İçeriğe atla

Taksiarh

Taksiarh, Taksiarços ya da Taksiarçes (Yunancaταξίαρχος ya da ταξιάρχης) Yunanca Tugay komutanı anlamına gelir. Terim táksis, "düzen", askeri içerik olarak "bir düzenlenmiş oluşum" kelimesinden türemiştir. Sonuçta rütbe tugay, Taksiarhia için verilen Yunanca terimdir. Rum Ortodoks Patrikhanesi'nde kullanımında, terim meleklerin liderleri olan Büyük melekler Mikâil ve Cebrâîl'i kapsar ve Yunanistan'da birçok yere onlara atfen bu isim verilmiştir.

Antik dönem kullanımı

Antik Yunan'da, unvan/rütbe, Sparta'nın önemli bir istisna ile tüm şehir devletlerinin değil, birkaçının ordularının bir kısım subayları tarafından kullanılıyordu. Klasik Atina'da, şehrin kabilelerinin (phylai) her biri için olmak üzere on Taksiarh ilgili Stratigos'a bağlıydı. Bununla birlikte, belki de en ünlü Taksiarh, antik Makedon Pezhetairoi piyadeleriydi.

Bizans kullanımı

Terim, Bizans ordusunda, elit Optimatoi paralı askerlerin komutanı olarak görevlendirildiğini anlatan 6. yüzyılın sonundaki İmparator Mauricius'un Strategikon'unda kullanılmıştır.[1] 10. yüzyılda bu terim tekrar canlandırıldı ve 500 ağır piyade, 300 okçu ve 200 hafif piyade oluşan yeni piyade tugayının (Taksiarhia) komutanı olarak zikredildi. Sayısal boyutlarından dolayı, bu birimler aynı zamanda chiliarchia ve komutanları da chiliarchos olarak bilinirler ve aynı zamanda droungarios altındaki thema droungos ile eşit seviyededir.[1][2] 11. yüzyılda, thema ordularının ortadan kalkmasıyla rütbe önem kazanmış ve sonuç olarak, Tourma ordularının gölgede bırakmış ve yerini almıştır. Böylece Komnenos dönemi ordusunda Taksiarhia, en büyük ölçekli daimi piyade birliği olmuştur.

Modern kullanımı

Modern Yunanistan Kara Kuvvetleri'nde Taksiarços (kısaltması Ταξχος) rütbesi, NATO Kodu OF-6 olan Tuğgeneral'e eşdeğerdir.[3] Rütbe, 5 Haziran 1946'da Kraliyet Kararıyla[4] Yunan ordusunda tanıtıldı ve daha sonra aynı yıl kullanıldı.[5] Bir Syntagmatarçis'den (Albay) üstün ve bir Hypostrategos'un (Tümgeneral) altıdır. Rütbenin amblemi, alevli bir el bombası (Yunan monarşisi yönetiminin tacının yerini alacak şekilde), çapraz kılıç ve asa ile altı köşeli bir yıldızdan oluşur. Taksiarhos, tipik olarak bir tugayın komutanı veya tümenin icra sorumlusu görevini görür.

Kara Kuvvetleri'nde farklı olarak Yunanistan Hava Kuvvetleri, Kraliyet Hava Kuvvetleri-tarzı rütbeler kullanılır. Eşdeğer Sıralama (Hava Komodor), Taksiarhos tis Aeroporias ("Hava Kuvvetleri Tugayı") veya sadece Taksiarhos olarak adlandırılır.[6] Rütbe Yunan Polisi (ve daha önce Yunan Jandarma tarafından) ve Millî Muhafız Ordusu tarafından da kullanılır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b Alexander Kazhdan, (Ed.) (1991). The Oxford Dictionary of Byzantium (İngilizce). Oxford ve New York: Oxford University Press. s. 2018. ISBN 0-19-504652-8. 
  2. ^ Haldon, John (1999). Warfare, State and Society in the Byzantine World, 565-1204 (İngilizce). Londra: UCL Press. ISBN 1-85728-495-X. 
  3. ^ STANAG 2116: "NATO codes for grades of military personnel", 6th edition, 2010, page A-2
  4. ^ "Η ιστορία της οργάνωσης του Ελληνικού Στρατου (1821-1954)", Greece Army General Staff, Athens, 2005, p. 410
  5. ^ "Η ιστορία της οργάνωσης του Ελληνικού Στρατου (1821-1954)", Greece Army General Staff, Athens, 2005, p. 427
  6. ^ STANAG 2116: "NATO codes for grades of military personnel", 6th edition, 2010, page C-2

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astsubay</span> silahlı kuvvetlerde subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan askerdir.

Astsubay, askerî hiyerarşide subaya yardımcı olarak görevlendirilen asker kişilerdir.

Binbaşı, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi bölük veya tabur komutanlığı olan ve yüzbaşıyla yarbay arasındaki askerî rütbedir. NATO kodu OF-3'tür.

Yarbay, Binbaşı ile Albay rütbesi arasında yer alan askeri rütbedir. Birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde tabur komutanı olarak görev yaparlar.

Albay, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi alay komutanlığı olan, yarbay ve tuğgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-5'tir. Rütbe bekleme süreleri 5 yıldır. 2 yılını tamamlayan ve liyakatleri en üst makamlarca onaylanan albaylara kıdemli albay denir.

Tuğgeneral, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi tugay komutanlığı olan, albay ve tümgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-6'dır. Deniz Kuvvetlerindeki karşılığı tuğamiraldir.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya-Eskişehir Muharebeleri</span>

Kütahya-Eskişehir Muharebeleri, 10 Temmuz 1921 ile 24 Temmuz 1921 tarihleri arasında Yunanistan ile Ankara Hükûmeti ordusu arasında gerçekleşen muharebelerdir. Muharebeleri kaybeden Ankara Hükûmeti kuvvetleri Sakarya Nehri'nin doğusuna çekilmek zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Montgomery</span> Britanyalı Mareşal

Bernard Law Montgomery, II. Dünya Savaşı'nda görev yapan Britanyalı mareşal.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kara Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara gücü

Türk Kara Kuvvetleri, Türkiye'yi karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir. Ayrıca asker sayısı bakımından NATO'nun ikinci ve dünyanın yedinci büyük kara kuvveti ordusudur.

Sebahattin Işık Koşaner, Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 27. Genelkurmay Başkanı.

Er, en düşük askeri rütbeye sahip askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Kara Kuvvetleri</span>

Yunanistan Kara Kuvvetleri, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı kara kuvvetleri.

<span class="mw-page-title-main">Millî Muhafız Ordusu</span>

Millî Muhafız Ordusu, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kara kuvvetleri, hava kuvvetleri ve deniz kuvvetlerinden oluşan birleşmiş silahlı kuvvetleridir. Kıbrıs Ulusal Muhafızları aktif kuvvetler, yedek kuvvetler ve milislerden oluşmaktadır. Bunun dışında, İttifak Antlaşması kapsamında Yunanistan Silahlı Kuvvetleri adada Yunan Alayı'nı konuşlandırmaktadır. Fakat ELDYK, Kıbrıs Cumhuriyeti askeriyesinin bir parçası olmayıp doğrudan Yunanistan emri altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri</span> SSCB Silahlı Kuvvetleri

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri, 1918-1946 yılları arasında Kızıl Ordu ve 1946-1991 yılları arasında Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri olarak adlandırılan, önce Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin ve daha sonra Sovyetler Birliği'nin silahlı kuvvetleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde askerî rütbe ve işaretler</span>

Sovyetler Birliği'nde askeri rütbe ve işaretler'i, 1917'deki Ekim Devrimi'nden sonra hizmete girdi. Aynı zamanda soylulukla bağlantılı olan eski Çarlık rütbeleri kaldırıldı. Bu rütbeler günümüz Rusya'sında ve Ukrayna'sında kullanılan rütbelere benzemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ege Ordusu</span> Türk Kara Kuvvetlerine bağlı bir ordu

Ege Ordusu ya da 4. Ordu, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı 4 ordudan biridir. Görevi, Batı Anadolu kıyılarının güvenliğini sağlamaktır. Karargâhı Narlıdere'de bulunmaktadır. Ege Ordusu Komutanı aynı zamanda İzmir Garnizon Komutanlığı görevini yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinos Nider</span>

Konstantinos Nider (1865-1942), Korgeneral rütbesine yükselen ve Birinci Dünya Savaşı ve daha sonraki Türk Kurtuluş Savaşı Batı Cephesi sırasında ön planda yer almış bir Yunan subayıydı.

<span class="mw-page-title-main">Arahova Muharebesi</span>

Arahova Muharebesi, 18-24 Kasım 1826 tarihleri arasında Arahova'da Yunan isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir. Yunan isyancılarının lideri Yeoryos Karaiskakis, Osmanlı ordusunun manevralarından istihbarat aldıktan sonra Orta Yunanistan'ın Arachova köyü yakınlarında sürpriz bir saldırı düzenledi. 18 Kasım'da Mustafa Bey komutasındaki 2.000 Osmanlı askeri Arahova'da ablukaya alındı. Üç gün sonra Osmanlı ordusunu kuşatan çalışan 800 kişilik bir kuvvet başarısız oldu.

<span class="mw-page-title-main">Anestis Vlahos</span> Yunan oyuncu (1934-2021)

Anestis Vlahos –, Yunan aktör ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">II. Mesalongi Kuşatması</span>

İkinci Mesalongi Kuşatması, Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın üçüncü yılında (1823) gerçekleşen, Osmanlı kuvvetlerinin stratejik öneme sahip liman kenti Missolonghi'yi ele geçirmeye yönelik ikinci girişimidir. Ancak ikinci kuşatma genellikle göz ardı edilir ve adı genellikle üçüncü kuşatma ile anılır.

Komutan, herhangi silahlı kuvvetler birimini komuta eden askerler için kullanılan genel terimdir, örneğin "manga komutanı", "tugay komutanı", "tabur komutanı" ve "alay komutanı" gibi.