İçeriğe atla

Takla Gölü

Takla Gölü
Harita
Havza
KonumBritanya Kolumbiyası, Kanada
Koordinatlar55°18′36″K 125°46′12″B / 55.31000°K 125.77000°B / 55.31000; -125.77000
Genel bilgiler
Akarsu (gelen)Driftwood
Akarsu (giden)Middle
Etki alanı5.655 km2 (2.183 sq mi)
Uzunluk89 km (55 mi)
Genişlik2,8 km (1,7 mi)
Yüzölçümü246 km2 (95 sq mi)
Ortalama derinlik104 km (65 mi)
En derin noktası287 km (178 mi)
Yüzey rakımı684 m (2.244 ft)
Kanada üzerinde Takla Gölü
Takla Gölü
Takla Gölü (Kanada)
Kuzey Amerika üzerinde Takla Gölü
Takla Gölü
Takla Gölü (Kuzey Amerika)
Britanya Kolumbiyası gölleri

Takla Gölü, Britanya Kolumbiyası'daki en büyük beşinci doğal göldür. Doğuda Swannell Sıradağları, kuzeyden içine akan Driftwood Nehri ve Middle Nehri'nin boşalttığı fiyort benzeri derin bir göldür. Ayrıca yarımadada bir yakalı ormanlık karibu sürüsü ve boz ayı kışlakları bulunmaktadır. Takla Gölü aynı zamanda Kanada'nın iki ulusal havayolu şirketinin de çıkış noktasıdır; Russ Baker ve Grant McConachie.[1] Göl aynı zamanda, en üst noktadan Fort St. James'e kadar popüler bir kano rotasıdır.

Takla Gölü, "gölün dibi" anlamına gelen thaitla kelimesinin bozulmuş hali olabilir (18. Yıllık Rapor, G.B.C).[2]

Ayrıca bakınız

Konuyla ilgili yayınlar

Kaynakça

  1. ^ Canada Flight Supplement
  2. ^ Hamilton, William (1978). The Macmillan Book of Canadian Place Names. Toronto: Macmillan. ss. 51. ISBN 0-7715-9754-1. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oregon</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Oregon, ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Pasifik kıyısında yer alan eyalet, kuzeyde Washington, güneyde Kaliforniya ve Nevada, doğuda ise Idaho ile komşudur. Columbia nehri kuzey, Snake nehri ise doğu sınırlarının büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Willamette nehri vadisi, eyaletin en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip olan ve en yüksek tarımsal üretimin yapıldığı bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Taklamakan Çölü</span> Dünyanın ikinci, Çinin en büyük kum çölü

Taklamakan Çölü,, Rub' ul-Hali'den sonra Asyanın ikinci büyük aynı zamanda Çin'deki en büyük Kum çölüdür. Anaasya'dan kuzeybatı Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden Tarım Havzasının batı bölgesinden 218 numaralı Anayola kadar uzanır. Bu anayolun doğusunda Tarım Havzasının en derin yeri olan Lop Nur Çölü bulunur. Önceleri Taklamakan Çölü ve Lop Nur Çölü Tarım Nehri, Konçe Derya ve Çerçen Derya nehirleri ile ayrılırdı, fakat Tikenlik'in güneyi son on yıldan beri kurudu.

<span class="mw-page-title-main">Baykal Gölü</span> Dünyanın en derin gölü

Baykal Gölü, dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır. Yüzölçümü yaklaşık 31.722 km²'dir. Uzunluğu 636 km, en geniş yeri 79,5 km'dir. Gölün tabanı deniz seviyesinin yaklaşık 1285 m altındadır. Gölün dibindeki tortul kayaçların yaklaşık 7 km kalınlığında olduğu tahmin edilmektedir. Bu da gölün yeryüzündeki en derin yarıklardan biri olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Onega Gölü</span>

Onega Gölü, Rusya'da bir göl.

<span class="mw-page-title-main">Balkaş Gölü</span>

Balkaş Gölü Orta Asya'da bir göldür. Aral Gölü'nden sonra Orta Asya'nın en büyük ikinci gölüdür. 45°4′ Kuzey 76°2′ Doğu koordinatları üzerinde yer alır. Beslendiği başlıca kaynaklar İli Irmağı, Karatal Nehri, Lepsi Irmağı, Aksu Irmağı ve Ayagöz Nehri'dır. Toplam su havzası 413,000 km²dir. Kazakistan sınırları içerisinde bulunur, maksimum uzunluk 605 km, maksimum genişlik ise doğuda 74 km, batıda 19 km'dir. Yüzölçümü 16.996 km²dir. En derin noktası 25,6 metre iken ortalama derinlik 5,8 metredir. Toplam kıyılarının uzunluğu 2.385 km'dir. Denizden yüksekliği 341,4 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Erie Gölü</span>

Erie Gölü, Kuzey Amerika'nın beş büyük gölünden biri ve en sığ olanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Durmitor</span>

Durmitor, Karadağ'da bulunan bir dağdır. Bu dağ çevresinde bulunan park Durmitor Ulusal Parkı olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Buzul gölü</span>

Buzul gölü, buzul aşındırmasıyla oluşan sirk adı verilen çanaklarda oluşan göllerdir. Son Buz Çağı sonlarında, yaklaşık 10,000 yıl önce eriyen buzullar sebebiyle oluşmaya başlayan coğrafi çöküntülerin; eriyen mineraller, çökeltiler ve su ile dolması sonucu buzul gölü oluşmaktadır. Bu tür göller aynı zamanda çanak gölü olarak da nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Humboldt Sıradağları</span>

Humboldt Sıradağları, Öadını doğabilimci Alexander von Humboldt'dan alan, ABD eylaleti Nevada'da bulunan bir dağ sırası.

<span class="mw-page-title-main">Turkana Gölü</span>

Turkana Gölü ya da eski adıyla Rudolf Gölü, Afrika'nın doğusunda Büyük Rift Vadisinin üzerinde yer alan irili ufaklı birçok gölden birisidir. Kenya'nın kuzeybatısına düşer ve dünyanın en büyük kalıcı çöl gölü ile yine dünyanın en büyük alkalin gölüdür.

Alanlarına göre Dünya'nın en büyük gölleri listesi, yeryüzünde yüzölçümü büyüklüğüne göre göllerin sıralanmış bir listesidir. Bu listeye yüzey ölçümü 3000 m. ve daha fazla olan göller dahil edilmiştir. Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir. Bu liste havzaları ve haliçleri içermez. Bazı göllerin alanları mevsimsel şartlara bağlı olarak yıl içinde değişebilir. Bu özellikle kuru iklimlerdeki tuz gölleri için geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Maracaibo Gölü</span>

Maracaibo Gölü, hafif tuzlu sulu körfez gölüdür. Tablazo Boğazı (55 km) ile kuzey ucundan Venezuela Körfezi'ne bağlanır. Birçok nehir tarafından beslenir. En büyük besleyici nehri ise Catatumbo Nehri'dir. Yaygın olarak körfez veya lagün yerine göl olarak kabul edilir. 13.210 km ² alanı ile Güney Amerika'nın en büyük gölü durumundadır. Jeolojik kayıtlar, geçmişte gerçek bir göl olduğunu ve 20-36 milyon yıl yaşı ile Dünya'nın en eski göllerinden biri olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Clark Gölü Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi</span>

Clark Gölü Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi, güneybatı Alaska'da bulunan bir ABD millî parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cascade Sıradağları</span>

Cascade Sıradağları veya kısaca "Cascades" batı Kuzey Amerika kıtasında önemli sıradağlardır. Kanada'da güney Britanya Kolumbiyası eyaletinden güney doğru ABD'de Washington, Oregon ve kuzey Kaliforniya eyaletlerine kadar uzanırlar. Bu sıralar ham önemli volkanik olmayan zirveleri hem de "Yüksek Cascadelar" adı verilen bir sıra volkan zirvelerini ihtiva ederler. Batı Kanada'da Britanya Kolumbiyası eyaletinde bulunan kısmını Kanadalılar "Kanada Cascadeları" veya basitçe yerel dağlar olarak "Cascades Dağları" olarak adlandırırlar. ABD'nin kuzey-batı bölgesinde bulunan kısmının Washington eyaleti içinde bulunan kısmı genel olarak yerel ismi ile "Cascadeler"'dir; fakat genel olarak "Kuzey Cascadeler " olarak da anılırlar. Tüm Cascade Sıradağları üstünde bulunan en yüksek zirve rakımı ABD Washington Eyaletinde bulunan 4,392 m olan Rainier Dağı'dir.

<span class="mw-page-title-main">Poopó Gölü</span>

Poopó Gölü, Bolivya'daki Altiplano Platosunda yer alan ve Titikaka Gölü'nden çıkan Río Desaguadero nehriyle beslenen 1980'li yıllardan itibaren küçülmeye başlayarak 2015'te kuruyan eski göl. Akeolojik buluntulara da ev sahipliği yapan göl, 2002 yılında Ramsar alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kaliforniya</span>

Kuzey Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletindenin kuzeyini kapsayan bir bölgedir. Eyaletin kuzeyinde 48 ilçe güneyinde ise Güney Kaliforniya'nın 10 ilçesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lop Nur</span>

Lop Nur, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan bir eski bir tuz gölüdür. Göl, bölgenin güneydoğu kesiminde Taklamakan ve Kumdağ çölleri arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hanka Gölü</span>

Hanka Gölü, Rusya'nın Primorskiy Krayı ve Kuzeydoğu Çin'in Heilongjiang ili sınırında yer alan bir tatlı su gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Manıç-Gudilo Gölü</span>

Manıç-Gudilo Gölü Kalmukya, Rusya'da büyük bir yapay tuzlu su gölüdür. Gölün bir kısmı da Rostov Oblastı ve Stavropol Krayı'nda bulunmaktadır. Yaklaşık 344 km²'lik bir alana ve ortalama olarak 0,6 m derinliğe sahiptir.

Takla Sıradağları, Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinde Takla Gölü ve Kuzeybatı Kolu ile sınırlanan, Skeena Dağları'ndaki küçük bir sıradağdır.