İçeriğe atla

Taktik Su Altı Operasyon Grup Amirliği

Taktik Su Altı Operasyon Grup Amirliği, sualtında veya su üstünde deniz göl ve barajlarda operasyon yapacak personelden oluşan özel kolluk birimi.[1] Karadan ulaşılması mümkün olmayan alanlarda düzenlenecek narkotik ve terör operasyonlarında görev alırlar.[2] Personelleri Polis Özel Harekâtçı'lardan seçilmektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Su altı ve üstünde zorlu görevler yürütüyorlar". Anadolu Ajansı. 17 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2021. 
  2. ^ "Suyun altında da "özel harekat"". TRT Haber. 17 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2021. 
  3. ^ "Deniz, göl ve barajlarda da görev yapıyorlar - Türkiye'nin Özel Birlikleri 4 - Son Dakika". www.cnnturk.com. 20 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırşehir</span> Kırşehir ilinin merkezi olan şehir

Kırşehir, Kırşehir ilinin şehir merkezidir. 1941 yılında Ankara'da toplanan I. Coğrafya Kongresi'nde bu bölgeye ve bölgenin Orta Kızılırmak Bölümü'ne alındı. Özellikle son yıllarda köylerin göç vermesiyle nüfus merkez ilçede yoğunlaşmıştır. 1927'de 13.000 olan 1990'da 73.538'e, 2000'de 88.105'e çıkmıştı. 2010'da 110.000 olan merkez ilçe nüfusu 2021 itibarıyla 160.737'dir.

<span class="mw-page-title-main">Özel Kuvvetler Komutanlığı</span> Türk Özel Kuvvetleri veya Bordo Bereliler

Özel Kuvvetler Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin değişik sınıf ve rütbelerdeki subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşan, iç ve dış tehditlerin bertaraf edilmesine karşı her türlü arazi ve iklim şartlarında görev yapabilecek nitelikte üst düzey eğitime tabi tutularak yetiştirilmiş seçkin askerlerden oluşan birlik. Doğrudan Genelkurmay Başkanlığına bağlı olarak tugay seviyesinde 1992 yılında kurulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri kıyafet yönetmeliğine göre bordo renkte bere kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Seyhan Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Adanada bir baraj

Seyhan Barajı, eski Adana'nın 15 km yukarısında 850.000 dönüm araziyi ve Adana'yı Seyhan Nehri'nin sebep olabileceği su baskınından kurtarmak amacı ile yapılan toprak dolgu tipi barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Çubuk-1 Barajı</span>

Çubuk Barajı, Ankara'da Çubuk Çayı üzerinde içme-kullanma ve sanayi suyu temini ve taşkın kontrolü amaçlı bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Kurtboğazı Barajı</span> Ankarada baraj

Kurtboğazı Barajı, Ankara'da, Kurtboğazı Çayı üzerinde, sulama ve içme suyu temini amacı ile 1963 - 1967 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 834.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 54,00 m, normal su kotunda göl hacmi 101,50 hm³, normal su kotunda göl alanı 5,50 km²'dir. 3.780 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermekte, yılda 67 hm³ içme-kullanma suyu temini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Adıyaman ve Şanlıurfada bir baraj

Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. GAP Projesi içinde, Karakaya Barajının 180 km mansabında, Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıkta olup, Fırat Nehri üzerinde kurulmuştur. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük üçüncü gölü olan Atatürk Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Menzelet Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Menzelet Barajı, Kahramanmaraş'ta, Ceyhan Nehri üzerinde, enerji üretimi amacıyla 1980-1989 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Adıgüzel Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Adıgüzel Barajı, Denizli'de, Büyük Menderes Nehri üzerinde, sulama, enerji ve taşkın kontrolü amacıyla 1976-1989 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Su Altı Taarruz Komutanlığı</span> Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı elit birlik

Su Altı Taarruz Komutanlığı (SAT), Türk Deniz Kuvvetleri personeli olan subay ve astsubayların arasından seçilen, üstün yetenekli askerlerden oluşan, Türkiye'nin deniz komando birliğidir. Türk Deniz Kuvvetleri Harekât Başkanlığına bağlıdır. Karargâhı Beykoz'un Anadolukavağı semtinde bulunan Keçilik Koyu'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Manavgat Nehri</span>

Manavgat, antik adıyla Melas, Toroslar'da doğarak Antalya'da Akdeniz'e dökülen nehir. Uzunluğu 93 km'dir. Batı Toros sıradağları arasından doğan kolların birleşmesiyle oluşur. Güney batıya yönelerek dar ve dik yamaçlı kanyonlar arasından geçer, ünlü Manavgat Şelalesi'ni meydana getirir ve Manavgat ilçe merkezinin doğusunda alüvyal bir kıyı ovasından denize dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Baraj</span> sulama ve elektrik üretimi amacıyla su biriktirmek için akarsu üzerine yapılan set

Baraj, eski zamanlardan beri insanlığın su ihtiyacını karşılamak ve tarımsal alanların sulanması amacıyla inşa edilen su yapılarıdır. Günümüzün modern barajları stratejik öneme sahiplerdir. Çünkü;

<span class="mw-page-title-main">Batman Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Batman Barajı, Türkiye'nin Diyarbakır ilinin Silvan ilçesinde yer alan bir barajdır. Batman Çayı üzerinde, sulama, taşkın önleme ve enerji üretmek amacıyla 1986-1999 yılları arasında inşa edilmiştir. Barajda enerji üretimi Eylül 2003'te başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Urmiye Gölü</span> İranın kuzeybatısındaki tektonik oluşumlu tuz gölü

Urmiye Gölü, İran'ın kuzeybatısında, Batı Azerbaycan Eyaleti ile Doğu Azerbaycan Eyaleti arasında bulunan tektonik oluşumlu tuz gölü.

<span class="mw-page-title-main">Tahtalı Barajı</span> İzmir, Türkiyede bir baraj

Tahtalı Barajı, İzmir'in Menderes ilçesinde, Tahtalı Çayı üzerinde yer alan bir barajdır. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 1986'da inşa edilmeye başlanan baraj 1996'da tamamlandı. Baraj 27 Ağustos 1997'de barajdan İzmir'e içme suyu sağlanmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">4 Eylül Barajı</span>

4 Eylül Barajı, Sivas'ta, Mısmıl Çayı üzerinde, içme suyu temini amacıyla 1996-2002 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Sahil Güvenlik Komutanlığı</span> Türkiyede İçişleri Bakanlığına bağlı askerî deniz kolluk gücü

Sahil Güvenlik Komutanlığı, Türkiye'nin bütün sahillerinde, iç suları Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarında, liman ve körfezlerinde, karasularında, münhasır ekonomik bölgesi ile ulusal ve uluslararası hukuk kuralları uyarınca egemenlik ve denetimi altında bulunan deniz alanlarında hizmet veren silahlı bir genel kolluk kuvveti.

<span class="mw-page-title-main">Özel Harekât Başkanlığı</span> Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Özel Harekat Başkanlığı

Özel Harekât Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün banka soygunu ve terör eylemlerine müdahale, rehine kurtarma gibi olağanüstü durumlar ve baskınlar için özel taktik ve silahlar kullanan merkez teşkilatına bağlı olarak görev yapan birimidir. 1983 yılında kurulmuştur. Karargâhı Gölbaşı/Ankara'dadır. Bu birimde görev yapan personel Özel Harekât Polisi olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı</span>

Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK), Jandarma Genel Komutanlığı'nın özel operasyon birimidir. Başlıca görevleri terörle mücadele, sualtı operasyonları, rehine kurtarma, hücre evi baskını, yaşanacak doğal afetlerde hayat kurtarma ve isyan kontrolüdür. 1 Eylül 1999 tarihinde kurulmuştur. İçişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı olarak görev yaparlar. Kağanlar olarak adlandırılırlar.

Sahil Güvenlik Özel Harekât, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı özel bir birimdir. Bu özel birime "Sahil Güvenlik Komutanlığı Teşkilat, Görev ve Yetkileri Yönetmeliği" kapsamında SÖH ismi verilmiştir. SÖH, Sahil Güvenlik Özel Harekât isminin kısaltması olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Baraj Gölü</span> Türkiyede bir baraj gölü

Atatürk Baraj Gölü, Türkiye'nin Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır illeri arasında yer alan bir baraj gölüdür. Fırat üzerinde Atatürk Barajı'nın inşa edilmesiyle oluşmuştur. 817 km2'lik yüzölçümüyle ülkenin en büyük üçüncü gölüdür. Gölün toplam su hacmi 48,5 milyar m3'tür.