askerî saldırıların hava kuvvetleri ve/veya diğer kuvvetlere âit hava silahları kullanılarak gerçekleşen savaş türüdür. Bu tür saldırı türünün belli başlı iki türü vardır:

<span class="mw-page-title-main">Reich Savunması</span> Luftwaffenin Alman işgal bölgelerini savunma girişimi

Reich Savunması, II. Dünya Savaşı sırasında Luftwaffe'nin Müttefik hava güçlerine karşı Almanya'yı ve Alman işgali altındaki toprakları savunmak için yaptığı hava savaşlarına Almanların verdiği isimdir. Buradaki asıl amaç Müttefikler'in Alman askeri ve sivil endüstri tesislerine ve kentlerine yaptığı saldırıları engelleyerek bu yapıların yıkılmasını, tesislerde çalışan işçilerin ölmesini ve dolayısıyla Alman ordusunun ihtiyaç duyduğu askeri araç, mühimmat ve malzemelerinin üretiminin sekteye uğramasını önlemektir. Bu amaç için yerde binlerce uçak, düzinelerce asker ve çeşitli hava savunma sistemleri kullanılmış, gece ve gündüz süren hava muharebelerinde bu akınlar durdurulmaya çalışılmıştır.

Big Week, 20 ile 25 Şubat 1944 arasında Almanya'nın özellikle silahlanma tesisleri bulunan şehirlerine düzenlenen hava harekâtının adıdır. Bu harekât Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı sırasında gerçekleşen stratejik bombardımanlardan biridir. Harekâtın hedefinde Luftwaffe'yi savaşa sokup yenilgiye uğratmak ve Almanya'nın havacılık endüstrisini yok etmekti. Luftwaffe'nin yok olmasıyla Müttefik Devletler'in hedefi Avrupa'da hava hakimiyetini ele geçirmek ve böylece Avrupa'ya devam eden istilayı sürdürmekti. Artık bombardımanlar gündüz vakti de RAF Bomber Command tarafından aynı akşamlardaki gibi devam ediyordu.

<i>Luftwaffe</i> II.Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri

Luftwaffe, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Wehrmacht birliklerinin hava savaş birimiydi. Almanya'nın I. Dünya Savaşı sırasındaki askeri hava kuvvetleri, İmparatorluk Ordusu'nun Luftstreitkräfte'si ve İmparatorluk Donanması'nın Marine-Fliegerabteilung'u, Mayıs 1920'de Versay Antlaşması'nın şartları uyarınca dağıtıldı ve Almanya'nın herhangi bir hava kuvvetlerine sahip olması yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Hava savunma savaşı</span> saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler

Hava savunma savaşı, saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler bütünü olarak tanımlanabilir. Bu tedbirler hem hava hem de kara silah sistemlerini, ilgili algılayıcı sistemleri, komuta ve kontrol düzenlemelerini ve pasif önlemleri içermektedir. Bulundukları yer neresi olursa olsun, Deniz, Kara ve Hava Kuvvetlerini korumak olarak algılanabileceği gibi, ana vatan'ın savunması için de birçok ülke tarafından kullanılmaktadır. NATO, hava araçları ile yapılan hava savunmayı, karşı hava savunma, deniz ya da yerden yapılanı ise hava savunma savaşı olarak isimlendirmiştir. Füze ile savunma hava savunmanın bir kolu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hava kuvvetleri</span> Bir ordunun, hava savaşından ve hava savunmasından sorumlu silahlı hizmet dalı

Hava kuvvetleri ya da bazı ülkelerde anıldığı ismiyle hava ordusu, en geniş anlamda, ana olarak hava savaşı yürütmek üzere kurulmuş ve ülkenin havadan savunulmasını sağlamak için uçak, helikopter gibi hava araçlardan ve bunlarla ilgili yer hizmetlerinden, kuruluşlarından oluşturulan teşkilattır. Daha spesifik olarak, hava kuvvetleri bir ordunun; kara kuvvetleri, donanması ve diğer askeri kuvvetlerinden farklı olarak hava savaşından sorumlu silahlı hizmet dalıdır. Tipik olarak, hava kuvvetleri, ülkenin hava sahasının kontrolünü sağlamak, kontrol stratejik ve taktik bombardıman görevleri yürütmek ve kara ve deniz kuvvetlerine destek sağlamaktan sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Çok maksatlı savaş uçağı</span>

Çok maksatlı savaş uçağı, muharebe sırasında farklı roller üstlenen jet savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Keşif uçağı</span> Havadan keşif yapmak için tasarlanmış veya uyarlanmış bir askerî uçak

Keşif uçağı, hava keşif görevlerini yerine getirmek üzere tasarlanmış veya adapte edilmiş askeri bir uçaktır. Görevleri arasında görüntüsel istihbarat toplama, sinyal istihbaratı, ölçme ve imza istihbaratı bulunur. Modern teknoloji, ayrıca bazı uçakların ve insansız hava araçlarının (İHA'ların) genel istihbarat toplamanın yanı sıra gerçek zamanlı gözetim yapmasını da sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Stratejik bombardıman uçağı</span> Askeri uçak türü

Stratejik bombardıman uçağı, düşmanın savaş kapasitesini zayıflatmak amacıyla uzak bir hedefe büyük miktarda bomba bırakmak üzere tasarlanmış orta ila uzun menzilli bombardıman uçaklarıdır. Düşman muharipleri ve askeri teçhizata saldırmak için hava savunma operasyonlarında kullanılan taktik bombardıman uçakları, avcı bombardıman uçakları ve saldırı uçaklarının aksine altyapı, lojistik, askerî üsler, fabrikalar ve yerleşim yerleri gibi stratejik hedefleri yok etmek için düşman topraklarında uçmak üzere tasarlanmıştır. Stratejik bombardımana ek olarak taktik görevler için de kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Sofya'nın bombalanması</span>

Bulgaristan'ın başkenti Sofya, II.Dünya Savaşı sırasında 1943'ün sonundan 1944'ün başlarına kadar bir dizi Müttefik bombalama baskınına maruz kaldı. İngiltere ve ABD 13 Aralık 1941'de Bulgaristan'a savaş ilan etti. Güney İtalya merkezli Müttefik hava kuvvetleri, stratejik operasyonlarının kapsamını 1943'te Bulgaristan ve diğer Eksen müttefiklerini kapsayacak şekilde genişletti.

<span class="mw-page-title-main">Askerî helikopter</span>

Askerî helikopter, askerî kuvvetler tarafından kullanılmak üzere özel olarak üretilmiş veya dönüştürülmüş helikopterdir. Bir askerî helikopterin misyonu, tasarımının veya dönüşümünün bir işlevidir. Askeri helikopterlerin en yaygın kullanımı birliklerin nakliyesidir, ancak nakliye helikopterleri muharebe arama-kurtarma (CSAR), sıhhi tahliye (MEDEVAC), hava komuta merkezi gibi diğer görevleri gerçekleştirmek için değiştirilebilir veya dönüştürülebilir. Bunun yanında yer hedeflerine saldırmak için silahlandırılabilir. Özel askerî helikopterler belirli görevleri yerine getirmesi için tasarlanmıştır. Özel askerî helikopterlere örnek olarak saldırı helikopterleri, gözlem helikopterleri ve anti denizaltı savaş helikopterleri verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">İleri Hava Kontrol</span>

İleri hava kontrolü, saldırılarının amaçlanan hedefi vurmasını ve dost birliklere zarar vermemesini sağlamayı amaçlayan yakın hava desteğini (CAS) sağlamaya yönelik kılavuzluk sağlanmasıdır. Bu görev, bir ileri hava kontrolörü (FAC) tarafından gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nın Hava savaşları</span> II. Dünya Savaşı sırasında hava savaşlarının rolü

Hava savaşı, II. Dünya Savaşı'nın tüm cephelerinde önemli bir bileşendi ve uçaksavar savaşıyla birlikte, büyük güçlerin endüstriyel üretiminin büyük bir kısmını kapsıyordu. Almanya ve Japonya, kara ve deniz kuvvetleriyle sıkı bir şekilde bütünleşmiş hava kuvvetlerine bağımlıydı, Mihver güçleri, stratejik bombardıman uçakları filolarının avantajını küçümsediler ve Müttefiklerin stratejik bombardımanına karşı savunma yapmakta geç kaldılar. Bunun tersine, İngiltere ve ABD, yeterli hava savunmasının yanı sıra stratejik bombalamayı ve savaş alanının hava yoluyla taktiksel kontrolünü büyük ölçüde vurgulayan bir yaklaşım benimsedi. Hem İngiltere hem de ABD, büyük, uzun menzilli bombardıman uçaklarından oluşan çok daha büyük stratejik kuvvetler inşa etti. Aynı zamanda, savaş alanlarında hava üstünlüğü sağlayabilecek taktik hava kuvvetleri de oluşturdular ve böylece kara birliklerine hayati destek sağladılar. ABD Donanması ve Kraliyet Donanması da, Japon İmparatorluk Donanması'nın yaptığı gibi, uçak gemilerine dayalı güçlü bir deniz-hava bileşeni oluşturdu ve bunlar denizdeki savaşta merkezi rol oynadılar.